Bästa tistelolja 2024 – Återfuktande och djuprengörande hudvård med linolsyra

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Har du hört talas om tistelolja och är nyfiken på om den kan vara något för din hudvårdsrutin? Då har du kommit rätt! Vi kommer att gå igenom exakt vad den ganska ovanliga oljan är bra för, och hur den kan hjälpa dig få extra lyster i huden. Vi kommer också att ge dig några relevanta köptips!

Ge din hud en hälsokick med tistelolja

I vår stora köpguide om tistelolja ska du få lära dig allt om den spännande oljan och vilka verksamma beståndsdelar den har. Du kommer att få veta specifikt vad du kan använda tistelolja till, för att få ut så mycket som möjligt av dess vårdande egenskaper.

Vi kommer också att gå in på vad tistelolja består av, så att du kan få komplett information om oljan och avgöra om den kan vara något för just din hud. Tistelolja är bland annat omtyckt som ansiktsrengöring, serum och som ett alternativ till hudkräm.

Vi har även valt ut några bra produkter med tistelolja. Vi börjar med vår premiumvinnare, som heter Dr Sannas Lugnande Ansiktsolja. I vår mellankategori presenterar vi Aromatika Thistle Silybum Marianum Seed Oil. Vår utmärkta budgetprodukt heter Tistelolja Ekologisk Biofood.

VI önskar dig god och intressant läsning!

Premium: Dr Sannas Lugnande Ansiktsolja

För dig som söker en tistelolja av riktigt hög kvalitet avsedd att användas i ansiktet, så kan vi varmt rekommendera det exklusiva varumärket Dr Sannas ansiktsolja. 

Oljan innehåller förutom tistelolja, även havtornsolja och verkar renande och återfuktande på torr och narig hud. Alla Dr Sannas produkter är också GMO fria, veganska samt utan parabener, mineraloljor och syntetiska ingredienser.

Fördelar

 • Luktfri
 • Utan tillsatser

Nackdelar

 • Inte ekologisk
 • Flaska utan pipett

Mellan: Aromatika Thistle Silybum Marianum Seed Oil

Aromatika Thistle Silybum Marianum Seed Oil är en utmärkt olja som både kan användas som den är i hudvård eller som en basolja för att blanda med andra typer av oljor, krämer och liknande. Du kan också använda den som ansiktstvätt för acnedrabbad hud.

Fördelar

 • Luktfri
 • 100 % tistelolja

Nackdelar

 • Inte ekologisk
 • Flaska utan pipett

Budget: Biofood Tistelolja Ekologisk

Tistelolja Ekologisk Biofood är en otroligt prisvärd olja. Du får en flaska på hela 500 ml av ekologisk, kallpressad och högkvalitativ tistelolja. Du kan använda den i matlagning om du vill, men framförallt kan den vara otroligt gynnsam för ditt hår och din hy. Biofood tycks ha koll på att mängden linolsyra uppgår till 80 % enligt produktbeskrivningen.

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • Kallpressad

Nackdelar

 • Otymplig flaska
 • Spiller lätt

Köpguide

Vad är tistelolja?

Tistelolja är en otroligt populär produkt för hår- och hudvård. Tistelolja innehåller rikliga mängder av linolsyra samt omega 9. Tistelolja ökar tack vare sitt innehåll, cirkulationen i hårsäckarna och kan stimulera hårväxten och bidra till att håret mer effektivt kan ta upp fukt och mjukgörande ämnen.

Oljan är en så kallad torrolja, som inte lämnar en fet hinna efter sig, utan absorberas snabbt av huden. I hudvård fungerar den genom att samarbeta med hudens egna ämnen för att rengöra tilltäppta porer. Den är därför mycket populär bland personer med hudproblem och akne. 

Den stimulerar tillväxten av hudceller, vilket gör att den kan hjälpa till att bibehålla hudens spänst, samt minska risken för ärrbildning från acneutbrott. Du kan använda tistelolja som ett kvällsserum under din nattkräm eller som en ansiktstvätt för att rengöra tilltäppta porer och förebygga akne. 

Tack vare tisteloljans fettsammansättning är den också populär bland dem som gillar att göra sin egen hudvård. 

Oljan består av nästan 80 % fleromättade fettsyror. Fördelningen av de olika typerna av fettsyror i tisteloljan ser ut ungefär så här:

Linolsyra i tistelolja

Linolsyra som är den största aktiva beståndsdelen i tistelolja, är en av de essentiella fettsyrorna som kroppen behöver. Den här typen av fett kan kroppen inte producera själv utan behöver få den via kost eller olika typer av hudvård. Den spelar en viktig roll för att det yttersta, skyddande barriärskiktet ska fungera och binda fukt i huden. 

Linolsyra kopplar ihop sig med ceramider i huden och bildar med en effektiv byggsten för hudcellerna.

Mängden linolsyra i huden kan sägas vara i direkt korrelation med hudens hälsa och normala funktion. Brist på linolsyra gör att hudens yttre skikt fungerar sämre, vilket innebär att hudens förmåga att behålla fukt minskar betydligt och att att huden angripits av fria radikaler lättare. 

Linolsyra är särskilt effektivt att behandla acnebenägen hud med, eftersom den rengör porerna och har en porsammandragande effekt. Det sinnrika med tistelolja är att den också innehåller cirka en femtedel omega-9, som är särskilt bra för torr till normal hud. 

Det gör att tistelolja passar många hudtyper och även har en balanserande och återfuktande effekt på dig som har torr hy. Den är också utmärkt att använda för alla typer av hårvård eller problem med hårbotten.

Vilka tistelarter tillverkas tistelolja av?

Tistelolja kan tillverkas av flera olika arter i tistelfamiljen, varav de vanligaste är mariatistel, mjölktistel och färgtistel. De grundläggande egenskaperna är i stort sett desamma hos alla, och valen verkar i första hand bero på vilken tistelart som är mest lättodlad där oljan framställs.

Mjölktistel även den art som används i olika typer av tillskott i hälsokostbranschen och är populär som extrakt i form av kapslar eller tabletter.

Hur lång tid tar det för tistelolja att fungera?

Som all typ av hudvård behöver du använda tistelolja en tid förrän du ser något resultat. Men använder du exempelvis tistelolja för hudens generella välmående och kan du se resultat redan efter någon vecka, i form av klarare och fräschare hy.

För dig som vill prova tistelolja mot akne eller atopiskt eksem av olika slag och får säkert hålla på lite längre innan du ser synligt och varaktigt resultat.

Topisk behandling med tistelolja

Som vi redan nämnde till viss del här ovan, kan du prova tistelolja för olika typer av hudproblem på olika delar av kroppen samt hårbotten. Det finns ingen en omfattande och enhällig forskning i ämnet, men tistelolja verkar vara flitigt använt av dem som vill använda oljan som uppstramande serum eller behandling mot acne.

Du som är drabbad av andra hudåkommor som psoriasis eller olika typer av eksem, kan ha större fördel att använda dig av andra typer av oljor. En bra sammanfattning av olika oljors egenskaper kan du läsa om här.

Vilka är fördelarna med tistelolja?

Fördelarna med tistelolja är bland annat att du får en naturlig hudvård utan kemiska tillsatser eller konserveringsmedel. Du kan använda den som den är eller blanda den med andra ingredienser som gynnar din hud och hårbotten. Det kan vara aloe vera, eteriska oljor eller andra typer av hudvårdande oljor och fetter. 

Tistelolja gör heller inget stort hål i plånboken. Oavsett om du köper en exklusiv ekologisk, kallpressad tistelolja så behöver du i allmänhet inte betala särskilt mycket för den.

Så använder du tistelolja

Tistelolja är lätt att använda. Du inkluderar den helt enkelt i din hudvård på valfritt sätt. Du kan använda den som ett serum under din natt- och dagkräm eller applicera den på en bomullsrondell och tvätta orenheter och acnedrabbad hy med den. 

Vill du använda den i hårbotten är den tack vare sin torra karaktär inte en olja som lämnar en fet hinna efter sig. För dig som har blonderat eller väldigt behandlat hår, är den utmärkt att använda som en hårolja i torra toppar med mera. 

Du kan också använda den som livsmedel och den nötaktiga smaken är god att använda i exempelvis salladsdressingar. Men kom ihåg att oljan är av den typen som inte tål upphettning. Du bör alltså inte använda tistelolja att steka i.

Biverkningar

Personer som är allergiska mot växter i korgblomsfamiljen kan också vara allergiska mot tistelolja. Vet du att du exempelvis är allergisk mot krysantemum, ringblommor och prästkragar finns risken att du också kan vara allergisk mot tistelolja.

Tisteloljan Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Våra favoriter har vi valt ut på basen av den research vi gjort inför arbetet med köpguiden. Vi har läst en mängd kundrecensioner, omdömen samt information på företagens egna hemsidor. Den insamlade datan har utgjort grunden för våra val.

Premium: Dr Sannas Lugnande Ansiktsolja

Den övervägande majoriteten av de som vill prova tistelolja gör det för att de vill använda den som hudvård. Dr Sannas exklusiva ansiktsolja med tistel- och havtornsolja är en olja som kan passa den som vill ha hjälp med olika typer av hudproblem. 

Den är avsedd att användas av personer med känslig hy som lätt får rodnader, men den passar också utmärkt för personer som vill ha en effektiv olja mot sina akneutslag. Oljan bidrar med en skyddande och djuprengörande verkan och den verksamma linolsyran mjukgör huden effektivt. 

Oljan har en mild, naturlig doft och för den som tycker att priset är rätt saftigt, kan vi påpeka att oljan är mycket dryg och några droppar räcker för att applicera på huden som ett serum under en kräm. 

Oljan kan vara värd att prova för dig som också har blandhy med en fet t-zon där resten av ansiktet är torrt. Tisteloljan kan balansera hela ansiktets fuktnivåer, så att du får en jämnare fettfördelning över hela hyn.

Dr Sannas Lugnande Ansiktsolja för torr/känslig hy absorberas snabbt av huden och lämnar ingen fet hinna. Ett minus i kanten blir det för att produkten som helhet inte fungerar så bra som allroundolja som en ren tistelolja kan göra.

Fördelar

 • Luktfri
 • Utan tillsatser

Nackdelar

 • Inte ekologisk
 • Flaska utan pipett

Mellan: Aromatika Thistle Silybum Marianum Seed Oil

Aromatika Thistle Silybum Marianum Seed Oil är en tistelolja gjord på mariatistel. Oljan är perfekt att använda för alla typer av hud- och hårvård. Du kan använda den som sådan eller blanda ut den med andra oljor eller krämer.

Den skonsamma och varsamma tillverkningsprocessen innebär att alla essentiella fettsyror och mineraler finns bevarade i produkten.

Oljan innehåller inga syntetiska komponenter, konserveringsmedel eller färgpigment. Produkten innehåller endast 100 % tistelolja. En fördel många användare tycker om, är att den i stort sett är luktfri och därför lätt att använda och även kombinera med eteriska oljor.

Aromatika Thistle Silybum Marianum Seed Oil har många nöjda användare som tycker sig ha sett goda resultat för behandling av akne eller för att balansera blandhy. Den är snabbt absorberande och gör huden varken torr eller fet. Den har helt enkelt en balanserande effekt, som många användare uppskattar!

Fördelar

 • Luktfri
 • 100 % tistelolja

Nackdelar

 • Inte ekologisk
 • Flaska utan pipett

Budget: Biofood Tistelolja Ekologisk

Biofoods ekologiska tistelolja är en kallpressad olja som är otroligt prisvärd. Du kan använda den som ansiktsolja i hudvård, massageolja och även i bakning och matlagning som ett alternativ till olivolja. Smaken är mild och nötig till sin karaktär och enligt biofood själva består oljan av hela 80 % linolsyra.

Oljan absorberas snabbt in i huden utan att lämna en kladdig hinna. Notera att det här är en rejäl flaska på 500 ml och den kommer att räcka länge. Eftersom flaskan är stor otymplig att ha i badrumsskåpet, kan det vara värt att investera i en liten flaska med pipettkork och hälla över lämplig mängd i den.

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • Kallpressad

Nackdelar

 • Otymplig flaska
 • Spiller lätt

Tisteloljorna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Förutom vår premiumvinnare vill vi om några produkter till som vi tycker är intressanta. Här finns också ett par hudvårdsprodukter för män och ett presentset för den som söker efter en lyxig och hudvårdande gåva.

Pharma Nord Bio-t

Pharma Nord Bio-t är ett spännande kosttillskott som innehåller fettsyran CLA som är utvunnen ur just tistelolja. CLA används ofta som tillskott för viktnedgång och fettförbränning.

Pharma Nord bio-t har dessutom berikats med extrakt från grönt te, som också bidrar till en ökad ämnesomsättning. För dig som håller en sund och balanserad kost i övrigt samt motionerar, kan Pharma Nord Bio-t hjälpa dig att nå dina mål lite lättare.

Fördelar

 • Innehåller CLA
 • Med grönt te-extrakt

Nackdelar

 • Innehåller färgämnen och klumpförebyggande medel

Beard Monkey Gift Set Shave

Så vill vi tipsa om en gåvobox med riktigt bra hudvård för män. After Shave-lotionen är berikad med tistelolja som absorberas snabbt av huden utan att kladda och som gör den mjuk, smidig och och fräsch. Innehåller aloe vera som ytterligare bidrar till återfuktningen i huden. 

Rakolja är en blandning av jojoba-, solros-, mandelolja, E-vitamin och aloe vera. Personer som har allergier bör veta att produkten är parfymerad.

Fördelar

 • Fin som gåva
 • Vårdande för huden

Nackdelar

 • Parfymerad

Nõberu of Sweden After Shave Balm Sandalwood

Det spännande, svenska hudvårdsföretag Nõberu of Sweden riktar in sig på hudvård för män. Många har lätt att få rakfinnar och irriterad hud i samband med rakning och ett effektivt aftershave balm kan lugna och återfukta huden samt förebygga och lindra besvären. 

After Shave Balm Sandalwood Nõberu of Sweden innehåller tistelolja, mandelolja och arganolja. Tisteloljan är tillsatt för att lugna irriterad hud och återfukta ordentligt. 

Arganolja är en spännande ingrediens vars extrakt har gynnsamma effekter på hudirritationer och inåtväxande hårstrån. För doftens skull har mentol tillsats och här finns alltså inga syntetiska parfymer.

Fördelar

 • Effektivt återfuktande
 • Lugnar huden

Nackdelar

 • Andelen tistelolja framgår ej

RFSU Klick Cleanse Intimate Oil

RFSU Klick Cleanse Intimate Oil är en intimolja framtagen för att skydda det känsliga underlivet hos kvinnor. Oljan bidrar med sina mjukgörande och återfuktande egenskaper och den innehåller även e-vitamin och rapsolja som balanserar och smörjer in.

Du kan också använda produkten som en mjukgörande hudolja om du vill. RFSU Klick Cleanse Intimate Oil innehåller ingen parfym eller några artificiella ingredienser.

Fördelar

 • Utan parfym
 • Kan användas både till inom- och hudvård

Nackdelar

 • Utan pumpkork

True Organic of Sweden Face it Serum

True Organic of Sweden Face it Serum är ett ekologiskt ansiktsserum som absorberas snabbt av huden. Den innehåller rikligt med antioxidanter och har en återfuktande funktion tack vare tistelolja. 

Oljan innehåller också exklusiv chiafröolja, vilket är en ny typ av olja som bidrar till cellförnyelse och kollagenproduktion. Oljan förbättrar hudens struktur och kan minska pigmenteringen. 

Företaget lanserar även oljan som en produkt som kan minska fina linjer och rynkor i ansiktet samt förbättra hudens elasticitet.

Fördelar

 • Återfuktande
 • Med antioxidanter
 • Täpper inte till porerna

Nackdelar

 • Innehåller bergamott och citron som kan vara allergiframkallande

Tabitha James Kraan Scented Organic Hair Oil Amber Rose

Tabitha James Kraan är en spännande hårolja med en näringssammansättning som stärker och skyddar håret. Formulan ger också en djup glans som förbättrar hårets egen färg. Oljan binder också fukt i hårstrået. 

Den intressanta sammansättningen av ingredienser består bland annat av tistelolja, havtornsolja, nyponfröolja, gojibär och arganolja. Eteriska oljor från ros och patchouli bidrar till doften som uppskattas av många. 

Oljan är väldigt dryg och du applicerar den i håret genom gnugga den i dina handflator först, så att den värms upp och snabbt kan absorberas av håret.

Fördelar

 • Återfuktar hårstrået
 • Härlig doft

Nackdelar

 • Väldigt liten flaska

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad