Bästa jojobaoljan 2024 – Naturlig hudvård med nyttiga fettsyror och vitaminer

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Välkommen till vår köpguide om jojobaolja! Här kommer du att få lära dig mer om jojobaoljans vårdande egenskaper och hur du kan använda den i din hudvårdsrutin. Näringsmässigt innehåller den en mängd vitaminer samt essentiella fettsyror och den har blivit oerhört populär i hudvård av olika slag. 

Vi tipsar också om jojobaoljor av hög kvalitet om du vill prova den omtalade oljan. I köpguiden har vi även med andra spännande typer av hudvårdsprodukter där jojobaoljan ingår som ingrediens. Kanske kommer du att bli överraskad av vissa av tipsen också!

I premiumkategorin i dagens köpguide vann Eilas Kallpressad Jojobaolja EKO. Mellanklassens vinnare heter Loelle Jojobaolja Eko. Vi har också en mycket prisvärd budgetprodukt med i köpguiden. Den heter Crearome Kallpressad Jojobaolja. Vill du titta närmare på en exklusiv olja, så är det vår specialare Rosenserien Jojoba Oil som gäller.

Premium: Eilas Kallpressad Jojobaolja EKO

Eilas Kallpressad Jojobaolja EKO är en mycket högkvalitativ olja, som verkligen lever upp till sitt rykte. Det lilla företaget som producerar ekologisk hudvård sätter alltid kvaliteten främst i sin produktion. Det vi gillar extra mycket med produkten är inte bara att den är ekologisk, utan även att den är tappad i en praktisk flaska med pump. 

Skulle vi möjligen ha något att anmärka på, är det att etiketten känns aningen förlegad. Det vore kul med en fräsch uppdatering av den!

Fördelar

 • Ekologisk
 • Praktisk pumpflaska

Nackdelar

 • Dyrare än genomsnittet
 • Daterad design på etiketten

Mellan: Loelle Jojobaolja Eko

Loelle är en prisvinnande jojobaolja. Oljan har väldigt många trogna användare och de positiva recensionerna på nätet är många. Här får du en helt oparfymerad ekologisk, kallpressad olja som är mycket lättabsorberad. Den passar alla hudtyper och inte minst känslig hy, eftersom den är oparfymerad. Passar bra även som barnolja.

Fördelar

 • Har många nöjda användare
 • Absorberas lätt

Nackdelar

 • Svårt att få ut rätt mängd ut flaskan

Budget: Crearome Kallpressad Jojobaolja

Svenska Crearome kan nog i det närmaste kallas expert på eteriska oljor. Företaget har varit etablerat i decennier på den svenska marknaden, men det som kanske inte är så bekant för många, är att de också har en serie med hudvård. Där ingår deras jojobaolja.

Oljan är kallpressad och mycket prisvärd. Den är oparfymerad och innehåller alla de fettsyror och antioxidanter som en bra jojobaolja ska innehålla. Har mycket vårdande och mjukgörande egenskaper.  Dock är den inte ekologisk.

Fördelar

 • Billig
 • Svenskt varumärke

Nackdelar

 • Ej ekologisk

Special: Rosenserien Jojoba Oil

Rosenserien är en svensk, exklusiv hudvårdsserie. Deras jojobaolja framställs av jojobanötter från ett ekologiskt jordbruk. Prisbilden påverkas förstås av det och det är en av de dyraste jojobaoljorna som finns på marknaden. Men å andra sidan är många mycket nöjda med produkten och tycker att det här är den bästa oljan som finns att få tag på.

Fördelar

 • Ekologisk

Nackdelar

 • Dyraste produkten på marknaden

Köpguide

Jojoba - oljan som egentligen är ett vax

Jojobaolja är en otroligt mångsidig olja som ger näring till huden på flera olika plan. Den utvinns ur fröna från jojobabusken, som växer i Arizona och Sydamerika. Idag är den populär över hela världen. I Sydamerika har den använts i århundraden. 

Den kan användas på många olika sätt och är en mycket populär ingrediens inom skönhetsindustrin. Jojobaolja kan du hitta i allt från hudkrämer till hårinpackningar. Den kan användas som hudvård, massageolja, hårolja och babyolja. 

Rent tekniskt är jojobaolja egentligen ett vax. Det gör att den ligger närmare hudens egen näringssammansättning än en olja gör. 

Jojobaolja har en kombination av fetter som påminner om hudens eget fett. Därför täpper den inte igen porerna utan absorberas snabbt av huden och verkar på djupet. Även om du använder rikligt av oljan, blir den aldrig kladdig eller lägger sig som en hinna på huden.

Framställning av jojobaolja

Jojobabusken hittas i södra Arizona, Kalifornien, Argentina och Mexiko. Busken skördas på små nötter som kallpressas. På så vis utvinns den högkvalitativa oljan. Buskarna lever länge och det finns buskar som är upp till 200 år gamla.

Passar jojobaolja för alla hudtyper?

Jojobaoljan tränger djupt ner i huden. Den återfuktar och behandlar utan att lämna en fet hinna efter sig. Det fina med jojobaolja är att den passar alla hudtyper. Om du har fet hy, så kan den hjälpa till att återställa hudens naturliga balans. Vare sig du har torr, fnasig hy eller fet hy, så kan du alltså få mjuk och len hy av jojobaoljan.

Oljan är mycket mild och passar utmärkt att använda som babyolja då den vårdar på djupet. Många personer med hudåkommor som psoriasis eller utslag, säger sig ha hjälp av jojobaoljans helande och mjukgörande egenskaper.

Vad innehåller jojobaolja?

Jojobaolja är ljusgul i färgen och doftar svagt av nöt. Den rik på vitamin E och B. Jojobaolja innehåller också en mängd antioxidanter och hälsosamma fettsyror.

E-vitamin i jojobaolja

Vitamin E har har många bra egenskaper som passar utmärkt för hudvård. Den gör huden mer elastisk och stärker dess motståndskraft. E-vitamin används ofta i ansiktskrämer och solskydd, för att förebygga rynkor och fina linjer. E-vitamin ökar också kollagenproduktionen i huden. Kollagen är en av hudens viktigaste byggstenar. 

Ofta tillsätts E-vitamin också i after-sun produkter för att vårda och återuppbygga huden. Vitaminet verkar också antiinflammatoriskt och stärker hudens egen fuktbarriär. Mängder av fördelar, alltså!

Vitamin B i jojobaolja

B-vitamin, som det finns rikligt av i jojobaolja, är även det en av hudens viktigaste vitaminer. B-vitaminer främjar håret, hudens och naglarnas hälsa och tillväxt. Brist på b-vitamin kan leda till mjäll, torr hud, hudrodnader, rynkor och munsår.

Fettsyror i jojobaolja

Jojoba innehåller en sammansättning av fettsyror, som har väldigt gynnsam inverkan på huden. Jojobaolja består till största delen av gadoljesyra. Det är en enkelomättad fettsyra som finns naturligt i huden. När vår hud åldras eller är i obalans, sker en minskning av fettsyror i huden. Tillför vi jojobaolja, gör det huden mjuk, len och elastisk igen.

Hur kan jojobaolja användas?

Jojobaoljan kan ingå i den dagliga hudvårdsrutinen på flera olika sätt. Eftersom den är mild, är den också populär att använda som barnolja och mot blöjeksem.

För den som har fet hud, kan det ofta kännas tveksamt att använda en olja som hudvård. Men eftersom den här har sin speciella sammansättning och är ett vax, är den utmärkt att använda för en person som har fet hud.

Lindring för känslig och lättirriterad hy

Jojoba används också ofta av personer som har känslig och lättirriterad hy. Många hävdar att jojobaolja hjälper vid psoriasis, eksem och akne. Den används också för att bota mjäll i hårbotten och som sminkborttagning. Som ni märker har den ett väldigt brett användningsområde.

Naturligt solskydd

Oljan har också en lätt solskyddande funktion. Generellt har den en solskyddsfaktor på ca 4 SPF. Det här beror ju förstås på hur mycket olja du använder och att använda den enbart som solskyddsfaktor är ingenting vi kan rekommendera. Det är alltid det bästa att ha en kräm med en ordentlig solskyddsfaktor för att vara säker på att huden är fullt skyddad mot solens skadliga strålar.

Vid rakning

Jojoba kan också användas vid rakning, båda av kvinnor och män. Oljan mjukgör stråna och minskar friktionen genom att göra hudens yta glattare. Det underlättar rakningen och skyddar huden samtidigt.

Jojobaoljan som ansiktsserum

Jojobaoljan kan du använda under din natt- eller dagkräm, istället för vanligt ansiktsserum. Smörj helt enkelt in dig med några droppar av oljan, innan du applicerar ansiktskräm. Huden får både fukt och lyster av det. Du kan också använda oljan istället för nattkräm.

Jojobaolja som sminkborttagning

Jojobaolja är väldigt effektiv att ta bort smink med. Några droppar på en bomullstuss eller rondell, avlägsnar effektivt både foundation och vattenfast mascara.

Jojobaolja som intimolja

Jojobaoljan är mild och väldigt snäll mot huden. Den kan faktiskt användas som ett alternativ till intimtvål. Den torkar inte ut överhuvudtaget utan återfuktar och rengör på ett skonsamt sätt.

Jojobaolja som nagelbandsolja

I vårt klimat med kalla vintrar och stora skillnader mellan inom- och utomhustemperatur, så sliter vi på händerna extra mycket. Att använda jojobaolja för att smörja in nagelbanden med, är något som många tipsar om. Det behövs bara en liten droppe för att det ska räcka till alla nagelband.

Jojobaolja som hårinpackning

Många som använder jojobaolja svär på att oljan är den bästa hårinpackningen som finns. Den är lätt och absorberas snabbt och gör inte håret fett. Eftersom den är milt antibakteriell och balanserade vårdar den hårbotten och förebygger svamp och mjäll. Många användare säger att den också är väldigt bra att använda som hårolja mot frissiga hårtoppar.

Jojobaoljan har också antibakteriella egenskaper. Det kan vara värt att använda den på exempelvis fotsvamp under en period, för att se om du kan bli av med den på ett naturligt sätt.

Jojobaolja Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Jojobaolja är en populär hudvårdsprodukt och det finns mycket läsning på nätet att ta del av. Vi har läst en stor mängd utförliga recensioner samt tester av jojobaoljor och på basen av informationen vi samlat in, har vi sammanställt köptipsen nedan.

Premium: Eilas Kallpressad Jojobaolja EKO

Eilas Kallpressad Jojobaolja är helt ekologisk. Den gör huden len och mjuk och sjunker snabbt in utan att kladda. Den levereras i en väldigt praktisk pumpflaska. Det gör det väldigt lätt att blanda ut den med den vanliga ansiktskrämen för att göra den rikligare. Du kan använda den här jojobaoljan tillsammans med din kräm, för att på så vis få en fetare och mer näringsrik nattkräm.

Eilas Kallpressad Jojobaolja passar för hela kroppen. Den är också utmärkt att använda som vårdande hårinpackning. Du kan låta oljan sitta i en stund eller så kan du låta jojobaoljan låta verka över natten. 

Eilas Jojobaolja ger huden mycket näring men absorberas snabbt. Den passar därför alla hudtyper. Vare sig du har en torr eller mycket fet hy, är det värt att prova den här oljan. Flera användare som regelbundet varit drabbade av acneutbrott, säger sig ha fått hjälp av kallpressad jojobaolja. Det vi gillar skarpt med den här produkten är att den är 100 % ekologisk. En pumpflaska gör också produkten praktisk och hygienisk.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Praktisk pumpflaska

Nackdelar

 • Dyrare än genomsnittet
 • Daterad design på etiketten

Mellan: Loelle Jojobaolja Eko

Loelle Jojobaolja Eko är en kallpressad, ekologisk jojobaolja som kan användas för hår, ansikte och kropp. Att den är kallpressad och ekologisk innebär att den håller hög kvalitet och här får du verkligen en prisvärd olja. Det här är ett av de större märkena på marknaden när det gäller jojobaolja och den är omtyckt av många konsumenter.

Oljan mjukgör, skyddar och bevarar fukten i både hår, hud och naglar. Den har den klassiska balanserande funktionen som jojobaoljan har. Det innebär att den kan användas av personer med både fet och torr hy. Oljan är helt fri från parfym. Nackdelen här är att flaskan har en vanlig skruvkork, vilket gör det svårt att dosera mängden.

Fördelar

 • Har många nöjda användare
 • Absorberas lätt

Nackdelar

 • Svårt att få ut rätt mängd ut flaskan

Budget: Crearome Kallpressad Jojobaolja

Crearome är ett svenskt företag. De är marknadsledande när det gäller eteriska oljor och har egen tillverkning av hår- och hudvårdsprodukter. Deras jojobaolja hjälper till att normalisera talgproduktionen och fungerar väldigt bra för sprickor i huden, eksem och torr hårbotten. 

Crearomes jojobaolja är mycket prisvärd och passar de flesta plånböcker. Tyvärr är den inte ekologisk, vilket förstås är ett litet minus. Fördelen är förstås att priset blir lägre och det är också därför den passar bra i budgetkategorin. Crearome Kallpressad Jojobaolja passar alla hudtyper och innehåller inga doftämnen.

Fördelar

 • Billig
 • Svenskt varumärke

Nackdelar

 • Ej ekologisk

Special: Rosenserien Jojoba Oil

I stort sett kan det sägas att samtliga produkter från Rosenserien är specialare. Detta är ett svenskt hudvårdsmärke med 100 % naturligt innehåll. Ingredienserna är noggrant utvalda av  mycket hög kvalitet. De flesta produkterna är också miljömärkta med Svanen. Alla rosenseriens produkter är dermatologiskt testade. 

De högt ställda kvalitetskraven på både innehåll och miljövänliga förpackningar, gör att det här är ett exklusivt och exceptionellt bra varumärke.

Deras jojobaolja är inget undantag. Produkten är noga utvald från ett lantbruk med ekologiskt odlade jojobabuskar. Oljan är kallpressad och helt doftfri. Företaget rekommenderar att du tillsätter en valfri eterisk olja, för att få önskad doft och eventuellt ytterligare en vårdande effekt.

Fördelar

 • Ekologisk

Nackdelar

 • Dyraste produkten på marknaden

Jojobaoljorna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

I våra huvudkategorier har vi presenterat fyra stycken exklusiva, högkvalitativa oljor som uppfyller kraven i sin kategori. Här presenterar vi några oljor till som är intressanta och definitivt värda att titta närmare på.

Emma Noel Jojobaolja Ekologisk

Emma Noel Jojobaolja Ekologisk är en liten flaska på 250 ml med en väldigt smidig pumpkork. Flaskan är perfekt att ta med på resor, eftersom den tar lite plats i necessären. 

Företaget rekommenderar att du använder oljan som inpackning för torrt och livlöst hår. Oljan har inga tillsatser eller doftämnen och har således en neutral doft. Ett plus för att flaskan är av glas.

Fördelar

 • Glasflaska
 • Pumpkork
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Ursprungsland framgår ej på produkten

Healthwell PURE Jojobaolja EKO

Healthwell är ett svenskt varumärke som går under kosttillskottsdistributören svensktkosttillskott.se. Healthwells filosofi är att tillverka prisvärda kosttillskott av hög kvalitet. Generellt får du mycket för pengarna och det gäller även jojobaoljan.

Healthwell Pure är en jojobaolja som är kallpressad och ekologisk. Du får därmed alla egenskaper som en bra jojobaolja ska ha. Vi vill ge ett extra plus för de eleganta och fina förpackningar som företaget har tagit fram till den här oljan.

Fördelar

 • Elegant förpackad
 • Bra för hår, hud och naglar

Nackdelar

 • Har ingen svensk ekomärkning

MacUrth Jojobaolja Eko

MacUrth Jojobaolja Eko är kallpressad och fungerar mycket bra för daglig hudvård. Passar både torr och mogen hy. Företaget rekommenderar också att använda den vid graviditetsbristningar på torra och nariga partier på kroppen. Det kan vara fötter, armbågar med mera. Fungerar också bra som sminkborttagning eller massageolja. Doftfri.

Fördelar

 • Intensivt vårdande
 • Utan doftämnen

Nackdelar

 • Lätt att få ut för mycket ur flaskan

Ask & Embla Jojobaolja Ekologisk Pumpflaska

Ask & Emblas Jojobaolja är perfekt att punktbehandla med, om du har hudproblem på vissa partier av exempelvis ansiktet. Den fungerar också utmärkt som sminkborttagning och ansiktsrengöring. 

Inte minst tack vare den praktiska pumpflaskan, som gör att du kan få ut exakt den mängd du vill ha. Efter rengöringen känns huden mjuk och elastisk och du kan applicera din favoritkräm som avslutning.

Fördelar

 • Pumpflaska
 • Oparfymerad

Nackdelar

 • Mycket liten flaska som tar fort slut

Faith in Nature Jojoba Shampoo

Faith in Nature Jojoba Shampoo är ett schampo som innehåller flera aromaterapioljor.  Förutom jojobaolja finns här vårdande ingredienser som apelsinolja och tea tree olja. Schampot innehåller inga parabener, silikoner eller animaliska ingredienser. För dig som vill ha ett schampo utan konserveringsmedel och med naturliga ingredienser, är det här ett perfekt schampo.

Fördelar

 • Utan parabener
 • Vegetabiliska ingredienser

Nackdelar

 • Kan vara allergen

Marina Miracle Herbal Face Oil

Marina Miracle Herbal Face Oil är en örtbaserad ansiktsolja som förutom Skandinaviskt örtextrakt även innehåller avokadoolja, jojobaolja, aloe vera och hallon. Det är en olja som återfuktar på djupet och främjar en spänstig och fräsch hy. 

Kan användas som serum innan du lägger på din vanliga ansiktskräm eller som enda produkt i ansiktet om du känner att det är tillräckligt mycket näring för din hy.

Fördelar

 • Rikligt återfuktande
 • Med återfuktande aloe vera

Nackdelar

 • Kan ge reaktioner på känslig hy

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad