Bästa askorbinsyran 2024 – Tillskott av ren C-vitamin för immunförsvaret

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Är du nyfiken på askorbinsyra? Då har du kommit rätt! För i den här texten får du lära dig allt om askorbinsyra. En annan benämning för askorbinsyra som är mer bekant för de flesta, är C-vitamin. Det är ett vitamin som fyller många viktiga funktioner i kroppen. 

Du kommer också att få lära dig askorbinsyrans historik och hur den använts genom århundradena och fram till idag, då den blivit ett av våra populäraste vitamintillskott. För att underlätta för dig när du ska välja bland den uppsjö av tillskott med askorbinsyra som finns, har vi valt ut ett antal bra produkter. Här nedan får du vägledning i ditt val av produkt.

Vi har valt ut fyra favoriter i våra huvudkategorier. Vinnaren i premiumklassen blev Healthwell Vitamin C Pulver. I mellanklassen vann Core Vitamin C 1000+. Budgetsegraren heter Alpha Plus C-vitamin 1000 Mg. Vi har också med en spännande specialare vid namn Solgar Chewable Vitamin C.

Premium: Healthwell Vitamin C Pulver

Healthwell Vitamin C Pulver är askorbinsyra i dess enklaste, renaste form. Tillskottet är i pulverform och du tar det genom att lösa upp det i vatten eller annan dryck. Produkten är prisvärd och du får mycket för pengarna. Noteras bör att askorbinsyran har en sur smak och för dem som inte klarar det, är det bättre att ta kapslar eller tabletter.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Vegansk
 • Doseringsskopa medfölj

Nackdelar

 • Kan ge dålig mage
 • Smakar surt

Mellan: Core Vitamin C 1000+

Core Vitamin C 1000+ är ett högdoserat C-vitaminpreparat från Svensk Hälsokost. Med i produkten finns också citrusbioflavonoider, som kompletterar C-vitaminet med ytterligare antioxidanter. Eftersom dosen är hög behöver du bara ta en tablett. Den ger ett gram C-vitamin, vilket är en hög dos. Tillskottet är tillverkat i Sverige med rena råvaror.

Fördelar

 • Med citrusbioflavonoider
 • En tablett om dagen

Nackdelar

 • Hårda tabletter som är svåra att dela

Budget: Alpha Plus C-vitamin 1000 Mg

Budgetalternativet i vår köpguide är inte bara prisvärt utan det är också utrustat med speciell funktion. Det här är nämligen en så kallad time release-kapsel. Det gör att askorbinsyran i kapslarna frigörs under en period på sex till åtta timmar.

Det verksamma ämnet kan därmed effektivare tas upp av kroppen. Kapseln är tillverkad av cellulosa och produkten är därmed vegansk.

Fördelar

 • Med time release funktion
 • Med citrusbioflavonoider

Nackdelar

 • Innehåller fyllnadsmedel

Special: Solgar Chewable Vitamin C

Solgar Chewable Vitamin C är en c-vitamin i form av tuggtabletter. Dessa är perfekta för dig som vill ha askorbinsyra, men som tycker det är svårt och jobbigt att svälja tabletter. De har en god smak av fräsch tranbär och hallon.

Fördelar

 • Tuggtabletter
 • Fruktsmak

Nackdelar

 • Dyra
 • Innehåller sötningsmedel


Köpguide

Askorbinsyra - Ett vattenlösligt vitamin med många funktioner

Askorbinsyra är en annan benämning för c-vitamin. Askorbinsyran har många viktiga funktioner för kroppen och kan påverka vår hälsa avsevärt.

C-vitamin är ett vattenlösligt, känsligt vitamin som lätt förstörs av ljus, värme och nedkylning. Till och med C-vitaminer i apelsiner som finns i färskpressad apelsinjuice, försvinner successivt om du ställer det i kylskåpet.

Askorbinsyrans historia

Redan långt innan tiden för Kristi födelse, beskrivs skörbjugg som en vanlig sjukdom och epidemi som får hela städer att stryka med. Upptäcktsresande Vasco da Gama förlorade i slutet på 1400-talet två tredjedelar av sina besättningsmän i skörbjugg.

Det sägs att en fransk upptäcktsresande vid namn Jacques Cartier överlevde skörbjugg tack vare att han fick rådet att dricka en granbarrinfusion, som han fick av den amerikanska ursprungsbefolkningen. Granbarr är mycket rikt på c-vitamin.

Redan på 1700-talet hade det noterats att citrusfrukter tycktes förhindra utbrott av skörbjugg. Många befälhavare på fartyg lät sina sjömän äta citroner och apelsiner för att hålla skörbjuggen borta.

I början på 1900-talet började det forskas mer på ämnet, varpå det konstateras att skörbjugg först och främst beror på vitaminbrist. Därefter går forskningen snabbt framåt och i slutet på 1920-talet lyckas forskare isolera askorbinsyrekristaller från citroner.

Askorbinsyra i kroppen

Askorbinsyra är alltså vattenlösligt. Det oxiderar lätt och förstörs vid upphettning. Vitaminet börjar sakta förstöras direkt när det exponeras för ljus, värme och luft. 

Vi är en av få arter förutom apor, lemurer, marsvin och vissa fladdermöss, som själva inte kan producera askorbinsyra i kroppen. De flesta djurarter tillverkar C-vitamin från glukos, som finns i lever och njurar.

Det är en anledning till att naturfolk som lever där det är kallt och brist på färska grönsaker och frukter, historiskt har ätit rå lever direkt från djuren de jagat. Inuiterna på Grönland och i Alaska har som tradition att alltid äta en bit av levern på nyfångad säl exempelvis. Det blir ett effektivt sätt att få i sig C-vitamin, som är svårt att hitta i det kalla klimatet.

Askorbinets funktion - motståndskraft och immunförsvar

För de flesta är askorbinsyra mest känt som ett vitamin som stärker immunförsvaret. Med ett intag av askorbinsyra får vi ökad motståndskraft mot förkylningar, infektioner, influensa. 

Askorbinsyra har även många fler funktioner än så. Den är även grundläggande för bildandet av kollagen. Det är ett protein som är nödvändigt för hudens bindväv. Kollagen brukar kallas för hudens protein och låg kollagenproduktion gör huden slapp och rynkig. C-vitaminet understödjer också sårläkning.

Askorbinsyra är viktigt för för bildandet av brosk, bindväv skelett och muskler. Den är också väldigt viktigt för friskt och hälsosamt tandkött och är känt för att motverka tandköttsinflammation. 

Askorbinsyra gynnar också kroppens förmåga att ta upp järn från maten vi äter. Den medverkar till att lagra järnet i lever, mjälte och benmärg. Vitaminet har också en förmåga att att vara avgiftande och kan hjälpa till att avlägsna tungmetaller ur kroppen, speciellt bly.

Askorbinsyra har en viktig roll för våra kolesterolnivåer. C-vitamin främjar det goda kolesterolet i kroppen. Det är ett livsnödvändigt ämne som tillverkas i levern och i tarmväggarna. Kolesterolet i sin tur används för hormonbalans, upptag av D-vitamin och för kroppens förmåga att transportera fettsyror i kroppen.

Brist på C-vitamin i kroppen

C-vitaminbrist kan uppstå i kroppen av olika anledningar. Personer som äter mycket processad mat med ett lågt intag av grönsaker och frukt, kan drabbas av brist på C-vitamin. Personer med en extrem livsstil, exempelvis elitidrottare eller personer som går på extrema dieter, kan drabbas av C-vitamin brist.

Rökning och och alkoholmissbruk kan även orsaka brist på C-vitamin i kroppen. Allmänhälsan har alltså betydelse för hur vi kan tillgodogöra oss askorbinsyra och även andra vitaminer, spårämnen och mineraler som kroppen behöver. En kropp i ett utmattat tillstånd som är ett resultat av en obalanserad livsstil, kan alltså orsaka brister i kroppen. Olika typer av läkemedel kan också leda till brist på C-vitamin i kroppen.

Vilka är naturliga källor till askorbinsyra?

C-vitamin förekommer i större och mindre utsträckning i många livsmedel, framförallt i frukt och grönsaker. Hos en person med en varierad kost kommer 90 % av C-vitaminet från grönsaker och frukt. Det är viktigt att du tar frukterna och grönsakerna så obehandlade som möjligt, om du äter dem för just C-vitaminets skull. Några naturliga källor till askorbinsyra är:

 • Svarta vinbär
 • Nyponpulver
 • Persilja
 • Pepparrot
 • Grön paprika
 • Broccoli
 • Apelsin
 • Citron
 • Grapefrukt
 • Havtorn

Hur fungerar tillskott av askorbinsyra?

För den som vill ha ett extra tillskott av askorbinsyra som komplement till kosten, finns det gott om bra kosttillskott att köpa i hälsokosthandeln. Numer kan du få askorbinsyra i flytande form, som pulver, kapsel och i tablettform. Det gör det lätt att hitta en produkt som passar dig.

Du också välja kosttillskott med olika halter av C-vitamin. För den som vill verkligen vill boosta kroppen, kanske efter en lång sjukdomsperiod eller inför influensasäsongen, kan välja en produkt med högre mängd askorbinsyra.

Det är svårt att överdosera askorbinsyra och det brukar inte ge några andra biverkningar än att du kan bli lös i magen av en för stor dos. C-vitamin är ett vattenlösligt vitamin vilket gör att kroppen gör sig av med överskottet i urinen.

Askorbinsyra Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Det finns mycket forskning på askorbinsyra och många studier publicerade. Det finns även mycket information om olika askorbinsyrapreparat och vad användarna tycker om dem. På basen av ett flertal tester och recensioner har vi också valt ut fyra favoriter i våra produktkategorier.

Premium: Healthwell Vitamin C Pulver

Healthwell Vitamin C Pulver är askorbinsyra i ren form. Det är en kraftfull antioxidant som skyddar nervsystemet och bygger upp immunförsvaret. Askorbinsyran ger ett effektivt skydd mot fria radikaler eftersom det är en kraftfull antioxidant. Produkten innehåller inget gelatin eller andra tillsatser och är helt vegansk.

Askorbinsyran löser lätt upp sig i vatten och är enkel att inta. Du kan också blanda ut den i annat, som exempelvis smoothie sellerijuice. Askorbinsyra överlag är ganska sur och kan vara lättare att ta om smaken kan kamoufleras i annan dryck.

Högre doser av askorbinsyra kan ibland ge orolig mage om du har en känslig sådan. Det är därför bra att dela upp dosen till flera tillfällen under dagen om du är känslig. Exempelvis kan du tillsätta hela dagsdosen i en flaska vatten som dricker lite av under hela dagen.

Har du känslig mage är det också bra om du börjar med en liten dos och ökar successivt. Ett plus för att en doseringsskopa följer i köket. Det här är en mycket prisvärda askorbinsyra, som passar bra om du vill ta högre doser av C-vitamin eller om ni är en stor familj som ska ta tillskottet.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Vegansk
 • Doseringsskopa medfölj

Nackdelar

 • Kan ge dålig mage
 • Smakar surt

Mellan: Core Vitamin C 1000+

Core Vitamin C 1000+ är en högdoserad vitamintablett som består av en kombination av askorbinsyra och citrusbioflavonoider. Den innehåller ett gram C-vitamin per tablett. Den är framtagen för alla med en aktiv livsstil som vill komplettera kosten med en dos av askorbinsyra.

En tablett om dagen räcker mer än väl för att bygga upp immunförsvaret och förebygga influensa och virussjukdomar. I tabletten med ett gram askorbinsyra finns också 50 milligram citrusbioflavonoider. Tillverkaren vill därmed skapa ett tillskott som förstärker den antioxidanta funktionen i  tabletten.

Fördelar

 • Med citrusbioflavonoider
 • En tablett om dagen

Nackdelar

 • Hårda tabletter som är svåra att dela

Budget: Alpha Plus C-vitamin 1000 Mg

Alpha Plus C-vitamin 1000 Mg är ett mycket prisvärt vitamintillskott. Kapslarna innehåller en hög dos askorbinsyra. Precis som mellanvinnaren innehåller den här också citrusbioflavonoider. Alpha Plus C-vitamin 1000 mg minskar risken för dåligt immunförsvar och utmattning genom att du får en hög dos av hela 1 gram c-vitamin.

Kapseln har en så kallad time release-funktion. Det är en innovativ egenskap som gör att kapseln över längre tid avger lagom mängd c-vitamin, så att kroppen kan tillgodogöra sig den bättre. Upptaget för kroppen blir alltså effektivare. Innehållet utsöndras under cirka 6-8 timmar i matsmältningssystemet.

Fördelar

 • Med time release funktion
 • Med citrusbioflavonoider

Nackdelar

 • Innehåller fyllnadsmedel

Special: Solgar Chewable Vitamin C

Solgar Chewable Vitamin C är högdoserat c-vitamin i form av tuggtabletter. Förutom askorbinsyra får du här också fruktextrakt från nypon och acerola. De bidrar också till den angenäma fruktsmaken som tabletterna har.

Tuggtabletterna gör att det är lätt att ta dem och de är perfekta för dig som har svårt att svälja kapslar eller tabletter. Askorbinsyra i pulverform smakar också väldigt surt, men det problemet slipper du här. Dosen är 500 mg per tablett.

Fördelar

 • Tuggtabletter
 • Fruktsmak

Nackdelar

 • Dyra
 • Innehåller sötningsmedel


Askorbinsyran som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Det finns idag en mängd olika preparat med askorbinsyra. Eftersom utbudet är stort, har vi hittat ett flertal intressanta produkter utöver våra favoriter.

Utmanarna består av högkvalitativa produkter som inte fick plats bland våra favoriter. Hittar du inte ett preparat i huvudkategorierna som passar det dig finns det goda chanser att du kan hitta ett här nedan.

Helhetshälsa C-vitamin

Helhetshälsas askorbinsyra är lättupptagligt för kroppen och utgör ett bra komplement till en rätt balanserad kost. Kosttillskottet är avsett att använda under perioder när du behöver extra tillskott av C-vitamin, som under perioder av stress eller hård fysisk träning. 

Helhetshälsa C-vitamin bidrar till att kroppen får lättare att tillgodogöra sig järnet i kroppen. Passar således även dig som lätt får järnbrist.

Fördelar

 • Svensktillverkad
 • Vegetabiliska kapslar

Nackdelar

 • Bör ej ersätta en varierad kost

Thorne Research Inc. Vitamin C med Flavonoider

Thorne Research Inc. har tagit fram en askorbinsyra som också innehåller flavonoider. Dessa är utvunna ur citrusfrukter. Thorne Research Inc. är noggranna med sina råvaror och allt innehåll i tillskottet är noga utvalt och kontrollerat.

Produkten utgör en effektiv antioxidant som skyddar kroppens celler från virus och annat. Det är hela 150 tabletter per burk, så tillskottet räcker länge.

Fördelar

 • Vegetabiliska kapslar
 • Räcker länge

Nackdelar

 • Relativt dyr

Alpha Plus Liposomal Vitamin C

Liposomal Vitamin C är inget mindre än C-vitamin i flytande form! Här får du tre olika källor för C vitaminintag. Produkten innehåller nämligen kaliumaskorbat, natriumaskorbat och framförallt askorbinsyra. 

Liposomal Vitamin C innehåller också flytande fosfolipider, vilket gör att kroppen effektivare kan ta upp C-vitaminet. Det gör att C-vitaminet kan transporteras genom tarmväggen och ut till cellerna.

Fördelar

 • Hög upptaglighet för kroppen
 • I flytande form

Nackdelar

 • Innehåller sötningsmedel
 • Dyr produkt

Vitaprana Vitamin C

Vitaprana Vitamin C är ren askorbinsyra med 500 mg C-vitamin per tablett. Vill du kan du även dela kapslarna och hälla ut innehållet i smoothies eller i juice. C-vitaminet bidrar till en normal kollagenbildning och har även gynnsamma effekter på benstomme och brosk. Kapslarna är vegetabiliska och ekologiska.

Fördelar

 • Passar veganer
 • Svensktillverkade
 • Prisvärda

Nackdelar

 • Inte de mest lättsvalda tabletter

Solgar Vitamin C 1000 mg

Vår specialare i den här köpguiden är som du kanske minns tuggtabletter från Solgar. Detta är deras C-vitamin i kapselform istället för tuggtabletter. Solgar håller hög kvalitet och deras produkter är noggrant testade för att leva upp till företagets standard. Vitamin C 1000 mg är både vegansk och koscher-certifierad. Kapslarna är utan socker, salt eller stärkelse.

Fördelar

 • Högdoserad
 • Utan socker och salt
 • Ingen stärkelse

Nackdelar

 • Stora kapslar
 • Bör ej utsättas för solljus

Great Earth C-vitamin Complex 1000

Great Earth C-vitamin är ett preparat med askorbinsyra och bioflavonoider. Tabletterna har en time release-funktion och friger C-vitaminet kontinuerligt under flera timmars tid.

Tabletterna är väldigt prisvärda och passar bra för dig som vill ha ett billigare alternativ till en högdoserad tablett. Tabletterna är tyvärr ganska stora och kan vara väldigt svåra att svälja, då de också är svåra att dela. Innehåller flertalet naturliga ingredienser, som bidrar till att C-vitamin upptaget underlättas.

Fördelar

 • Prisvärt
 • Time release

Nackdelar

 • Stora tabletter
 • Svårdelade

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad