Bästa kollagen 2024 – Stärk hy, leder och ligament

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

I den här guiden kommer du få lära dig allt du behöver veta om proteinet kollagen. Kanske har du redan hört talas om om produkten och blivit nyfiken på vad den kan göra för din hy och inte minst leder och ligament. Vi kommer att redogöra för exakt vad kollagen består av och hur du ska ta det för att få optimala resultat.

Det finns en uppsjö av kollagenprodukter på marknaden och vissa är i form av rent kollagen och ingenting annat. Men även dessa kan fungera på olika sätt, på grund av varierande tillverkningssätt och hantering i tillverkningsprocessen. Det finns också kollagentillskott som är kombinerade med andra ingredienser för att resultaten ska optimeras.

Allt detta och mer därtill kommer du att få lära dig mer om i köpguiden. Vi har såklart också letat upp några riktigt bra produkter i olika priskategorier.

I huvudkategorin premium vann Core Collagen Pro. I mellankategorin så placerades Healthwell Collagen Plus. En bra budgetprodukt har vi också hittat och den heter Wellaware Collagen Beauty. En specialprodukt utöver det vanliga har vi också med. Women's Best True Beauty Collagen Drink heter den.

Vi hoppas kunna hjälpa dig hitta den bästa kollagen som passar just dig!

Premium: Core Collagen Pro

Core Collagen Pro är ett hydrolyserat kollagen som också är tillsatt med MSM och C-vitamin. Den här trion optimerar resultatet genom att stärka leder och brosk och även förbättra hudens spänst. Produkten har väldigt många positiva recensioner på nätet och rekommenderas för den som vill ha ett säkert kort, utan att behöva läsa på allt för mycket.

Fördelar

 • Innehåller C-vitamin
 • Lätt att blanda ut i vätska

Nackdelar

 • Innehåller sötningsmedel
 • Stark citronsmak

Mellan: Healthwell Collagen Plus

Healthwell Collagen Plus är en produkt där kollagenet är utvunnet ur fisk. Kollagenet är i peptidform och därför extra lätt för kroppen att ta upp. För att hjälpa upptaget på traven har de här också tillsatt vitamin C.

Fördelar

 • Praktiska kapslar
 • Inget sötningsmedel

Nackdelar

 • Fisk kan innehålla miljögifter

Budget: Wellaware Collagen Beauty

Söker du billigast möjliga kollagen som fortfarande håller hög kvalitet? Eller vill du absolut inte ha några andra tillsatser i kollagenet förutom rent kollagen? då är Wellaware Collagen Beauty en lämplig produkt för dig. Den är i pulverform och du doserar den genom att ta en skopa om dagen på 10 gram.

Fördelar

 • Rent kollagen
 • Prisvärt

Nackdelar

 • Liten burk

Special: Women's Best True Beauty Collagen Drink

Specialaren i köpguiden är något utöver det vanliga. Den innehåller nämligen inte bara en stor mängd mineraler och vitaminer, utan också hyaluronsyra. Detta är en ingrediens som ytterligare ger en kickstart till huden, genom att bidra till spänst och riklig återfuktning.

Fördelar

 • Fruktig smak
 • Innehåller hyaluronsyra

Nackdelar

 • Innehåller sötningsmedel

Köpguide

Vad är kollagen och varför är det bra med kollagentillskott?

Kollagen är en av kroppens stora byggstenar. Det är egentligen ett protein som finns i hud, muskler, ligament, senor, ledbrosk och benstomme. 

I huden fyller den ut hyn och ger den volym och stadga. Med åldern minskar kollagenproduktionen i kroppen och det är bland annat därför som den blir slappare och rynkigare med tiden. Huden får helt enkelt svårare att producera kollagen för att behålla hudens spänst. Kollagen gör stor nytta när det gäller rörligheten i leder och ligament. 

Kollagen kan du äta i ren form som ett kosttillskott. Det finns också i olika livsmedel. Det finns också livsmedel och tillskott som stimulerar hudens egen förmåga att producera kollagen. Många antirynkkrämer har till exempel ingredienser som sätter igång hudens kollagenproduktion.

Har du begynnande artros eller problem i lederna kan det vara värt att prova ett tillskott av kollagen. I övrigt håller kollagen på att bli en mycket vanlig ingrediens i produkter inom skönhetsindustrin världen över.

Kollagenets struktur - ett protein med flera olika aminosyror

Kollagen byggs upp av flera olika aminosyror. Det finns olika typer av kollagen i våra kroppar, som har sin egen sammansättning av olika aminosyror. Ungefär en tredjedel av kroppens eget protein utgörs av kollagen. Huden består till ca 70 % av just kollagen.

Kollagen i kosten

Precis som majoriteten av alla andra proteiner, så finns kollagen i riklig mängd i kött och fisk. Det finns i ben, skinn och brosk. Fisk och fiskben innehåller mycket kollagen. Inälvsmat och benmärg är rikt på kollagen. 

Det finns också livsmedel som främjar kroppens egen kollagenproduktion. Röda frukter och grönsaker, som paprika, tomat och körsbär är rikliga på antioxidanten lykopen. Den understödjer kollagenproduktionen. 

Svavelrika livsmedel som bönor, baljväxter och lök främjar också produktionen av kollagen. Annat som också stimulerar kollagenproduktionen är vitamin C. Det hittar du i större mängd i ananas, mango, olika citrusfrukter och bär. Du kan läsa mer om det längre ner i texten.

Vad innebär kollagenbrist?

Utöver försämrad hy, kan kollagenbrist som tidigare nämndes orsaka muskelvärk och problem med lederna. Smärtor, värk och stelhet uppstår. Studier har gjorts där det visas att ett tillskott av kollagen för personer med dessa problem, ger förbättrad rörlighet i lederna. Det gör också att nybildningen av broskvävnad stimuleras.

Kollagen kan därför vara bra för flera olika grupper att ta som tillskott. Har du problem med artros och ledvärk kan kollagen ha en positiv inverkan. Om du är elitidrottare eller fritidsmotionär som tränar mycket intensivt; exempelvis springer lopp, är det fördelaktigt att ta kollagen som kosttillskott. Detta för att bibehålla ledernas smidighet och förkorta återhämtningen.

Yttre faktorer som påverkar kroppens kollagenproduktion

Det är inte bara det att våra kroppar börjar producera mindre kollagen med tiden. Det finns också många yttre faktorer som påverkar kollagenproduktionen på ett negativt sätt. Att utsätta huden för mycket sol är ett sådant exempel.

Stress gör också att kroppen fungerar sämre överlag och det påverkar även kroppens förmåga att producera kollagen. Rökning och luftföroreningar har också en negativ effekt på kollagenupptaget. Kollagenproduktionen påverkas också av klimakteriet och hormonförändringar.

Kollagen som kosttillskott

Förr i tiden var kollagenrik mat ett vanligt och naturligt inslag i vår kosthållning. Vi fick i oss kollagen på ett naturligt sätt, via inälvsmat och avkok på ben och brosk. Idag äter vi annorlunda och får generellt i oss mycket mindre mängd av proteinet. Många äter fortfarande mycket kött men i stort sett bara från djurens muskelvävnader.

Veganer och vegetarianer får också en minskad mängd kollagen från kosten. Av den anledningen kan det vara idé att ha ett effektivt kollagentillskott. 

Kosttillskott finns i olika former. Det kan vara flytande, pulver eller i kapselform. Det vanligaste ursprunget i kollagentillskott kommer från fisk eller från boskapsdjur.

Numera finns det också kollagentillskott för veganer och ursprunget kommer då ofta från alger och soja. Det här är i sig inte ett rent kollagen, som bara kan fås ur animaliskt ursprung. Däremot innehåller de här tillskotten ingredienser som exempelvis aminosyrorna glycin och hydroxyprolin som hjälper till att bygga det kroppsegna kollagenet.

Vitamin C och kollagen

Vitamin C är ett fantastiskt vitamin som är en effektiv antioxidant. Det bidrar också till att skydda kroppens celler effektivt. Vår kropp kan inte producera c-vitamin själv, utan det måste vi tillföra från kosten. Vitamin C hjälper till med kollagenupptaget och därför innehåller många kollagentillskott också vitamin C. Annars kan det vara bra att själv kombinera ett tillskott av kollagen med c-vitaminrik mat eller ett tillskott på C-vitamin.

Hydrolyserat kollagen

Hydrolyserat kollagen, eller ett peptan-kollagen som det också kallas, innebär att kollagenet är uppspjälkat för att att kroppen ska kunna ta upp det effektivare. Det gör att kollagenet får hög biotillgänglighet och att kroppen inte behöver jobba med att bryta ner det i mindre beståndsdelar, innan det tas upp. Hydrolyserat kollagen är något som ofta används i olika tillskott.

Hur mycket kollagen ska du ta per dag?

När du valt ett bra kollagen följer du helt enkelt rekommendationen i instruktionerna som kommer med produkten. Rent generellt brukar kollagen i pulverform vara lämplig att ta ca 5-10 gram per dag av. Kapslar är smidiga att ta. Pulver är lite krångligare men ofta billigare. Den allra dyraste formen av kollagen är den i flytande form. Även där ska du noga följa tillverkarens instruktioner.

Hur länge ska jag äta kollagen?

Eftersom kollagen är något kroppen kontinuerligt behöver, kan du med fördel äta kollagen året runt och dagligen. När det gäller att se en väl synlig effekt, ska du ta helst ta det minst en tremånadersperiod för att du kan vara säker på att kroppen har optimerat sitt kollagenbehov.

Kollagen Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Det finns mycket information på nätet och efter djupgående efterforskningar har vi kunnat plocka fram fyra stycken kollagentillskott som är utmärkta att ta, för dig som vill ha extra kollagen. Valet är gjort på basen av det stora antal tester och recensioner vi hittat på nätet.

Premium: Core Collagen Pro

Core Collagen Pro är en produkt som innehåller 15 g hydrolyserat kollagen per dagsintag. kollagenet har bovint ursprung, det vill säga köttprodukter. För att effektivisera upptaget och optimera produkten har företaget tillsatt vitamin C och MSM. Det senare är ett svavelpreparat, som även det har en positiv inverkan på hud och hår. Kollagenet är utvunnet ur kyckling.

Kollagenet har en mild smak av citron och är även sötad med sukralos, för att lättare kunna intas. Du kan blanda den i det du föredrar, till exempel i juice, smoothies, yoghurt eller vatten. Eftersom kollagenet är hydrolysat är det i en lättupptaglig form, som snabbt absorberas i tarmarna och kan komma till nytta i kroppen.

Core Collagen Pro är framtaget för att ge ge extra styrka i leder och ligament i kroppen. Produkten är väl anpassad för den som tränar mycket, exempelvis på gym, med löpning eller är elitidrottare. Men utgående från de otaliga recensioner vi läst om den här produkten, är det också väldigt många som sett goda resultat när det gäller hår, hud och naglar. Många har upplevt att huden blivit fastare och mindre rynkig efter några månaders användning.

Produktfakta:

 • 15 g hydrolyserat kollagen
 • MSM
 • Vitamin C
 • Kondroitinsulfat

Fördelar

 • Innehåller C-vitamin
 • Lätt att blanda ut i vätska

Nackdelar

 • Innehåller sötningsmedel
 • Stark citronsmak

Mellan: Healthwell Collagen Plus

Collagen Plus från Healthwell är ett naturligt kosttillskott av hydrolyserat kollagen som utvunnits från fisk. Collagen Plus är också förstärkt med citrusdoft, som innehåller mycket av antioxidanten vitamin C. Det här gör upptaget av kollagenet extra effektivt.

Kollagenet är i kapselform och dessa ska sväljas hela. För den som har svårt att svälja kapslar rekommenderar vi premiumprodukten eller någon annan kollagen i pulverform. Hur snabbt du känner av effekten av produkten är individuellt, men många användare har märkt resultat på hår och naglar redan efter en vecka. 

Det här resultatet är dock inte typiskt och och du får räkna med att hålla på några veckor innan du ser ett riktigt bra resultat. Det här är på det stora hela en mycket prisvärd produkt för den som gärna tar kollagen med marint ursprung.

Produktfakta:

 • 100 % naturligt kollagen
 • Hydrolyserat kollagen från marint ursprung
 • Naturliga citrusbioflavonoider
 • Vitamin C 

Fördelar

 • Praktiska kapslar
 • Inget sötningsmedel

Nackdelar

 • Fisk kan innehålla miljögifter

Budget: Wellaware Collagen Beauty

Budgetprodukten i den här köpguiden kommer från Wellaware och är ett hydrolyserat kollagen i renaste pulverform, utan några som helst tillsatser. Här får du ett kollagen som effektivt tar hand om hud, hår och naglar. För dig som inte vill ha några andra beståndsdelar än just kollagen och vill ha den billigast möjliga produkten, är det pulverform som gäller.

Kollagenet är utvunnet ur nötkreatur och det kan du blanda i valfri dryck, såsom till kaffe, smoothie eller juicer. Varma drycker går bra och kollagenet förstörs inte av värmen. Produkten smakar inte särskilt gott, men det kan lätt kamoufleras i ett glas juice, exempelvis. 

Wellaware är en produktserie från det svenska företaget Back-on-track i Uppsala. De jobbar och utvecklar en mängd produkter som har med hälsa att göra.

Produktfakta:

 • Kan blandas i varm dryck
 • Svensktillverkad

Fördelar

 • Rent kollagen
 • Prisvärt

Nackdelar

 • Liten burk

Special: Women’s Best True Beauty Collagen Drink

För dig som vill ta kollagen, men gärna vill ha en cocktail av mineraler, kan vi rekommendera Womens Best True Beauty Collagen Drink. Den smakar dessutom riktigt gott. Tack vare den unika sammansättningen har den här placerats i i specialkategorin. Den är verkligen något för dig som vill ha en produkt utöver det vanliga.

Det här är alltså ett kollagenpulver som också innehåller tillskott av ett flertal mineraler och vitaminer, inklusive c-vitamin, pantotensyra och zink. Dessutom får huden ett tillskott med hyaluronsyra. Det är en syra som har en liknande effekt som kollagenet, det vill säga att den fyller ut huden och ger den spänst. 

Hyaluronsyra är ett ämne som kroppen själv producerar och som är bra på att binda fukt. Produkten är smaksatt och har en god smak av mango.

Produktfakta:

 • I pulverform
 • Mineraler
 • Med hyaluronsyra
 • Vitamin C

Fördelar

 • Fruktig smak
 • Innehåller hyaluronsyra

Nackdelar

 • Innehåller sötningsmedel

Kollagentillskotten som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Vill du fördjupa dig ännu mer i olika kollagenprodukter och dess för- och nackdelar, har vi några tillskott till som som inte fick plats i huvudkategorierna, men definitivt är värda att titta närmare på. Om du inte hittade exakt vad du sökte i huvudkategorierna, kanske du hittar något som passar bland dem här nedan.

Vitaprana Collagen Beauty

Vitaprana är onlineföretaget Bodystores egna varumärke. Vi har tagit fram ett prisvärt kollagen i kapselform, som också har ett tillskott av vitamin C. Kollagenet som används är noggrant kontrollerat i tillverkningsprocessen och har rätt sammansättning och molekylvikt, för att ge de positiva effekterna på hudcellerna som krävs för ett bra och synligt resultat.

Collagen Beauty är ett omtyckt kollagen som fått många bra recensioner. Även Vitaprana som varumärke är mycket populärt och anses vara prisvärt av användarna. Ett plus extra hade kollagenet fått om produkten hade funnits i större burkar, då den här endast räcker en månad om du tar full dos.

Fördelar

 • Absorberas snabbt i tarmarna
 • Kontrollerad tillverkningsprocess

Nackdelar

 • Innehåller endast 30 doser

Refresh Superfood Collagen Pure Premium

Kollagen Premium från Refresh Superfood är ett kollagen av hög kvalitet som är noga kontrollerat. Detta är noga redogjort för i innehållsförteckningen. Detta är ett marint kollagen och fisken som används kommer från EU-godkänd matfisk. Kollagenet är dessutom kvalitetstestat i flera länder. Innehåller ingenting annat än ren kollagen.

Fördelar

 • Högkvalitativt innehåll
 • Noggrant kontrollerad framställning

Nackdelar

 • Liten förpackning

Nyttoteket Clean Collagen

Clean Collagen från Nyttoteket innehåller hydrolyserat kollagen från gräsbetande, frigående kor. Produkten innehåller inga som helst tillsatser, utan enbart kollagen av typ 1 och 3. Produkten har nu neutral smak och passar i alla typer av varma och kalla drycker. Produkten är dryg och en till två matskedar om dagen räcker.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Inga tillsatser

Nackdelar

 • Kan klumpa sig i kall dryck
 • Doftar inte gott

Nordic Superfood by Myrberg Collagen Premium + Proteinpulver

Svenska by Myrberg Collagen Premium+Proteinpulver är en kollagenprodukt som innehåller 100 % ren, hydrolyserad kollagen från fisk. Vad beträffar fisken, så är den utvunnen ur vildfångad, norsk fisk. 

Produkten är fint pulveriserad och löser sig lätt i både varma och kalla drycker. Den har dock en svag fisklukt och -smak. Den kan dock trollas bort genom att du sätter den i gröt, smoothies eller juicer.

Fördelar

 • Från vildfångad fisk
 • Inga tillsatser

Nackdelar

 • Smak och lukt av fisk
 • Dyrare än genomsnittet

Olga Rönnbergs Kollagen + Hyaluronsyra

Kollagenpulver från svenska Olga Rönnberg är ett kosttillskott som förutom kollagen också innehåller magnesium och hyaluronsyra. Den är skräddarsydd för styrketränare och även för löpare, eftersom den stärker leder och brosk genom sina väl sammansatta byggstenar. 

Produkten innehåller också C-vitamin, som underlättar upptaget av kollagenet samt fungerar som en effektiv antioxidant. Produkten har en söt smak av tropiska frukter.

Fördelar

 • Skräddarsydd för fysiskt aktiva
 • Innehåller vitamin C

Nackdelar

 • Innehåller tillsatser
 • Med sötningsmedel

Bättre Hälsa Collagen Proteinpeptider

Bättre Hälsa Collagen Proteinpeptider är en produkt som kommer från kött. Även de här innehåller inget annat än kollagenpulver och är en ren produkt. Som så många kollagenprodukter så marknadsförs den som neutral i smaken, men för den känsliga kan smaken definitivt upplevas som icke tilltalande.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Lättsvalda kapslar

Nackdelar

 • Ingen information om kollagenets ursprung
 • Ej neutral doft och smak

WeightWorld Vegan Collagen Advanced

Vegan Collagen Advanced är ett kollagentillskott som är växtbaserat och veganskt. Det innehåller kollagenfrämjande ingredienser som zink, hyaluronsyra & resveratrol. För att understödja upptaget ingår även vitamin C. Produkten är framtagen för att motverka ålderstecken och främja ledernas hälsa.

Fördelar

 • Vegansk
 • Med vitamin C

Nackdelar

 • Innehåller fyllnadsmedel
 • Liten burk som tar slut fort

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad