Kostguide för dig med benskörhet eller muskelkramp

Många lider av benskörhet, ibland utan att veta om det. Når det den nivån att det påverkar din vardag negativt kan det vara bra att låta en doktor titta på det, men det finns några saker du kan testa först. Allt från motionsträning till magnesium kan hjälpa mot benskörhet.

Kosten som kan motverka och förebygga benskörhet

Benskörhet går att förebygga och till och med motverka genom bra och genomtänkt kost riktad mot benskörheten. Det är inte särskilt svårt, därför rekommenderar vi att testa detta under några dagar och känna hur saker och ting utvecklas. När det kommer till kost, som är huvudfokus i denna artikeln finns det två viktiga ämnen som är viktiga för kroppen att få i sig för dig som är benskör. Magnesium och kalcium.

Magnesium är viktigt för både benskörhet och muskelkramp

Magnesium är superviktigt när det kommer till benskörhet. Utan tillräckligt mycket magnesium i kroppen utsöndras kalcium ur kroppen vilket i sin tur leder till svaghet och den känslan som många känner som muskelkramp eller benskörhet.

När det kommer till just benskörhet spelar magnesium en superviktig roll. Magnesium behövs för att kroppen ska kunna absorbera kalcium, mer om kalcium nedan. Hur som helst, magnesium styr upptaget av kalcium. Därför kan hög kalciumhalt och låg magnesiumhalt bidra till osteoporos.

Behovet av kalcium vid benskörhet

Kalcium bygger skelettet och är därför såklart otroligt viktigt att få i sig för dig som har osteoporos. Nästan allt kalcium lagras i skelettet men lite finns även i blodet för att se till att nerver fungerar normalt. När du går under diet och inte får i dig tillräckligt mycket protein skäl kroppen aminosyror från musklerna. Precis på samma sätt stjäl kroppen kalcium från skelettet när inte tillräckligt mycket finns i kosten.

Mjölk är en bra och naturlig känna till kalcium. För dig som föredrar att inte dricka mjölk innehåller många havredrycker tillsatt kalcium och är därför en alldeles utmärkt ersättare. Yoghurt, ost och keso är andra kalciumrika produkter som du kan tillsätta i maten för ett extra intag.

D-vitamin absorberar kalcium

Eftersom D-vitamin är nödvändigt för att absorbera kalcium kan ett D-vitamin tillskott hjälpa mot benskörhet i kombination med högre intag av magnesium.

Sammanfattning: Vilka produkter som bör testas

Vi rekommenderar att du går in på Svensk Hälsokost och beställer följande produkter med följande motiveringar:

  • Ett magnesium tillskott för att binda kalciumet i kroppen
  • Ett D-vitamin tillskott för att absorbera kalciumet tillsammans med magnesiumet

Sedan rekommenderar vi också att du köper lite kalciumrik mat som med hjälp av tillskotten ovan kan absorberas på ett optimalt sätt. Fungerar det inte rekommenderar vi såklart att du kontaktar en doktor och berätta att du prövat ovanstående.

Träning är lika viktigt som kost

Det viktiga är inte bara vad du äter men också hur du lever. Att träna och röra på sig kan ha en positiv inverkan på kroppen för dig som lider av benskörhet (och för dig som inte gör det!). Det i kombination med riktigt bra kost kan ta dig långt.

Viktbärande träning, muskelträning och rörelseträning

Viktbärande träning är en typ av träning som direkt stärker skelettet. Vandring och löpning är två av dem enklaste att komma igång med, för dig som vill göra det hela lite mer intensivt är också hopprep ett bra sätt att stärka skelettet på. Vi rekommenderar att hålla på i 20 till 40 minuter om dagen lite beroende på vilken övning du väljer. Känner du att det gör ont eller tidigare haft en fraktur rekommenderar vi lite lugnare övningar som aerobics till exempel.

Vanlig muskelträning stärker ju såklart musklerna vilket i sin tur ger stöd till skelettet. Här kan du aningen använda dig av vikter på gymmet eller så kan du träna med elastiska band hemma, det fungerar precis lika bra. Vi rekommenderar att hålla igång denna typ av träning lite mer sällan än den viktbärande och istället träna två eller tre gånger i veckan. För dig som har mer energi kan du göra hel eller halv-kroppspass. För dig som blir utmattad av den typen av träning rekommenderar vi att begränsa träningen till en eller några muskelgrupper per dag och träningstillfälle.

Rörelseträning som till exempel yoga och Pilates kan också vara riktigt bra men här gäller det att vara försiktig så att man inte utsätter kroppen för någon för belastande. Vi rekommenderar att du konsulterar en sjukgymnast, särskilt om du tidigare haft någon form av fraktur eller om det på något sätt gör ont.

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad