Bästa valeriana 2024 – Minska oro och stress med ett naturligt preparat

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Behöver du något som lindrar din oro och hjälper dig att somna på kvällarna och har hört talas om valeriana? Om du vill lära dig mer om den intressanta roten, kan vi varmt rekommendera vår stora köpguide just om just valeriana! Här kommer du också att få lära dig allt om de verksamma beståndsdelarna, samt för- och nackdelar med roten.

Kom till ro och få bättre sömn med valeriana

I vår stora köpguide om valerianarot, ska vi ta en djuplodande titt på roten och hur den traditionellt har använts inom alternativmedicinen. Du kommer att få reda på hur du själv kan använda valeriana, eller vänderot som den också kallas, som rogivande medel och i vilka former den finns att få tag på.

Valeriana är ett väl dokumenterat naturpreparat och vi kommer att hänvisa till flera kliniska studier som gjorts i ämnet. Som vanligt rekommenderar vi också ett antal produkter med valeriana för dig som vill prova på att använda roten.

I premiumkategorin den här gången vann Now Foods Valerianarot. Vår utmärkta mellanprodukt heter A.Vogel Dormeasan. För den som vill ha ett bra budgetalternativ rekommenderar vi svenska Pharbio Valerina Natt. En riktigt lyxig specialare har vi också med, vid namn Aromas De Té Ekologiskt Rooiboste Med Valeriana.

Premium: Now Foods Valerianarot

Amerikanska kosttillskottsföretaget Now Foods kan köpas i Sverige via amazon.se. Här får du en hög dos av valerianaextrakt på hela ett gram per kapsel. Det gör att kapslarna passar dig som har svårt att komma till ro och somna om kvällarna. Tabletterna kan fungera som ett alternativ till konventionella insomningstabletter.

Fördelar

 • Innehåller inga artificiella ämnen
 • Inget sötningsmedel

Nackdelar

 • Kan ge biverkningar

Mellan: A.Vogel Dormeasan

A.Vogel Dormeasan består av extrakt från humle och valeriana och tas som orala droppar. Tillskottet underlättar lindrig oro och kan med fördel användas strax innan sänggående för att somna in lättare och dessutom ge en djupare sömn, med mindre risk att vakna.

Fördelar

 • Utan tillsatser

Nackdelar

 • Flaska som är svår att dosera
 • Besk smak

Budget: Pharbio Valerina Natt

Pharbio Valerina Natt är ett svenskt tillskott som kan tas mot oro och nervositet kvällstid, samt som hjälp vid insomning. Du kan ta 2-4 tabletter innan läggdags, men också komplettera med en tablett tidigare på kvällen, om du tycker att de inte fungerar så snabbt som du skulle önska.

Fördelar

 • Svensk produkt
 • Vegetabilisk tablett
 • Kliniskt dokumenterad

Nackdelar

 • Stora tabletter

Special: Aromas De Té Ekologiskt Rooibos Med Valeriana

För dig som älskar örtteer men som samtidigt har svårt att somna in och komma till ro på kvällen, är det här verkligen en pärla. Innehållet av valeriana och lavendel gör den till en rogivande dryck som med fördel kan tas efter en stressig arbetsdag eller innan läggdags. 

Teet sprider en underbar väldoft, tack vare sitt innehåll av citrus, lavendel och rooibos. För dig som behöver hjälp på traven med nattsömnen är det här verkligen en fantastisk produkt.

Fördelar

 • Har även detoxande effekt
 • Väldoftande och rogivande
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Innehållsförteckning på spanska

Köpguide

Vad är valeriana?

Valeriana Officinalis har länge använts som ett naturligt medel för att främja sömnen och som ett alternativt, lugnande läkemedel för att lindra ångest och oro. Valeriana ingår i många olika typer av produkter och kan hittas som tabletter, teer, droppar, kapslar och krämer.

Valeriana kallas på svenska vänderot och växer vilt i de södra delarna av landet. Valeriana växer även vilt bland annat i Nordamerika, Asien och Europa. Vänderot har en mycket lång tradition som naturläkemedel och användes redan i antikens Grekland för sina rogivande egenskaper. 

Läkevänderot är en av de mest dokumenterade örterna för alternativ behandling av sömnproblem. Det finns ett flertal kliniska studier, som har visat positiva resultat och du kan också köpa valerianaprodukter på apoteket. 

Valerianapreparat finns även som registrerade läkemedel i Sverige och den typen av mediciner hör till våra allra äldsta läkemedel, då den första valeriamedicinen registrerades redan på 1930-talet.

Valeriana hjälper dig att slappna av och sova bättre

Det är växtens rotdelar som används i valerianapreparat. Valeriana har också en muskelavslappnande effekt och sänker aktiviteten i centrala nervsystemet. Det gör att valerianarot utöver att ha en främjande effekt på sömnen, också kan fungera mot oro och stress.

Valeriana kan hjälpa mot:

 • Insomningsproblem 
 • Oro
 • Ångest
 • Stress
 • Menstruationssmärtor

Det finns alltså ett flertal studier som visar att valeriana gör att vi somnar snabbare och att vi sover bättre. Skillnaden mellan konventionella sömntabletter och lugnande medel, är att valeriana inte är beroendeframkallande eller vanebildande. Det beror på att den har en kort halveringstid i våra kroppar och utsöndras snabbt. 

Valeriana har historiskt sett även använts ofta i kombination med andra rogivande örter som exempelvis humle, citronmeliss eller johannesört. 

Ursprungsbefolkningen i Nordamerika har traditionellt använt valeriana i hundratals år som rogivande medel, aptitdämpare och kramplösande vid olika sjukdomstillstånd. 

Eftersom valeriana kan fungera kramplösande så kan den också vara effektiv som hjälp för postmenopausala kvinnor, som behöver hjälp med sina besvär.

Vilka kliniska studier har gjorts på valeriana och sömnstörningar?

Det har alltså gjorts många studier av valerianas effekter mot sömnstörningar av olika slag och funktionen har väldokumenterad empirisk bevisning och bekräftas i flera kliniska studier. 

Det finns vetenskapliga bevis för att den fungerar och kan vara ett alternativ till receptbelagda läkemedel mot sömnsvårigheter, som ofta ger betydande biverkningar och kan vara beroendeframkallande. Många, om än inte alla, upplever heller inte några biverkningar, såsom trötthet, dåsighet och en “dagen efter”-känsla som många upplever med sömntabletter.

Hur fungerar valeriana?

Roten ger ett flertal verkningsmekanismer genom att interagera med GABA-systemet, adenosinreceptorerna samt ha en agonistisk påverkan. Men den fungerar alltså utan att slå ut systemet och kortisolnivåerna, såsom vanliga sömntabletter kan göra, vilket också ger biverkningar.

Kan valeriana vara skadligt?

Valeriana är inte en giftig växt och exempelvis eterisk olja utvunnet ut roten är en av de minst giftiga eteriska oljorna som finns. Men precis som andra örtpreparat kan också valeriana ge vissa biverkningar. 

Inte minst kan valeriana förstärka effekten av andra läkemedel. Alla mediciner som påverkar centrala nervsystemet, till exempel lugnande medel, ångestdämpande och sömnmedel, kan förstärkas av valeriana. Om du föreskrivs mediciner av något slag, ska du alltid berätta för läkaren om du också tar någon typ av valeriana. 

Valerianapreparat kan påverka oss på olika sätt och kan bland annat leda till sämre prestationsförmåga, så du ska aldrig köra bil efter att du tagit ett valerianapreparat. Överdosering av valeriana kan ge tryck över bröstet, magsmärtor, darrningar, yrsel och hjärtklappning. 

Långvarigt bruk kan ge tillvänjningssymptom i form abstinensliknande besvär, som svårigheter att somna, retlighet och störd hjärtverksamhet, även om det är mycket ovanligt. Valeriana anses som sagt vara relativt ofarligt för användarna men det är inte heller ett naturpreparat som passar alla. 

En gravid kvinna ska aldrig ta valeriana utan att först konsultera sin barnmorska eller läkare.


Valeriana Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Inför köpguiden har vi gjort omfattande research och efterforskningar om ämnet valeriana och hur det är verksamt i kroppen. Den insamlade datan har bestått av fakta och informationen hämtad från tillverkarnas egna hemsidor, samt tester, recensioner och kundomdömen. 

På basen av den informationen har vi valt ut fyra stycken produkter med valeriana som kan rekommenderas.

Premium: Now Foods Valerianarot

Now Foods Valerianarot innehåller ett gram valeriana per kapsel, vilket innebär att det är ett potent tillskott som kan fungera mycket bra som insomningstablett för den som inte kan koppla av och varva ner på kvällarna.

Now Foods Valerianarot innehåller inga tillsatser eller artificiella färgämnen. Du hittar heller inget sukralos eller andra sötningsmedel i Now Foods valerianakapslar. Kapselskalet är veganskt och tillverkat av cellulosa. 

Eftersom tabletterna är starka, kan de ge effekter som exempelvis dåsighet och får inte tas under dagtid eller i samband med bilkörning. Om användaren upplever biverkningar dagen efter i form av muntorrhet och illamående, så ska tillskottet bytas ut mot en annan produkt.

Fördelar

 • Innehåller inga artificiella ämnen
 • Inget sötningsmedel

Nackdelar

 • Kan ge biverkningar

Mellan: A.Vogel Dormeasan

A.Vogel Dormeasan är droppar innehållande valeriana och ekologisk humle. Dessa kan du använda vid insomningsbesvär och lättare oro. De kan också passa dig som ofta vaknar på natten och har svårt att somna om igen.

A.Vogel Dormeasan innehåller magnesium, som även det bidrar till en lugnare och skönare nattsömn. Dormeasan innehåller ekologisk humle och vänderot. 

A.Vogel är ett schweiziskt företag som grundades i början 1900-talet av hälsokostentusiasten Alfred Vogel. I företagets sortiment finns ett flertal rogivande medel med valeriana och Dormeasan är ett av dem. 

Det här är verkligen en bra och prisvärd produkt och skulle det vara något vi har att invända mot den är det flaskan, som kan vara svår att dosera rätt mängd droppar från.

Fördelar

 • Utan tillsatser

Nackdelar

 • Flaska som är svår att dosera
 • Besk smak

Budget: Pharbio Valerina Natt

Pharbio Valerina Natt är troligen det mest välkända, svenska preparatet med vänderot.  Denna kan användas vid insomningsbesvär och tabletterna tas ungefär en timme före sänggåendet.

Känner du ofta oro kvällarna kan det också vara idé att ta en tablett tidigare under kvällen för att komplettera med. Förutom vänderot innehåller Valerina Natt också citronmeliss, magnesium och humle. 

Pharbios Valerianaextrakt har funnits länge på den svenska marknaden och är väl beprövat. Det har gjorts flera kliniska studier på preparatet. Med den får du en naturlig hjälp vid sömnsvårigheter som uppstått av stress och oro.

Fördelar

 • Svensk produkt
 • Vegetabilisk tablett
 • Kliniskt dokumenterad

Nackdelar

 • Stora tabletter

Special: Aromas De Té Ekologiskt Rooibos Med Valeriana

Aromas De Té Ekologiskt Rooiboste Med Valeriana är ett verkligt spännande te som har flera intressanta egenskaper. För det första har det en avslappnande och rogivande funktion tack vare valeriana och lavendel. 

Men utöver det har teet också en detoxande funktion och hjälper dig att rensa ut överflödig vätska och toxiner i kroppen. Rooibosteet är mycket rikt på antioxidanter och hjälper också till att skydda kroppen mot fria radikaler. 

Tack vare ingredienserna av valeriana, apelsin och rooibos har den en härlig doft som även den är väldigt avkopplande. Teet passar särskilt bra att tas innan sänggående för att komma till ro och främja nattsömnen. Aromas De Té Ekologiskt Rooiboste Med Valeriana är ekologiskt, vilket i sig är ett stort plus.

Fördelar

 • Har även detoxande effekt
 • Väldoftande och rogivande
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Innehållsförteckning på spanska

Valerianaprodukterna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Ett preparat passar sällan alla och för dig som söker fler alternativ, tipsar vi här nedan om ytterligare några stycken valerianapreparat. Dessutom har vi med en duschtvål med valeriana för den som vill tillgodogöra sig örtens avslappnande och återhämtande egenskaper även utvärtes.

Biotiva Valerianarot Te

Här har vi ren, torkad valerianarot som används som tefusion. Du brygger den som vanligt te och använder en tesked per kopp. Koka upp vatten, häll det över rötterna, låt dra i 10-15 minuter och sila sedan.

Därefter har du valeriana i sin allra renaste form, utan tillsatser eller oönskade ämnen. Biotiva är ett tyskt företag som tillverkar ekologiska produkter och valerianateet är även det ekologiskt. Det är en produkt med hög kvalitet, som är mycket prisvärd.

Fördelar

 • Ren valerianarot
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Smaken tilltalar inte alla

Pukka Night Time

Brittiska Pukka finns numera hos oss i Sverige och många älskar deras breda sortiment av detoxande teer. Night Time är företagets kvällste, som innehåller lavendel, lime, havre och valeriana. Det kan hjälpa dig att komma ner i varv på kvällarna och att somna in. Pukkas teer innehåller endast örter från välkontrollerade odlingar.

Fördelar

 • Välsmakande
 • Milt rogivande

Nackdelar

 • Endast 20 påsar per förpackning

Biomenta Nattstjärnor

Biomenta Nattstjärnor är kapslar innehållande valeriana, humle, citronmeliss, magnesium, lavendel, vitamin C, B3, B6 och B12. Alla de här utgör potenta beståndsdelar för centrala nervsystemets förmåga att komma till ro och överbrygga stress, oro och ångest. 

Det gör att tabletterna verkligen kan vara till hjälp för alla som har svårt att somna på kvällarna. Biomenta är ett tyskt företag som är känt för sina högkvalitativa kosttillskott, som underlättar vår vardag på olika sätt.

Fördelar

 • Mot stress
 • Effektiv insomning

Nackdelar

 • Kan ge dåsighet dagen efter

Clarins Bath & Shower Concentrate Relax

Vad sägs om valeriana för utvärtes bruk? Clarins har en härlig bad- och duschkräm som innehåller lugnande valerianaextrakt, som får musklerna att slappna av. Hjälper också trött hy att balanseras och få tillbaka sin fräschör. 

Innehåller förutom valeriana även hagtorn, timjan, johannesört, basilika, kamomill och lind. En härligt doftande duschkräm för alla som vill unna sig något extra.

Fördelar

 • Väldoftande
 • Dryg

Nackdelar

 • Liten flaska som fort tar slut

Pharbio Valerina Forte

I budgetkategorin presenterade vi Pharbios insomningstabletter. Detta är deras andra valerianaprodukt som kan användas som lugnande och rogivande läkemedel under stressiga perioder. En till två tabletter tas högst tre gånger per dag. 

Det här är ett bra alternativ för den som inte vill ta starka, beroendeframkallande preparat mot oro. Observera att du även kan ta den här som insomningstablett.

Fördelar

 • Kan tas vid stressade situationer
 • Även för att främja nattsömnen

Nackdelar

 • Kan ge dåsighet

Aquisana Melatosan

Aquisana Melatosan består av valeriana, passionsblomma och citronmeliss. Tillsammans bildar de en effektiv synergi, som kan hjälpa dig att somna in på kvällen och slippa stress och tankar som snurrar i huvudet vid sänggåendet. 

Den kan hjälpa användaren att somna djupt, utan att vakna med biverkningar dagen efter. Precis med alla kosttillskott av det här slaget, är det inte säkert att den fungerar för alla.

Fördelar

 • Rogivande
 • Ger inga biverkningar dagen efter

Nackdelar

 • Fungerar inte för alla

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad