Bästa råris 2024 – Ris med extra mycket smak och många näringsämnen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

I vår stora köpguide kommer du att få lära dig allt om råris och hur det kan främja din hälsa och även göra dina maträtter mer välsmakande. För dig som älskar ris och ofta använder det i matlagning, är råris definitivt ett livsmedel att prova på!

Ge måltiden en större smakrikedom med råris

I vår uttömmande köpguide om råris kommer du att få lära dig om det spännande livsmedlet. Vi går in på vilka typer av råris det finns, samt hur de tillverkas. Den som är intresserad av råris brukar också vara ute efter dess näringsämnen och vi har också en detaljerad näringsguide med i texten. 

Råris är enkel att tillaga, men för dig som är nybörjare i sammanhanget ger vi också några bra tillagningstips som du kan använda dig av när du ska koka råris. Som vanligt har vi också några bra produkter med i köpguiden. 

Vi börjar med att presentera vår premiumvinnare Risenta Råris Ekologisk. I mellanklassen hittar du Biofood Råris Svart och vår utmärkta budgetprodukt blev Biofood Råris Basmati. En intressant specialare vid namn Terrasana Miso Råris Opastöriserad finns också med med i vår köpguide.

Premium: Risenta Råris Ekologisk

Risenta Råris Ekologisk är ett råris av hög kvalitet från det svenska varumärket Risenta. Företaget var en av de första som började importera råris i Sverige. Riset innehåller alla de egenskaper som ett högkvalitativt råris förväntas ha.

Fördelar

 • Ekologiskt
 • Stor förpackning

Nackdelar

 • Svåröppnad vakuumpåse

Mellan: Biofood Råris Svart Ekologiskt

Biofood Råris Svart Ekologiskt är ett vackert, svart råris odlat i Thailand. Det är ekologiskt och distribueras i Sverige av svenska Biofood. Riset har en trevlig konsistens och en mild, nötig smak som passar i de flesta smakkombinationer.

Fördelar

 • Vacker färg
 • God mild smak

Nackdelar

 • Lång koktid

Budget: Biofood Råris Basmati

Basmatiris är en typ av ris som används i indisk matlagning. Den är vanlig i våra livsmedelsaffärer, men som rårisvariant är det däremot väldigt ovanligt. Det här riset är perfekt för dig som gillar det indiska köket, men som gärna skulle inkorporera ett nyttigare ris i dina indiska rätter.

Fördelar

 • Råris för den som gillar basmati

Nackdelar

 • Påse som lätt går sönder vid öppning

Special: Terrasana Miso Genmai Råris Eko

Terrasana Miso Genmai Råris Eko är en spännande misosoppa, tillverkad av fermenterade sojabönor och fermenterat råris. Allt innehåll är ekologiskt. Resultatet blir en glutenfri och mustig misopasta med mycket umami. Den passar perfekt att göra en snabb och värmande misosoppa av eller använda som buljong i maträtter.

Fördelar

 • Med fermenterat råris
 • God och mustig smak

Nackdelar

 • Svår att lösa upp i vätska

Köpguide

Vad är råris?

Råris är riskorn där endast det yttersta skalet av riskornet är borttaget. Den silveraktiga hinna som sitter runt riset och som innehåller en mängd näringsämnen har fått sitta kvar. I så kallat polerat, vitt ris är den här hinnan borttagen. 

Att råris är opolerat gör att den har en dubbelt så lång koktid som behandlat ris. Det går att framställa råris av alla typer av rissorter och i välsorterade hälsokostaffärer kan du hitta allt från jasmine- till vildris i form av råris. Det spelar heller ingen roll om det är lång- eller rundkornigt. Som alla typer av ris kan det vara antingen konventionellt odlat och skördat eller ekologiskt. 

Smaken på råris skiljer sig en del från den polerade varianten. Råris är aningen nötig och fylligare i smaken och den har också ett annat tuggmotstånd än vanligt ris.

Hur skiljer sig råris från andra typer av ris?

Många undrar om fullkornsris och råris är samma sak och vi börjar med att titta lite närmare på det, för att reda ut begreppen. Den första delen i tillverkningsprocessen är densamma för båda, men därefter behandlas fullkornsriset ytterligare.

Fullkornsris från stora, välkända varumärken som du kan hitta i dagligvaruhandeln har behandlats för att få en kortare koktid. Ett klassikt råris är däremot inte behandlat och har därmed en längre koktid. 

Som vi inledningsvis nämnde, kan alla typer av ris produceras som råris. Det spelar alltså ingen roll om det är basmati, jasmin, rött eller svart.

Hur odlas och produceras råris?

Råris är alltså ingen sort, utan ett sätt att framställa ris på. Ris kan generellt delas in i två huvudgrupper, utgående från odlingssättet. Ett ris kan antingen vara ett bergsris eller ett sumpris. Bergsris odlas på helt vanlig åkermark, medan sumpris odlas på vattendränkta fält. Det finns därutöver faktiskt fler än 40 000 kultiverade risvarianter i världen! 

På majoriteten av världens risodlingar odlas sumpris. Risodlingar är väldigt arbetskrävande och kan lätt drabbas av missväxt. 

I tillverkningsprocessen förbehandlas riset på olika sätt för att få de önskvärda egenskaperna. Tillverkningen börjar med att riset skalas. Vid tillverkning av vitt ris poleras den omslutande silverhinnan bort och därmed försvinner också den största delen av risets näringsämnen, som proteiner och vitaminer. 

Det finns även en teknik som kallas för parboiled, en benämning som många säkert känner igen. Med den här ångtryckstekniken kan risets ursprungliga nyttigheter delvis bibehållas genom att riset först ångas in i kornet, varpå det därefter poleras. 

Vid tillverkning av råris plockas riskornets skal först bort från kornet och därefter används det som det är. Den näringsrika silverhinnan ligger alltså kvar.

Vad har råris för näringsprofil?

Råris innehåller framförallt ett flertal spårämnen, men även vitamin A och D. Inte minst är råris glutenfritt och ett utmärkt alternativ för den som inte tål gluten. Råris har också ett lägre glykemiskt index än många pastasorter, vilket kan vara intressant för den som vill undvika kolhydrater av olika anledningar. Näringsämnen i råris är:

Hur använder jag råris för dess hälsofördelar?

Råris använder du i matlagning, precis på samma sätt som när du använder ris i övrigt. Råris har en härlig stuns i konsistensen och är matigt och fylligt. Råris passar utmärkt att göra sallader av och kan med fördel blandas med olika grönsaker och en god dressing. Svart och rött råris är väldigt dekorativt och det går att göra många vackra anrättningar med dessa som bas.

Rårismjöl

Kanske har du hört talas om rismjöl, som ett glutenfritt alternativ till vanligt ris. Du kan faktiskt också hitta rårismjöl, även om det mycket ovanligare. Längre ner i köpguiden tipsar vi dig om ett rårismjöl om du vill prova laga mat eller baka med mjölsorten.

Andra produkter med råris

Det finns också andra livsmedel som är gjorda på råris. Nudlar är ett exempel. De tillagas exakt likadant som vanliga risnudlar. Skillnaden är att näringstätheten är högre. Rårisextrakt eller rårismjöl kan också ingå i olika typer av kosttillskott.

Så kokar du råris

Att koka råris är inte komplicerat, men du behöver lite mer tid. Råris ska koka 40-50 minuter, beroende på rissort.

 1. Ta en del ris och två delar vatten och låt koka upp. 
 2. Koka därefter på låg värme i ca 40 minuter. Kontrollera under tiden att vattenmängden räcker till, så att det inte kokar torrt. Råris behöver även lite mer passning än vanligt ris eftersom koktid den är så lång. 
 3. Salta och krydda efter smak och därefter är riset klart. Ett tips är att använda buljong i kokningen, för att få ett mer smakrikt ris.

Vad ska jag tänka på när jag köper råris?

Inom konventionell risodling används ganska mycket bekämpningsmedel och är giftfri mat viktig för dig, kommer du sannolikt att vilja ha ett ekologiskt råris. Detta kommer att vara dyrare än konventionellt odlat ris. Tänk på att välja ett ris som heter just råris och inte ett fullkornsris, då det senare är behandlat.

Har råris några nackdelar?

Råris är inte lika lättsmält för magen som parboiled ris och vitt, polerat ris. Den som har IBS eller stora problem med matsmältning och tarmhälsa kan behöva prova sig fram här.

Råris Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

I vår köpguide presenterar vi flera högkvalitativa råris, men också med ett antal andra produkter av olika slag, som har råris som innehåll. Urvalet har vi gjort på basen av den research vi gjort inför köpguiden. Vi har läst produktrecensioner likväl som fakta på tillverkarnas hemsidor.

Premium: Risenta Råris Ekologisk

Risenta Råris Ekologiskt kan nog sägas vara en klassiker i sammanhanget. Det svenska företaget var en av de första i Sverige att distribuera råris i större skala. Råriset är ekologiskt och företagets produkter håller generellt mycket hög kvalitet. 

I Risentas råris hittar du alla de näringsämnen som klassiskt råris har. Du får både A- och B-vitamin i rikliga mängder samt fosfor, kalium, kalcium och magnesium. Risenta Råris är på ett kilo, vilket motsvarar ungefär 12 portioner, beroende på vad du ska använda det till. 

Riset kokas på svag värme under lock i cirka 45 minuter. Råriset passar bra att koka i buljong för att få mer smak. Risentas råris har ett trevligt tuggmotstånd och ger en bra mättnadskänsla.

Fördelar

 • Ekologiskt
 • Stor förpackning

Nackdelar

 • Svåröppnad vakuumpåse

Mellan: Biofood Råris Svart Ekologiskt

Här har vi nästa svenska varumärke för naturliga och ekologiska livsmedel. Biofood har ett spännande, svart ekologiskt råris som är fullproppat med näringsämnen, samtidigt som det är ett väldigt vackert och passar utmärkt att exempelvis göra sallader på. 

Den är också väldigt god att kombinera med en mustig gryta eller använda i risotto. Biofood Råris Svart Ekologiskt är mycket rikt på mineraler, fibrer och andra näringsämnen. Det här är ett relativt lättsmält råris och du har en söt, mild och nötig smak. Det ekologiska svarta råriset från biofood är odlat i Thailand.

Riset kokas som vanligt i dubbel mängd vatten och ska sedan sjuda under lock i ca 45 minuter. Därefter har du ett läckert råris med många användningsområden.

Fördelar

 • Vacker färg
 • God mild smak

Nackdelar

 • Lång koktid

Budget: Biofood Råris Basmati

Biofood har också ett mindre exklusivt alternativ till vår mellanvinnare och det här är deras basmatiråris. Det är ett klibbigt ris med en aromatisk och nötig smak, som passar särskilt väl i indisk matlagning. Riset är ekologiskt odlat och importerat från Indien. Basmati som råris är ganska ovanligt och det är roligt att kunna presentera riset i budgetkategorin. 

Biofood Råris Basmati ska först snabbt kokas upp. Rör om i riset och lägg på locket. Därefter ska det sjuda på låg värme i cirka 40-45 minuter. Biofood Råris Basmati innehåller inga tillsatser eller behandlingsmedel av något slag.

Fördelar

 • Råris för den som gillar basmati

Nackdelar

 • Påse som lätt går sönder vid öppning

Special: Terrasana Miso Genmai Råris Eko

Vår specialare är extra ovanlig den här gången. Här har vi nämligen inget mindre än en opastöriserad misopasta, gjord på råris och sojabönor! Den är dessutom ekologisk.

Rårisets alla näringsämnen finns med och fermenteringsprocessen bidrar med en nyttig bakteriekultur i livsmedlet. Misopastan får en extra mustig och rik smak med mycket umami.

Mison är perfekt att laga en enkel misosoppa på till mellan- eller kvällsmål. Den passar också utmärkt i allehanda grytor och soppor. Vid tillagning får du ha lite tålamod när du tillsätter den i vatten, eftersom det tar en stund innan den löst upp sig.

Fördelar

 • Med fermenterat råris
 • God och mustig smak

Nackdelar

 • Svår att lösa upp i vätska

Rårisen som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Glädjande nog får vi i Sverige idag tag på det mesta vi vill ha i livsmedelsväg, även produkter som inte kommer från det traditionella, svenska köket. Här nedan presenterar vi några livsmedel till med råris, som vi tycker är intressanta och spännande.

Biofood Rårismjöl

Biofood rårismjöl det perfekta, glutenfria alternativet till vanligt mjöl. Det är tillverkat av ekologiskt råris, som helt enkelt har malts ner till mjöl. Rårismjölet är mycket näringsrik och har en fräsch, nötig smak. Den går utmärkt att blanda ut med andra mjölsorter om du vill ha en specifik, glutenfri mjölblandning.

Fördelar

 • Glutenfritt mjöl
 • Ekologiskt

Nackdelar

 • Liten förpackning

Terrasana Rårisnudlar Pumpa & Ingefära

Terrasana Rårisnudlar Pumpa & Ingefära är nudlar bestående av rårismjöl, pumpamjöl samt torkad ingefära. Resultatet blir matiga och fräscha nudlar som passar i allt från wokade rätter till soppor och nudelsallader. Nudlarna har en god smak och du kan även äta dem som de är, tillsammans med en skvätt soja eller en sötsur chilisås.

Fördelar

 • Innehåller rårisets alla näringsämnen
 • Spännande smaksättning

Nackdelar

 • Typen av ekologisk certifiering framgår ej

Megafood Zink

De flesta som äter råris för hälsans skull vet att riset innehåller en hel del zink. Zink är en mycket viktig mineral som ingår i flera viktiga processer i kroppen. Megafood zinktillskott är tillverkat av naturliga ingredienser, såsom råris, spenat, rödbeta och broccoli. 

Det här är en lämplig produkt för dig som vill tillgodogöra dig rårisets näringsegenskaper, utan att så ofta behöva inkludera det i matlagning. Megafood Zink understödjer den generella tillväxten, är bra för immunförsvaret, sårläkning, nervsystemet och enzymproduktionen.

Fördelar

 • Zink från råris
 • Lättsvalda tabletter

Nackdelar

 • Ej ekologiskt ursprung

Clearspring Miso Råris Opastöriserad

Clearspring tillverkar inte bara nudlar, utan har också en misopasta med råris i sitt sortiment. Den har en mustig och riklig smak, utan att vara för salt eller påträngande. 

Mison går bra tillaga en enkel och mättande soppa av eller användas till olika fisk- och grönsaksrätter. Är du intresserad av japansk matlagning är en bra misopasta ett måste i skafferiet, så varför inte satsa på en som är extra näringsrik?

Fördelar

 • Kan tillagas på många sätt

Nackdelar

 • Ganska dyr produkt

Clearspring Nudlar Råris

Clearspring Nudlar Råris är helt och hållet tillverkade av råris och innehåller därmed inget gluten och passar perfekt för de som är glutenintoleranta. Nudlarna är endast tillverkade av av 99 % rårismjöl och en liten mängd vatten. 

Det som skiljer dem åt från vanliga nudlar är att de är extra näringsrika och att det tar längre tid att tillaga dem. Det är å andra sidan enkelt att göra, genom att du blötlägger dem i vatten och låter dem dra i ca 10 minuter. Nudlarna har en konsistens som påminner om tagliatelle och kan också användas som ett alternativ till pasta.

Fördelar

 • Glutenfritt
 • Ekologiskt
 • Ett bra alternativ till pasta

Nackdelar

 • Längre tillagningstid än vanliga nudlar

Innate One Daily

För dig som vill ha ett naturligt multivitamintillskott kan vi varmt rekommendera Innate One Daily, som är baserat på fullkornsprodukter och grönsaker. Det gör vitaminerna lättupptagliga av kroppen. En av de tongivande ingredienserna som bidrar med zink och flera andra mineraler är just råris. 

Tillskottet kan användas av hela familjen och för den som tycker priset verkar saftigt, vill vi påpeka att en burk räcker till två månaders förbrukning.

Fördelar

 • Naturligt vitamintillskott
 • Zink och mineraler från råris

Nackdelar

 • Kan vara allergen

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad