Bästa nässelpulvret 2024 – Späckat med C-vitamin, järn och mineraler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Nässlor ses av många som ett ogräs, men är du en av dem som hört att nässelpulver ska vara exceptionellt näringsrikt och vill veta mer, så har du kommit rätt! I vår stora köpguide om nässelpulver ska du få lära dig allt om nässlans näringsinnehåll och hur du kan inta den anspråkslösa växten för att tillgodogöra dig alla näringsämnen.

Stärk immunförsvaret med nässelpulver

Välkommen till vår stora guide om nässelpulver! I den här artikeln ska vi i detalj titta på nässlans näringsinnehåll och varför många hävdar att det är en av våra bästa superfoods i Sverige. Du kommer att få lära dig vilka vitaminer, mineral- och spårämnen nässelpulver innehåller, samt hur du kan använda det.

Nässlan är en tålig och anspråkslös växt och det gör att nässelpulver sällan är hårt besprutad eller odlad med hjälp av stora mängder konstgödsel. Den är därför ett tryggt tillskott att ta, och vi kommer att ger dig all information du behöver ha inför ditt inköp av nässelpulver. 

Som vanligt har vi också plockat ut några intressanta produkter som du kan titta närmare på, om du är intresserad av att prova på nässelpulver. I vår premiumkategori vann Superfruit Nässelpulver. Vår mellanvinnare heter Holistic Nässla och till sist har vi vår utmärkta budgetprodukt Rawpowder Nässelpulver

För dig som vill fördjupa dig ännu mer i utbudet, finns också sju stycken utmanare av hög kvalitet.

Premium: Superfruit Nässla Pulver

Superfruit nässelpulver är ett högkvalitativt, ekologiskt pulver som framställs enligt rawfood-principen. Det innebär att en hög andel av nyttigheterna finns bevarade i pulvret. Produkten har ett mycket högt näringsvärde och det räcker med ett dagsintag på en halv matsked.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Kan användas både i matlagning och bakning

Nackdelar

 • Ursprungsland framgår ej

Mellan: Holistic Nässla

Holistic Nässla är en svensk produkt med ekologiskt nässelpulver av hög kvalitet. Pulvret är varsamt tillverkat med en låg torktemperatur, så att alla näringsämnen finns bevarade. Pulvret är förpackat i en praktisk burk och mycket finmald, vilket innebär att det räcker med en halv tesked om dagen för att få i dig en maxdos av alla näringsämnen.

Fördelar

 • Praktisk burk
 • Ekologisk
 • Mineral- och vitaminrik

Nackdelar

 • Trist design på förpackningen

Budget: Rawpowder Nässelpulver

Nässelpulver från Rawpowder är ett svensktillverkat rawfoodpulver som också är ekologiskt. Det är trevligt att få presentera ett så högkvalitativt nässelpulver i budgetkategorin. Pulvret passar till matlagning, bakning och kan även mixas ner i smoothies, juice eller vatten.

Fördelar

 • Ekologiskt
 • Svensktillverkat
 • Prisvärt

Nackdelar

 • Finns endast i en storlek

Köpguide

Vad är nässelpulver?

Brännässlan, eller Urtica dioica som den heter på latin, är en av de mest näringsrika växterna vi har i Sverige. Nässlan är utrustad med brännhår som innehåller histamin, myrsyra och acetylkolin, vilket skyddar den mot de flesta parasiter. En av de få djuren som lever av nässla är nässelfjärilens larv.

Nässlor är allmänt utbredda över hela Nordeuropa, men finns också i Asien, Nordafrika och inplanterad även i Nordamerika. I sverige förekommer den i kväverik mark i hela landet. 

Nässlan är en flerårig ört som växer i vilt tillstånd på all typ av kväverik jord. Den kan bli ända upp till 150 cm hög. Växten har underjordiska utlöpare och kan därför snabbt växa i stora bestånd. Blad och stjälk har vanligtvis rikliga mängder brännhår. 

Brännässlan är lätt att känna igen, tack vare de mattgröna, hjärtformade bladen med taggiga kanter. Brännässlor har små, diskreta, grönaktiga blommor som sitter i blomställningar längs med stjälken.

Nässlans historia

Historiskt sett är brännässlan väldokumenterad och kan spåras ända tillbaka till romartiden. Från medeltiden och framåt fanns det nässla på svenska gårdar och det anlades nässelgårdar, precis som kryddträdgårdar. I Norge vet man idag att det på 1600- och 1700-talet fanns stora nässelodlingar på flera platser i Norge. När den norska kolonialiseringen av Island började på 900-talet, hade invandrarna med sig nässelplantor och frön.

Nässlan inom folkmedicinen

Nässlan har i århundraden använts som medicinalväxt i många kulturer. Den anses vara blodsockersänkande, urindrivande och allmänt stärkande. Nässlan sägs ha en förmåga att avlägsna urinsyra ur kroppen, vilket är bra vid reumatism och eksem. Nässlor används också för att stilla näsblod.

Nässlor har också använts för att stimulera mjölkproduktionen hos ammande kvinnor och har även en antiseptisk verkan i tarmarna och sägs kunna ta kål på mask.

Inom folkmedicinen har nässlorna använts mot en rad sjukdomar, såsom skörbjugg, hosta och skallighet. Kringresande läkare använde länge nässlor som huskur för en rad olika sjukdomar. 

Vid lokala förlamningar, gikt och reumatism piskades området med färska nässlor. Den hudirritation som uppstod från brännhåren vid piskningen ökade blodcirkulationen och kunde sannolikt på så sätt ge smärtlindring.

Nässelvatten som näring till trädgårdsväxter är något som fortfarande används idag och som många använder sig av. Receptet är enkelt: du lägger nässlor i en behållare och fyller på med vatten och låter stå i en vecka. Vattnet stärker, gödslar och ger krukväxter och odlingar bättre motståndskraft. Nässelvatten kan också sprutas på växter mot ohyra och bladlöss.

Nässlor i folktron

Nässlor har också använts inom magi och har en mytologisk betydelse i vår kultur.På medeltiden ansågs det allmänt att nässlor markerade platsen där älvorna hade sin hemvist. Nässlor ansågs också skydda mot trolltyg och häxor. Växten kunde även skydda en person mot skvaller, svartsjuka och andra konflikter.

Nässelpulver i matlagning

Nässlor kan användas på många sätt i matlagning och bakning. Nässelsoppa är kanske mest känt och anses av många vara en delikatess. De torkade bladen är utmärkta att använda som te eller i brödbak. 

Nässlor kan användas i krydda, sås, risotto och pastarätter. Pulveriserad nässla kan användas som ett alternativ till kosttillskott och både torkade och färska nässelblad går det att brygga te på.

Förr i tiden packades kött och smör i nässlor för att produkterna skulle hållas färska längre.Det går också att använda nässelavkok som ett alternativ till kalvlöpe, för den som vill göra ost.

Vilka hälsofördelar har nässelpulver?

Hälsofördelarna med nässlor anses vara många. Nässlor har dokumenterat rikliga mängder järn och är bra för den som tenderar att ha järnbrist, vilket exempelvis kvinnor i fertil ålder ofta kan ha. 

Nässelpulver är vätskedrivande och kan avlägsna urinsyra, vilket kan ge en stillande verkan på infektioner och inflammationer i leder och ligament. Nässlor har en antiseptisk och rengörande effekt på huden och hittas ofta i hudvård som behandlar akne, eksem eller oren hy. Nässlor är varken feta eller uttorkande och passar de flesta hudtyper.

Vidare används nässlor ofta i hårvårdsprodukter och växten sägs kunna stimulera hårrötterna och förebygga mjäll. Att skölja håret med ett avkok på nässla sägs göra det glansigt och mjukt. 

Nässlor sägs också kunna blockera bildningen av hormonet DHT (dihydrotestosteron), vilket kan orsaka håravfall hos män. Många använder av produkter med nässlor för att förebygga håravfall. Här saknas det dock vetenskaplig dokumentation och den intresserade får helt enkelt prova sig fram.

Men viss forskning har gjorts på nässlor, både internationellt och i Sverige. Att de är exceptionellt näringsrika och har höga halter av järn, vitaminer och mineraler är konstaterat.

Nässlans näringsprofil

Att nässlor är exceptionellt näringsrika har även Livsmedelsverket konstaterat. Bland annat innehåller nässlor D, A, E och C-vitamin, betakaroten och de flesta av de viktigaste mineralerna. Nässlor innehåller också mycket järn.

Nässelpulver har ett neutralt pH-värde och basar kroppen. Vidare har nässlor en hög halt av klorofyll, kalcium, kalium, magnesium, zink, kisel, histamin och svavel. I jämförelse med exempelvis morötter har nässlan i princip dubbelt så högt näringsvärde. Några av de viktigaste vitaminerna, spårämnena och mineralerna i nässlor är:

 • Järn
 • Vitamin C
 • Kalium
 • Magnesium
 • Zink
 • B-vitaminer

Hur använder jag nässelpulver i matlagning?

I matlagning kan nässelpulver användas på flera olika sätt. Pulvret kan användas i soppa, grönsaksanrättningar, pastasåser och kan egentligen ersätta spenat i de flesta maträtter.

Näringsmässigt försvinner alltid vissa näringsämnen vid upphettning. C-vitamin är ett sådant ämne som är speciellt känsligt för upphettning och en stor del av vitaminet försvinner vid uppvärmning. Mineraler och järn tål upphettning relativt bra. Utöver färska nässlor är torkade nässlor de mest näringsrika, men även här försvinner förstås vissa näringsämnen när pulvret torkas upp.

Kan jag skörda nässlor själv?

Om du vill göra eget nässelpulver kan du själv plocka nässlor och torka dem. Skördar du tidigt på våren kan du använda hela plantan, men den går också att skörda senare under säsongen och då ska du endast plocka toppskotten. Även de späda skotten bränns, så det är viktigt att alltid använda handskar. 

Skotten går lätt att nypa av med fingrarna eller skära av med kniv. Tvätta och rensa sedan nässelbladen för att avlägsna insekter och smuts. Torka dem i rumstemperatur. Efter 4-5 dagar brukar de vara torra och du kan därefter pulverisera dem och förvara dem i burk.

Har nässelpulver några biverkningar?

Nässelpulver har få biverkningar om det intas i måttliga mängder. Det som är viktigt att komma ihåg är att nässelpulver kan ha en urindrivande effekt och personer som har problem med njurarna, bör konsultera en läkare innan urindrivande livsmedel tas. Alla som har matallergier och är generellt känsliga kan också reagera på nässelpulver.

Var kan jag köpa nässelpulver?

Nässelpulver kan köpas i de flesta hälsokostaffärer och online kan du hitta nässelpulver av hög kvalitet till bra priser. Saker du bör ta i beaktande när du väljer ett nässelpulver är var det är odlat, om det är ekologiskt och om nässlorna är lufttorkade eller om det på något vis har upphettats under tillverkningsprocessen.

Har bladen torkats i en process där temperaturen överstiger 40 grader, räknas det inte som rawfood och näringshalten är lägre.


Nässelpulver Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

I våra vinnarkategorier har vi valt ut tre stycken nässelpulverprodukter av hög kvalitet. Valet har vi gjort på basen av den research vi genomfört, där vi samlat in produktrecensioner och omdömen. Vi har också läst på om företagen som producerat produkterna, deras tillverkningsmetoder och miljöpolicy.

Premium: Superfruit Nässla Pulver

Supersfruits nässelpulver är ekologiskt och framställs av varsamt torkade nässelblad som sedan pulveriseras. För att få kallas rawfood har det här nässelpulvret som sig bör torkats i en temperatur på under 40 grader. Pulvret är rikt på järn, kalcium och kalium. 

Pulvret ska ha en fördelaktig funktion för bildningen av röda blodkroppar och kan även bidra till matsmältningsenzymernas normala funktion. Pulvret kan användas i många sammanhang och kan tillsättas i soppor, smoothies eller bakverk. Du kan också strö det på gröt eller använda det i bakning. 

Superfruit är ett av Nordens ledande företag inom hälsokost. Produkterna är baserade på naturliga råvaror av hög kvalitet och i mesta möjliga mån är de också av ekologiskt ursprung. De har ett flertal olika pulver i sitt sortiment och nässelpulver är en av dessa högkvalitativa produkter.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Kan användas både i matlagning och bakning

Nackdelar

 • Ursprungsland framgår ej

Mellan: Holistic Nässla

Holistic Nässla är ett väldigt prisvärt nässelpulver från ett av Sveriges främsta hälsokostföretag. Nässelpulvret är torkat på låg värme och det gör att dess näringsämnen är bevarade i så hög grad som möjligt. 

Trots tillverkningsprocessen behöver du inte oroa dig för att pulvret skulle stickas eller brännas. De egenskaperna har definitivt försvunnit i tillverkningsprocessen.

Holistics nässelpulver är ekologiskt och helt fritt från tillsatser eller konserveringsmedel. Det kan med fördel användas i smoothies, bakning eller för att tillaga te på. Produkten är rik på mineraler, klorofyll, vitaminer och aminosyror. Dessutom innehåller den de höga halterna av järn som nässlor har.

Fördelar

 • Praktisk burk
 • Ekologisk
 • Mineral- och vitaminrik

Nackdelar

 • Trist design på förpackningen

Budget: Rawpowder Nässelpulver

Rawpowder är ett mycket prisvärt nässelpulver som tillverkas utan upphettning för att bibehålla det höga näringsinnehållet. Det är perfekt att använda i smoothies, juicer eller bara dricka som sådant i ett glas vatten. 

Produkten är mycket rik på klorofyll och järn. Pulvret är finmalet och kan damma en del. Men det är å andra sidan lätt att röra ner i vätska eftersom det snabbt löser upp sig. 

Rawpowder är ett svenskt företag som endast fokuserar på att tillverka rawfood-pulver. Ett pulver från dem innehåller varken gluten, laktos eller andra tillsatser. Pulvret innehåller heller inga spår från soja eller jäst och är GMO-fritt. Nässelpulvret från Rawpowder är också ekologiskt.

Fördelar

 • Ekologiskt
 • Svensktillverkat
 • Prisvärt

Nackdelar

 • Finns endast i en storlek

Nässelpulvrena som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Det finns många spännande produkter med nässelpulver och nässelextrakt på marknaden. Därför har vi plockat ut några produkter till, som vi tycker är värda att ta en närmare titt på. Om du inte hittade vad du sökte i våra huvudkategorier, är det mycket möjligt att du hittar något som tilltalar dig bland produkterna nedan.

Healthwell Detox Te

Healthwell Detox Te är en utrensande blandning av spenatpulver, nässelextrakt, grönt te och maskros. Nässlorna står för påfyllnad av vitaminer, järn och mineraler och har även en vätskedrivande effekt. Även maskros är känt för sina utdrivande egenskaper. 

Teet innehåller inga tillsatser och löses upp i varmt vatten. Kan drickas som en uppfriskande dryck när som helst under dagen eller som en del av Healthwells egen detoxkur.

Fördelar

 • Bra för magen
 • Rensar kroppen på slaggprodukter

Nackdelar

 • Smaken tilltalar inte alla

Pukka Cleanse Nässla Fänkål Aloe Vera

Pukka Cleanse Nässla Fänkål Aloe Vera är milt renande med nässla och andra välgörande ingredienser. Produkten innehåller 40 % nässelblad och 25 % pepparmyntsblad. Den består i övrigt av maskrosrot, fänkålsfrön, lakritsrot och aloe vera. Alla ingredienser är ekologiska. Innehåller en mängd spårämnen, mineraler och järn. Dricks som vanligt te och produkten är förpackad i påsar.

Fördelar

 • Lätt att bereda
 • Rik på järn

Nackdelar

 • Endast 20 tepåsar per förpackning

Alpi Nature Nässelpulver

Alpi Nature Nässelpulver är ett pulver som inte innehåller några artificiella ingredienser eller konserveringsmedel. Passar bra i smoothies, till matlagning och att strö på frukostflingor eller gröt. Alpi Nature tillverkar ekologiska kosttillskott och rawfood-produkter av hög kvalitet. Den praktiska, återförslutningsbara påsen gör att aromerna och näringsämnena bibehålls.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Utan tillsatser

Nackdelar

 • Mycket fint pulveriserad och kan damma en del

Sonnentor Brännässla Ekologisk

Här får du samtliga av alla 70 näringsämnen som nässlor består av. Nässelbladen är alkaliska, basar kroppen och kan också motverka håravfall hos män, enligt tillverkarna. Sonnentor Brännässla marknadsförs även som inflammationshämmande, vätskedrivande, mot urinvägsproblem och som renande produkt för personer med allergiska besvär.

Fördelar

 • Mild och god smak

Nackdelar

 • Väldigt liten förpackning

Spireco Ekologiska Nässelblad

Spireco Ekologiska Nässelblad består av torkade nässelblad, som kan användas till matlagning och bakning. Vill du ha ett finfördelat pulver är det lätt att köra de torkade bladen en kort stund i en mixer. 

Du kan också använda nässelbladen som ansiktsmask, då de är mycket näringsrika och innehåller rikliga mängder vitamin C, vilket är bra för huden. Nässelbladen är ekologiska och importerade från Polen.

Fördelar

 • Ekologiska
 • Inga tillsatser

Nackdelar

 • Importerad nässla

Örtagubben Brännässla

Örtagubben Brännässla består av torkade nässelblad, som kan användas att koka te på eller till bakning och matlagning. Nässlorna innehåller stora mängder antioxidanter och är även järnrika. Många av användarna som tillagar te av de här nässlorna tycker om smaken och doften.

Fördelar

 • Passar bra till te
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Ursprungsland framgår ej

Terranova Quercetin & Nettle Complex

Terranova Quercetin & Nettle Complex är ett tillskott som baseras på nässla, fläder, gurkmeja och quercetin. Det senare är en flavonoid som naturligt hittas i bär, frukt och grönsaker. Quercetin understödjer kroppens förmåga att stå emot infektioner och sjukdomar. 

Tack vare nässlorna innehåller också tillskottet rikligt med c-vitamin och järn. Kapslarna är vegetabiliska och innehåller inga tillsatser eller konserveringsmedel.

Fördelar

 • Vegetabiliska kapslar
 • C-vitaminrik

Nackdelar

 • Dyrare än vanligt nässelpulver

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad