Bästa quinoan 2024 – Kulturväxten som blivit en populär hälsoprodukt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

För de gamla inkaindianerna var quinoa ett heligt livsmedel, och visst finns det många anledningar att älska det otroligt näringsrika lilla fröet! Om du är nyfiken på vad quinoa egentligen är, vad det har för hälsofördelar och hur du kan använda det i din matlagning, så har du kommit precis rätt!

Protein- och näringsrik matlagning med quinoa

I vår köpguide om quinoa kommer du att få lära dig allt om det lilla fröet med det stora näringsinnehållet. Det finns otroligt mycket intressanta fakta att lära sig om quinoa. Inte minst innehåller det en rad olika näringsämnen och kan verkligen fungera som ett kosttillskott i den vardagliga matlagningen. 

Quinoa har dessutom en neutral smak och är väldigt lätt att variera i olika maträtter. Guiden kommer att tipsa dig om hur du kan använda quinoa på olika sätt och vi ger dig även ett par grundläggande recept, som du kan börja experimentera med. 

Vi kommer också att gå in på både fakta och historia om quinoafrön. Du kommer att få lära dig allt om vilka specifika näringsämnen som quinoa innehåller. Som vanligt i våra stora köpguider, tipsar vi också om några produkter. Våra favoritprodukter har vi delat in i fyra huvudkategorier och dem kan du läsa om i detalj längre ner i texten. 

Premiumvinnaren den här gången blev Biofood Quinoapuffar EKO. I mellanklassen valde vi ut Urtekram Röd Quinoa som vinnare och vidare har vi också en en utmärkt budgetprodukt vid namn RawFoodShop Quinoa Vit EKO. Om du är intresserad av quinoa som proteinkälla, ska du inte missa vårt specialare, Sunwarrior Classic Plus Naturell!

Premium: Biofood Quinoapuffar EKO

Biofood Quinoapuffar EKO är en trevlig produkt som kort och gott består av poppade quinoafrön. Puffarna är otroligt användbara och du kan ha dem i bakning, matlagning, som topping på smoothies och även i sallader. De är även perfekta att använda i müsli och granola.

Fördelar

 • Mångsidig användning
 • Inga tillsatser

Nackdelar

 • Förpackning som inte går att återförsluta

Mellan: Urtekram Röd Quinoa

Urtekram Röd Quinoa är en vackert röd quinoa och har en mild nötsmak, som många tycker om. Den är användbar i många olika typer av maträtter och passar särskilt bra i müsli, granola och bakning. Produkter från Urtekram håller generellt mycket hög kvalitet, samtidigt som de är prisvärda och den röda quinoan är inget undantag.

Fördelar

 • Proteinrik
 • God smak

Nackdelar

 • Opraktiskt förpackad

Budget: RawFoodShop Quinoa Vit EKO

Vår budgetvariant är en storpack med vit quinoa, som du kan använda i allehanda typer av matlagning och även i bakning. Vitaminer är mycket känsliga för upphettning och förstörs i för varma temperaturer, men RawFoodShop Quinoa Vit EKO är varsamt framställt enligt rawfood-principen och här har alla näringsämnen och vitaminer bibehållits.

Fördelar

 • Rawfood
 • Ekologiskt certifierad

Nackdelar

 • Genomskinlig påse

Special: Sunwarrior Classic Plus Naturell

Belgiska Sunwarrior har tagit fram ett mycket spännande proteinpulver, där quinoa är en av de tongivande ingredienserna. Produkten är helt utan sötningsmedel och quinoa bidrar med nyttiga fettsyror, fullvärdigt protein och spårämnen.

Produkten är ekologisk och framställd utan upphettning, för att på så vis kunna bevara alla näringsämnen. Alla vitaminer och andra nyttigheter finns bevarade i slutprodukten.

Fördelar

 • Rawfood-protein
 • Utan sötningsmedel

Nackdelar

 • Dyr produkt
 • Smaken tilltalar inte alla


Köpguide

Vad är quinoa och varför är det ett superfood?

Quinoa är en ört som växer vilt i Sydamerika. Växtens frön kan ätas och har ett högt proteininnehåll, samt rikligt med aminosyror och mineraler. Quinoafrön är också glutenfria. 

Quinoa finns i flera olika färger och storlekar. De vanligaste färgerna är röd, vit och svart, men det finns även blå quinoa. De olika sorterna av quinoa har ungefär samma typ av näringsinnehåll, oavsett färg eller storlek.

Quinoa används ofta i matlagning, som ett alternativ till ris, pasta och potatis. Tack vare det höga fiberinnehållet, är också quinoa gynnsamt för matsmältningen och ger en större mättnadskänsla.

Var kommer quinoa ifrån?

Quinoa tillhör salviasläktet och växer i vilt tillstånd på hög höjd i Anderna, bland annat i Peru och Bolivia. Där har den länge varit en viktig del av basfödan och har odlats i mer än 7 000 år. Det torra och kalla klimatet i Anderna är perfekt för quinoaodling. Växterna är ettåriga och klarar sig ner till en temperatur på ca -8°C. 

Av quinoaplantan är det i första hand de näringsrika fröna som används, men även bladen går faktiskt att äta och i Sydamerika används dessa ungefär som spenat eller salladsblad. 

Inkafolket såg quinoa som ett heligt livsmedel och den användes även i olika typer av ceremonier och ritualer. När de spanska erövrarna invaderade Peru, motarbetades quinoaodling och majs, vete och korn infördes. 

Lokalbefolkningen fortsatte ändå sin quinoaframställning och i Sydamerika är det fortfarande viktigt som livsmedel och har fått något av en renässans, inte minst eftersom det blivit en stor exportvara. 

På 1990-talet växte quinoa i popularitet i Europa och Nordamerika. Sedan dess har odlingarna utökats kontinuerligt i många Sydamerika länder. Idag är Bolivia det land som odlar mest quinoa för export. Det har gett en ny försörjningsmöjlighet för många bönder i Anderna och inflyttningen till storstäderna har kunnat minska. 

I Sverige har försöksodling förekommit på Öland och Gotland. Även i Finland har jordbrukare försökt sig på att odla quinoa. Det här är i mångt och mycket fortfarande i ett experimentstadie och även om odling förekommer i Sverige är det ganska ovanligt. Men den anses har relativt bra förutsättningar att odlas i Sverige, då quinoan inte är särskilt frostkänslig.

Vad har quinoa för näringsprofil?

Quinoa är ett nyttigt livsmedel och sällar sig till kategorin superfoods, tack vare sitt höga näringsinnehåll. Quinoa innehåller högkvalitativt och fullvärdigt protein, flera olika nyttiga fettsyror och däribland omega 3, e-vitamin, b-vitamin, järn, fosfor, kalcium och aminosyror. 

Quinoa innehåller också rikliga mängder magnesium. Fröet har färre kolhydrater än potatis, ris och bröd och passar bra för den som vill minska på just detta i kosten. Som tidigare nämndes är det också glutenfritt, vilket många tycker är en fördel. 

De olika beståndsdelarna i quinoa har alla sina fördelar och det gör att quinoa som helhet ger dig ett tillskott av nyttiga ämnen på flera plan. 

 • Omega 3. Bidrar till ledhälsa och hjälper cellerna att fungera optimalt. Med hjälp av omega 3 lagras mer energi i muskelcellerna än i fettcellerna. Det i sin tur bidrar till att fettförbränningen ökar. Omega-3 har väldokumenterade antiinflammatoriska egenskaper och ökar även blodflödet till hjärnan och därmed den kognitiva förmågan.
 • Zink. Zink är nödvändigt för en mängd olika viktiga funktioner i kroppen. Brist på zink kan ge sköra naglar, håravfall, fler infektioner, dålig mage och svårare att återhämta sig efter fysisk ansträngning. Det är därför viktigt att se till att vi får i sig tillräckligt med zink, eftersom vi påverkas redan vid en mindre brist av av spårämnet.
 • Vitamin E. I många hårvårdsprodukter förekommer e-vitamin, eftersom det är ett vitamin som är en kraftfull antioxidant och som vårdar huden och håret effektivt. Men det har också andra, viktiga funktioner för kroppen och bidrar bland annat till att stärka immunförsvaret och skydda röda blodkroppar.
 • Vitamin B. Även B-vitamin har inverkan på hår, hud och naglar, men är också väldigt viktigt för det centrala nervsystemet. Brist på B-vitamin kan en rad olika symtom och det är därför viktigt att hålla B-vitaminhalterna i kroppen på en bra nivå.
 • Fosfor. Skelett och tänder har behov av fosfor för att hålla sig starka och friska. Fosfor är också viktigt för ämnesomsättningen och en elektrolyt som upprätthåller en bra syra-basbalans i kroppen. Fosfor transporterar fettsyror i blodet och bidrar till att upprätthålla en normal vätskebalans.
 • Aminosyror. Många av oss känner till att protein är viktigt för oss och att det är en av musklernas viktigaste byggstenar. Protein är uppbyggt av aminosyror och behövs för att kunna bildas i kroppen.

Vad säger vetenskapen om hälsofördelarna med quinoa?

Det finns flera studier om quinoa och och innehållsmässigt är den väl kartlagd. Många forskare anser också att quinoa skulle kunna lösa en stor del av världens matbrist, eftersom den är lättodlat och innehåller en hög proteinhalt, samt har ett brett spektrum av vitaminer, spårämnen och mineraler.

Hur använder jag quinoa för dess hälsofördelar?

Det är lätt att använda quinoa för dess hälsofördelar: Det gör du helt enkelt genom att använda det i matlagning! Quinoa finns att köpa i de flesta matvarubutiker. Online kan du få verkligt fördelaktiga priser. Det finns också gott om snacks, bröd, granola och musli, som innehåller quinoa. 

Quinoa är bra för vegetarianer och veganer, eftersom det innehåller fullvärdigt protein. Mellanmål med quinoa är också väldigt bra att ta inför träning, eftersom det innehåller så stor mängd protein.

Så kokar du quinoa och quinoagröt

Att koka quinoa och quinoagröt är jätteenkelt. Quinoa hanteras ungefär som ris och du använder en del quinoa och två delar vatten. 

Kokt quinoa (4 portioner):

 • Quinoa 2 dl
 • Vatten 4 dl
 • Salt


Koka vatten, quinoa och salt och låt sjuda på låg värme i cirka 15 minuter under lock. Låt den därefter vila under lock i ca 5 minuter.

Quinoagröt: 

 • Quinoa 1 dl
 • Kokosmjölk 1.5 dl
 • Vatten 1.5 dl
 • Kardemumma ½ tsk
 • Ekologiskt vaniljpulver 1 krm

Koka upp samtliga ingredienser, rör om, sänk värmen och låt sjuda under lock i 20 minuter. Tillsätt mer vatten om det behövs. Servera med nötter och färska bär eller frukt.

Vad ska jag tänka på när jag köper quinoa?

Idag finns det flera olika varumärken av quinoa och också många olika typer av produkter. Flera varumärken säljer quinoa som ett alternativ till ris, pasta och för att ha i sallader. Det finns också gott om ekologiskt odlad quinoa, för den som föredrar ett giftfritt alternativ.

Om du är intresserad av näringsinnehållet från quinoa, ska du alltid kontrollera quinoamängden i produkter som kex, kakor och müsli. Ju större mängd quinoa, desto mer av dess näringsvärden får du också.

Har quinoa några biverkningar?

Quinoa är ett livsmedel som är och som har hög tolerans av kroppen. Några biverkningar vid normal konsumtion är osannolikt, om du inte är är mycket överkänslig mot många livsmedel eller är allergisk mot frön av olika slag.

Quinoa Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Det finns otroligt mycket intressant information och fakta om quinoa. Vi har samlat ihop en gedigen mängd material, som kunnat ge oss tillräckligt mycket information för att vi ska kunna välja ut några produkter att rekommendera till er läsare. Här nedan presenteras våra fyra favoriter.

Premium: Biofood Quinoapuffar EKO

Biofood Quinoapuffar EKO görs av vit quinoa. Quinoapuffar är fantastiskt användbara och du kan blanda dem i din müsli, granola, ha i fruktsallad eller som topping på smoothies. Den är perfekt att använda i desserter och bakning.

Puffar görs genom upphettning, men till skillnad från popcorntillverkning behövs ingen olja. Därför består Biofoods puffar endast av ren quinoa. Här finns inga tillsatser och produkten har också väldigt låg fetthalt.

Biofood är ett spännande livsmedelsföretag som importerat och distribuerat ekologiska livsmedel i mer än 30. Det är även ett svenskt företag som började i liten skala med en ekologisk livsmedelsbutik vid namn Gryningen, som fortfarande finns kvar på Södermalm i Stockholm.

Fördelar

 • Mångsidig användning
 • Inga tillsatser

Nackdelar

 • Förpackning som inte går att återförsluta

Mellan: Urtekram Röd Quinoa

Urtekram Röd Quinoa passar tack vare sin milda, nötaktiga smak i de flesta anrättningar. Den är väldigt rik på protein och lätt att tillaga, det är bara att följa anvisningarna på påsen. Röd quinoa har en aningen nötigare smak än de andra sorterna och är därför en spännande ingrediens i till exempel sallader.

Quinoan importeras av Urtekram från Bolivia och Peru. Urtekram är numera ett mycket väletablerat företag och de har ända sedan 1972 distribuerat och tillverkat ekologiska produkter av olika slag.

Rolig trivia är att namnet Urtekram härstammar från det danska ordet urtekræmmer, som som förr i tiden var benämningen på en handelsresande som sålde medicinalväxter och kryddor.

Fördelar

 • Proteinrik
 • God smak

Nackdelar

 • Opraktiskt förpackad

Budget: RawFoodShop Quinoa Vit EKO

RawFoodShop Quinoa Vit EKO innehåller den klassiska vita quinoan, som kanske är mest bekant för många. Den är mycket riklig på fiber och har en stabiliserande och lugnande effekt för mage och tarm. 

Quinoan passar precis lika bra nykokt som att servera kall. Den passar bra i olika typer av av grytor och som ett alternativ till ris och pasta. Det är viktigt att skölja den innan, så att de bitterämnen som kan ge en viss beska försvinner. 

RawFoodShop tillverkar och distribuerar rawfood-produkter av olika slag. Raw Food är en typ av mat som inte upphettas över 40 grader i tillverkningsprocessen. På det sättet bibehålls alla enzymer och näringsämnen i livsmedlet. 

RawFoodShop är ett företag som är ekologiskt certifierad. Quinoa är en produkt som ska förvaras torrt, mörkt och svalt och ett litet minus får produkten för att påsen är transparent.

Fördelar

 • Rawfood
 • Ekologiskt certifierad

Nackdelar

 • Genomskinlig påse

Special: Sunwarrior Classic Plus Naturell

Sunwarrior Classic Plus Naturell är ett proteintillskott för dig som vill öka ditt proteinintag med vegetabiliskt fullvärdigt protein. Protienpulvret är glutenfritt och består av en blandning av ärtor, råris, quinoa och amarant. 

Du får inte bara ett effektivt fullvärdigt proteintillskott, utan även en mycket riklig mängd aminosyror, vitaminer och spårämnen. Inte minst quinoan bidrar med magnesium, mangan, koppar och spårämnen. 

Från ärterna och riset så får du, BCAA och andra aminosyror. Sunwarrior Classic Plus Naturell är så mycket mer än ett vanligt proteintillskott. Pulvret ger dig ett mer eller mindre ett komplett kosttillskott. 

Sunwarrior är ett belgiskt företag, som tillverkar naturliga produkter av förstklassiga råvaror. En stor del av deras sortiment är rawfood och de har gjort sig kända för sina förstklassiga proteinpulver, för veganer och rawfood-entusiaster.

Fördelar

 • Rawfood-protein
 • Utan sötningsmedel

Nackdelar

 • Dyr produkt
 • Smaken tilltalar inte alla


Quinoan som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Här nedan presenterar vi ytterligare sex stycken intressanta och användbara quinoaprodukter. De fick inte plats bland våra favoriter, men är av hög kvalitet och vi tycker de är väl värda att nämna.

Da Carla Quinoa Puffs White Cheddar

Letar du efter ett nyttigare snacks till de vanliga fredagschipsen? Då ska du definitivt prova Quinoa Puffs White Cheddar! 

De här spännande ostbågarna innehåller vit cheddarost och är tillverkade av quinoa och majs. De är glutenfria och innehåller hela 40 % mindre fett än traditionella chips. Helt enkelt perfekta, som ett nyttigare alternativ till olika typer av chips och snacks.

Fördelar

 • Fettsnålt snacks
 • God smak av cheddarost

Nackdelar

 • Liten påse
 • Innehåller socker

Urtekram Quinoamjöl

Urtekram Quinoamjöl är ett perfekt glutenfritt alternativ till vanligt mjöl. Du får dessutom proteinrika produkter, om du bakar eller lagar mat med Urtekram Quinoamjöl istället för vanligt vetemjöl. Urtekram quinoamjöl är ekologiskt och innehåller inga som helst tillsatser eller konserveringsmedel.

Fördelar

 • Glutenfritt
 • Ekologiskt
 • Proteinrikt

Nackdelar

 • Opraktisk påse
 • Dyrare än vanligt mjöl

Renée Voltaire Majs & Quinoakex

Renée Voltaire Majs & Quinoakex är krispiga och goda kex, som är gjort på endast quinoa och majs. De är tunna och spröda och passar perfekt till ostbrickan eller som ett gott mellanmål. 

I produkten finns inget tillsatt socker, inga konserveringsmedel eller färgämnen. Det är ett både glutenfritt och fettsnålt alternativ! Vi hade varit ännu gladare om de hade varit gjorda av enbart quinoa.

Fördelar

 • Fettsnåla kex
 • Glutenfritt
 • Spröda och krispiga

Nackdelar

 • Quinoa utblandat med majs

Renée Voltaire Crunchy Granola Hallon & Blåbär

Crunchy Granola Hallon & Blåbär är ytterligare en spännande produkt från Renée Voltaire. Här har du en härlig granola med quinoa, pumpakärnor, havreflingor, blåbär och hallon. 

Du får en riktigt knaprig, smakrik granola som inte innehåller socker, då granolan med sötad med malt och äppeljuice. Det här är en riktigt härlig granola med somrig smak, som kan ätas både till frukost, mellanmål och kvällsmål.

Fördelar

 • Innehåller inget tillsatt socker
 • Utan konserveringsmedel

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av nötter

Urtekram Svart Quinoa

Urtekram Svart Quinoa är ett bra alternativ till pasta och ris. Svart quinoa är dessutom vackert och ger ett spännande utseende till sallader och andra maträtter. Som de flesta av Urtekrams produkter är den ekologisk. Svart quinoa är rik på fiber, proteiner och nyttiga fettsyror.

Fördelar

 • Neutral smak
 • Passar som både kall och varm

Nackdelar

 • Ursprungsland framgår ej

Veggie Peggy QuinoaChips Sour Cream Onion

Vad sägs om quinoachips i den klassiska smaken sourcream and onion! Det här är ett smakrikt och dessutom veganskt alternativ, till de traditionella chipsen på fredagskvällen. Produkten är tillverkad av ekologiska, naturliga ingredienser och är dessutom mer fettsnålt än vanliga chips. Passar perfekt att njuta av som de är eller i kombination med en god dippsås.

Fördelar

 • Vegansk
 • Smakrik
 • Fettsnål

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av nötter, soja och gluten

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad