Bästa maskros 2024 – Ogräset som är en klassiker inom naturmedicinen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Har du hört talas om att maskros kan hjälpa mot vissa åkommor och vill veta mer om det? Vare sig du är nyfiken på maskros för att du har problem med mage och tarm eller galla och njurar, har du kommit alldeles rätt! I den här artikeln ska vi nämligen titta på maskrosens alla helande egenskaper och varför den är så väl använd inom alternativmedicinen.

Maskros har många helande egenskaper

Hjärtligt välkommen till vår stora köpguide om maskros! Här kommer du att få lära dig allt om vad den lilla blomman som lyser så gult på mångas gräsmattor, kan bidra med rent hälsomässigt. Maskros är så mycket mer än ett irriterande ogräs, det kan verkligen vara väldigt hälsobringande och förbättra tillvaron för många.

Vi kommer att titta på alla aktiva beståndsdelar som maskros innehåller och som gör den till en helande ört. Det finns mängder med kunskap att inhämta om maskros och det är verkligen spännande information. Så för en riktig djupdykning i maskrosen helande egenskaper har du kommit precis rätt.

Som vanligt ska vi också rekommendera några bra produkter vi hittat och som vi vill rekommendera våra läsare. Huvudkategorierna är uppdelade i tre, med en vinnare i varje. Premiumkategorin vanns av Terranova Dandelion Artichoke & Cystein Complex

I mellanklassen placerade vi Solgar Dandelion Root högst på prispallen. Vidare har vi vår budgetprodukt som heter Crearome Maskrosblad EKO. Utöver det har vi också sex stycken utmanare, vilka definitivt är värda att titta närmare på.

Premium: Terranova Dandelion Artichoke & Cystein Complex

Premiumvinnaren är ett exklusivt och spännande sammansatt kosttillskott. Med en kombination av maskros och andra örter, bidrar den till en hälsosam tarm samt ett starkt immunförsvar.

Fördelar

 • Vegetabiliska kapslar
 • Inga tillsatser eller konserveringsmedel

Nackdelar

 • Kan ha kraftigt utrensande egenskaper
 • Mindre än en månads förbrukning

Mellan: Solgar Dandelion Root

Solgar är ett amerikanskt kosttillskottsmärke som etablerades redan 1947. De har sedan dess tagit fram en mängd intressanta och unika kosttillskott. Även Dandelion Root håller samma höga nivå som vi är vana vid, när det gäller Solgar. I kapslarna hittas ingenting annat en extrakt från maskrosor. En mycket bra produkt vill vi påstå!

Fördelar

 • Med extrakt från blad och rot
 • Inga tillsatser

Nackdelar

 • Kraftigt utrensande

Budget: Crearome Maskrosblad EKO

Om du vill ha den enklaste och renaste formen av maskros är de torkade bladen eller rötterna svaret. Crearomes maskrosblad är ekologiska och kan användas till tebryggning eller att göra tinkturer av. En i allra högsta grad effektiv maskroskur för endast några tior!

Fördelar

 • Ekologisk
 • Utan tillsatser

Nackdelar

 • Opraktisk förpackning

Köpguide

Hur används maskros i hälsokost?

Maskrosen är ett vanligt ogräs på våra gräsmattor och växer nästan i hela Sverige. Namnet maskros myntades på 1800-talet. Innan dess hade växten många namn och kallades bland annat skallnacke, monkhuvud, smörblomster och lejontand. På engelska heter maskros dandelion.

Enligt den gamla folktron skyddade maskrosen människorna mot troll och häxkonster.

I matlagning kan maskrosen tillagas på många olika sätt. På våren innan den slår ut, används den med fördel i sallad eller att göra pesto på. Det är också då rötterna är som mest näringsrika. Rötterna används torkade till kaffesurrogat och avkok. Blommorna går det att göra flera olika saker av, till exempel vin och sirap. Den senare brukar också kallas veganhonung.

Maskros anses ha många medicinska funktioner och används flitigt inom naturmedicin. Örten kan användas både som stärkande och aptitretande preparat. Maskrosen anses också besitta läkande egenskaper för galla och lever och har en urindrivande effekt. Utvärtes kan den också användas för att lindra eksem och hudrodnader.

Aktiva, hälsofrämjande ämnen i maskros

Maskrosen innehåller en rad hälsofrämjande ämnen. Här finns ett flertal mineraler, järn, olika vitaminer och ämnen som är särskilt främjande för lever, njurar, mage och tarm. Låt oss titta lite närmare på dessa:

Kalcium
Ett viktigt ämne för våra kroppar. Kroppen hämtar det kalcium den behöver från vårt skelett, så det är viktigt att kontinuerligt inta kalcium för att bibehålla ett normalt skelett och förhindra försvagning och urholkning av det.

Kalcium också nödvändigt för normal fysisk utveckling och tillväxt hos barn. Kalcium är alltså mycket viktigt för oss under hela livet.

Zink
Ett livsviktigt mineral som kroppen behöver till flera hundra olika funktioner. Eftersom zink har stor betydelse för kroppen, kan zinkbrist märkas ganska snabbt. Zinkbrist kan exempelvis vara återkommande infektioner, sköra naglar, dålig mage och svårigheter att återhämta sig efter fysisk ansträngning.

Järn
Ett annat livsviktigt grundämne som vi måste få i oss från kosten. Järn är viktigt för många kroppsfunktioner och är oumbärligt både för hjärnan, organen och musklerna. Järnbrist leder till trötthet, nedstämdhet, yrsel, illamående, sköra naglar och håravfall.

C-vitamin
Den kraftfulla antioxidanten som vi nästan inte kan få i oss för mycket av! C-vitamin gör så otroligt mycket för våra kroppar.

A-vitamin
A-vitamin är en annan kraftfull antioxidant och inom skönhetsvård kallas vitaminet retinol, som säkert är ett ämne som är bekant för många som är intresserade av hudvård. Vitamin A stärker hudbarriären och skyddar den från att attackeras av fria radikaler och kan därmed förebygga tidigt åldrande.

B-vitaminer
Gruppen b-vitamin är även det otroligt viktigt för oss och påverkar oss på så många olika sätt. B-vitaminer är en viktig del för det centrala nervsystemets hälsa och låga nivåer av vitamingruppen i kroppen, kan faktiskt påverka psykiskt. B-vitaminbrist leder till trötthet, nedstämdhet, håravfall och sköra naglar.

Garvämnen
Det antiseptiska ämnet gör direkt nytta för slemhinnorna, mag-tarmkanalen och kan också hjälpa oss utvärtes. Garvämnen eliminerar de dåliga bakterierna och kan motverka diarré eller obalans i mage och tarm. Munsår och infektioner kan också lindras med olika typer av garvämnen.

Utvärtes fungerar garvämnen på skadad hud och har även en sammandragande och blodstillande effekt.

Pektin
Ett ämne som det finns rikligt av i citrusfrukter och äpplen. Pektin absorberar socker och fett i tarmarna och hjälper till att hålla en balanserad kolesterolnivå. Pektin lindrar också diarré och förstoppning och har en vårdande och välgörande verkan på mage och tarm.

Slemämnen
Ämnen som det här balanserar mage och tarm samt munhåla och svalg. Med hjälp av slemämnen fuktas slemhinnorna i kroppen och hålls fuktiga.

Maskrosens utrensande egenskaper

En traditionell användning av maskros är som urindrivande medel. Innehållet av slem och garvämnen gör att maskros är effektiv för att lösa upp slaggämnen i kroppen och göra sig av med dem. 

Maskros har sedan länge använts inom naturmedicinen för att bygga upp njurarnas och leverns hälsa. Maskrosor är också urindrivande och används ofta i utrensande detoxprogram.

Utrensande ämnen kan skapa kaliumbrist i kroppen. Emellertid innehåller maskros även mycket kalium, därför försvinner den risken här.

Maskros för mage och tarm

Maskrosextrakt har ofta använts vid matsmältningsbesvär av olika slag. Eftersom maskros hjälper till att öka gallproduktionen underlättas nedbrytningen av fett. Maskros stimulerar även utsöndringen av matsmältningsenzymer och sätter tarmarna i rörelse.

Bitterämnen som finns i maskros, bidrar till att lugna oroliga magar. Studier har också visat att maskros kan ha antiinflammatoriska egenskaper.

Hur används maskrosrot?

Roten från maskros kan användas på många olika sätt. Pulveriserad rot ingår ofta i olika kosttillskott. Torkade maskrosor kan användas för avkok, som sedan dricks. Avkoket kan även med fördel användas som ett alternativ till kaffe och ge en energiboost, utan de centralstimulerande egenskaperna hos kaffe som många är känsliga för.

Nackdelar och biverkningar med maskros

Alla växter som används som medicin kan ha biverkningar. Personer med livsmedelsallergier måste iaktta försiktighet. Eftersom både maskrosor och maskrosrot kan påverka lever och njurar, måste personer med leversjukdomar aldrig ta tillskott utan att först rådgöra med sin läkare.


Maskros Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Efter att ha samlat in stora mängder information om maskros och vilka produkter som användarna tycker om, har vi valt ut tre stycken favoriter som rekommenderas av många köpare.

Premium: Terranova Dandelion Artichoke & Cystein Complex

Terranova Dandelion Artichoke & Cystein Complex är en spännande kombination av maskrosor, cystein och kronärtskocka. Maskrosen ingår för dess höga halt av bitterämnen samt mineraler. Dessa bidrar till bra matsmältning och kronärtskocka ingår för att även den understödja dessa processer.

Cystein är en aminosyra som finns naturligt i hår, hud och naglar. Förutom de här tre huvudsakliga ämnena, hittas även gurkmeja, korngräs, riskli och grönkål. Dessa ämnen innehåller en rad antioxidanter och bygger kroppens immunförsvar på olika sätt.

Tillverkningsprocessen är utförd genom en patenterad process, där råvarorna skördas och frystorkas direkt. Det gör att näringsämnen i växterna bibehålls på ett effektivt sätt.

Fördelar

 • Vegetabiliska kapslar
 • Inga tillsatser eller konserveringsmedel

Nackdelar

 • Kan ha kraftigt utrensande egenskaper
 • Mindre än en månads förbrukning

Mellan: Solgar Dandelion Root

Solgar Dandelion Root är en kraftigt utrensande kapsel och kan användas som detoxkur. Maxdosen är 3 kapslar om dagen. Börja med en mindre dos, så att inte utrensningseffekten blir för kraftig.

Solgar tillhandahåller högkvalitativa kosttillskott och har varit verksamma ända sedan 40-talet. Kvaliteten återspeglas även i den här produkten som utöver kapselskalet endast innehåller maskrosrot och maskrosextrakt.

Förutom den utrensande effekten innehåller kapslarna en rad näringsämnen som gör produkten till ett hälsofrämjande kosttillskott. Här hittar du B-, C- och A-vitamin, kollin, flera mineraler samt garvämnen. Kapslarna är vegetabiliska. Vi rekommenderar kapseln till alla som vill ha ett maskrostillskott till ett bra pris, utan onödiga tillsatser.

Fördelar

 • Med extrakt från blad och rot
 • Inga tillsatser

Nackdelar

 • Kraftigt utrensande

Budget: Crearome Maskrosblad EKO

Den allra enklaste formen av maskros som hälsokostprodukt är förstås torkade maskrosblad. Crearome Maskrosblad EKO är definitivt ingen produkt att förminska, för den kan vara nog så effektiv. Perfekt för dig som ofta har problem med upprörd och svullen mage efter måltiderna.

Det rika innehållet av slemämnen och garvämnen, gör bladen till en perfekt dryck att avsluta måltiderna med. Har du redan andra sätt du brukar försöka hantera matsmältningen på, kan ett milt maskrosbladste vara ett mycket bra komplement.

Crearome är ett av Sveriges största företag när det gäller eteriska oljor och de har ett stort utbud på örter och andra naturliga ämnen. Här får du verkligen mycket för pengarna!

Fördelar

 • Ekologisk
 • Utan tillsatser

Nackdelar

 • Opraktisk förpackning

Maskros-produkterna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Hittade du inte vad du söker bland våra favoriter? Ta då istället en titt på på våra utmanare, där vi hoppas att du kan hitta en produkt som passar det.

Ledins Curite

Ledins curite är ett genomsköljande och utrensande örtte. Drycken passar bra om du under perioder binder mycket vätska eller vill köra en rensade kur. Innehåller kamomill, persiljerot, brännässla, maskros och pepparmynta. Perfekt att använda att komplettera en detoxkur med. Passar också bra som morgonte för personer som binder mycket vätska under natten.

Fördelar

 • Detoxande te
 • Bra för uppkörd mage

Nackdelar

 • Endast 20 portionspåsar

Healthwell Maskros

Även Healthwell Maskros är utmärkt att ta som komplement vid en detoxkur, för att ytterligare understryka resultaten. Healthwell är Svenskt Kosttillskotts eget märke och de levererar prisvärda och svensktillverkade produkter. Deras sortiment har generellt positiva recensioner och Healthwell Maskros är omtyckt av användarna.

Fördelar

 • Vegetabilisk kapsel

Nackdelar

 • Ej ekologisk produkt
 • Innehåller fyllnadsmedel

A.Vogel Cynaramin

A.Vogel Cynaramin är ett extrakt med maskros och kronärtskocka. Här får du droppar med gott om bitterämnen som stimulerar gallan och hjälper till med matsmältningen. Har du ofta problem efter måltiderna, kan det vara bra droppar att prova. Dessutom har de en urindrivande effekt och kan avlägsna vätska och överskott i kroppen.

Fördelar

 • Stimulerar gallan
 • Snabb hjälp mot matsmältningsbesvär

Nackdelar

 • Svår att dosera

Alpi Nature Maskroste

Ett annat prisvärt maskroste, den här gången från svenska Amazons sortiment. Bladen passar utmärkt att brygga te på och innehåller inga tillsatser eller artificiella smaker. Teet är inte ekologiskt certifierat, vilket alltid är det optimala, men teet håller säkerligen en hög standard ändå.

Fördelen med maskros är att den är exceptionellt snabbväxande och kräver knappt någonting av sin jordmån. Därför är maskrosor generellt inte heller särskilt besprutade.

Fördelar

 • Löste
 • Stor förpackning

Nackdelar

 • Ej ekologisk

Biotiva Maskrosrot Te

Att få presentera en produkt med ren, torkad maskrosrot är extra roligt, för det är inte den allra vanligaste produkten på marknaden. Här får du alltså ren maskrosrot i mindre bitar som passar bra att göra tinkturer och brygder på.

Fördelar

 • Maskrosrot
 • Ekologisk produkt

Nackdelar

 • Ingen information på svenska

Biomenta Lever Plus

Biomenta Lever Plus är ett mycket spännande kosttillskott som består av maskrosrot, kronärtskocka, mjölktistel, gurkmejaextrakt samt malörtsextrakt och kolin. Kosttillskottet är exklusivt avsett att ta för att främja leverfunktionen och avgifta den från toxiska ämnen.

Kosttillskottet har många positiva recensioner och en stor användarskara ute i Europa. Biomenta kommer från Tyskland som är ett föregångsland när det gäller kosttillskott. Företaget är ett av de största i landet och även populär i många andra europeiska länder.

Fördelar

 • Understödjer levern
 • Kan vara gynnsamt för lederna

Nackdelar

 • Endast tysk produktinformation

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad