Bästa citronmeliss 2024 – Hälsobringande ört med många egenskaper

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Citronmeliss sägs kunna bota migrän och lindra PMS och mycket mer därtill. Men stämmer det verkligen? Det kommer du att få lära dig allt om i vår stora köpguide om just citronmeliss! 

Här går vi i detalj in på exakt vad citronmeliss innehåller som gör den så hälsobringande och även hur du kan använda den både i matlagning och som kosttillskott. 

Citronmeliss innehåller både aminosyror och vitaminer

Citronmeliss är en väldigt spännande ört som kan användas till mycket, både i matlagning och som hälsokostprodukt. Därför ska vi titta lite närmare på exakt vad citronmeliss är och hur den kan bidra till att förbättra vår hälsa.

För dig som tycker att det är svårt att veta hur du ska använda citronmeliss i matlagning ger vi några konkreta tips där också. Som vanligt tipsar vi om några riktigt bra produkter och i vår köpguide kommer du att hitta citronmeliss i många olika former. 

I premiumkategorin den här gången vann New Nordic Melissa Dream. Den väldigt intressanta mellanprodukten heter Healthwell Qure Stressamin. Vill du hellre ta själva örten och ingenting annat kan vi rekommendera Örtagubben Citronmeliss Blad, som består av torkad citronmeliss och ingenting annat.

Premium: New Nordic Melissa Dream

Nordic Melissa Dream är ett kosttillskott som tas innan läggdags för att fördjupa och förbättra sömnen. Förutom citronmelissextrakt innehåller också Melissa Dream ett flertal B-vitaminer, magnesium och kamomill som tillsammans alla bidrar till en bra nattsömn.

Fördelar

 • Fördjupar och förlänger sömnen
 • Ingen “dagen efter”-känsla

Nackdelar

 • Fungera inte för alla
 • Inte alltid omedelbar verkan

Mellan: Healthwell Qure Stressamin

Healthwell Qure Stressamin är en spännande och relativt ny produkt på marknaden. Kapslarna innehåller citronmeliss, samt B-vitaminer och L-theanin. Tillsammans har de en avstressande och lugnande verkan och kan bidra både till ökad fokus och färre stressymptom under intensiva dagar. 

Tillskottet kan också bidra till en bättre nattsömn och kan därför med fördel även tas på kvällen.

Fördelar

 • Med ashwagandha
 • Kan tas både under dagen och kvällen
 • Vegetabilisk kapsel

Nackdelar

 • Innehåller klumpförebyggande ämne

Budget: Örtagubben Citronmeliss Blad

Örtagubben Citronmeliss Blad består av torkad citronmeliss och ingenting annat. Här är inte hela örten torkad utan endast bladen, vilket gör att du får en koncentrerad dos av de verksamma ämnena. 

Citronmeliss är perfekt att ha hemma och ta fram för att dricka te på när du har huvudvärk, PMS, mensvärk eller helt enkelt vill har en rogivande och avkopplande dryck på kvällen.

Fördelar

 • Utan tillsatser
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Opraktisk förpackning som lätt ger spill

Köpguide

Vad är citronmeliss?

Citronmeliss är en gammal kulturväxt som är känd sedan minst tvåtusen år tillbaka och har funnits i Sverige sedan 1300-talet. Citronmeliss en är flerårig växt och blommar på sensommaren med små vita blommor.

De här blommorna är av en sort som lockar bin, så det är bra att odla citronmeliss även av den anledningen. Citronmelissen blir cirka en och halv meter hög. Den kan skapa stora bestånd med hjälp av utlöpare från rötterna och är lättodlad.

Vad används citronmeliss till?

Inom medicinen är citronmeliss ett älskat och väl använt preparat både som te och tillskott i form av oljor och extrakt. Ofta används den för sina rogivande egenskaper, men också för att lindra olika typer av smärta. Vi ska strax gå in på det lite närmare. 

När det gäller matlagning är det många som har citronmeliss i trädgården, men som tycker att det är svårt att veta vad de ska använda den till. Faktum är att citronmeliss kan användas till väldigt mycket! 

Citronmeliss passar i alla typer av fiskrätter och är perfekt att ha i en sås tillsammans med andra örter och sedan servera fisk till den. Citronmeliss passar också bra med rabarber och fungerar fint att både göra sorbet och goda drycker av. Citronmeliss passar också utmärkt att hacka och strö på yoghurt eller fil. 

Sist men inte minst är citronmeliss ett vackert och välsmakande alternativ att dekorera tårtor och efterrätter med. 

Men låt oss titta lite mer på de specifika hälsofördelarna med citronmeliss och vilka ämnen den innehåller som är verksamma.

Hälsofördelarna med citronmeliss

Citronmeliss används på många olika sätt, ofta för sina lugnande egenskaper. Citronmeliss tas för att den kan lindra huvudvärk och kramper. Citronmeliss kan också lindra illamående och främja matsmältningen. Därför kan citronmeliss vara en utmärkt behandling för exempelvis PMS, uppkörd mage, spänningsvärk och migrän.

Citronmeliss kan användas för att:

 • Minska ångest
 • Lindra sömnlöshet och andra sömnstörningar
 • Behandla munsår/herpes
 • Lindra matsmältningsbesvär
 • Behandla illamående
 • Minimera menstruationssmärtor och PMS
 • Huvudvärk
 • Tandvärk
 • Bra för minnet och hjärnans funktion

Men vad är det då som gör att citronmelissen kan lindra de här besvären? Jo, det är nämligen så att citronmeliss innehåller en hög halt av flera verksamma ämnen som är verksamma för kroppen på olika sätt. Låt oss titta lite närmare på dessa.

Mineraler

Citronmeliss innehåller höga mängder mineraler av olika slag. Här hittar du mangan, koppar, krom, bor, selen och järn. I citronmeliss finns också magnesium. 

Mineraler har generellt en lugnande och avslappnande verkan på kroppen, det vet många som exempelvis tar magnesiumtillskott på kvällen som ofta ger en effekt av avslappning och lättare insomning. 

Kiseldioxid

En annan intressant mineral som citronmeliss innehåller är höga mängder är kiseldioxid. Det stimulerar bland annat B12-upptaget och fördelningen av det i kroppen.

Essentiella oljor 

Precis som många andra örter är citronmeliss rikt på oljor av olika slag. Här hittas de essentiella oljorna citronellol, linalool, eugenol and geraniol som ger citronmeliss dess härliga doft. 

Men oljorna har också den viktiga funktionen att de är antibakteriella och bidrar till att underlätta matsmältningen. Det är också dessa oljor som gör att citronmeliss tros vara effektivt mot munsår.

Tannin

Tannin är också en essentiell olja men vi vill omnämna den separat här, eftersom den är särskilt intressant för citronmelissens effektivitet. Det är nämligen den som bidrar med den bakteriedödande och antivirala verkan som citronmeliss har.

Att citronmeliss kan bidra till att förbättra tarmhälsa och magont beror bland annat på tanninet. Inte minst är det tanninet som gör att citronmeliss kan vara effektivt mot munsår. 

Flavonoider

Flavonoider är ett bioaktivt ämne som det finns rikligt av i frukt och grönsaker och även i citronmeliss. Dessa är verksamma som kraftfulla antioxidanter och därmed har de en stor effekt på vårt immunförsvar likväl som vår hälsa. 

Rikligt med antioxidanter bidrar inte bara till att vi slipper bli drabbade av virus och influensor, utan även till att vi håller oss friska och starka och att hjärnan fungerar bra. 

Vitaminer B och C

Citronmeliss innehåller både vitamin B och C i betydande mängder. Även dessa är kraftfulla antioxidanter och bidrar med att skydda immunförsvaret samt ha en lugnande och balanserande effekt på sinnet. 

En intressant detalj om just C-vitamin är att det ofta benämns som en antioxidant mot för att stärka immunförsvaret mot förkylningar och influensor. Men faktum är att C-vitamin också har en balanserande verkan på vårt humör. 

B-vitamin har en direkt inverkan på nervsystemet. Noteras bör att vitaminer förstörs i olika tillverkningsprocesser, däribland upphettning. 

GABA

Så vill vi nämna några ord om det intressanta ämnet GABA som citronmeliss innehåller. Notera att citronmeliss inte i sig innehåller GABA, men stimulerar produktionen av detta i kroppen. GABA är en signalsubstans som utsöndras i nervcellerna och verkar i det centrala nervsystemet. 

När citronmeliss omnämns för sin förmåga att verka lugnande och hjälpa oss med nattsömnen och lindra oro, är det just tack vare att den ökar GABA-nivåerna i kroppen.

Användning och dosering

Den som vill ta citronmeliss för att understödja kroppens allmänna hälsa eller för att den ska hjälpa till med specifika åkommor som sömnproblem, munsår eller oro, kan inta citronmeliss på flera olika sätt. Det finns kosttillskott att köpa i form av tabletter som innehåller citronmeliss ibland också i kombination med andra, liknande örter. 

Citronmeliss kan också intas genom att du brygger te av örten antingen på torkade eller färska blad. Då tar du 5-6 stycken färska blad och låter dem dra i 10 minuter. Vill du använda torkad citronmeliss är ungefär en tesked lämplig till 2 deciliter te. Låt dra i 10 minuter innan du dricker.

Nackdelar och biverkningar

Citronmeliss kan precis som alla andra örter föra med sig biverkningar för den som är känslig. Men just i citronmelissens fall har det påvisats att den är skonsam och faktiskt för med sig få biverkningar. Alla som är matallergiker eller är allergiska mot blommor kan också förstås visa tecken på allergiska reaktioner av citronmeliss. 

I några enstaka fall har vi läst om att citronmeliss kan ha en uppiggande verkan och inte ge den rogivande effekt som normalt är fallet.


Citronmeliss Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

I den här guiden har vi plockat ut tre favoriter som vi kan rekommendera våra läsare. Valen har vi gjort utifrån den information vi samlat in, vilka har bestått av kundrecensioner, omdömen samt fakta hämtad från tillverkarnas egna hemsidor.

Premium: New Nordic Melissa Dream

New Nordic Melissa Dream är ett spännande kosttillskott med citronmeliss som bas. I övrigt innehåller Melissa Dream kamomill, L-teanin, B-vitaminer samt magnesium. Individuellt har de alla en lugnande och rogivande verkan och tillsammans bildar de ett preparat som har hjälpt många med nattsömnen. 

New Nordic Melissa Dream hjälper kroppen att slappna av och skapar förutsättningar för harmonisk avkoppling och en god nattsömn. 

Den som börjar med New Nordic Melissa Dream utan att få effekt direkt, ska inte bli besviken utan att tänka på att det kan ta någon vecka innan effekten uppstår. 

De första två veckorna ska tre tabletter tas ungefär en timme före sänggående och därefter räcker det med två tabletter per kväll. Många som tar tabletterna upplever att de inte får samma tunga känsla som efter vanliga sömntabletter. 

New Nordic är ett svenskt hälsokostföretag, vars grundare består av hälsokostentusiaster som tillverkar tillskott och naturpreparat av olika slag som de faktiskt använder själva. Deras produkter är flerfaldigt prisvinnande och Melissa Dreams blev årets sömnprodukt 2017 (Swedish Health Awards).

Fördelar

 • Fördjupar och förlänger sömnen
 • Ingen “dagen efter”-känsla

Nackdelar

 • Fungera inte för alla
 • Inte alltid omedelbar verkan

Mellan: Healthwell Qure Stressamin

Healthwell Qure Stressamin är ett kosttillskott baserat på örter. Det här är ett naturligt hälsokostpreparat som kan hjälpa till att minska stressen i vardagen.

Kapslarna innehåller verkligt intressanta ingredienser och här får du en blandning av citronmeliss, humle, ashwagandha, vitamin B6 och L-teanin. Ashwagandha är en rot från Indien som används inom den ayurvediska läkekonsten för sina balanserande och lugnande egenskaper. B-vitamin har stor betydelse för nervfunktionen i våra kroppar. 

Healthwell Qure Stressami kan fungera på flera sätt. Det kan verka lugnande och avslappnande, men också bidra till att ge klarhet och balans under dagtid. 

Det gäller helt enkelt att prova sig fram och märker du att du blir för trött av det, kan du ta det på kvällen istället. Effekterna av kapslarna är fortfarande verksamma under nästa dag och hjälper dig att få balans och harmoni i vardagen. 

Healthwells serie Qure är ett intressant koncept som företaget nyss utvecklat. Det består av ett antal särskilt kraftfulla preparat som används som receptfri funktionsmedicin. Vi tror att serien kan hjälpa många med olika typer av besvär och inte minst då Qure Stressamin med sin kombination av verksamma örter.

Fördelar

 • Med ashwagandha
 • Kan tas både under dagen och kvällen
 • Vegetabilisk kapsel

Nackdelar

 • Innehåller klumpförebyggande ämne

Budget: Örtagubben Citronmeliss Blad

Örtagubben Citronmeliss består av torkade blad och passar bra att koka te på. För den som gillar smaken av citronmeliss går den också utmärkt att använda som krydda i matlagning. Den här produkten är perfekt för den som vill ha ren citronmeliss utan några tillsatser, men som vill använda sig av dess medicinska effekter. 

Perfekt för dig som alltid vill ha citronmeliss hemma, utan att behöva odla den själv. Kom ihåg att förvara den väl försluten på ett mörkt ställe, för att dess egenskaper inte ska försvinna. 

Örtagubben är ett otroligt spännande, svenskt företag som i stort sett har alla örter och kryddväxter i torkad form du överhuvudtaget kan tänka dig. För dig som gillar att blanda dina egna teer, är deras sortiment en perfekt utgångspunkt när du vill köpa hem ingredienser.

Fördelar

 • Utan tillsatser
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Opraktisk förpackning som lätt ger spill

Citronmelissprodukterna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

För dig som vill fördjupa dig ytterligare i citronmeliss och vilka preparat som kan vara intressanta, har vi valt ut sju stycken utmanare som är utmärkta alternativ till våra favoriter.

Holistic Sömnbalans

Holistic Sömnbalans består av citronmeliss, humle, saffran, aminosyrorna GABA samt L-teanin. Dessutom innehåller tabletterna även magnesium och B6. Det här blir en synnerligen utmärkt synergi att balansera den normala psykologiska funktioner med. Holistic Sömnbalans minskar även trötthet och utmattning. 

Tabletterna tas innan sänggående. Företaget ber användarna specifikt notera att inte ta tabletterna i kombination med lugnande medel eller alkohol.

Fördelar

 • För psykisk balans
 • Kan underlätta sömnen

Nackdelar

 • Får ej kombineras med andra lugnande medel eller alkohol

Better You Natt

Better You Natt är ett spännande kosttillskott som innehåller citronmeliss, GABA och kamomill. Kapslarna tar du innan sänggående. GABA underlättar för dig att få en mer djup och avslappnad sömn. Kamomill förbättrar sömncykeln. Citronmeliss understödjer upptaget av GABA och verkar rogivande i övrigt. 

Dessutom innehåller kapslarna vitamin B6 som lindrar utmattningssymptom och har en bra inverkan på kroppen under dagtid. Det är viktigt att veta att kapslarna även kan påverka annan medicinering.

Fördelar

 • Med GABA
 • Kan göra dig mindre trött under dagen

Nackdelar

 • Ska inte tas i kombination med medicinering

Saframyl Positive Sleep

Saframyl Positive Sleep är ett kosttillskott som ska tas innan sänggående. Kapslarna består av citronmeliss och vallmo i väl avvägda proportioner och ger en normal psykologisk funktion och bidrar både till avslappning och insomning samt till att oro och nervositet kan minska. 

Även den här innehåller vitamin B6, som har en inverkan på det allmänna psykologiska välmåendet.

Fördelar

 • För normal sömn
 • Endast en kapsel per dag

Nackdelar

 • Endast 30 dagars förbrukning

Sonnentor Citronmeliss

Sonnentor Citronmeliss är en annan produkt som består endast av torkade citronmelissblad. Perfekt att använda i olika typer av infusioner och för bryggning av te. Sonnentor Citronmeliss är ekologisk och innehåller därmed inga rester av bekämpningsmedel eller liknande.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Utan tillsatser

Nackdelar

 • Påse som lätt går sönder

Great Earth Bedtime

Great Earth Bedtime består av kapslar som passar bra att ta på kvällen som avslappnande tillskott och för att ge en bra nattsömn. Kapslarna innehåller citronmeliss, humle, L-teanin och GABA. 

Dessutom finns här ashwagandha som sänker kortisolnivåerna och har en avstressande inverkan. Great Earth Bedtime gör inte alla trötta, men de flesta känner en rogivande och avslappnande effekt.

Fördelar

 • Med L-teanin

Nackdelar

 • Gör inte alla trötta
 • Stora kapslar

Pharbio Valerina Natt

Pharbio Valerina Natt kan nog sägas vara en klassiker när det gäller rogivande kosttillskott. Tabletterna innehåller en kombination av citronmeliss, humle och valeriana. Det här är ingen tablett som ska tas kontinuerligt, utan som en tillfällig kur mot sömnlöshet. 

Det är många som tycker att de får hjälp av den, men valeriana kan dock ge en effekt av dåsighet dagen efter för vissa personer.

Fördelar

 • Effektiv kur
 • Billig

Nackdelar

 • Många tabletter per dos
 • Kan ge dåsighet nästa dag

Solaray GPH Olivblad

Solaray GPH Olivblad innehåller 250 mg olivbladsextrakt samt 85 mg citronmelissextrakt. Olivbladsextrakt har antiinflammatoriska egenskaper och i kombination med citronmeliss får du ett extrakt som kan hjälpa dig att lindra smärta och värk av olika slag. Passar för dig som lider av artrit, artros eller migrän.

Fördelar

 • Vegetabiliska kapslar

Nackdelar

 • Bör ej kombineras med andra läkemedel

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad