Bästa kolloidalt silver 2024 – Silverjoner med antibakteriella egenskaper

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Är du nyfiken på kolloidalt silver och beredd på riktigt spännande läsning? Då ska du hänga med oss i den här genomgången av det kontroversiella ämnet! Här kommer du att få läsa om de vetenskapliga kontroverserna som ämnet skapat och du kommer också att få tips om om produkter med kolloidalt silver som är godkända i Sverige. 

Kolloidalt silver - Omstritt ämne och populär hälsoprodukt

Kolloidalt silver har en stor skara anhängare både i Sverige och världen över. Entusiastiska användare hävdar bestämt att kolloidalt silver hjälper mot både infektioner och virus, och kan bota allt från öroninfektioner till acneärr.

I vår köpguide om kolloidalt silver kommer du att få läsa mer om vad förespråkarna av kolloidalt silver använder produkten till. Men du kommer också att få lära dig vad vetenskapen säger om ämnet samt vad skeptikerna hävdar, vilket går stick i stäv mot vad användarna av kolloidalt silver intygar. 

Som vanligt har vi plockat ut några produkter vi rekommenderar och de är alla godkända av Livsmedelsverket och Kemikalieinspektionen. I premiumkategorin vann Vidasal Kolloidalt Silver. Mellanklassens vinnare heter Ion Silver EMS Creme, och budgetprodukten vi valt ut heter Ionosil Kolloidalt Silver. Specialaren den här gången blev Ion Silver Silver Gel Aloe Vera.

Premium: Vidasal Kolloidalt Silver i Flaska

Vidasal Kolloidalt Silver är en flytande form av kolloidalt silver. För att användas som vattenrening ska två teskedar användas per liter vatten. Vidasal Kolloidalt Silver är en svensk produkt och den tillverkas och förpackas i Sverige. Den som är intresserad av kolloidalt silver är det här en prisvärd produkt, som är högkvalitativ och samtidigt mycket dryg.

Fördelar

 • Antibakteriell
 • Dryg och räcker länge

Nackdelar

 • Finns endast i enliters flaska

Mellan: Ion Silver EMS Creme

Företaget Ion Silver har flera produkter i sitt sortiment och det här är deras lättflytande kräm. Den absorberas snabbt av huden och kan användas på hela kroppen. Tack vare en kombination av kolloidalt silver, emuolja, vitamin E och MSM får du här en kräm som vårdar och återställer infekterad hud. Passar bra vid olika eksem och hudåkommor.

Fördelar

 • Med stärkande ingredienser
 • Intensivt mjukgörande

Nackdelar

 • Ej vegetabilisk

Budget: Ionosil Kolloidalt Silver

Ionosil Kolloidalt Silver är en produkt med kolloidalt silver, som tillverkats av destillerat vatten och silverjoner. Den får inte användas som kosttillskott, utan endast som vattenreningsprodukt för dricksvatten.

Fördelar

 • Lång hållbarhet
 • Renar vatten

Nackdelar

 • Korken kan vara svår att få upp

Special: Ion Silver Silver Gel Aloe Vera

Ion Silver Silver Gel Aloe Vera är en produkt som är populär på grund av sina exceptionellt återfuktande egenskaper. Den innehåller förutom det renade kolloidala silvret även hyaluronsyra, som binder upp fukt djupt ner i huden.

Fördelar

 • Exceptionellt mjukgörande
 • Vegansk

Nackdelar

 • Liten flaska som fort tar slut

Köpguide

Vad är kolloidalt silver?

Kolloidalt silver består av mikroskopiska silverjoner i vatten som tillverkats med hjälp av elektricitet. Beroende på vilken tillverkningsprocess som används, kan fördelningen mellan joner och partiklar i vattnet variera. En vanlig fördelning brukar vara 80-90 % silverjoner och resten består silverpartiklar. Jonerna och partiklarna är mycket små och i en vattenvolym på en kubikmillimeter får det plats över en miljard silverjoner. 

Silver har antimikrobiell effekt. Att framställa kolloidalt silver var något som påbörjades i slutet av 1800-talet. Flera olika läkemedel som innehöll silver utvecklades då. Även i Sverige fanns läkemedelsbaserat kolloidalt silver, oftast för att bota infektioner i näsa och svalg, samt mot influensa. På 30-talet upptäcktes antibiotikan och silverjoner i medicin fasades ut. 

Idag har kolloidalt silver en stor och hängiven skara användare, som hävdar att det hjälper mot en rad åkommor; från skrapsår till ögoninfektioner. Den gruppen användare hävdar att kolloidalt silver är ofarligt att använda och kan eliminera allvarliga angrepp på kroppen, som virus och till och med cancerceller. Kolloidalt silver används av många i Sverige, och i Finland finns en stark rörelse som förespråkar kolloidalt silver.

Vad säger vetenskapen om kolloidalt silver?

Det finns ett stort motstånd mot kolloidalt silver inom vetenskapen och framförallt inom läkemedelsvetenskapen och forskningsvärlden. 

De menar att silverpartiklar i kolloidalt silver är så små, att de möjligen kan betraktas som nanopartiklar och att kunskapen kring just nanopartiklar än så länge är liten och forskningsresultaten få. Det är en av anledningarna till att forskningsvärlden förhåller sig skeptisk till kolloidalt silver.

I Sverige är myndigheterna överens om att det finns alltför lite forskning på kolloidalt silver, för att det ska få klassas som ett kosttillskott för invärtes bruk. Kontrollen av vissa produkter med kolloidalt silver faller därför i Sverige under Kemikalieinspektionens ansvar. I krämer och hudvård är det än så länge tillåtet att använda kolloidalt silver.  

Internationellt finns det dock en motrörelse med vetenskapsmän och forskare som menar att kolloidalt silver skulle kunna tjäna som en effektiv, billig och lättillgänglig medicin för många olika åkommor som har med virus, inflammationer och bakterier att göra. 

Debatten om nanopartiklar hänvisas till som ett falsklarm och att produkterna som framställs inte är skadliga, eftersom de inte innehåller silver på nanopartikelnivå.

Vad används kolloidalt silver till?

Vi kan börja med att poängtera att EFSA (European Food Safety Authority), precis som Livsmedelsverket, inte heller godkänt kolloidalt silver som en ingrediens som ska användas i kosttillskott. 

Så länge det inte finns konkreta bevis och forskningsresultat som visar det motsatta, är det inte tillåtet att sälja kolloidalt silver för invärtes bruk.

Det är däremot tillåtet att använda kolloidalt silver som vattenrenare. Kolloidalt silver i sin rena, flytande form får endast marknadsföras som detta. 

Så låt oss då tala om vad entusiasterna som förespråkar kolloidalt silver använder den till. Kolloidalt silver är antimikrobiell och det betyder att det finns ämnen i det som dödar bakterier och som kan förhindra förökningen av exempelvis svamp och andra mikroorganismer. 

Kolloidalt silver är vanligt i salvor och används mot eksem och små sår. Ofta kombineras de med aloe vera, e-vitamin, emuolja och mandelolja. Salvor med kolloidalt silver är också vanligt att använda på hundar och hästar. 

Kolloidalt silver används också mot:

 • Psoriasis. Kolloidalt silver används här för lindra eksem och stabilisera inflammationstillstånd.
 • Reumatisk värk. Användare hävdar att kolloidalt silver hjälper mot värk som uppstår av reumatiska besvär. 
 • Ögoninfektioner. Ska enligt användarna ge snabbare effekt än antibiotika. 
 • Öroninfektioner. För att lindra öroninfektioner droppas kolloidalt silver i öronen. 
 • Influensa. Kolloidalt silver används ofta mot förkylningar, influensor och problem med bihålorna.

Hur ska kolloidalt silver doseras?

Silver får enligt Kemikalieinspektionen och EFTA inte tas för invärtes bruk. När det förekommer i krämer och salvor, ska du läsa bruksanvisningen på förpackningen.

Är kolloidalt silver säkert?

Att ta kolloidalt silver för utvärtes bruk i enlighet med produktens anvisningar anses säkert. EFTA och Kemikalieinspektionen tillåter inte intag av kolloidalt silver, på grund av att forskningen ännu inte är komplett och för att inga slutsatser kan dras av den information som finns.

Biverkningar och risker med kolloidalt silver

Det finns uppgifter på att personer som tagit kolloidalt silver under lång tid utvecklat argyria. Det är en missfärgning av huden och ögonvitorna, som då blir blå/gråaktiga. Missfärgningen går aldrig bort från huden.

Argyria är extremt sällsynt och det krävs höga doser för att drabbas av tillståndet. Det finns däremot ingen forskning som kan fastställa en specifik mängd silver i kroppen för att argyria ska uppstå. Förespråkarna hävdar att de enorma mängder silver som krävs för att drabbas av argyria, i princip är obefintlig vid intag av kolloidalt silver.

Kolloidalt silver och generell resistens

Vatten med silverjoner har bakteriedödande effekt.  Det innebär att bakterier som utsätts för kolloidalt silver kan bli silverresistenta och det är därför också tänkbart att silverresistenta bakterier blir motståndskraftiga mot antibiotika.

Vad ska jag tänka på när jag köper kolloidalt silver?

När du ska köpa en produkt med kolloidalt silver ska du alltid köpa den från en svensk sajt, så att du vet att du får godkända produkter med EU-märkning. Du ska också alltid följa instruktionerna noggrant på förpackningen.

Kolloidalt Silver Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

På basen av den research vi gjort av det här ganska kontroversiella ämnet har vi valt ut fyra produkter som är mycket omtyckta av sina hängivna användare. Dessa kan du köpa i svenska hälsokostaffärer online och i butik.

Premium: Vidasal Kolloidalt Silver i Flaska

Vidasal Kolloidalt Silver innehåller en liter avjoniserat vatten med tillsatta silverjoner. Mängden silverjoner är 10 milligram per liter. Vätskan är avsedd att desinficera vatten genom att två teskedar kolloidalt silver tillsätts i en liter vatten.

Vidasal Kolloidalt Silver ska användas som ett desinfektionsmedel för rening av dricksvatten och den är klassad som biocid. Produkten får inte användas som kosttillskott. Företaget poängterar att det här inte är en nanosilverprodukt.

Vidasal är ett familjeföretag från Göteborg, som genom sin produktion vill bidra till ett mer välmående och hälsosamt samhälle. De har varit verksamma sedan 2008 och all produktion sker under uppsikt och i enlighet med certifieringen IP-Livsmedel.

Fördelar

 • Antibakteriell
 • Dryg och räcker länge

Nackdelar

 • Finns endast i enliters flaska

Mellan: ION Silver EMS Creme

ION Silver EMS Créme är en kräm med kolloidalt silver, MSM, EMU-olja och vitaminer. Krämen lanseras som en produkt som används vid olika typer av hudproblem. Den är mjukgörande och kan användas vid bland annat psoriasis och eksem. 

EMS-salva finns i flera varianter, men det här är den som innehåller mest kolloidalt silver. Detta gör den lättflytande och lätt att applicera. 

Det kolloidala silvret i produkten bidrar till att bakterier och orenheter minskas. MSM bygger och stödjer huden, tack vare sin förmåga att stödja kollagenproduktionen i den. E-vitamin är en stark antioxidant, som är särskilt effektivt för huden och har läkande och skyddande egenskaper på den. 

Emuolja, som är en ingrediens i krämen, är en väldigt speciell sådan, som också gör att den här produkten inte passar alla. EMU-olja är nämligen animaliskt och är en biprodukt som utvinns i uppfödningen av strutsar. EMU-oljan innehåller en speciell sammansättning av fettsyror som gör den inflammationshämmande och välgörande för huden.

Fördelar

 • Med stärkande ingredienser
 • Intensivt mjukgörande

Nackdelar

 • Ej vegetabilisk

Budget: Ionosil Kolloidalt Silver

Ionosil Kolloidalt Silver är en vattenreningsprodukt tillverkad av destillerat vatten med silverjoner. Den är inte inte klassad som nanosilverprodukt, men bör ej användas som kosttillskott.

Produkten är enligt företaget framställd med en modern elektrokolloidal metod, som ger en högkvalitativ produkt. Precis som premiumvinnaren är den här också klassad som biocid.

Produkten har många nöjda användare och det är en prisvärd produkt, som är populär bland många. Produkten är från företaget Ion Silver, som sannolikt har de flesta produkterna med kolloidalt silver på marknaden.

Fördelar

 • Lång hållbarhet
 • Renar vatten

Nackdelar

 • Korken kan vara svår att få upp

Special: Ion Silver Silver Gel Aloe Vera

Ion Silver Silvergel Aloe Vera är en gel som kan användas på hela kroppen. Den har en mycket uppfriskande effekt på huden och innehåller kolloidalt silver, hyaluronsyra och aloe vera. Det kolloidala silvret bidrar till att rena och hålla huden bakteriefri. Hyaluronsyra och aloe vera är exceptionellt återfuktande.

Ion Silver Gel mjukgör effektivt och den har även lugnande egenskaper på irriterad hud.  Gelen är förpackad i en praktisk pumpflaska, som gör den lätt att applicera utan att överflödigt innehåll går till spillo. Ion Silver Silver Gel Aloe Vera är en vegansk produkt.

Fördelar

 • Exceptionellt mjukgörande
 • Vegansk

Nackdelar

 • Liten flaska som fort tar slut

De kolloidala silvren som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Det finns många intressanta produkter på marknaden med kolloidalt silver. För att visa på den stora bredden i utbudet, har vi även valt ut sex stycken olika produkter, som alla innehåller kolloidalt silver på ett eller annat sätt. Hittade du inte vad du sökte i våra huvudkategorier, kan du säkert hitta något är intressant för dig här nedan.

Ion Silver Ionosil Kolloidalt Silver 3 x 10 ml

För den som vill prova kolloidalt silver eller endast behöver en liten mängd, är det här en perfekt produkt! Här får du 3 x 10 ml påsar i remsa. Du öppnar en påse i ena hörnet och häller ut produkten i en liter vatten. Skaka om och låt stå i 15 minuter innan användning. 

Detsamma gäller här som för alla produkter med rent kolloidalt silver; det vill säga att det endast är för vattenrening och som desinfektionsmedel. Det får inte användas som kosttillskott för invärtes bruk.

Fördelar

 • Praktiska förpackningar á 10 ml
 • Billiga

Nackdelar

 • Lätt att dra sönder påsarna vid öppning

Holistic Kolloidalt Silver

Holistic Kolloidalt Silver är också en ren kolloidalt silver-produkt. Den används för rening av dricksvatten och innehåller 10 milligram silverjoner per liter vatten. Precis som de andra rena kolloidalt silver-produkterna här i köpguiden klassas den inte som nanosilverprodukt.  

Holistic är ett svenskt företag och har många trogna kunder, som inte vill använda några andra hälsokostprodukter än de som kommer från företaget. Den som är Holistic-kund har nu också möjligheten att prova på kolloidalt silver från samma varumärke.

Fördelar

 • Svensktillverkad

Nackdelar

 • Mycket dyr

Ion Silver EMS Salva

EMS-salva är i grunden samma som vår mellanvinnare, men får du en krämigare och tjockare salva, som är perfekt att använda på förhårdnader i huden. Det kan vara psoriasis, eksem, nariga armbågar och fötter. Även den här innehåller EMU-olja. Utöver det innehåller den kolloidalt silver, A-vitamin, C-vitamin och oljesyra.

Fördelar

 • Rikligt återfuktande
 • Med A och C-vitamin

Nackdelar

 • Ej vegansk

Ion Silver Silver Deo

Silver Deo från ION Silver ger ett effektivt skydd mot dålig lukt. Det är en mycket intressant produkt, eftersom den är gjord på endast naturliga ingredienser och den innehåller inte aluminium och parabener eller andra konserveringsmedel och tillsatser. Den är oparfymerad och mycket hudvänlig. 

Perfekt för dig som lätt får klåda och irritation av deodorant. Köparen bör vara uppmärksam på att det här är en deodorant som tar en stund på sig att sjunka in i huden.

Fördelar

 • Endast fyra naturliga ingredienser

Nackdelar

 • Fungerar inte för alla
 • Det tar tid innan den absorberas i huden

Ion Silver Silvercerat

Silverceratet från Eon Silver är ett läppbalsam som är särskilt avsett för personer med mycket torra läppar. Tillverkad av naturliga, svenska råvaror och inte testat på djur. Ceratet gör läpparna mjuka och glansiga.

Ion Silver Silvercerat är helt fria från både parfym och parabener. Två tongivande ingredienser förutom kolloidalt silver, är ekologiskt bivax och mandelolja.

Fördelar

 • Endast naturliga ingredienser
 • Mycket mjukgörande

Nackdelar

 • Ej vegansk

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad