Bästa produkten med ringblomma 2024 – Hudvård för känslig hy

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Ringblomma är en växt som många anser vara obligatorisk i husapoteket. Är du nyfiken på ringblommans läkande egenskaper och vill lära dig mer om denna ört? Då ska du läsa vår stora guide om ringblomma! Du kommer att få läsa spännande fakta om blomman och även få en del tips på bra produkter med ringblomma. Då börjar vi!

Ringblomma för både utvärtes och invärtes vård

För dig som är nyfiken på ringblomma finns det väldigt mycket spännande kunskap att hämta. I vår köpguide om ringblomma kommer vi att gå igenom flera aspekter på örtens användning. Du får veta exakt vad ringblomma är och vilka traditionella användningsområden den haft. 

Ringblomman har använts i hundratals år som hälsofrämjande på olika plan inom folkmedicinen. Det är en av de mest vanligt förekommande ingredienserna i naturlig hudvård och olika stärkande teer. Den kan användas både invärtes och utvärtes och är effektivt vårdande, samtidigt som den är mild och skonsam. 

Det har gjorts forskning i ämnet och det finns en del studier på ringblommans effekter. Dess effektiva beståndsdelar är även fastställa. Exakt vad vetenskapen säger om ringblomma får du också veta längre ner i guiden. Slutligen tipsar vi om några riktigt bra produkter med ringblomma, som vi tror du kommer att ha glädje av. Som vanligt har vi fyra huvudkategorier med en vinnare i varje. 

I vår premiumkategori vann Örtagubben Ringblomma. Sonnentor Ringblomma heter vår mellanvinnare. Vi har också en riktigt bra budgetprodukt med i köpguiden: Weleda Calendula Weather Protection Cream. För dig som söker det lilla extra när det gäller produkter med ringblomma, kan vi rekommendera vår specialare: Camomile & Calendula Face Balm.

Premium: Örtagubben Ringblomma

Örtagubben ringblomma är en produkt med torkad ringblomma, utan några som helst tillsatser. Du får en ren produkt som du kan använda till tinkturer eller som ingrediens i salvor och krämer. Örtagubben ringblomma är ekologisk och har flera certifieringar.

Fördelar

 • Ekologiskt certifierad
 • Svenskt varumärke

Nackdelar

 • Liten förpackning

Mellan: Sonnentor Ringblomma

Sonnentor Ringblomma är ekologiskt odlad och skördad på noggrant kontrollerade odlingar i Tjeckien och Albanien. Produkten är förpackad och distribuerad av företaget Sonnentor. Det här är alltså en helt och hållet Europeisk produkt, vilket också innebär att den är kontrollerad enligt EU:s regelverk.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Noggrant kontrollerad produkt

Nackdelar

 • Endast en storlek på förpackningen

Budget: Weleda Calendula Weather Protection Cream

Om du vill ha en riktigt bra calendulakräm för hela familjen, kan vi rekommendera Weleda Calendula Weather Protection Cream. Den är perfekt för både vuxna och barn att använda som väderskydd för huden, men också som närande kräm på torra partier eller på känsliga hudområden som exempelvis läpparna. Krämen är vattenfri och kan därför användas i kyla för att bilda en skyddande barriär för huden.

Fördelar

 • Bra för hela familjen
 • Mycket prisvärd
 • Dermatologiskt testad

Nackdelar

 • Parfymerad

Special: Zoya Goes Pretty Camomile & Calendula Face Balm

Zoya Goes Pretty Calendula & Camomile Face Balm är ett intensivt vårdande ansiktsbalsam med bland annat calendula och sheasmör. Krämen är perfekt att använda som nattkräm efter att du applicerat ett eventuellt serum eller en ansiktsolja.

Zoya Goes Pretty är ett väldigt spännande företag, som tillverkar produkter enligt raw food-principen. Det innebär att alla växters näringsämnen är bevarade i slutprodukten.

Fördelar

 • Högt innehåll av verksamma ingredienser
 • Intensivt vårdande

Nackdelar

 • Rekommenderas ej för gravida
 • Liten burk


Köpguide

Vad är ringblomma och vad används det till?

Ringblomman är ettårig och odlas dels för sina dekorativa blommor, som också kan torkas till te. Den används i salvor och oljor samt som dekoration i matlagning. Dess latinska namn är calendula officinalis och i produkter med ringblomma används ofta den benämningen. 

Bladen är smala, avlånga och gul-orange i många olika nyanser. Fröna är små, taggiga och lätt böjda. Doften är karakteristisk och oljor och krämer med ringblomma har en härlig väldoft.

Ringblomman är lättodlad och det går bra att odla den själv i rabatter och trädgårdsland. Vill du lägga ner en del tid och arbete, går det också utmärkt att göra egna produkter innehållande ringblomma. Då torkas först ringblomsbladen och därefter kan du göra tinkturer, oljor och krämer av det.

Vad har ringblomma för hälsofördelar?

Ringblomman anses ha många hälsofördelar både invärtes och utvärtes. Många som använder sig av alternativmedicin, anser att ringblomma bör vara en självklar del av husapoteket. Att den är så populär som ingrediens, beror på att den besitter en rad verksamma egenskaper. 

Trots att flera av beståndsdelarna är mycket potenta, är extrakt från ringblomma skonsamt mot huden. Den är bland annat populär som ingrediens i hudvårdsprodukter för bebisar. Huvudsakliga, verksamma ämnen som ringblomma innehåller är:

 1. Karotenoider. Ett fettlösligt ämne som kroppen sedan omvandlar till vitamin A. Karotenoider har också en tendens att göra huden mindre solkänslig och motverkar också orenheter och aknehud. 

 1. Salicylsyra. En ingrediens med kraftfulla antibakteriella effekter. Salicylsyreolja skyddar mot angrepp från svamp och bakterier. 

 1. Calenduin. Har läkande egenskaper på huden och är bra mot små sår, blöjeksem, skrubbsår med mera. 

 2. Flavonoider. Bidrar till att att skydda cellerna mot fria radikaler. Flavonoider är kraftfulla antioxidanter som skyddar kroppen och inte minst huden från att åldras i förtid.

Utvärtes användning av ringblomma

Ringblommans alla verksamma ämnen gör att den har en exfolierande och porsammandragande effekt på huden. Den har reparerande egenskaper och flavonoiderna skyddar huden och motverkar åldrande. Trots att den är verksam och effektiv, passar den alldeles utmärkt för mycket känslig och torr hy. 

Som tidigare nämndes är den en vanlig ingrediens i babyhudvård, men används även i krämer för torra hudpartier eller i läppbalsam.

Invärtes användning av ringblomma

Ringblommans antiinflammatoriska och bakteriehämmande effekt gör också att den kan göra stor nytta för kroppens insida. Salicylsyra används för att lindra huvudvärk och kan också vara smärtlindrande i samband med menstruation.

Ringblomma kan hjälpa till att lösa kramper och smärtor i mag-tarmkanal och i gallblåsan, därför har ringblomman traditionellt inom folkmedicinen använts vid magkatarr och andra magrelaterade smärtor.

Vad säger vetenskapen om ringblomma?

Inom folkmedicinen har calendula and använts i århundraden. Användningen har omfattat allt från sårbehandling, hudvård till menstruationskramper och matsmältningsproblem. Det finns studier som visar att calendulans antibakteriella egenskaper kan behandla infektioner och och sår, även om vetenskapsvärlden inte har gjort några enhetliga slutsatser om ringblommans effekter.

Hur använder jag ringblomma?

Det finns mängder av sätt att använda ringblomma på. Det kan drickas som te, användas i matlagning, eteriska oljor, tinkturer, tvålar och krämer.

Hudvård

Det finns många olika krämer med ringblomma och det är en omtyckt och populär produkt. Ringblomssalva kan användas för torra hudpartier såsom armbågar, fötter eller nariga läppar. Det finns personer med psoriasis och eksem som säger sig vara hjälpta av ringblomssalva. 

Ringblomsolja är en annan produkt som du använder ungefär som på samma sätt som en salva. Den kan också användas i ansiktet, som ett alternativ till ett serum. Ringblomma är väldigt vanlig i många typer av konventionell hudvård. Ofta går den då under benämningen calendula. Det finns också gott om babyoljor och krämer mot blöjeksem som innehåller calendula.

Ringblomma i mat och dryck

För invärtes bruk kan du koka te på ringblomsblad. Det kan hjälpa dig mot magsmärtor, kramper och matsmältningsproblem. Det är inte komplicerat, du brygger teet som vanligt te genom att hälla kokt vatten på de torkade bladen och låter det dra en stund. 

Ringblomma är också populärt att använda i matlagning. Smaken är inte särskilt påtaglig, du kan möjligen känna en svag och lätt pepprig smak av ringblomman. Syftet är oftast att använda ringblomsbladen som en vacker dekoration på sallader och liknande.

Dosering av ringblomma

Vilken dosering du ska använda dig av beror på produkten. För te gjort på ringblomma är 1-2 teskedar torkad ringblomma lagom till ca 2,5 dl vatten. När det gäller extrakt och eteriska oljor, gäller det att läsa på anvisningarna på produkten, vilka doser som ska användas.

Vad ska jag tänka på när jag köper en produkt med ringblomma?

Om du vill köpa torkad ringblomma är det bra att titta efter ursprungsland, märkningar och certifieringar. Du bör också ta ställning till om du vill att produkten ska vara ekologisk eller inte och vad som är viktigt för dig att veta om odlingen och ursprunget. 

För krämer och hudvård finns en rad olika märken som använder sig av calendula i produkterna. När kan du se till varumärket som helhet och vilken filosofi de har när det gäller tillverkningsprocesser, tillsatta konserveringsmedel och så vidare.

Är det just innehållet av ringblomma du intresserad av, är andelen ringblomsextrakt i produkten alltid intressant. Du kan läsa mer om ringblomma i hudvård här.

Har ringblomma några biverkningar?

Örter och blommor kan vara starka och medfölja reaktioner för den som är känslig. Allergiker överlag ska generellt sett vara väldigt försiktiga med ringblomsextrakt och andra produkter baserat på ringblomma. Gravida och ammande ska heller inte dricka te eller tinkturer gjorda på ringblomma.

Ringblomma Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

För dig som är intresserad av att prova en produkt med ringblomma tipsar vi här nedan om flera intressanta produkter som är populära. Vi har valt ut den på basen av den fakta vi samlat ihop om produkterna. Vi har även läst ett stort antal kundrecensioner och även tester i de fall det funnits.

Premium: Örtagubben Ringblomma

Örtagubben Ringblomma är torkad, väldoftande ringblomma i en förpackning på 25 gram. Ringblommorna från Örtagubben kommer från noggrant utvalda, ekologiska odlingar i Europa. Produkten passar bra att göra tinkturer av, använda som sådan i te eller varför inte blanda med andra örter. 

Du kan prova att använda den när du har mensvärk eller huvudvärk. Örtagubben Ringblomma innehåller salicylsyreolja med alla dess antibakteriella och effektiva egenskaper. Därför kan du även brygga te på ringblommorna om du har magknip eller behöver hjälp med matsmältningen. 

Örtagubben är ett svenskt hälsokostföretag med produkter som är helt och hållet växtbaserade och fria från kemikalier, konserveringsmedel, artificiella doftämnen, smakämnen och liknande. Vi har ett flertalet certifieringar och märkningar, såsom exempelvis GMP, EKO, HACCP, ISO och KLASA.

Fördelar

 • Ekologiskt certifierad
 • Svenskt varumärke

Nackdelar

 • Liten förpackning

Mellan: Sonnentor Ringblomma

Sonnentor Ringblomma består endast av torkade ringblomsblad. Du kan använda det som ett välgörande och stärkande te eller för att göra dina egna salvor och oljor. Ringblomman är förpackad i lösvikt och påsen innehåller alltså inga portionsförpackningar. Sonnentor Ringblomma är 100 % ekologisk. 

Sonnentor är ett spännande företag som grundats av österrikaren Johannes Guttman år 1988. Familjeföretaget producerar och importerar ekologiska produkter för att sedan distribuera dem till återförsäljare. 

Företagets filosofi är att produkterna ska vara odlade med miljövänliga metoder och de ska också vara av högsta kvalitet. Produkterna är köpta direkt från producenterna, utan några mellanhänder eftersom de vill ha full kontroll på varifrån deras produkter kommer. 

Resultatet av den här policyn är en serie med 100 % ekologiskt utvalda livsmedel, där torkad ringblomma är en produkt i deras sortiment. Den här ringblomman kommer från ekologiska odlingar i Tjeckien och Albanien.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Noggrant kontrollerad produkt

Nackdelar

 • Endast en storlek på förpackningen

Budget: Weleda Calendula Weather Protection Cream

Weleda Calendula Weather Protection Cream är en mycket bra budgetprodukt som är användbar för hela familjen. Den ekologiska väderkrämen bildar en naturlig skyddsbarriär och ger ett funktionellt skydd för kyla, väder och vind. Perfekt för barn och vuxna, som är ute mycket.

Weleda Calendula Weather Protection Cream är ekologisk och innehåller dessutom kamomill, som bidrar till att lindra och lugna köldskadad och irriterad hud. Krämen bildar en naturlig skyddsbarriär, utan att påverka hudens naturliga funktioner. Krämen är mild och kan användas av de flesta. Dermatologiskt testad, men inte oparfymerad.

Fördelar

 • Bra för hela familjen
 • Mycket prisvärd
 • Dermatologiskt testad

Nackdelar

 • Parfymerad

Special: Zoya Goes Pretty Camomile & Calendula Face Balm

Zoya Goes Pretty Calendula & Camomile Face Balm är en riktig näringsbomb för hyn i ansiktet och för oss är den en självklar specialare! Den är mycket näringsgivande och innehåller förutom ekologisk ringblomma, även lavendel och kamomill. Förutom örterna, innehåller den sheasmör och olivolja. 

Passar alla hudtyper som behöver extra näring och som skydd mot uttorkning. Krämen är vattenfri och innehåller inga syntetiska doftgivare eller artificiella ingredienser. 

Zoya Goes Pretty är ett spännande företag som skapar ekologiska krämer med endast några få ingredienser. En av huvudingredienserna i produkterna är kallpressat sheasmör, som kombineras med andra oljor och välgörande örter. 

Under tillverkningen upphettas produkterna aldrig över 40 grader, vilket innebär att alla känsliga och lättflyktiga näringsämnen bevaras i råvarorna. Du får därmed en extra näringsrik och vårdande ansiktskräm.

Fördelar

 • Högt innehåll av verksamma ingredienser
 • Intensivt vårdande

Nackdelar

 • Rekommenderas ej för gravida
 • Liten burk


Ringblomman som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Hittade du inte det du söker bland våra favoriter? Det finns fler bra produkter med ringblomma att köpa och här nedan presenterar vi kort några till, som kanske kan vara intressanta för dig.

Bioearth Calendula Cream

Bioearth Calendula Cream är en ringblomskräm som är både ekologisk och vegansk. Krämen är framtagen för att reducera svullnad och hjälpa läkningen av småsår och blöjeksem. Den är också bra att använda på torra och nariga hudpartier. Bioearth Calendula Cream används lokalt på hudpartier som är drabbade. Krämen är dermatologiskt testad och passar bra för känslig hy.

Fördelar

 • Parfymfri
 • Dermatologiskt testad
 • Dryg

Nackdelar

 • Ej ekologisk

Lendelundens Naturprodukter Ringblomssalva

Lendelundens Naturprodukter Ringblomssalva är en kräm med lugnande och uppfriskande effekt, som passar för olika typer av intensiv hudvård. Kan användas vid blöjeksem på bebisar, vid narig och fjällande hud och som vintersalva. Ringblomssalva kan också användas vid massage. Lendelundens Naturprodukter Ringblomssalva är inte vegansk, eftersom den innehåller bivax.

Fördelar

 • Bra allroundslava
 • Svenskproducerad

Nackdelar

 • Ej vegansk

Föllinge Ringblomssalva EKO

Föllinge Ringblomssalva EKO är en mjuk näringsrik och mjukgörande kräm, med extrakt från ringblomma. Det är en fet salva, som är perfekt på torr och narig hud. Passar särskilt bra för vintertorr hud. Föllinge är ett svenskt företag som tillverkar hälsokostprodukter av varierande slag.

Fördelar

 • Närande
 • Få ingredienser
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Passar ej fet hy

MacUrth Schampo Ringblomma

MacUrth Schampo med ringblomma har en lugnande och vårdande effekt på hårbotten. Den har också en renande, bakteriedödande effekt som passar bra om du har svamp i hårbotten eller är drabbad av mjäll. Schampot är anpassat särskilt för ljust och tunt hår. Riklig och fuktgivande.

Fördelar

 • Rikligt återfuktande
 • Motverkar mjäll

Nackdelar

 • Kan vara allergiframkallande för känslig hy

Weleda Calendula Oil

Calendula olja är en ekologisk sesamolja, som också innehåller extrakt från ringblomma. Skyddar huden mot uttorkning och förebygger olika typer av hudirritationer. Framtagen som babyolja, men passar alla familjemedlemmar som har behov av att vårda torr hy. Kan även användas på nyfödda bebisar. Den är också dermatologiskt testad.

Fördelar

 • Endast två ingredienser
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Liten flaska

Spireco Ekologisk Ringblomma

Spireco Ekologisk Ringblomma består av torkade, ekologiska blommor i lösvikt. Produkten kan du använda till tinktur eller använda som ingrediens i salvor och hudvårdsprodukter. Ringblommorna är skördade på ekologiska odlingar i Egypten.

Fördelar

 • Inga tillsatser
 • Ekologiskt certifierad

Nackdelar

 • Ej återförslutbar påse

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad