Bästa glutaminet 2024 – Snabb återhämtning efter träningen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

I det här köpguiden ska du få lära dig vad är aminosyran glutamin kan göra för dig när det gäller hälsa och träning. Om du funderar på att köpa ett glutamintillskott, har vi tagit fram 10 stycken produkter som anses vara de bästa på marknaden av användarna själva.

Glutamin finns både i pulverform och som tabletter. Båda dessa har sina för- och nackdelar. Alla av våra 10 utvalda glutamintillskott går vi igenom i detalj, så att du kan avgöra vilket preparat som kan passa dig allra bäst. 

I premiumklassen heter vår vinnare Alpha Plus L-glutamin. I mellanklassen vann Holistic Glutamin. Den utmärkta och prisvärda budgetprodukten heter Rawpowder L-Glutamin och specialaren vi tipsar om heter Optimum Nutrition Glutamine Powder. God läsning!

Premium: Alpha Plus L-glutamin

Premiumvinnaren Alpha Plus l-glutamin är inget mindre än ett svenskt kosttillskott. Här får du ett rent glutamin som lätt kan upptas av kroppen. Samtidigt vet du att produkten är säker och tillverkad enligt svensk standard.

Fördelar

 • Prisvärt
 • Tillverkat i Sverige

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av mjölk, gluten och soja

Mellan: Holistic Glutamin

Svenska Holistic har tagit fram ett glutamin som du kan använda efter träning. Det har en omvittnat god funktion på tarmslemhinnan och kan också passa den som har problem känslig mage. Ett plus för ett bra pris för en produkt tillverkat av ett gediget svenskt märke.

Fördelar

 • Rent glutamin
 • Bra efter träning
 • Stärker tarmslemhinnan

Nackdelar

 • Smakar inte gott

Budget: Rawpowder L-Glutamin

Rawpowder glutamin är ett alldeles utmärkt alternativ för dig som vill ha ett billigt alternativ, men som samtidigt vill ha god kvalitet. Här får du ett pulver med hög biotillgänglighet. Glutaminet är utvunnet ur GMO-fri majs.

Fördelar

 • Hög biotillgänglighet
 • Prisvärt

Nackdelar

 • Ej för personer med överkänslighet mot majs

Special: Optimum Nutrition Glutamine Powder

I vår specialkategori har vi valt att plocka fram ett glutamin som används av många kroppsbyggare och personer som har träning som sitt största intresse. Här har vi ett högkvalitativt glutaminpulver som kostar lite mer, men som användarna intygar att också ger ett effektivt resultat.

Optimum Nutrition glutamin minskar träningsvärk och återuppbygger muskelvävnaden efter träningen. Bland recensenterna finns det också personer som säger sig ha minskat vinterförkylningarna när de tar det här preparatet.

Fördelar

 • Minskar träningsvärk
 • Återuppbygger muskelvävnad

Nackdelar

 • Stor förpackning

Köpguide

Vad är egentligen glutamin?

Glutamin är en aminosyra. I protein finns det cirka 20 aminosyror, och glutamin är en av dessa. Glutamin reglerar syra- och basbalansen i kroppen. Glutamin behövs också för nybildandet av glukos i kroppen. Glutamin skyddar också kärlen och reglerar glukostoppar i samband med kolhydratrika matintag. 

Nivåerna av glutamin i blodet minskar vid träning. Intensiv fysisk aktivitet förbrukar glutamin och för den som tränar mycket är det viktigt att hålla en bra glutaminbalans. Forskning har visat att ett tillskott av glutamin kan bidra till att reducera skador på immunförsvaret, som långvarig och intensiv träning kan orsaka.

Tarmhälsan kan förbättras med glutamintillskott

En stor positiv inverkan har glutamin också på tarmhälsan. Glutamin kan förebygga och förhindra en läckande tarm genom att reglera proteinerna i kroppen, så att dessa skyddar tarmen. Många med IBS och känsliga tarmar tar glutamin. Glutaminet är inte bara effektiv vid läckande tarm, utan har en allmänt god inverkan på tarmens hälsa.

Glutamin är i kombination med aminosyran arginin är viktiga för att kroppens egen förmåga att kollagenproduktionen ska stimuleras. Kollagen är det protein som huden till största delen består av och som ger huden spänst och förmåga att binda fukt effektivt.

Glutamin innehåller också mycket andra nyttigheter. Här finns en rad vitaminer som till exempel vitamin A, B, C, D och dessutom zink och järn.

Stress påverkar aminosyrorna negativt

I perioder kan kroppen utsättas för mer stress än vad som är hälsosamt för ens välmående. Det kan vara hård träning, sjukdom, stress, extrema dieter eller allmänt dålig kosthållning. I sådana här faser bryts aminosyrorna ner i kroppen och det omfattar även glutaminet, som till och med är bland de första aminosyrorna att brytas ned. Det är alltså lätt hänt och går relativt snabbt att få brist på glutamin i kroppen. Då är ett lättupptagligt glutamintillskott en bra idé.

Glutamin i kosten

Det är inte så lätt att få i sig glutamin genom kosten. Glutamin finns inte i stor utsträckning i livsmedel överhuvudtaget. Kroppen tillverkar i första hand glutaminet på egen hand. Därför är det enklaste och snabbaste sättet att få balans på glutaminnivåerna att ta det i form av ett tillskott.

Dosering av glutamin

Om du köper glutamin som tillskott, står det alltid på förpackningen hur mycket du ska ta. Det ska vanligtvis tas mellan måltiderna, tillsammans med valfri vätska. Kom ihåg att värme förstör glutaminet och du bör undvika att ta det tillsammans med varm mat eller dryck. 

Om du vill använda dig av glutamin i samband med träning, är det bra att ta det efter ett träningspass om inget annat anges. Du kan kombinera glutamin tillsammans med ditt proteinpulver om du vill det.

Fördelar med ett glutamintillskott

Om du tränar regelbundet och periodvis också ägnar dig åt tuff träning kan det vara bra att ta ett tillskott av glutamin. Glutamin kan innebära att du effektivt kan förebygga träningsskador och förslitningar. 

Muskeltillväxten och återhämtningen kan främjas av glutamin och det finns också personer med försvagat immunförsvar, till exempel efter en sjukdom, som menar att de har haft god nytta av glutamin för tillfrisknandet.

Glutamin är också betydelsefull för hjärnans funktion och kan förebygga problem med minne och koncentration. Därför kan det vara idé att ta glutamin inte bara när du är i en period när du tränar hårt, utan även när du är i en intensiv fas i ditt arbete eller vardag rent mentalt och intellektuellt.

Glutamin Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Inför den här köpguiden har vi samlat in information från nätet om de populäraste glutamintillskotten på den svenska marknaden. Vi har sammanställt ett stort antal tester och recensioner och produkterna är utvalda på basen av den informationen.

Premium: Alpha Plus L-glutamin

Alpha Plus är det glutaminpulver utan tillsatser eller konserveringsmedel. Det gör att glutaminet snabbt kan tas upp av kroppen och användas. Genom Alpha Plus L-glutamin kan du få i dig större mängder av aminosyran på ett smidigt sätt.

Alpha Plus är inget mindre än ett svenskt företag som distribuerar och utvecklar högkvalitativa kosttillskott via e-handeln och hälsokostbutiker. Deras motto är att människor ska kunna leva ett hälsosamt och friskt liv, utan att behöva få ett alltför stort hål i plånboken.

Produktfakta:

 • Rent glutamin
 • Pulver
 • 400 gram

Fördelar

 • Prisvärt
 • Tillverkat i Sverige

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av mjölk, gluten och soja

Mellan: Holistic Glutamin

Holistic Glutamin är avsett att ta direkt efter ett träningspass. Det är för dig som behöver ett tillskott av aminosyror som för att underhålla kroppens byggstenar och passar dig särskilt bra som håller på med uthållighetsidrott, som löpning eller annan aerobisk träning.

Glutaminet stödjer reparationen av muskelmassan efter ett träningspass. Holistic Glutamin är också bra för tarmslemhinnan.

Även varumärket Holistic är ett svenskt varumärke. Företaget har en helhetssyn på hälsa och teamet på Holistic strävar alltid efter att använda rena och naturliga produkter i sina tillskott.

Produktfakta:

 • 100% L-Glutamin
 • 400 gram pulver

Fördelar

 • Rent glutamin
 • Bra efter träning
 • Stärker tarmslemhinnan

Nackdelar

 • Smakar inte gott

Budget: Rawpowder L-Glutamin

Rawpowders glutamin är framställt av majs, men är helt GMO-fritt. Tack vare att det är lättsmält och lättupptaglig för kroppen, har den en snabb biotillgänglighet och är bra för återhämtning efter fysisk aktivitet. Här får du hjälp att reparera och bygga upp muskelvävnaden efter träning. Kan även ha en positiv inverkan på balansen i tarmsystemet.

Företaget tillverkar en väldigt stor mängd av olika kosttillskott i olika former. De är marknadsledande i Sverige på superfoods och sådant som spirulina, chlorella, vetegräs och liknande produkter. I stort sett hela sortimentet är ekologiskt.

Produktfakta: 

 • 400 gram
 • Framställd ur majs

Fördelar

 • Hög biotillgänglighet
 • Prisvärt

Nackdelar

 • Ej för personer med överkänslighet mot majs

Special: Optimum Nutrition Glutamine Powder

Optimum Nutrition Glutamine Powder är ett glutamin som minskar risken för ömmande muskler efter träningen. Optimum Nutrition Glutamine Powder ger ett effektivt stöd vid återhämtning och muskeluppbyggnad.

Produkten består av rent glutamin, som är varsamt framställd av noga utvalda råvaror. Produkten är mycket populär hos kroppsbyggare och den har fått många lovord från svenska styrketränare. En liten nackdel kan vara att produkten säljs i väldigt stora förpackningar, vilket såklart är en nackdel om du endast vill prova den.

Produktfakta:

 • 1000 gram
 • Rent glutamin

Fördelar

 • Minskar träningsvärk
 • Återuppbygger muskelvävnad

Nackdelar

 • Stor förpackning

Glutaminet som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

För dig som inte riktigt hittade det du sökte i huvudkategorierna, kan vi varmt rekommendera en titt bland våra utmanare. Här har vi samlat några fler utmärkta produkter som helt enkelt inte fick plats i huvudkategorierna.

Thorne Research Inc. L-Glutamine

Thorne Research Inc. L-Glutamine kan användas som allround-kosttillskott. Det har en vårdande funktion på hela tarmsystemet och minskar risken för skador vid träning. Särskilt avsedd att ta direkt efter träningen, för återuppbyggnad och återhämtning. 

Säljs i kapselform, vilket är ganska ovanligt i sammanhanget. Det gör att glutaminet blir lätt att ta och du slipper eventuell bismak. Men det betyder också att kilopriset sammantaget blir mycket högre.

Fördelar

 • Högkvalitativt
 • Kapslar som är lätta att ta

Nackdelar

 • Räcker endast i 30 dagar vid full dosering

SmartSupps L-glutamine

För dig som vill ha aminosyran glutamin i pulverform med neutral smak, kan vi varmt rekommendera den här produkten. Den är mycket omtyckt av sina användare och har många positiva recensioner på nätet. Bidrar till att stimulera kollagenproduktionen och återhämta och bibehålla muskelmassa efter träning. 

Produkten har en lite speciell smak och enligt många är det bäst att ta den genom att svepa den i ett glas vatten, eftersom smaken går igenom även i juicer och smoothies.

Fördelar

 • Ger effektiv återhämtning
 • Bra för magen

Nackdelar

 • Smakar inte så gott

Core Glutamine

Core Glutamine är för dig som styrketränar intensivt. Den har en bra effekt på muskeltillväxten och det räcker om du tar två portioner om dagen av den rena produkten. Kör du på extremt hårt med träning, kan du ta ytterligare en portion mitt på dagen. Det bästa är att ta tillskottet på tom mage.

Direkt på morgonen och vid läggdags är bra tidpunkter. Smaken är inte särskilt god, men företaget rekommenderar att du blandar ut den i söt dryck som exempelvis apelsinjuice för att kamouflera smaken.

Fördelar

 • Högkvalitativt
 • Bidrar till uthållighet i träningen

Nackdelar

 • Smakar inte gott

Better You L-Glutamine

Better You är svensk företag som tillverkar kosttillskott. Deras glutamin är något så ovanligt som ett smaksatt glutamin med jordgubbs- och rabarbersmak. Den är väldigt omtyckt av sina användare och många vill inte använda något annat än den här. 

Har du väldigt svårt med glutamin-smaken så rekommenderar vi Better You L-Glutamine. Produkten är vegetabilisk och utvunnen ur genom fermentering av spannmål.

Fördelar

 • Smakar gott
 • Svensktillverkad

Nackdelar

 • Innehåller aromer och sötningsmedel

Healthwell Glutamin Pulver

Online-företaget Svenskt Kosttillskott har även sitt eget varumärke med preparat. Healthwell är prisvärda produkter av hög kvalitet och det gäller även glutamin. Pulvret är perfekt att ta när du behöver hålla glutamindepåerna påfyllda, till exempel vid hård träning eller under perioder av stress. 

I kombination med ett multivitamin får du ett kostnadseffektivt tillskott, som bibehåller immunsystemet under perioder då kroppen har extra stort behov av det.

Fördelar

 • Prisvärt
 • Svensktillverkat

Nackdelar

 • Säljs bara på få ställen online

Solgar L-Glutamine

Better You L-Glutamin är i kapselform, vilket gör produkten lätt att ta. Kapslarna är veganska och innehåller alltså inget gelatin eller annat från animaliskt innehåll. Solgar är ett exklusivt och högkvalitativt märke, som är mycket respekterat i hälsokostbranschen.

Deras glutamin är lättupptagligt för kroppen och särskilt lätt att ta tack vare de små lättsvalda kapslarna. Fördelen med kapslar är också att kosttillskottet hinner nå tarmarna innan det utsöndras och då blir upptaget extra effektivt.

Fördelar

 • Lättsvalda kapslar
 • Vegansk

Nackdelar

 • Liten burk som tar fort slut

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad