Bästa fenylalanin 2024 – Aminosyran som ökar fysisk och mental prestation

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Välkommen till vår stora och uttömmande guide om fenylalanin! Här kommer du att få veta allt om aminosyrans viktiga och komplexa funktioner för vår hormonfunktion som i förlängningen har en stor påverkan på våra mentala och fysiska prestationer. Vi önskar dig god läsning!

Fenylalanin - en aminosyra med många funktioner

Vår stora köpguide om fenylalanin är den perfekta utgångspunkten för dig som funderar på att höja dina träningsprestationer och öka ditt fokus med hjälp av fenylalanin. Här kommer du att få lära dig allt om vad aminosyra kan åstadkomma och inte minst exakt hur den fungerar. 

Den har nämligen en stor inverkan på flera av våra hormoner i kroppen och det kommer du att få lära dig allt om. 

Fenylalanin är ett lite ovanligare tillskott men i och med Amazons intåg på den svenska marknaden, har vi nu mer att välja mellan. I köpguiden hittar du förutom information och fakta om aminosyran också tips på några bra tillskott med fenylalanin. 

I våra favoritkategorier har vi valt ut tre stycken vinnare: Solgar DLPA DL-fenylalanin, Healthwell Fenylalanin 500 och Raw Powder L-Fenylalanin Pulver. Här nedan följer en kort presentation av dem och längre ner i texten kan du läsa mer om dem i detalj.

Premium: Solgar DLPA DL-fenylalanin

DLPA DL-fenylalanin är ett kosttillskott av hög kvalitet som strikt kontrolleras i produktionen. Solgar är ett amerikanskt företag med mycket lång erfarenhet av att producera egna kosttillskott. Resultatet är också överlägset och från Solgar får du fenylalanin som håller vad den lovar.

Fördelar

 • Vegansk
 • Ingen bismak
 • Både D och L-fenylalanin

Nackdelar

 • Innehåller hydroxipropylcellulosa

Mellan: Healthwell Fenylalanin 500

Healthwell Fenylalanin 500 är ett kosttillskott från svenska Healthwell. Kapslarna innehåller fenylalanin i sin fria form och tas upp snabbt av kroppen. De är vegetabiliska och passar även veganer. En nackdel är att tillskottet innehåller fyllnadsmedel, vilket många anser är ett onödigt ämne att få i sig.

Fördelar

 • Lättupptagligt av kroppen
 • Lättsvalda kapslar
 • Vegetabilisk kapsel

Nackdelar

 • Innehåller fyllnadsmedel

Budget: Raw Powder L-Fenylalanin Pulver

Raw Powder L-Fenylalanin Pulver är ett rent pulver med fenylalanin. Här slipper du alltså de tillsatser som en kapsel eller tablett per automatik för med sig.

Det är förstås lite mer omständigt att konsumera den, men det är absolut inget som känns för krångligt. Enklast blandar du den i din gainer eller proteindryck inför träningspasset eller strör den på gröt, yoghurt eller juice på morgonen.

Fördelar

 • Utan tillsatser
 • Lätt att lösa upp i vätska
 • Prisvärt

Nackdelar

 • Svårare att dosera än tabletter

Köpguide

Vad är fenylalanin?

Till att börja med är fenylalanin är en viktig essentiell aminosyra. Att den är essentiell innebär att kroppen inte kan tillverka den själv, utan att den måste tillföras via kosten. 

Alla aminosyror utgör en viktig byggsten i proteinet i våra kroppar och så är också fallet med fenylalanin. Vår fysiska och mentala hälsa beror i hög grad på det komplexa spel mellan aminosyror och hormoner som sker i våra kroppar. 

I kosten finns fenylalanin i proteinrik föda. Fenylalanin finns också i aspartam, som å andra sidan är ett omdebatterat sötningsmedel som många vill undvika. Livsmedel där du kan hitta rikliga mängder fenylalanin är:

 • Vetekli
 • Keso
 • Mjölk
 • Yoghurt
 • Ägg
 • Avokado
 • Fläsk
 • Korv
 • Kalkon
 • Kyckling

För att klargöra hur fenylalanin fungerar, ska vi också titta lite närmare på dess interaktion med hormonsystemet.

Kroppens hormonbalans och fenylalanin

Fenylalanin ombildas i kroppen till aminosyran tyrosin. Den är i sin tur ett förstadium till adrenalin, noradrenalin och dopamin. Dopamin brukar kallas vårt lyckohormon och är ett av de viktigaste drivmedlen i hjärnans belöningssystem. När det frisätts blir vi motiverade och fokuserade att slutföra de uppgifter vi föresatt oss.

Dopamin är i sin tur ett förstadium till noradrenalin och adrenalin. Adrenalinet är viktig för att höja prestationsförmågan på kort sikt. Den utsöndras av hårt fysiskt arbete och eftersom den höjer beredskapen i kroppen är adrenalinstimulerande kosttillskott ofta intressant bland annat för dem som tränar styrkesporter

I kosttillskott finns fenylalanin i två olika former: D och L. L-fenylalanin är en naturlig form och det D-fenylalanin är den syntetiska formen. L-fenylalanin eller den fria formen av ämnet, har ett snabbare upptag och D-fenylalanin ett långsammare. 

Kombineras båda i ett och samma tillskott kan alltså effekterna vara längre trots att upptaget är snabbt.

Endorfinernas inverkan på vår hälsa

Vi får inte heller glömma det viktiga hormonet endorfin, som också fenylalanin inverkar på. Endorfiner är ett annat av de hormoner som utsöndras vid vissa känslouttryck, som exempelvis en förälskelse. Att gosa med sin hund eller något annat älskat husdjur utlöser också endorfiner.

Endorfiner utsöndras även vid intensiv aerobisk träning. Många har säkert upplevt någon gång att de känt sig hängiga och omotiverade innan ett löp- eller gympass, men efteråt känt sig upprymda och glada. Den här glädjekänslan skapas av endorfinerna. 

Det kända fenomenet “runners high” som vissa löpare kan uppleva, är just en intensiv endorfinkick. Endorfiner kan också hämma smärtsignaler till centrala nervsystemet och fungerar som en smärtstillare. 

Så vad gör då fenylalanin för endorfinerna? Jo, tack vare aminosyran så får endorfinerna en längre verkan i kroppen. Med höga nivåer av fenylalanin i kroppen, kan du sannolikt alltså njuta längre av din endorfinkick efter löppasset.

Som du hör är fenylalanin en viktig hörnsten i hormonfunktionerna i våra kroppar, som ju egentligen styr det mesta av vårt välmående.

Vilka är fördelarna med fenylalanin?

Som du säkert förstår från ovanstående läsning är fenylalanin en mycket viktig aminosyra för kroppens funktion. Det gäller inte bara fenylalanin, utan aminosyror rent generellt. Studier på aminosyror där även fenylalanin ingått, visar att en bra balans ger förbättrat humör och mental fokus. 

För låga mängder aminosyror i kroppen kan leda till viktökning, nedstämdhet och nedsatt blodcirkulation. 

Aminosyror är ofta intressant för personer som tränar mycket, inte minst styrkesporter av olika slag. I och med att fenylalanin och andra aminosyror påverkar flera hormoner i den utsträckning som de gör, kan även ett intag skräddarsys för att optimera en fysisk prestation med ökad fettförbränning och muskeltillväxt. 

I kosttillskotten hittar du både syntetisk och naturlig fenylalanin. Inte sällan kombineras kosttillskott av den här typen med koffein, för att intensifiera effekten ytterligare.

Vilka är biverkningarna av fenylalanin?

Ett plötsligt överskott av fenylalanin kan ge biverkningar i form av huvudvärk, darrningar svettningar och illamående. För den som är intresserad av att ta fenylalanin som ett isolerat tillskott är det viktigt att börja med de lägsta nivåerna och höja successivt. 

Vissa personer är drabbade av en genetisk åkomma som kallas fenylketonuri (PKU). Det är ett tillstånd som gör som innebär att kroppen saknar förmåga att bryta ner fenylalanin i kroppen. För dessa personer kan det vara livsfarligt att äta livsmedel med väldigt höga halter av fenylalanin. 

På produkter som innehåller aspartam, ser du till exempel alltid texten “innehåller fenylalanin” eller liknande. Det bör också undvikas av personer med ofta förekommande huvudvärk och migrän, högt blodtryck och vid intag av lugnande eller antidepressiva medel. 

Studier har också visat att flera aminosyror kan öka sjukdomstillståndet hos personer med malignt melanom så i dessa fall ska fenylalanin strikt undvikas.


Fenylalanin Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

I vår köpguide har vi valt ut tre favoriter, som alla innehåller fenylalanin av hög kvalitet. För att komma fram till våra val har vi läst en rad kundrecensioner och omdömen på nätet, samt tagit del av diskussioner i ett flertal svenska träningsforum.

Premium: Solgar DLPA DL-fenylalanin

Solgar DLPA DL-fenylalanin innehåller 500 mg fenylalanin i fri form. Tillskottet kan tas för att öka träningsresultaten och förmågan att fokusera. 

Bäst resultat får du om du tar dem i samband med träningen. För ett snabbt upptag är det bra att ta dem på tom mage. Kapslarna ger ingen bismak eller eftersmak, men de är ganska stora för personer som har svårt att svälja kapslar och tabletter. Det går att dela dem och hälla ner de, i juice eller vatten. Smaken är neutral. 

Kapslarna innehåller förutom en kombination av syntetisk och naturlig fenylalanin, även hydroxipropylmetylcellulosa i kapselskalet. Det finns också klumpförebyggande medel samt fyllnadsmedel i kapslarna. 

Solgar är ett amerikanskt företag som producerat tillskott ända sedan 1947. De har varit med och satt många standarder i branschen och de har ett eget laboratorium där de under strängt kontrollerade former tar fram kvalitetstillskott.

Fördelar

 • Vegansk
 • Ingen bismak
 • Både D och L-fenylalanin

Nackdelar

 • Innehåller hydroxipropylcellulosa

Mellan: Healthwell Fenylalanin 500

Healthwell Fenylalanin 500 ger dig 500 mg av fenylalanin per kapsel. Det innebär att det räcker med en kapsel om dagen för att du ska kunna producera tillfredsställande mängder tyrosin som sedan hjälper sköldkörteln att producera dopamin och adrenalin. Kapseln är liten och lättsvald och kan också delas, för den som hellre vill dricka pulvret utblandat i vatten. 

Kosttillskottet är bra för den som vill optimera sina träningsresultat enligt särskilda principer eller den som vet med sig att det dagliga proteinintaget är för litet. Ett tillskott av Healthwell Fenylalanin 500 utgör då ett bra komplement.

Fördelar

 • Lättupptagligt av kroppen
 • Lättsvalda kapslar
 • Vegetabilisk kapsel

Nackdelar

 • Innehåller fyllnadsmedel

Budget: Raw Powder L-Fenylalanin Pulver

Raw Powder L-Fenylalanin Pulver är fenylalanin-pulver i påse. Här slipper du kapselskal i cellulosa eller gelatin och här finns heller inga utfyllnadsmedel av något slag. 

Det är alltså L-fenylalanin och ingenting annat. Lite krångligare att inta, men å andra sidan slipper du alla andra ingredienser, som kapslar och tabletter för med sig. Dessutom till ett billigare pris än kapslar. 

Du kan använda Raw Powder L-Fenylalanin Pulver precis som du använder annat fenylalanin i kapslar. Du kan blanda det i din gainer eller proteindryck och ta det i samband med ett träningspass eller lösa upp i juice eller vatten på morgonen.

Fördelar

 • Utan tillsatser
 • Lätt att lösa upp i vätska
 • Prisvärt

Nackdelar

 • Svårare att dosera än tabletter

Fenylalanintillskotten som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Det finns många tillskott med l-tyrosin och det har lätt att hitta bra produkter. Förutom våra favoriter vill vi även tipsa läsarna om dessa utmärkta val som också håller hög kvalitet.

Warnke Vitalstoffe DL-Fenylalanin

Warnke Vitalstoffe DL-Fenylalanin innehåller långtidsverkande DL-fenylalanin i en kapsel som är gluten-, laktos- och jästfri. Produkten passar för allergiker och veganer och innehåller inga onödiga tillsatser, förutom cellulosan i kapselskalet. Företaget är tyskt och är väletablerat på marknaden. Deras produkter håller förstås europeisk standard.

Fördelar

 • Utan tillsatser
 • Vegansk

Nackdelar

 • Ingen svensk bruksanvisning

Fairvital DL-fenylalanin

Fairvital DL-fenylalanin är ytterligare ett kosttillskott med DL-fenylalanin som bidrar till att effekterna av aminosyran sitter i längre. Produkten innehåller inga animaliska ingredienser och är helt utan konserveringsmedel eller spår av laktos, soja och jäst. 

En burk räcker till en tre månaders förbrukning. Tabletterna är tillverkade enligt HACCP-standard, vilket innebär att råvarorna är av hög kvalitet. Kapslarna är tillverkade i Tyskland.

Fördelar

 • HACCP-standard
 • Tre månaders förbrukning

Nackdelar

 • Inte effektiv för alla

Healthwell DLPA Fenylalanin 500

Healthwell DLPA Fenylalanin 500 är en annan variant på vår mellanvinnare. Det här är fenylalanin i en kombination av D och L-formen och tillsammans kan de stimulera signalsubstanserna i flera olika nivåer i kroppen. En kapsel innehåller 500 milligram, vilket gör att det räcker att ta en kapsel per dag. Kapslarna är vegetabiliska och tillverkade av cellulosa.

Fördelar

 • Med D- och L-fenylalanin

Nackdelar

 • Innehåller hydroxipropylmetylcellulosa

Amando Perez L Fenylalanin

Amando Perez L Fenylalanin innehåller hela 750 milligram L-fenylalanin, vilket är högre än genomsnittet. Kapseln är lämplig att ta för den som tränar på avancerade nivåer. Kapslarna är tillverkade enligt EU:s kvalitetsstandard HACCP, ISO 9001 och GMP. 

Det här är alltså en produkt som håller mycket hög kvalitet men potentialen i den är kraftfull, så den bör testas omsorgsfullt vid intag.

Fördelar

 • EU-certifierad kvalitetsstandard

Nackdelar

 • För hög dos för endel personer

Source Naturals DL-Fenylalanin

Precis som ovanstående produkt innehåller Source Naturals DL-fenylalanin en mycket hög halt av fenylalanin. Skillnaden här är att du får en kombination av D och L-fenylalanin samt kalcium. Det senare är tillsatt för att göra upptaget av aminosyran ännu effektivare. Tillskottet är alltså avsett för den som vill boosta träningen på allvar.

Fördelar

 • Hög halt av D och L-fenylalanin

Nackdelar

 • Ej EU-certifierad

Solgar L-Phenylalanine

Solgar L-Phenylalanine är ett tillskott i den enkla formen L-fenylalanin. Den tas snabbt upp av kroppen och fungerar bra i kombination med träningspassen. Dosen ligger på 500 mg per kapsel vilket gör att en per dag räcker.

Fördelar

 • Tas upp snabbt av kroppen
 • En kapsel om dagen räcker

Nackdelar

 • Innehåller utfyllnadsmedel

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad