Bästa gainer 2024 – Maxa träningsresultaten med rätt tillskott

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Söker du efter en riktigt bra gainer med ett välkomponerat innehåll som ökar din muskelmassa och förkortar återhämtningstiden? Då önskar vi dig hjärtligt välkommen till vår stora köpguide om gainers! Här kommer du att få veta allt om vad en bra mass gainer ska innehålla och givetvis tipsar också om några bra produkter.

Med en bra gainer ökar muskelmassan och återhämtning förkortas

För dig som vill ha ett effektivt viktökningstillskott i samband med din träning är en bra gainer värdefullt. Det ökar muskelmassan på ett säkert sätt, samtidigt som det inte ökar fettprocenten i kroppen.

Men för att kunna få en optimal produkt just för dig, är det förstås viktigt att du tittar noggrant på innehållet och väljer utifrån det. Gainers kan nämligen ha varierande innehåll.

Det finns en rad gainers med specifika egenskaper på marknaden och det kan kännas aningen förvirrande att leta rätt produkt om du aldrig använt en gainer förut. Vi hoppas med den här artikeln att kunna hjälpa dig på traven så mycket som möjligt och informera om för- och nackdelar med gainers och vilket innehåll de bör ha. 

Vi tipsar också om om vegetabiliska alternativ för dig som föredrar det.

Som vanligt har vi också med några bra tips några tips på bra produkter och i premiumklassen den här gången vann DY Nutrition Metabolic Mass Gainer. I mellankategorin blev Elit Nutrition Gainer vinnare.

Vårt budgetalternativ heter Ultimate Gainer Complex. Som vanligt har vi också en spännande specialare med, och den här gången föll valet på Green Nutrition Green Gainer.

Premium: DY Nutrition Metabolic Mass Gainer

DY Nutrition Metabolic Mass Gainer är definitivt en av de kraftfullaste produkterna på marknaden. Här får du hela 99 gram snabba kolhydrater per portion och dessutom 42 gram protein. Detta är exceptionellt högt och passar för den som satsar på styrkesporter seriöst.

För dig som aldrig tagit ett tillskott för viktökning förut, kan det vara värt börja med produkten successivt, så att magen hinner vänja sig.

Fördelar

 • Hög andel proteiner
 • Lättupptagliga kolhydrater

Nackdelar

 • Kan göra dig dålig i magen

Mellan: Elit Nutrition Gainer

Elit Nutrition Gainer är en högkalori-gainer som passar alla som vill ha en så kallad hardgainer. Det är en typ av gainer med ett extremt högt protein- och näringsinnehåll. Men den här produktens styrka ligger i att den är laktosfri och dessutom innehåller extra matspjälkningsenzymer, vilket gör att den är extra lättsmält.

Fördelar

 • Laktosfri
 • Högt kaloriinnehåll
 • Bra fettinnehåll

Nackdelar

 • Innehåller aspartam

Budget: Star Nutrition Ultimate Gainer Complex

Ultimate Gainer Complex ger ett extra snabb upptag av kolhydrater och har också ett högt kaloriinnehåll. Den innehåller ett fullvärdigt protein i form av vassle. Sammantaget ger den ett mycket prisvärt gainer-preparat i en storpack på 1 kg. Den har också ett lågt laktosinnehåll, vilket gör att den kan var lämplig för känsliga magar.

Fördelar

 • Låglaktos
 • Med kreatin

Nackdelar

 • Bör intas med rikligt med vätska
 • Innehåller aspartam

Special: Green Nutrition Green Gainer

Vår specialare den här gången blev den spännande Green Nutrition Green Gainer och det är en vegansk produkt. Det finns även några andra vegetariska alternativ av den här typen, men det som skiljer den från de andra är att den har ett ovanligt högt kolhydratinnehåll. 

Det gör den till en verkligt effektiv gainer, trots att den saknar artificiella ingredienser och sötningsmedel. Det här är en ren produkt och för dig som får acne och finnar av vassleprotein eller dålig mage, är det här är definitivt ett alternativ.

Fördelar

 • Sötad med stevia
 • Hög andel kolhydrater
 • Bra för känsliga magar

Nackdelar

 • Smaken

Köpguide

Vad är gainer?

En gainer är kort och gott ett kosttillskott som tas för att bygga muskler och bidra till bättre resultat i styrkesporter. Grundkomponenterna i en gainer är kolhydrater och proteiner, men det kan i vissa fall också innehålla andra näringsämnen, såsom mineraler och vitaminer. 

Men det viktigaste i sammanhanget är att kombinationen av rätt kolhydrater och proteiner, via sina mekanismer, ger en effekt som hjälper dig att att nå träningsmålen snabbare. Oftast köps gainer som ett pulver som du blandar ut i vatten eller annan vätska.

För att en gainer ska ha bästa effekt tas den med fördel direkt efter ett träningspass. För vissa personer som har ett extra stort behov av ett högt kaloriintag och ligger i hårdträning när det gäller muskeltillväxt kan en gainer också tas som mellanmål.

Hur skiljer sig ett viktökningstillskott från ett proteinpulver?

För att förstå hur en gainer exakt fungerar, kan vi jämföra det med ett vanligt proteinpulver. Ett sådant innehåller i första hand fullvärdiga proteiner som är nödvändigt i större mängder om du ska få ett effektivt träningsresultat. Personer som styrketränar seriöst brukar tala om att ett proteinintag på två gram per kilo kroppsvikt är lagom för effektiva och synliga resultat.

Träningstillfället är förstås till för att bygga muskler och nå resultat, men det finns komponenter i träningen som även bidrar till motsatt effekt. När vi anstränger oss fysiskt så utsöndras hormonet kortisol. Det här är visserligen ett nödvändigt hormon för oss, men det har också en muskelnedbrytande effekt.

Kolhydrater hjälper kroppen att utsöndra insulin som så att säga är kortisolets motsats och förhindrar därmed kortisolet att bryta ner musklerna. Att ta en gainer är alltså ett sätt att förfina resultaten på, om du är väldigt seriös med din träning.

Innehåll

En bra gainer innehåller för det första rikligt med snabba kolhydrater och lättupptagligt protein. En gainer som intas som kosttillskott innehåller oftast vassleprotein som är det vanligaste proteinalternativet, tack vare att det är fullvärdigt och lättupptagligt för kroppen. För dig som vill ha vegetabiliska alternativ, finns det exempelvis sojaprotein eller hampaprotein. 

Kolhydraterna i en gainer kan bland annat bestå av maltodextrin eller dextros. Dextrofen har en högre sötma, men kräver också att den intas med rikliga mängder vätska, för att inte påverka mage och tarm för mycket. Precis som proteinpulver finns det gainers med olika smaker och du kan hitta gainerpulver med vanilj och choklad eller med smak av jordnötssmör. 

En gainer kan också innehålla andra näringsämnen, som exempelvis ett extra tillskott av fettsyror, mineraler och vitaminer.

Ofta innehåller också en gainer aminosyror av något slag. Aminosyror är en av de byggstenar som kroppen använder för att skapa proteiner i kroppen och har alltså en indirekt påverkan på vår muskeltillväxt. När det gäller muskeltillväxt är det gruppen av aminosyror som kallas BCAA, som är viktiga. BCAA består av leucin, isoleusin och valin.

Hur fungerar gainertillskott?

Om du vill göra framsteg i din muskeltillväxt och träning är intag av rätt kolhydrater och proteiner avgörande. Efter ett träningspass har musklerna stort behov av både kolhydrater och proteiner, för att kunna öka i massa på ett effektivt sätt. 

Dessutom är upptaget av kolhydrater och proteiner i musklerna särskilt effektiva direkt efter träning, vilket är en anledning att ta en gainer direkt efter ditt träningspass. Därför är det också viktigt att kolhydraterna i gainern är lättsmälta och kan absorberas snabbt av musklerna. 

Kroppen lagrar den typ av kolhydrater som kallas glykogen. Detta är en polysackarid, som är en molekyl som kan sägas bo i våra muskler. Glykogenet ligger som små, mikroskopiska korn i våra muskelfibrer och är viktiga för vårt muskelstyrka, likväl som muskelvolym.

Hur kan en mager person gå upp i vikt?

En som vill gå upp i vikt genom att öka muskelmassa måste tänka på sin kosthållning mycket noggrant. Här är det viktigt att få in både fysisk träning och rätt kost. En bra gainer hjälper definitivt till här och är ett bra sätt för en person som har svårt att få i sig nödvändiga kalorier att öka i vikt.

Har gainers några biverkningar?

Följer du noggrant anvisningarna och inte överdriver ditt intag, har en gainer få biverkningar. Den kan dock innehålla ämnen som kan göra dig dålig i magen och det är viktigt att dricka tillräckligt mycket vätska vid intag av en gainer, för att undvika det. 

Överdrivet intag av en gainer kan leda till insulinresistens, vilket i de mest extrema fallen leder till hjärtsjukdomar och diabetes.

Gör gainers dig överviktig?

I rätt proportioner i förhållande till din träning så gör en gainer dig inte överviktig. Men om du tränar för lite eller fel och överdriver ditt intag av gainern, kan den definitivt göra dig överviktig. Men hur ska du veta om du ska ta en gainer för att komplettera din träning eller inte? 

En gainer är lämplig att lägga till din kosthållning om du vill:

 • Öka kaloriintaget
 • Gå upp i vikt
 • Öka i muskelmassa
 • Snabbt fylla på glykogenlagret efter ett träningspass

Undvik gainer (och välj ett bra proteinpulver) om du endast vill:

 • Öka proteinintaget
 • Få i dig ett mättande och sockerfritt mellanmål
 • Tränar för att hålla dig frisk och pigg rent generellt
 • Inte har högt uppsatta mål med din träning

Hur använder jag gainer-tillskott för bästa resultat?

Som vi redan nämnde tidigare i texten, är det alltid bäst att kombinera en gainer med ett träningspass. Det är bäst att ta det direkt efter träningspasset, när upptaget i musklerna är som störst. Ligger du i extrem träning eller deffar inför en tävling eller liknande, kan du också ta en gainer som ett mellanmål, för att få i dig tillräckligt med kalorier.


Gainer Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

När det gäller träningstillskott är marknaden stor och av gainers finns det många att välja på. För att kunna plocka ut fyra favoriter har vi gjort omfattande research på nätet. Efter insamlad data har vi kunnat plocka ut fyra produkter, som vi tycker håller måttet och som vi också kan rekommendera våra läsare.

Premium: DY Nutrition Metabolic Mass Gainer

DY Nutrition Metabolic Mass Gainer är en gainer för dig som verkligen är ute efter resultat! Här får du nämligen i dig hela 42 gram protein per portion samt 99 gram kolhydrater. Utöver det får du i dig mineraler, vitaminer och kreatin i väl avvägd balans. 

Ingredienserna bildar en effektiv kombination som passar dig som tävlar inom styrkesporter eller som är mycket fysiskt aktiv. 

Doseringsrekommendation är en portion efter varje träningspass och för avancerade kroppsbyggare dessutom en portion mellan måltider. Produkten innehåller dextros, som kan ge magsmärtor och diarré om inte rikliga mängder vätska intas samtidigt.

Fördelar

 • Hög andel proteiner
 • Lättupptagliga kolhydrater

Nackdelar

 • Kan göra dig dålig i magen

Mellan: Elit Nutrition Gainer

Elit Nutrition Gainer innehåller vassleprotein, mjölkprotein och snabba, komplexa kolhydrater samt nyttiga fettsyror från kokosfett och omega 3. Elit Nutrition Gainer är laktosfri och passar bra för alla som inte tål mjölkprodukter. Elit Nutrition gainer är dessutom berikad med aminosyran l-glutamin. Den bidrar till att proteinerna lättare kan tas upp av kroppen. 

Extrakt från naturlig frukt- och bärmix ger en bredd av näringsämnen från naturliga källor. Elit Gainer är skonsamt för magen, eftersom också matspjälkningsenzymer har tillsatts.

Det höga energiinnehållet i Elit Nutrition Gainer gör att du får mer än 1 000 kalorier per portion. Det är inte alla gainers som kan åstadkomma det och samtidigt hålla en bra kvalitet, men här har de faktiskt lyckats med det konststycket. Gainern kan tas direkt i samband med träning eller delas upp på i två portioner som tas under olika tillfällen under dagen.

Fördelar

 • Laktosfri
 • Högt kaloriinnehåll
 • Bra fettinnehåll

Nackdelar

 • Innehåller aspartam

Budget: Star Nutrition Ultimate Gainer Complex

Ultimate Gainer Complex innehåller en patenterad kolhydrat vid namn vitargo. Den framställs i en unik process och resultatet är en kolhydrat som är spräckt i precis rätt molekylstorlek för att på snabbast möjliga vis kunna absorberas i magsäcken. 

Det gör att vitargo kolhydrat inte belastar tarmarna och matsmältningen så som andra kolhydrater gör, utan absorberas av musklerna mycket fort. På det viset får du exceptionellt snabb återhämtning och minimerad risk för muskelreduktion. 

Kreatin är ytterligare en ingrediens som gör att återhämtningen kan ske snabbare. Kreatin ger också ökad prestationsförmåga på lång sikt och kan över tid hjälpa dig att förbättra resultaten. Just muskelåterhämtningen är det som användarna tycker är en av fördelarna med den här produkten.

Fördelar

 • Låglaktos
 • Med kreatin

Nackdelar

 • Bör intas med rikligt med vätska
 • Innehåller aspartam

Special: Green Nutrition Green Gainer

Green Nutrition Green Gainer är en vegansk gainer som har ett högt proteininnehåll och fler kolhydrater än sina konkurrenter. Kombinationen av fyra olika proteinkällor gör att du får ett fullvärdigt protein som bidrar till muskeltillväxten på ett effektivt sätt. 

Gainern innehåller så pass mycket näringsämnen att den definitivt är intressant för den som tränar mycket och i och med det faktum att den är vegansk, fick den också en plats i specialkategorin. 

Sötningen brukar vara det som kan göra många skeptiska till gainers, eftersom de ofta innehåller omdebatterade sötningsmedel, såsom aspartam, sukralos med mera. Green nutrition har sötat sin gainer med stevia, vilket ytterligare höjer kvaliteten på produkten. 

Vi vill verkligen slå ett slag för Green Nutrition Green Gainer för alla som vill prova på ett veganskt alternativ för att intensifiera sina träningsresultat. 

När det kommer till proteinpulver eller andra typer av näringsdrycker som inte innehåller artificiella ingredienser och sötningsmedel, påverkas smaken en del.

De flesta som provat Green Nutrition Green Gainer verkar tycker att smaken är bra och vissa tycker till och med att den smakade mycket bra. Men läsaren bör vara medveten om att många upplever att den här inte smakar optimalt, särskilt inte de som är vana med konventionellt sötade gainers.

Fördelar

 • Sötad med stevia
 • Hög andel kolhydrater
 • Bra för känsliga magar

Nackdelar

 • Smaken

Gainer som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Som tidigare nämndes är marknaden för gainers stor och det finns många produkter. Därför delar vi också med oss av information om några fler tillskott utöver våra favoriter, som vi tycker är värda att titta närmare på och som håller hög kvalitet.

SmartSupps Mass Gainer

SmartSupps Mass Gainer är en kolhydrat- och proteinblandning, som både ökar muskelmassan och förkortar återhämtningen efter träning. SmartSupps är ett svenskt företag och det betyder att innehållet är deklarerat och godkänt in i minsta smakämne. Det här är dessutom en storpack på 6 kilo och passar jättebra för dig som satsar hårt på träning.

Fördelar

 • Storpack
 • Svensktillverkad

Nackdelar

 • Väldigt söt smak
 • Innehåller sukralos

Core Gainer

Core Gainer har en hög andel proteiner och kolhydrater från maltodextrin. Märket Core produceras av Svensk Hälsokost och passar bra för dem som vill bygga muskler effektivt och förkorta återhämtningen efter ett träningspass. Dessutom innehåller Core nyttiga fettsyror från kokosolja, vilket bidrar till ökad ledhälsa och fettförbränning.

Fördelar

 • Skopa ingår
 • Lättupptagligt för kroppen

Nackdelar

 • Mycket söt smak

Optimum Nutrition Serious Mass

Som namnet antyder är det här något för den som verkligen satsar på att bli större. Här får du hela 1 250 kalorier per portion, samt 50 gram protein och 250 gram kolhydrater! Utan tvekan den här köpguidens mest potenta gainer. Passar bra efter träning eller som extremt energirikt mellanmål, för dig som har svårt att gå upp i vikt.

Fördelar

 • Effektiv för viktökning
 • För snabb återhämtning
 • Med kokosolja

Nackdelar

 • Klumpar sig lätt
 • Smaken tilltalar inte alla

Better You Vegetarisk Gainer

För dig som vill ha en vegetabilisk gainer är det här ett bra alternativ till specialvinnaren, om än inte riktigt lika effektivt när det gäller kolhydratinnehållet. Men den är absolut intressant med sina 12 gram protein per portion och relativt höga mängd energi, som bidrar till att bygga muskelmassa och förkorta återhämtningen. 

Proteinet i gainern kommer från havre, hampa och pumpakärnor. Tillsammans bildar de ett i stort sett fullgott protein, som lätt tas upp av kroppen.

Fördelar

 • Få tillsatser (endast aromer)
 • Vegetabiliskt protein

Nackdelar

 • Svår att blanda ut

Pro Nutrition Gigant Pro Mass

En effektiv gainer som passar för dig som tål mjölk och inte har någonting emot tillsatser och konserveringsmedel. Fördelarna överväger här, eftersom den är väldigt riklig på både C- och B-vitamin. Det gör att den verkligen bidrar med effektiv återhämtning för hela kroppen efter träning, inte bara för muskeltillväxten.

Fördelar

 • Med flera vitaminer
 • Med BCAA

Nackdelar

 • Flera artificiella tillsatser

Mutant Mass Weight Gainer

Mutant Mass Weight Gainer består av vassleprotein, kasein, maltodextrin, vitaminer och smakämnen. Trippelchokladsmaken är populär hos många användare, även om vissa tycker att den är väldigt söt.

Mutant Mass Weight Gainer är lättsmält för alla som tål laktos och soja. Innehåller även ägg och majsstärkelse, den är alltså ingenting för den som har födoämnesallergier och är överkänslig generellt. Påsen innehåller över två kilo pulver, så här har du en mängd som räcker ett tag och passar bra för dig som tränar intensivt.

Fördelar

 • God chokladsmak
 • Löser sig lätt i vätska

Nackdelar

 • Innehåller ett flertal allergener

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad