Bästa detox te 2024 – Frigör toxiner och öka energinivåerna

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Ett detox te ska vara en trevlig boost och nystart efter en period av stress eller dåliga matvanor. I vår köpguide ska vi titta närmare på de olika typerna av detox teer, så att du kan hitta en variant som är perfekt för just dig. Olika tesorter har alla har sina specifika egenskaper och det ska vi titta närmare på i artikeln. 

Vi önskar dig god och informativ läsning!

Rensa ut med detox te

Det finns många olika typer av detox teer som gör nytta på sitt individuella vis. Vissa kan ha utrensande och vätskedrivande egenskaper som understödjer njurarna, medan andra innehåller ingredienser som fokuserar på på mage och tarm. 

För att göra det lite lättare för alla som vill bekanta sig med detox och detox teer, har vi sammanställt den här artikeln. Den ger en samlad bild av vad detox är och hur olika örter som ingår i detox teer kan hjälpa kroppen att rensa ut slaggprodukter på olika sätt. 

I vår stora köpguide om detox teer ska vi titta närmare på de vanligaste ingredienserna och vilka specifika egenskaper just dessa har. Som vanligt tipsar vi också våra läsare om några bra produkter som vi valt ut genom noggranna efterforskningar av tester och recensioner. 

I premiumkategorin presenterar vi den här gången Healthwell Detox Te. Mellan- samt budgetvarianten heter Ledins Curite och Pukka Feel New. Om du inte hittar vad du söker bland dessa, presenterar vi några utmanare som kompletterar vinnarna ett bra sätt. Låt oss kort presentera våra favoriter lite närmare, innan vi går in på fakta delen av den här artikeln.

Premium: Healthwell Detox Te

Healthwell Detox Te är ett tepulver som enkelt löses upp i hett vatten. Pulvret innehåller inget koffein och har milda utrensande egenskaper tack vare maskros, spenat och grönt te. Produkten är populär och har många positiva kundomdömen, även om smaken inte är populär hos alla.

Fördelar

 • Med naturliga ingredienser
 • Lätt att tillaga

Nackdelar

 • Smaken tilltalar inte alla

Mellan: Ledins Curite

Ledins Curite är ett verkligt prisvärd detox te som håller riktigt hög kvalitet. Det är ett svenskt varumärke, men vissa av ingredienserna är importerade. Curite innehåller endast olika utrensande örter i form av tepåsar som används som vanligt te. Du kan använda teet som en del av en detoxkur eller bara att dricka när du känner att du behöver.

Visa användare tycker också att det har en lugnande effekt på mage och tarm. Den kan vara värd att prova för personer med matsmältningsproblem av olika slag. Sannolikt är det maskrosens bitterämnen som bidrar till att teet har en gynnsam och lugnande inverkan på magen.

Fördelar

 • Skonsam för magen
 • Stärkande

Nackdelar

 • Innehåller inte klöver som finns på förpackningen

Budget: Pukka Feel New

Temärket Pukka har en mängd olika ekologiska och fairtrade-märkta tesorter att botanisera bland. Pukka Feel New innehåller fänkål, anis och kardemumma som lugnar och återställer magen och tarmarna. Den är milt avgiftande och passar bra att ta efter en måltid för att understödja kroppen i sin reningsprocess.

Fördelar

 • Underlättar matsmältningen
 • Milt utrensande
 • Fair trade certifierade

Nackdelar

 • Kan drickas dagligen

Köpguide

Vad är detox te?

Detox te är en typ av utrensande te som vanligen är baserat på örter. Detox te kan vara en produkt som du tar i kombination med din vanliga kosthållning. Det kan också en utgöra en del av en komplett detox- eller fastekur. Gemensamt för alla detox teer är att de har någon typ av utdrivande förmåga och stödjer njurarnas, leverns eller tarmarnas funktion. 

Våra kroppar samlar över tid på sig toxiner och slaggprodukter. Anledningarna kan vara många. Rökning, näringsfattig eller processad mat och en stressad livsstil, kan leda till att kroppen kommer i obalans. 

Lång tids medicinering eller bruk av bland annat p-piller kan enligt detox-entusiasterna samla toxiner i kroppen. Att använda ett detox te kan då hjälpa njurar, binjurar och lever att effektivt rensa bort slagg och toxiner som samlats i kroppen. 

Problem med tarmfickor där matrester samlas utan att passera, kan också bilda bakterieansamlingar i kroppen. Det här kan göra oss trötta och hängiga med både sömnproblem och brist på motivation. Näringsupptaget i kroppen kan också försämras. 

Gemensamt för detoxande teer brukar enligt användarna vara att de ger ett större välmående i vardagen, kan bidra till ökade energinivåer och bättre sömn. Det gäller förstås att se över hela sin livsstil här och det går vi också in på längre ner i texten.

Ingredienser i Detox-te

Eftersom det finns gott om avgiftande och urindrivande örter och naturpreparat, går det att hitta detox teer med högst varierande innehåll. Några vanliga ingredienser är:

 • Maskros. Innehåller rikligt med bitterämnen som är mycket bra för matsmältningen. Är vätskedrivande och renar njurarna.
 • Maskrosrot. Har har har stor effekt på urinblåsan av njurarna. Maskrosrot ska tas som en kur under en begränsad tid.
 • Ingefära. Fungerar stärkande och utrensande i tarmarna och levern. Ingefära sägs vara bra för att driva ut toxiner.
 • Älgört. En klassiskt ört för tarmar och njurar som används för att hjälpa dem på traven med att driva ut toxiner ur kroppen.
 • Nässla. Även nässla är urindrivande och innehåller mycket järn. Passar bra att ta för kvinnor i fertil ålder.
 • Lagerblad. En trög lymfa kan ibland stagnera hela systemet och göra dig svullen i olika delar av kroppen. Påsar under ögonen, svullna ögonlock och ben kan vara kännetecken på att att du behöver få igång lymfsystemet. 
 • Nejlika. Vill du rensa upp lymfsystemet kan du med fördel komplettera lagerbladen nejlika, eftersom de gör kuren effektivare.
 • Lakritsrot. Används ofta i detoxteer. Stimulerar binjurarna, sköldkörteln och är slemlösande. Observera att personer med högt blodtryck ska undvika lakritsrot.

Så här kan du stärka kroppens egna detoxsystem

Antiinflammatorisk kost

Att rensa kosten på socker, salt, raffinerad mat, överdrivet kaffedrickande, godis, kakor, alkohol, läsk och sötade drycker, kan ge kroppen en välbehövlig återhämtning och ökad förmåga att reparera sig. Allt det här sliter på våra organ och bidrar till sämre hälsa vid överdrivet intag. 

Att låta kroppen vila från den här typen av mat och äta kost baserad på frukt, grönt och några nyttiga proteiner, kan bidra till kroppens förmåga att rena sig själv på ett effektivt sätt. De ökade energinivåerna brukar inte vänta på sig!

Motion

Att regelbundet öka pulsen ordentligt har en välgörande effekt på kroppens förmåga att frigöra slaggprodukter. Här ska vi heller inte glömma vardagsmotionen. Sitter du still hela dagarna och tar bilen till och från jobbet, hjälper inte en timme på gymmet ett par gånger i veckan särskilt mycket.

Sömn och återhämtning

Vila är oerhört viktigt, inte bara för vår mentala hälsa utan även för att organen ska få en chans att återhämta sig och göra ett bättre jobb. Vill du låta vilan detoxa åt dig, kom ihåg att inte äta tung och fet mat innan läggdags. En frukt, en kopp te eller lite yoghurt är det bästa kvällsmålet för den som vill låta kroppen driva ut toxiner.

Vilket är det bästa Detox-teet för dig?

Vilken typ av detox te som passar just dina behov, beror förstås på vad dina mål är. Vill du ha ett utrensande te för att du tror att lymfans funktion är rubbad, passar en detoxkur med nejlika och lagerblad bra, enligt många som provat.

För personer som vill få hjälp med att frigöra gifter och toxiner i kroppen, till exempel efter långvarig, dålig kosthållning, passar lakritsrot och maskros.

Den som vill detoxa efter en lång tids medicinering av något slag, kan satsa på ett te som understödjer njurarna. Älgört och ingefära är bra alternativ.

Kvinnor som känner sig svullna i samband med menstruationen och vill göra sig av med överskottsvätska, kan prova att dricka nässelte.

Fungerar Detox-teer?

Det finns gott om kliniska studier på naturpreparat och dess utrensande egenskaper. Däremot är nyttan med detox omdebatterad. Forskningen här är på intet sätt komplett eller evidensbaserad och det finns gott om skeptiker när det gäller detoxkurer. Det är alltså upp till alla att bilda sig en egen uppfattning, baserad på inhämtad information.

Hjälper detoxteer dig att gå ner i vikt?

Detox teer i sig hjälper dig inte att gå ner i vikt. Det du förlorar i eventuell vikt när du detoxar är i första hand vätska.

Men många som har bundit mycket vätska på grund av exempelvis stora mängder processad, fet mat och blir av med en del av överskottsvätskan i samband med en detoxkur, kan såklart få en kickstart och inspiration att leva ett sundare och hälsosammare liv.

Därmed kan ett detox te indirekt hjälpa användaren att gå ner i vikt och skaffa sig sundare vanor.

Biverkningar av detox te

Detox te inverkar ofta på organen, såsom urinblåsa, urinvägar, njurar och lever. Det är viktigt att organen i grunden är friska och fungerar. Detox te ska aldrig tas av personer som har någon typ av njursjukdom eller som medicineras mot det. Rådgör i så fall alltid med din läkare.

Utrensande och detoxande kurer och teer kan ge olika, tillfälliga symtom såsom huvudvärk, oren hy eller oregelbunden tarmtömning. Oftast klingar symptomen av snabbt, men blir de för jobbiga, kom ihåg att trappa ner detoxandet så att symptomen blir hanterbara.


Detox te Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

I våra favoritkategorier har vi valt ut tre stycken intressanta detox teer. Precis som vi brukar när det gäller att plocka fram produkter till köpguiderna, har vi även denna gång noggrant läst på och valt ut produkter med goda kundomdömen, från välkända varumärken.

Premium: Healthwell Detox Te

Healthwell Detox Te är ett pulver som består av grönt te, spenat och maskrosextrakt. Pulvret blandar du ut i hett vatten och dricker. 

Spenaten bidrar med vitaminer, mineraler och klorofyll samt thylakoider, som blivit intressant inom vetenskapen för sina viktminskningsegenskaper. 

Grönt te innehåller rikligt med antioxidanter och det höga Innehållet sägs kunna bidra till bättre viktkontroll. Maskrosen med sina bitterämnen har utrensande egenskaper.

Pulvret kan drickas i kombination i samband någon typ av fasta eller rensade kur, eller som en vardaglig del av en hälsosam livsstil. Healthwell Detox Te innehåller inget koffein.

Fördelar

 • Med naturliga ingredienser
 • Lätt att tillaga

Nackdelar

 • Smaken tilltalar inte alla

Mellan: Ledins Curite

Ledins Curite är en klassiker när det gäller renande och utrensande teer. Curite kan kombineras med en detox, fasta eller bara intas då och då, när du känner att du bundit mycket vätska i kroppen.

Teet innehåller endast naturliga örter. I produkten hittar du kamomill, vilket har en lugnande effekt på tarmen. Brännässla är utrensande och bidrar till förhöjda energinivåer. Här finns också maskros som har en vätskedrivande effekt. Pepparmynta ingår också, även den är bra för matsmältningen och har en milt urindrivande effekt.

Aningen vilseledande tycker vi förpackningen med ett klöver på är. Rödklöver är också en ört som som kan användas i detoxande sammanhang. Men Curite innehåller alltså inte klöver.

Fördelar

 • Skonsam för magen
 • Stärkande

Nackdelar

 • Innehåller inte klöver som finns på förpackningen

Budget: Pukka Feel New

Det brittiska temärket Pukka har tagit världen med storm sedan det lanserades. Varumärket producerar noggrant komponerade teer för olika ändamål. För en relativt billig penning, får du olika typer av ekologiska, lyxiga teer med varierande egenskaper. Pukka Feel New är ett te som lugnar en orolig mage och som har en viss utrensande effekt.

De verksamma örterna är fänkål, anis och kardemumma som lugnar och återställer magens balans. I Feel New hittar du inga sötningsmedel, konserveringsmedel eller några smakämnen. Produkten är också Fairtrade-certifierad och allt innehåll kommer från ett etiskt och hållbart jordbruk.

Fördelar

 • Underlättar matsmältningen
 • Milt utrensande
 • Fair trade certifierade

Nackdelar

 • Kan drickas dagligen

Detox teerna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

För den som vill variera sig med fler spännande detox teer, presenterar vi här nedan några till av hög kvalitet. De passar bra att variera favoriterna med och har många intressanta ingredienser.

Yogi Tea Detox Dandelion

Yogi Tea Detox Dandelion är En fin blandning av kryddor och örter med renande egenskaper. Här ingår lakrits, maskros och kanel. Passar utmärkt att kombinera med en specifik detox eller renande kur, men kan också drickas vid behov. Fungerar även bra att intas med måltiderna, för att underlätta matsmältningen.

Fördelar

 • Doftar gott
 • Helt ekologisk

Nackdelar

 • Endast 17 portioner per förpackning

Sonnentor Ekologisk Yerba Mate

Yerba mate är en nationaldryck i flera sydamerikanska länder. Den används för att minska sötsug och för sina detoxande egenskaper. Yerba mate är också utmärkt att använda som alternativ till kaffe, eftersom den har en mild, uppiggande effekt utan att verka centralstimulerande.

Fördelar

 • Uppiggande
 • Lindrar sötsug

Nackdelar

 • Opraktiskt förpackad

Yogi Tea Detox

Här har vi köpguidens andra Yogi Tea. Det här är en annan typ av detox te från tillverkaren, där du hittar ingefära, lakritsrot, kardborre, svartpeppar, salvia, persilja, kryddnejlika och gurkmeja. Den har en milt utrensande effekt, samtidigt som den lugnar magen och minskar stress.

Passar bra att ta för att undvika eftermiddagsdippen eller som ett rogivande te efter maten. Kom ihåg att inte dricka teet alltför sent på kvällen, eftersom de utrensade egenskaperna kan göra att du behöver gå på toaletten under natten.

Fördelar

 • Mild sötma

Nackdelar

 • Kan vara svår att hitta i butik

Naturale Bio Ekologisk Matcha

I Japan används matcha te till en rad olika saker. Teet används som en detoxande och välsmakande dryck, men blandas också i allt från smoothies till bakverk. Matcha är ett tepulver som blandas ut i varm vätska. Den har en mild, frisk smak och har renande effekt på njurar och lever.

Fördelar

 • Passar även i detox smoothies
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Liten förpackning

Örtagubben Ekologisk Hibiskus Blomma Örtte

Örtagubbens te med torkad hibiskusblomma har en milt utrensande effekt. Förutom att blomman understödjer levern, anses också hibiscus ha en gynnsam effekt på hudens hälsa. Därför kan teet vara ett bra alternativ för den som är drabbad av akne eller allmänt oren hy och vill prova detoxte som hudvårdande kur.

Fördelar

 • Kan drickas både varm och kall
 • Mild och god smak
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Passar inte dem som är allergiska mot korgblommiga växter

Qi Teas Grönt Te Detox

Maskrosrot och tistel bidrar här med att rensa ut gifter ur kroppen. Den hjälper till att avlasta levern och bidrar till att kroppen kan hitta sin egen naturliga balans, med optimalt fungerande lever och en effektiv lymfafunktion. Smaken och doften känns uppfriskande och energigivande. Av den anledningen är teet särskilt lämpligt att ta på morgonen.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Bra för levern

Nackdelar

 • Innehåller aromer

Clipper Örtte Detox

Tack vare sitt innehåll av hibiscus, nässla och lakritsrot har Clipper Örtte en utrensande och milt renande effekt. Lakritsrot är också en naturlig adaptogen och kan bidra till att höja energinivåerna. Teet innehåller även aloe vera-extrakt, vilket har en balanserande effekt på mage och tarm.

Hibiskusen bidrar med att ge en klarare och renare hy. Teet bidrar alltså med detoxande effekter på lever, njurar och hud. Det här betyder med andra ord att Clippers te har fördelar för kroppens alla utrensande organ.

Fördelar

 • Ekologiskt innehåll
 • Effekt på flera organ

Nackdelar

 • Kan vara mycket urindrivande

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad