Bästa salvian 2024 – Historisk ört med renande och vårdande effekter

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Salvia är en spännande ört som kan göra så mycket mer för oss än att krydda våra maträtter. I den här guiden ska du få lära dig allt om salvians helande och renande egenskaper. Du kan nämligen använda salvia både invärtes och utvärtes för att främja din hälsa. Vi önskar dig god och spännande läsning!

Rena luft, vårda din hud och motverka svettningar med salvia

Salvia är en ört som genom klosterväsendet kom till oss i Sverige redan på medeltiden. Antiseptiska och läkande egenskaper gjorde att redan Hippokrates prisade den som ett läkemedel. I vår köpguide kommer du att få lära dig allt om den läkande örten och hur den används idag. 

Salvia finns att köpa i många olika former, både för invärtes och utvärtes bruk. I guiden kommer du att få tips om ett flertal bra produkter med salvia och vare sig du vill ta salvia som kosttillskott för att motverka vallningar eller använda det som rumsrenare för att rensa ut negativa energier i ett rum, så har vi något för dig!

I vår premiumkategori vann den här gången vann A.Vogel Salvia Tabletter. Som mellanvinnare valde vi Crearome Ekologiska Salviablad och i budgetkategorin var Örtagubben Salvia Hel Ört en given vinnare.

Premium: A.Vogel Salvia Tabletter

A.Vogel Salvia Tabletter är ämnade att tas specifikt mot vallningar och svettningar. Tabletterna passar bra för kvinnor i övergångsåldern med klimakteriebesvär och kan tas under längre perioder så länge behovet finns. 

Tabletterna är små och lättsvalda. Noteras bör att det kan ta några veckor innan effekten märks, så det är viktigt att inte avbryta en kur för tidigt.

Fördelar

 • Veganska tabletter
 • Lätta att svälja

Nackdelar

 • Ej rent salviaextrakt

Mellan: Crearome Ekologiska Salviablad

Crearome Ekologiska Salviablad är salviaört i sin allra renaste form. I produkten ingår ingenting annat än torkad och finfördelad salvia. Salvian är ekologisk. Produkten lämpar sig att ha hemma i skafferiet till både matlagning och för att användas att göra tinkturer eller hudvård av.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Utan andra tillsatser

Nackdelar

 • Smuligt innehåll

Budget: Örtagubben Salvia Hel Ört

Budgetvinnaren är en prisvärd, torkad salvia från svenska Örtagubben. Den är perfekt för dig som vill använda salvia på ett enkelt sätt och den passar bra att använda till såväl te som till munskölj. Salvian är ekologisk, importerad från Makedonien och förpackad i Sverige. Produkten är certifierad med EU:s märkning för ekologiska livsmedel.

Fördelar

 • Praktisk förpackning
 • Svenskt varumärke

Nackdelar

 • Liten förpackning på 80 gram

Köpguide

Vad är salvia?

Salvia Officinalis är en ettårig ört som på varmare breddgrader även kan bli flerårig. Salvia kan bli upp till 50 cm hög och den har silvergröna blad med små, blåvioletta blommor. Örten har en väldoft även när den inte blommar och är förutom i matlagning också populär som eterisk olja i rumsrenare och som doftämne i rakvatten, parfymer och rengöringsmedel. 

I matlagning används salvia ofta i kombination med fläsk, lammkött, kyckling och kalv. Den används både färsk och som torkad bladkrydda. Där bör du komma ihåg att den som torkad har en stark smak som skall vägas noga i en maträtt. Salvia har en lång historia inom folkmedicinen och har traditionellt använts mot allt från diarré, astma, förkylning och hudproblem.

Salvian som historisk medicinalväxt

Redan de gamla grekerna och romarna använde salvia för dess medicinska fördelar. Sumererna odlade den redan för över 6 000 år sedan och det dess läkande egenskaper finns dokumenterade med hieroglyfer på lertavlor av de gamla egyptierna.

De romerska legionerna sägs alltid ha haft salvia och salviafrön med sig på sina erövringar. För romarna var salvian en helig ört och i samband salviaskörden hölls en religiös ceremoni. 

Hippokrates talar om salvia som ett läkemedel mot lungrelaterade sjukdomar men även mot en rad andra åkommor. Avkok på salvia användes mot blod- och leversjukdomar, blodbrist, pest och förkylning.

Den danska botanisten Simon Paulli rekommenderade i sitt verk ”Flora Danica” läsarna att göra avkok på salvia eller krydda öl med salviablad, för att få en hälsobringande dryck som kunde motverka gikt, reumatism förkylning och kolik.

Vilka är hälsofördelarna med salvia?

De helande och läkande fördelarna med salvia anses vara många inom alternativmedicinen, även om entydiga, vetenskapliga belägg inte finns för det. Den anses ha antiseptiska och renande egenskaper och är även omtyckt som rumsrenare.

Aktiva beståndsdelar i salvia

Salvia innehåller rikligt med antioxidanter och antiinflammatoriska ämnen. Några av dessa som kan nämnas är rosmarinsyra, karnosol och kamfer. Salvia anses också ha antibakteriella egenskaper. Det kan ofta hittas i olika typer av munskölj och anses kunna förhindra plack samt förebygga karies och infektioner i munnen. 

Ur salvia kan också eterisk olja utvinnas som kan användas till allt från rumsrening till hudvård. Andra aktiva ämnen salvia innehåller är:

 • Vitamin A
 • Vitamin C
 • Bitterämnen
 • Saponiner
 • Flavonoider

Salvia inom alternativmedicin

Som redan nämnts används salvia för sina hälsofördelar i många olika sammanhang. Ofta handlar det ändå om antiseptiska egenskaper på olika sätt. Utöver det används salvia också för kvinnor med klimakteriebesvär.

Salvia används bland annat för:

 • Bland medium och energimedicinare används den för sina renande egenskaper och rökelse på torkad salvia sägs kunna avlägsna negativa energier ur ett rum.
 • Vallningar. Salvia används som lindring och botemedel mot vallningar och andra klimakteriebesvär. Kan också vara effektiv mot menstruationsbesvär och magkramper i samband med det.
 • Svettningar. Många som har haft problem med svettningar säger sig har fått mycket hjälp av salvia. Salvia har en dämpande effekt på just svettningar och är också en ingrediens i naturliga deodoranter.
 • Blodsockersänkande. Salvia sägs kunna en balanserande effekt på våra glukosnivåer.
 • Halsinfektioner. Den som har återkommande problem med halsen, såsom infektioner och öm hals, kan en mängd olika preparat med salvia i handeln som är avsedda att användas för ändamålet. Det finns också munvatten med salvia att gurgla med som sägs vara allmänt infektionshämmande.
 • Mag- och tarmhälsa. Ett populärt användningsområde för salvia är mot olika typer av magåkommor. Gasig mage, svullenhet och matsmältningsbesvär behandlas med salvia. Eftersom salvian har en kraftfullt antibakteriell och parasithämmande verkan används den också för att bota och lindra candida albicans i tarmarna.

Hur används salvia för sina hälsofördelar?

Salvia kan användas på flera olika sätt och det finns en rad olika typer av preparat. I sin allra renaste form finns torkad salvia att köpa, som du själv kan laga tinkturer av eller brygga te på. Du kan också köpa färsk salvia i en vanlig mataffär och använda salvia blad i en smoothie eller koka te på dem. 

Eterisk olja av salvia är populär att använda på doftstenar eller i aromalampor. Salvia extrakt i form av kapslar och tabletter kan köpas i hälsokostaffären. För den som vill använda salvia som luftrenare finns det buntar med torkad salvia att köpa som sedan bränns upp enligt instruktioner.

Så här gör du salvia te

Enklaste sättet att inta salvia på är att brygga te på bladen. Då använder du en tesked salvia till 2 dl kokande vatten. Låt dra i cirka 10 minuter och drick därefter drycken. Kan smaka aningen bittert och det kan vara idé att tillsätta en tesked i honung, stevia eller annat sötningsmedel i drycken.

Vad ska jag tänka på när jag köper salvia?

För det första ska du ta salvia i den form som är lämpligast för just ditt syfte. Vill du använda salvia mot svettningar eller klimakteriebesvär rent generellt kan det vara idé att ta det i tablettform, eftersom du kommer att ta salvia under en längre period. Det blir då allra smidigast att ta ta en kapsel eller tablett två gånger om dagen. 

Vill du använda det mot mag- och tarmbesvär vid behov, kan du köpa torkade blad att brygga te på. Som rumsrenare är rökelse eller hela, torkade salviaplantor smidigast och för att använda salvia mot infektioner och virus i halsen kan en tinktur vara effektiv.

Finns det biverkningar eller risker med salvia?

Diabetiker som äter medicin och har problem med blodsockret bör alltid konsultera sin läkare innan det intas, eftersom salvian kan påverka blodsockernivåerna. I övrigt finns inga dokumenterade biverkningar, annat än att personer med med livsmedelsrelaterade allergier också kan vara allergiska mot salvia.


Salvia Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

I våra huvudkategorier har vi plockat ut tre favoriter av ekologiska, högkvalitativa produkter med ren salviaört. Urvalet har vi gjort på basen av de recensioner och omdömen på nätet vi samlat in. Vi har också tagit del av den information som finns på företagens egna hemsidor.

Premium: A.Vogel Salvia Tabletter

Salvia från schweiziska A.Vogel är avsett att tas mot svettningar och vallningar. Kosttillskottet är helt växtbaserat och även ekologiskt. A.Vogel har egna biodynamiska odlingar som de använder för sina produkter och är allmänt känt inom hälsokostbranschen som ett företag med mycket högkvalitativa produkter.

Tabletterna är lämpliga att ta för alla kvinnor som får lägre halter av östrogen under klimakteriet. Tabletterna är omskrivna och det finns gott om positiva recensioner på nätet om salviatabletterna från A.Vogel. 

En tablett intas två gånger om dagen så länge som behovet finns. Tabletterna består av 15 milligram salviaextrakt, hydrogenerad bomullsfröolja samt laurinsyra.

Fördelar

 • Veganska tabletter
 • Lätta att svälja

Nackdelar

 • Ej rent salviaextrakt

Mellan: Crearome Ekologiska Salviablad

Crearome Ekologiska Salviablad består av torkad kryddsalvia från ekologiska odlingar i Makedonien. Det här är en riktig allroundprodukt i ordets rätta bemärkelse. De torkade bladen kan du använda att brygga te på, du kan använda dem i matlagning och du kan använda dessa som luftrenare på ett eldfast fat. 

Salviabladen passar bra till olika kötträtter men användaren bör komma ihåg att smaken är stark och det kan vara idé att krydda med försiktighet till en början. 

Det går också utmärkt att koka te på Crearome Ekologiska Salviablad. De nyttiga, eteriska oljorna frigörs då tillsammans garvämnen som har en antiseptisk och bakteriehämmande effekt. Teet kan också användas kallt som munskölj. 

Crearome är ett svenskt företag som lanserar eteriska oljor och ekologiska råvaror av högsta kvalitet. De arbetar med noggrant utvalda leverantörer världen över för att ta fram sina produkter.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Utan andra tillsatser

Nackdelar

 • Smuligt innehåll

Budget: Örtagubben Salvia Hel Ört

Örtagubben Salvia Hel Ört är en prisvärd salvia för dig som vill dricka salviate eller använda den som krydda. Örtagubbens salvia är ekologisk och är skördad i Tjeckien. Salvian har en viss beska och och det kan ta ett tag att vänja sig med smaken från örten.

Den torkade salvian är finfördelad men utan att vara för smulig. Den går utmärkt att använda i en tesil utan att den släpper ifrån sig små beståndsdelar från salvian. Örtagubben är ett svenskt företag som i sedan 1930 varit etablerad på den svenska marknaden. De säljer tinkturer, kosttillskott och torkade örter olika slag. Deras utbud är generellt mycket prisvärt.

Fördelar

 • Praktisk förpackning
 • Svenskt varumärke

Nackdelar

 • Liten förpackning på 80 gram

Salviaprodukterna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Förutom våra tre favoriter presenterar vi här nedan sex stycken utmanare till, som alla håller måttet även om de inte tog sig ända fram till vinnarkategorierna. Här finns också andra typer av produkter och du kan hitta en bra deodorant likväl som salviarökelse.

Weleda Sage Deodorant

Weleda Sage Deodorant är en naturlig deodorant som är tillverkad av eteriska oljor. Deodoranten är i sprayform och innehåller salvia, rosmarin och timjan. Produkten bidrar till att motverka dålig lukt utan att bilda en hinna eller täppa till porerna. Weleda Sage Deodorant är helt fri från ftalater och aluminium. 

Använd den vid behov och upp till tre gånger per dag. Den kan även användas som uppfräschning av fötterna, alltså som en fotdeodorant. Deodoranten innehåller citrusfrukt, vilket den som är allergisk bör vara uppmärksam på, eftersom den då kan ge utslag och klåda.

Fördelar

 • Utan aluminium
 • Endast naturligt innehåll

Nackdelar

 • Innehåller limonene

Stamford Vit Salvia Rökelsepinnar

Salvia anses ha renande effekt på luften och för den som vill använda salvia som luftrenare är Stamfords rökelsepinnar ett smidigt och enkelt sätt att använda salvia på för just det ändamålet. 

Rökelsen fungerar som ett alternativ till doftljus, eteriska oljor eller torkade salviablad. Stamford Vit Salvia Rökelsepinnar är tillverkade i Indien och används där både i rituella sammanhang och som doftgivare.

Fördelar

 • Praktisk och säker användning
 • Mild doft

Nackdelar

 • Kort brinntid

Powerfruits Ekologisk Salvia

Powerfruits Ekologisk Salvia består av torkad, finfördelad salvia där hela salviaplantan har använts. Powerfruits är ett litet företag i södra Sverige som satsar på ekologiska naturprodukter av hög kvalitet. Deras salvia är svenskodlad, vilket vi tycker är ett plus.

Att den är från Sverige gör förstås att prisbilden påverkas en del och det här är en produkt som i stort är sett dubbelt så dyr som annan torkad salvia.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Svenskodlad

Nackdelar

 • Liten påse

Dr Hauschka Munvatten Salvia

Dr Hauschkas munvatten med salvia används för att komplettera den dagliga tandhygienen. Förutom salvia innehåller den sammandragande extrakt från rataniarot, myrra och blodrot. Den förebygger inte bara skadliga bakterier i munnen utan främjar också en fräsch andedräkt. 

Munvattnet behöver inte blandas utan kan användas direkt. Produkten innehåller propolis, vilket gör att munvattnet från Dr Hauschka inte passar veganer.

Fördelar

 • Kan användas direkt
 • Doseras i locket

Nackdelar

 • Ej vegansk

Dr Hauschka Deodorant Salvia Mint

Köpguidens andra Dr Hauschka-produkt är en aluminiumfri deodorant med endast naturliga ingredienser. Deodoranten har en unisexdoft och kan användas av både män och kvinnor. Den torkar snabbt in i huden och lämnar ingen kladdig hinna efter sig. Den är dock inte antiperspirant och tar bort lukten i första hand och inte mängden svett.

Fördelar

 • Torkar snabbt
 • Aluminiumfri

Nackdelar

 • Minskar ej svettmängd och fukt

Aromafume Rumsspray

Aromafume Rumsspray är en produkt som används för att fräscha upp inomhusluft med. Sprayen är utvecklad för att eliminera och absorbera lukt på ett naturligt sätt. Doften är inte påträngande eller känns artificiell. 

Den anses inte ha samma renande effekt som rökelse, men du slipper själva röken och doften från rökelse som kan ge huvudvärk. Sprayen innehåller eteriska oljor från från salvia och är en effektiv och naturlig hjälp för den som vill ha en fräschare och friskare doft i ett rum.

Fördelar

 • Naturlig luftrening
 • Fräsch doft

Nackdelar

 • Liten flaska som snabbt tar slut

Kristallpunkten Vit Salvia

Kristallpunktens salvia består av torkad, vit salvia i bunt. Den används som renande rumsrökelse genom att den tänds på och glöder sedan svagt, varpå användaren sprider rökelsen genom att bära den genom rummen. 

Salvian kan alltså vara aningen mer omständig att använda än vad andra typer av rökelse är och det är ingen rökelse som du tänder och sedan ställer ifrån dig. Den här typen av salvia används ofta av medium, healers och andra som vill driva ut stagnerade och negativa energier ur ett rum.

Doften är lätt och fräsch och ger ingen huvudvärk som vanlig rökelse ofta kan göra. Det här är även en rejäl bunt som räcker till flera gångers användning.

Fördelar

 • Dryg
 • Fräsch doft

Nackdelar

 • Ska alltid användas under uppsikt

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad