Bästa aronia 2024 – Superbär med antioxidanter och mineraler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Har du hört talas om att det anonyma bäret aronia, vars buskar vi i Sverige i första hand använder till häck, är fullproppad med vitaminer och antioxidanter? Vi bestämde oss för att ta reda på mer om bäret och om den här informationen verkligen stämmer. Välkommen till vår stora guide om aroniabär!

Det näringstäta aroniabäret

Aronia kan för många kännas som en exotisk nyhet, men faktum är att det här är ett mycket lättodlad bär som funnits hos oss i Sverige väldigt länge. Busken används till prydnad och som häck, men bären skördas sällan. Ända fram till nu! Det har nämligen visat sig att det här bäret är så näringsrikt att det kan anslutas till gruppen superbär. Det är det mest näringsrika bäret vi har i Sverige och står sig väl bland sina mer exotiska kusiner som acai och gojibär.

I den här texten kommer du att få lära dig en rad fakta om aroniabäret. Du kommer att få reda på exakt vad aronia innehåller och om det kan ha en gynnsam effekt på din hälsa. Vi går igenom om vetenskapliga fakta om aronia och på vilket sätt du kan använda det i din kost. 

Som vanligt rekommenderar vi några köpvärda produkter, om du känner dig redo att prova det spännande bäret med alla dess hälsofördelar.

I premiumklassen vann WellNOx Rå Aronia. Vår mellanvinnare heter Superfruit Aroniapulver Eko och till vår budgetkategori valde vi ut Rawfoodshop Aroniapulver. Den svensktillverkade specialen ska du heller inte missa: Nordic Superfood By Myrberg Blue - Blåbär, Aronia, Svarta Vinbär!

Premium: WellNOx Rå Aronia

WellNOx Rå Aronia är en råpressad juice som levereras i en generös bag-in-box på tre liter. Ett stort plus ger vi definitivt också för att den har en hållbarhet på en månad, om du förvarar den i kylskåp. Ett litet minus måste å andra sidan ge för att den stora bag-in-boxen är otymplig att skaka om innan användning.

Fördelar

 • Stor bag-in-box
 • Inga sötningsämnen
 • Råpressad

Nackdelar

 • Ska skakas om innan användning

Mellan: Superfruit Aroniapulver Eko

Superfruit Aroniapulver Eko består av endast ekologiska, finmalda aroniabär. Bären är varsamt lufttorkade och pulvret är tillverkat utan uppvärmning, vilket gör att alla bärets vitaminer och antioxidanter finns kvar i pulvret. Superfruit Aroniapulver Eko är rikt på fibrer och innehåller även en riklig mängd spårämnen.

Fördelar

 • Lufttorkad
 • Svensktillverkad
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Sträv och besk smak
 • Liten förpackning

Budget: Rawfoodshop Aroniapulver

Rawfoodshops Aroniapulver innehåller rikligt med antioxidanter som skyddar kroppen mot fria radikaler. Det finmalda pulvret är tillverkat enligt rawfood-principen och alla näringsämnen som aroniabäret innehåller finns kvar.

Fördelar

 • Ekologiskt certifierad
 • Etisk produktion

Nackdelar

 • Liten påse som fort tar slut

Special: Nordic Superfood By Myrberg Blue - Blåbär, Aronia, Svarta Vinbär

Nordic Superfood By Myrberg Blue är verkligen en specialare i ordets sanna bemärkelse! Du får här ett fantastisk pulver med en blandning av svenska blåbär, aronia och svarta vinbär. Detta ger dig ett otroligt brett spektrum av vitaminer, mineraler och spårämnen. Nyttigt för hela familjen och kan strös på gröt, yoghurt eller användas i smoothies!

Fördelar

 • Råvaror från Sverige
 • Hög kvalitet

Nackdelar

 • Ej ekologiskt certifierad

Köpguide

Vad är aronia?

Aronia är en typ av bär som växer på aroniabusken. Ursprungligen kommer den från Nordamerika och busken är en populär och lättodlad häckväxt hos oss i Sverige. I Östeuropa har bären länge använts i medicinskt syfte och anses ha helande och välgörande egenskaper. Bären är svarta och ungefär hälften så stora som blåbär. Först på senare år har vi börjat använda dem i Sverige, eftersom de uppmärksammats av hälsomedvetna.

Tack vare sitt höga innehåll av mineraler, vitaminer samt det höga ORAC-värdet (Oxygen Radical Absorbance Capacity) kan bäret bidra till att skydda kroppen på flera sätt. ORAC är ett sätt att mäta mängden antioxidanter i ett livsmedel. Den höga halten av antioxidanter, gör att det sällar sig till kategorin superbär.

Vad har aronia för hälsofördelar?

Eftersom aronia är mycket näringsrikt och innehåller en stor mängd vitaminer, mineraler och oxidanter, används den mot en mängd olika åkommor. 

Aronia kan vara till nytta för den som har problem med blodtryck och blodcirkulation. I Östeuropa används aronia ofta för att understödja hjärt- och kärlhälsa. Aronia kan också stabilisera blodsockret och sänker kroppens glykemiska index. Aronia används också för:

 • Detox och som skydd mot toxiner i kroppen. Aronia innehåller ämnen som binder till sig tungmetaller. Understödjer njurarnas transport av toxiner i kroppen. Är populär att ta under detox eller fasta. 

 • Hormonbalansen. Aronia understödjer kroppens hormonsystem sköldkörteln. Vid utbrändhetssymtom, sjukdomar eller vid andra tillstånd där kroppens hormoner är ur balans, kan du ha nytta av aronia. 

 • Inflammatoriska tillstånd i kroppen. Hjälper till att hålla förkylningar och infektioner på avstånd. Aronia motverkar bakterier och virus och höjer immunförsvaret. Aronia har antiinflammatoriska egenskaper och kan hjälpa till att påskynda återhämtning. 

 • Mag- och tarmhälsa. Aronia är populärt att använda för dig som har problem med känslig mage och tarm. Aronians verksamma beståndsdelar kan ha inflammationshämmande effekter på nervsystemet. Aronia kan också stödja njurarnas funktion och balansera gallan. 

 • För en hälsosam hud. Aronia innehåller enzymer som understödjer kroppens kollagenproduktion. Den höga halten antioxidanter är intressant för den som vill använda aronia för hudens hälsa. Den kan förbättra hudens elasticitet samt minska åldersfläckar och hudbristningar.

 • Urinvägarnas hälsa. Aronia kan bidra till hälsosamma urinvägar. Traditionellt har den använts bland annat för att bota urinvägsinfektion. Precis som tranbär innehåller de rikligt med fytokemikalier som anses kunna hjälpa mot urinvägsinfektion, även om det inte finns några vetenskapliga belägg för detta.

 • Ögonhälsa. Aronia används också för ögonens hälsa. Kanske har du hört att blåbär kan skydda ögonen, men även aronia innehåller stora mängder av de antioxidanter som anses skydda ögat.

Vad har aronia för näringsprofil?

Aronia är otroligt näringsrikt och innehåller rikliga mängder av vitamin a, b, c, e och k. Aronia innehåller även fosfor, järn och kalium. Den höga halten antioxidanter, gör att den är mycket effektiv på att skydda kroppen från fria radikaler, som kroppen drabbas av exempelvis på grund luftföroreningar, stress eller för mycket sol.

Vad säger vetenskapen om aronia?

En del vetenskapliga studier på aronia har som visat att den har en stabiliserande påverkan på blodsockret hos möss. Liknande studier har också gjorts med positivt resultat när det gäller aronians förmåga att hålla borta förkylningsvirus.

Det finns ganska mycket läsning att fördjupa sig i, när det gäller vetenskapliga studier om aronia och det gäller allt från viktminskning till hjärt-och kärlhälsa. Överlag tycks resultaten vara goda och biverkningarna få.

Hur använder jag aronia för att ta del av hälsofördelarna?

Det vanligaste sättet att få i sig aronia är att dricka det som råpressad juice, eller ta det som pulver. Aronia kan också ätas som de är eller som torkade bär. Ju närmare den ursprungliga råvaran du kan komma, desto mer hälsofördelar får du.

Aronia i mat och dryck

Aronia kan användas i mat dryck som vilket bär som helst. Du kan koka saft på dem, frysa ner dem råa eller göra sylt och gelé av dem. Smaken är dock lite speciell, mer om detta nedan.

Hur smakar aronia?

Smaken är något sträv och beskan kan ligga till grund för att den inte varit ett så populärt hushållsbär hos oss. Skördas den efter den första frosten, så mildras den beska smaken något. Men i första hand kan det nog sägas att aronia äts för hälsoegenskaperna och sällan för smaken.

Dosering:

Råpressad aroniadryck brukar det rekommenderas att du dricker cirka 0,5 dl om dagen av. Men det varierar och det är alltid viktigt att du läser anvisningarna på förpackningen. För rent aroniapulver brukar en dagsdos på en till två matskedar om dagen rekommenderas. Även här är det dock viktigt att du utgår från instruktionerna på produkten.

Hur väljer jag ett bra aronia-tillskott?

Först och främst kan du fundera på i vilken form du vill inta aronia. Vill du dricka aroniajuice, är det bra att det är en mycket högkvalitativ juice, utan sötningsmedel. Vissa aroniajuicer är också utspädda med annat, till exempel äppeljuice, vilket minskar näringsvärdet betydligt. 

Äter du gröt och dricker smoothies, kan ett aroniapulver passa bra. Det är smidigt att lägga ner en tesked i smoothien eller strö på morgongröten. Det finns gott om väletablerade varumärken med bra aroniatillskott att köpa. Det finns även ekologiska alternativ, för den som föredrar det.

Har aronia några biverkningar?

Aronia har inte några specifika biverkningar och anses som ofarligt av Giftinformationscentralen. Det betyder inte att du inte kan drabbas av allergiska reaktioner av aronia, så är du allergisk mot frukt och bär, kan det vara anledning att vara väldigt försiktig och testa dig fram med aronia.

Aronia Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Efter att ha samlat in en stor mängd information om aronia och olika tillskott med aronia, kunde vi välja ut fyra stycken produkter som vi kan rekommendera till våra läsare. De är svensktillverkade, av mycket hög kvalitet och har dessutom goda kundomdömen.

Premium: WellNOx Rå Aronia

WellNOx Rå Aronia är en råpressad juice på aroniabär. Rå Aronia bag-in-box är helt fri från tillsatser. Juicen är pastöriserad för längre hållbarhet och för minskad risk av bakteriebildning. 

Företaget har lagt ner mycket arbete på att utveckla bag-in-boxen, som ger ett tät återförslutning, vilket gör att den håller sig fräschare längre. Innehållet står sig faktiskt en hel månad efter öppning, innan det blir för gammal. 

Företaget rekommenderar att den kan används som ett alkoholfritt alternativ till rödvin, tack vare den något sträva smaken. Notera att smaken kan variera mellan olika förpackningar, beroende på en naturlig säsongsvariation bland bären. 

WellNOx är ett företag som lanserat ett flertal råpressade drycker, som rönt stor uppmärksamhet och numera har de blivit populära produkter på den svenska marknaden. Grundaren Tomas Sjölander utvecklade företaget efter att han själv varit sjukdomsdrabbad och ville hitta ett naturligt sätt att undvika att bli sjuk igen. 

Den här råsaften är en del av arbetet och WellNOx samarbetar med läkare, forskare och andra företag för att kvalitetssäkra sina produkter.

Fördelar

 • Stor bag-in-box
 • Inga sötningsämnen
 • Råpressad

Nackdelar

 • Ska skakas om innan användning

Mellan: Superfruit Aroniapulver Eko

Superfruit Aroniapulver Eko är ett pulver där endast lufttorkade bär använts. Resultatet är en produkt där alla bärets nyttiga ämnen finns bevarade. Pulvret passar bra att använda i bakning eller som topping på muslin eller gröten. Pulvret har också en härligt intensiv blå färg, som kan vara användbart i bakning. 

Superfruit är ett svenskt företag och pulvret är också producerat i Sverige. Företaget är ett av de största i Norden på att producera superfoods av olika slag. Aronian har blivit ett populärt och självklart val för många av deras kunder. Aroniapulvret från Superfruit är också mycket prisvärt och du får mycket för pengarna.

Fördelar

 • Lufttorkad
 • Svensktillverkad
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Sträv och besk smak
 • Liten förpackning

Budget: Rawfoodshop Aroniapulver

Rawfoodshop Aroniapulver är fullt med antioxidanter och innehåller dessutom rikligt av vitaminerna E, K samt på olika spårämnen. Det prisvärda pulvret skyddar kroppen från fria radikaler och håller dig frisk och med ett starkt immunförsvar. 

Aroniapulver är också ekologiskt och certifierat av EU:s egen märkning för ekologiskt jordbruk. Pulvret har lång hållbarhet om du förvarar det mörkt och svalt.

Den höga mängden antioxidanter i Rawfoodshop Aroniapulver bidrar effektivt till att skydda kroppen och hålla den frisk och stark. Rawfoodshop är ett svenskt, pålitligt varumärke som tillverkar tillskott av olika sorter och de flesta av produkterna är både ekologiska och certifierade för ett etiskt jordbruk, som skyddar både arbetare och miljö.

Fördelar

 • Ekologiskt certifierad
 • Etisk produktion

Nackdelar

 • Liten påse som fort tar slut

Special: Nordic Superfood By Myrberg Blue - Blåbär, Aronia, Svarta Vinbär

Nordic Superfood Blue är ett pulver med blåa, nordiska bär. Pulvret är en blandning av aronia, svarta vinbär och blåbär. 

Det här ger ett väldigt brett näringsinnehåll, tack vare bärens specifika hälsoegenskaper. Blåbär innehåller vitamin K, B och C. De är även rika på magnesium, kalcium, kalium och fosfor. 

Aronia bidrar med sitt höga innehåll av vitamin C och K samt mineralerna magnesium, järn, kalcium, magnesium och zink. De svarta vinbären bidrar med vitamin A, B, C, K samt fettsyror och en mängd mineraler.

Nordic Superfood Blue kan du ta med gröt, i smoothies, yoghurt eller bakning. Tack vare den breda näringssammansättningen, kan den bidra till att du håller dig frisk och kry från förkylningar under vinterhalvåret. 

Superfood by Myrberg tillverkar pulverblandningar av råsaftkoncentrat och ingredienser från den nordiska naturen. Företagets filosofi är att det är onödigt att frakta frukt och bär över halva jordklotet till oss, eftersom vi har en av världens mest rikliga och frodiga natur här i Norden, som producerar massor med näringstäta bär och frukter till oss. Den här affärsidén är också en ställningstagande för främjande av lokalt företagande, samt värnande om miljön.

Fördelar

 • Råvaror från Sverige
 • Hög kvalitet

Nackdelar

 • Ej ekologiskt certifierad

Aronia som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Eftersom det finns fler spännande aroniaprodukter än endast våra favoriter, har vi valt att rekommendera ytterligare några bra produkter. Även dessa innehåller rikliga mängder aronia och letar du efter torkade aroniabär, hittar du dem bland våra utmanare här nedan.

Buy The Box Rödbeta & Aronia Ekologisk BiB

Buy The Box Rödbeta & Aronia Ekologisk BiB är en praktisk bag-in-box, som gör det enkelt för dig att ta dina dagliga shots med aroniabär. I den här juicen får du även rödbetsjuice, som även den har ett högt näringsinnehåll och tillgodoser kroppen med en mängd vitaminer och spårämnen. 

Buy The Box Rödbeta & Aronia Ekologisk BiB kan du förstås dricka som den är, men du kan också blanda den i din smoothie om du vill det. Ekologisk och tillverkad i Sverige.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Svensktillverkad

Nackdelar

 • Otymplig att skaka om innan användning

Terranova Green Child Sneaky Greens

Green Child Sneaky Greens från Terranova är avsedd att tillgodose barn som inte gärna äter frukt och grönt med de vitaminer och mineraler de behöver. Sneaky Greens är alltså ett passande namn, för det här är ett perfekt sätt att smyga ner nyttigheter i smoothien eller juicen. 

I klart vatten förvandlas också pulvret från grönt till rött, vilket kan vara ett roligt trick som underlättar drickandet för barn. Förutom aroniabär innehåller pulvret ett flertal grönsaker och även andra bär, som björnbär, tranbär, blåbär och acai.

Fördelar

 • Smart tillskott för barn
 • Inga tillsatser

Nackdelar

 • Mycket dyr produkt

Vita Biosa Aronia Örtdryck Ekologisk

Vita Biosa Aronia örtdryck är en ekologisk juice med aronia, björnbär, blåbär och ett flertal stärkande örter. Det är en intressant produkt, eftersom här också finns åtta olika bakteriekulturer tillsatta. Här hittar du nämligen aktiva bifido- och mjölksyrabakterier. 

Förutom att produkten är ekologisk är den även gluten- och mjölkfri. Boxen kostar mycket, men den rekommenderade dagsdosen är endast 20-30 ml, vilket gör att den ändå räcker länge.

Fördelar

 • Med mjölksyrebakterier
 • Utan konserveringsmedel

Nackdelar

 • Ej producerad i Sverige

Dr Sannas Vitality Mix Kärleksblandning Eko

Dr Sannas Vitality Mix Kärleksblandning Eko är ett bra och effektivt sätt att få i dig mer vitaminer och spårämnen. Pulvret blandas enkelt med ett glas vatten eller i en smoothie. Samtliga ingredienser är ekologiska, förutom det vildväxande nyponet. Förutom aronia, får du här blåbär, lingon, havtorn, hallon och svarta vinbär.

Fördelar

 • Nordiska bär
 • Svenskt varumärke

Nackdelar

 • Dyr produkt

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad