Bästa rödbetsjuicen 2024 – Smakrik dryck med mycket vitaminer

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

I den här artikeln kommer du att få lära dig om rödbetsjuice. Produkten har blivit väldigt uppmärksammad de senaste åren. Rödbetsjuice är en riktig “superdryck” och har mängder av bra egenskaper. 

Rödbetsjuice dricks av allt från elitidrottare till fritidsmotionärer och anses vara prestationshöjande. Men den innehåller också vitaminer och mineraler, som gör den allmänt fördelaktigt för kroppen och immunförsvaret. Du behöver alltså inte vara elitidrottare för att få ut mycket positiva hälsofördelar från rödbetsjuice. 

Tillverkningsprocessen är viktig för att en rödbetsjuice ska fylla sin funktion om den dricks av rena hälsoskäl. Det går vi in på längre ner i texten och du kommer att få lära dig vad du ska titta efter för att kunna välja en riktigt högkvalitativ rödbetsjuice. Som vanligt har vi delat in den här köpguiden i fyra huvudkategorier, med en vinnare i respektive kategori.

I premiumklassen den här gången vann WellNOx RÅ Rödbetsjuice Bag in Box. I mellanklassen blev Vidasal Rödbetsjuice vinnaren. I köpguiden finns också en prisvärd budgetprodukt. Den heter Kung Markatta Rödbetsjuice KRAV. Specialaren i dagens test heter Beet it Sport Shot.

Premium: WellNOx RÅ Rödbetsjuice Bag in Box

WellNOx RÅ Rödbetsjuice är perfekt för dig som vill ha hem en större förpackning rödbetsjuice på en och samma gång. Dessutom är kvaliteten överlägset den bästa - den är också helt ekologisk! Rödbetsjuice från WellNOx är råpressad och innehåller inga konserveringsmedel. 

Juicen består av endast två ingredienser och det är rödbetsjuice samt 2 % äppelcidervinäger. Vinägern bidrar till att ta bort beskan från betorna. Den fungerar också som konserveringsmedel i produkten.

Fördelar

 • Råpressad
 • Ekologisk
 • Hög kvalitet

Nackdelar

 • Otymplig förpackning som ska skakas om regelbundet

Mellan: Vidasal Rödbetsjuice

Vidasal Rödbetsjuice är en väldigt prisvärd produkt som levereras i koncentrat. Den späds ut med vatten eller dricks som en shot. Juicen är svenskproducerad och alltså tillverkad enligt vår kvalitetsstandard. Vidasal har ett miljötänk som grund för sin produktion. 

Företaget producerar sina drycker utan att tillsätta vatten. På det sättet minskas fraktmängden betydligt vilket i sin tur har en positiv effekt på miljön.

Fördelar

 • 100 % koncentrat
 • Utan tillsatser

Nackdelar

 • Begränsad hållbarhet

Budget: Kung Markatta Rödbetsjuice KRAV

Kung Markatta är verkligen ett varumärke som vi svenskar kan vara stolta över! Det svenska företaget producerar högkvalitativa kosttillskott och livsmedel med ekologiskt och naturligt ursprung. Dessutom är produkterna alltid prisvärda och håller hög kvalitet.

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • God

Nackdelar

 • Kort hållbarhet

Special: Beet It Sport Shot

Beet It är en spännande produkt som är framtagen av två forskare vid Karolinska Institutet. De intresserade sig för den prestationshöjande förmågan hos nitrat, och på basen av deras forskning har de tagit fram Beet It Sport Shot i samarbete med ett hälsokostföretag. Produkten är ett rödbetskoncentrat och det räcker med en shot inför exempelvis ett lopp eller ett träningspass.

Fördelar

 • Praktisk att ha med sig
 • Hög nitratkoncentration

Nackdelar

 • Ej ekologisk
 • Besk smak


Rödbetsjuice har kommit för att stanna

De senaste åren har juicer och smoothies blivit en del av hälsotrenderna. Många klassiska juicer som användes flitigt av hälsomedvetna på 70 och 80-talet har blivit populära igen. Morotsjuice är en av dem, och så har vi också rödbetsjuicen.

Vad är det då som lockar med att dricka rödbetsjuice? Rödbetan är proppfull med vitaminer. Den är en rik källa till vitaminerna B6, A och C. Den innehåller också mineraler som magnesium, kalcium, zink, kalium, natrium samt aminosyrorna glycin och betain. Rödbetan innehåller också folsyra och karotenoider.

Det som forskningen fokuserat på allra mest det senaste året, är nitratet i rödbetsjuicen. Det finns resultat som visar på att uthållighet och blodtrycksnivåer kan påverkas positivt av ett ökat intag av nitrat - mer om det längre ner i texten. Rödbetan innehåller i kombination med allt det inget fett, men är rikt på fiber.

Vitamin A i rödbetsjuice

A-vitamin har flera viktiga funktioner i kroppen. Det är det vitamin som behövs för att våra kroppar ska växa och utvecklas som de ska. Redan som foster behöver vi få i oss vitamin A av den här anledningen. Vitaminet är också viktigt för immunförsvaret och bra för synen.

Vitamin C

C-vitamin är en mycket välkänd antioxidant och de flesta vet nog numera att det är viktigt att få i sig c-vitamin. Vitaminet är viktigt för vårt immunförsvar och för att skydda oss från olika sjukdomar. 

Vitamin C har också de senaste decennierna blivit oerhört populärt inom hudvård. Det anses föryngra huden och stimulera kollagenproduktionen, som gör att rynkor och fina linjer förebyggs.

Magnesium

För att våra kroppar ska fungera optimalt behöver vi magnesium. Magnesium är viktigt både för hjärnan, benstommen och musklerna. Hela 99 % av allt magnesium vi har i våra kroppar finns i våra celler och är en viktig byggsten i dessa. Brist på magnesium kan leda till trötthet, minskad aptit, muskelsammandragningar och koncentrationssvårigheter.

Aminosyrorna glycin och betain

Aminosyror är väldigt viktiga för kroppen. Glycin är viktigt för återhämtning och ork. Den har också en positiv effekt på nervsystemet och kan även bidra till att förbättra kvaliteten. Särskilt i kombination med magnesium. 

Betain är en prestationshöjande aminosyra, som blivit rätt omtalad bland kroppsbyggare de senaste åren. Den bidrar till bättre muskelstyrka och uthållighet i kroppen.

Rödbetsjuice för huden

Rödbetsjuice innehåller även så mycket antioxidanter och nyttiga ämnen att den kan vara bra för huden. Antioxidanter motverkar höga halter av fria radikaler i våra kroppar. Fria radikaler orsakar oxidativ stress. Det här påverkar i allra högsta grad hudens välmående.

Inte för alla

Du ska också vara uppmärksam på att rödbetsjuice kanske inte passar alla. Rödbetor innehåller oxalsyra. För friska människor har den inte någon negativ påverkan för hälsan.

Men för känsliga personer kan större mängder oxalsyra påverka risken för njursten. Alla personer med nedsatt njurfunktion ska möjligen undvika rödbetsjuice och inte minst konsultera sin läkare innan drycken intas på regelbunden basis.

Hur kan rödbetsjuice förbättra uthålligheten?

Inom elitidrotten har rödbetsjuice varit väldigt omtalad de senaste åren. Vissa studier har nämligen visat att ett regelbundet intag av rödbetsjuice kan öka uthålligheten. Det finns flera elitidrottare som dricker den för att få bättre resultat.

Men varför skulle då rödbetsjuice signifikant kunna öka uthålligheten? Det beror på att rödbetsjuice innehåller nitrat i stora mängder. Men hjälp av nitrat bildas kväveoxid i kroppen, vilket ökar syresättningen. Detta förbättrar uthålligheten i våra muskler.

Det är nitraterna i rödbetsjuice som ger den dess bittra smak. Andra livsmedel med mycket nitrat är spenat, mangold, ruccola, fänkål och grönsallad. Nitrat kan också vara giftigt för kroppen och det gäller att inte överdosera. Men nitrat i små mängder kan alltså å andra sidan vara hälsosamt och öka prestationen.

Rödbetsjuice Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Baserat på mängder av tester och research har vi valt ut våra absoluta favoritprodukter för dig som är nyfiken på rödbetsjuice. Genom att sammanställa informationen har vi kunnat bilda oss en relevant bild av produkternas för- och nackdelar.

Favoritprodukterna delas in i fyra huvudkategorier, och de produkter som fått toppresultat placerar vi bland favoriterna.

Premium: WellNOx RÅ Rödbetsjuice Bag in Box

RÅ Rödbetsjuice från WellNOx är en råpressad rödbetsjuice med 2 % tillsatt ekologisk äppelcidervinäger. Produkten innehåller rödbetsjuice till 98 %. Den består alltså endast av två produkter. 

Äppelcidervinägern ger en rundare friskhet till juicen. Den fungerar också som konserveringsmedel, eftersom den balanserar PH-värdet i produkten. Hållbarheten förlängs, men på ett naturligt sätt. 

För dig som verkligen vill gå in för att dricka rödbetsjuice av olika anledningar, är det här verkligen en bra produkt. Det är en smidig bag-in-box som håller länge. Det gör att du kan köpa hem 3 liter på en gång. Nackdelen med stor förpackning är att den bör skakas innan du dricker av den och att det kan bli otympligt med en så stor box. 

Det här är en råpressad produkt av hög kvalitet och utan konstigheter. Både rödbetsjuicen och äppelcidervinägern är ekologiskt certifierade.

WellNOx är ett svenskt företag som började med att fyra goda vänner ville dela med sig av sina upptäckter om vad naturen kan ge oss rent hälso- och prestationsmässigt. Den filosofin har gjort företaget till vad det är idag, och deras råsafter blir allt mer populära.

Fördelar

 • Råpressad
 • Ekologisk
 • Hög kvalitet

Nackdelar

 • Otymplig förpackning som ska skakas om regelbundet

Mellan: Vidasal Rödbetsjuice

Vidasal rödbetsjuice är en spännande produkt då tillverkaren har en filosofi med konkret miljöperspektiv. Det innebär att de minskar transporter av vatten genom att endast framställa koncentrat. Den här dricker du alltså som en shot eller spär ut med en del koncentrat och fyra delar vatten.

Den fungerar bra som en sportdryck för dig som vill öka prestationsförmågan, eftersom du kan välja koncentrationen på drycken själv. Den består av 100 % svenskodlad rödbeta och är helt utan tillsatser och konserveringsmedel.

Det gör förstås att den inte håller hur länge som helst och den bör drickas inom ca 20 dagar efter öppnandet. Det är en väldigt spännande produkt, som kom tätt efter vår premiumfavorit.

Fördelar

 • 100 % koncentrat
 • Utan tillsatser

Nackdelar

 • Begränsad hållbarhet

Budget: Kung Markatta Rödbetsjuice KRAV

Kung Markatta Rödbetsjuice KRAV är även den en spännande produkt, eftersom juicen mjölksyrejästs efter pressning. Det gör att sötman framhävs utan tillsatser, samtidigt bibehålls vitaminerna och mineralerna i produkten. Rödbetorna som juicen pressas från är ekologiska produkter med KRAV-märkning.

Priset är också fördelaktigt och här får du verkligen mycket för pengarna. Den enda nackdelen vi kan komma på är att den har en relativt kort hållbarhet och bör drickas inom fem dagar (efter öppning). 

Kung Markatta är ett svenskt företag som har producerat ekologiska livsmedel sedan 1983. Det är ett varumärke som ända fram till början av 2000-talet var ett relativt litet företag.

Efter en lyckad lanseringssatsning har företaget nu nått ut till många konsumenter, och att urval av deras produkter finns att köpa i de flesta mataffärer. Vi tycker att de allra flesta av Kung Markattas produkter är så prisvärda, hälsosamma och håller hög kvalitet.

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • God

Nackdelar

 • Kort hållbarhet

Special: Beet it Sport Shot

Beet It Sport Shot lanseras som en sportdryck och prestationshöjare. Den placerade vi i specialkategorin tack vare sitt höga innehåll på 400 mg nitrat. Innehållet är ett rödbetsjuicekoncentrat i kombination med 2 % citronjuice. Det här ger en viss konservering och neutraliserar smaken.

Juicen kan tas inför träningen och är även lämplig för den som tävlar. Förpackningen är smidig och flaskan är väldigt lätt att ta med sig i ryggsäcken eller gymbagen. Beet It är framtaget av forskare vid Karolinska Institutet. Tillsammans med företaget James White har Beet It skapat en produkt som numera är välkänd i idrottsvärlden.

Fördelar

 • Praktisk att ha med sig
 • Hög nitratkoncentration

Nackdelar

 • Ej ekologisk
 • Besk smak


Rödbetsjuicerna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Är du intresserad av fler produkter eller hittar du inte vad du söker bland våra favoriter?  Här nedan presenterar vi i korthet de produkter som inte nådde favoritplats, men som även de håller hög kvalitet och som vi definitivt tycker är värda att nämna.

Beet It Tetra Pack

Specialaren i vårt test är också från Beet It och här har vi företagets juice. Produkten innehåller kallpressad och ekologisk rödbetsjuice i kombination med 10 % äppeljuice. Resultatet blir en läskande dryck som har ett naturligt innehåll av nitrater. 

Förutom äppeljuice och rödbetor innehåller den inga tillsatser i övrigt. Passar dig som vill öka uthålligheten eller ladda upp inför träningen.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Kallpressad

Nackdelar

 • Dyr
 • Ej kravmärkt

Biotta Rödbetsjuice

Biotta är ett riktigt klassiskt hälsokostföretag som varit verksamt ända sedan 60-talet. Rödbetsjuicen här är mjölksyrad, vilket gör att du får en rund och god smak och en produkt helt fri från tillsatser och konserveringsmedel. Rödbetsjuicen har ett högt innehåll av vitamin b9, folsyra och andra antioxidanter. Här finns även det för prestationsförmågan viktiga nitratet.

Fördelar

 • Mjölksyrad
 • Utan konserveringsmedel

Nackdelar

 • Öppnad flaska håller 7 dagar
 • Kostar mer än genomsnittet

HealthyCo ECO Beetroot Juice

HealthyCo ECO Beetroot Juice är tillverkad av 90 % rödbetsjuicekoncentrat och resten äppeljuice. Den har en mild smak, men vissa konsumenter tycker den smakar vattnigt. Kan vara bra för den som har svårt med beskan i rödbetsjuice. 

Företaget tipsar om att den kan blandas i en smoothie, vilket vi tycker är smart! Det gör att du kan variera intaget på olika sätt och dessutom neutralisera smaken.

Fördelar

 • Helt ekologisk
 • Inga tillsatser

Nackdelar

 • Hela 10 % äppeljuice
 • Vattnig smak

Beutelsbacher Rödbetsjuice Mjölksyrad Ekologisk

Beutelsbacher är en rödbetsjuice som är biodynamiskt odlade ingredienser. Rödbetsjuicen är från Tyskland och tillverkaren har länge legat i framkant när det gäller biodynamiska och ekologiska produkter. Rödbetorna är mjölksyrade och juicen har en rund och god smak. 

Juicen kommer inte från ett koncentrat och den innehåller heller inga tillsatser. Det är en mycket högkvalitativ produkt med andra ord. Som sötningsmedel och konserveringsmedel har de tillsatt en procent acerolajuice. Acerola är ett av världens mest c-vitaminrika bär, som härstammar från Sydamerika.

Fördelar

 • Innehåller 99 % rödbetsjuice
 • Mjölksyrad

Nackdelar

 • Kan upplevas som besk

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad