Är tranbär verkligen ett superbär? Bästa tranbärskapslarna 2024!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Tranbäret har kallats Sveriges superbär vilket inte är konstigt med tanke på dess höga innehåll av antioxidanter. Tranbär säljs ofta i kapselform men vilka är de bästa tranbärskapslarna och vilken effekt har de?

Effekt av tranbärskapslar

Tranbär är ett litet rött syrligt bär som bland annat växer i de svenska skogarna. Bäret uppskattas ofta för sin fräscha syrlighet vilket gör det till en ypperlig ingrediens i alltifrån drycker till sylter och smoothies. De flesta som kommer i kontakt med tranbär har troligtvis druckit tranbärsdryck eller ätit färska (eller frysta) tranbär i olika form. Inom världen av kosttillskott har det däremot blivit populärt att producera kapslar av tranbär, vilket gör det enklare att få i sig bärets hälsosamma egenskaper utan att själv behöva plocka tranbär eller köpa stora mängder tranbärsdryck. 

Genom att få i sig en mer koncentrerad mängd tranbär ökar man intaget av bärets hälsofrämjande egenskaper vilket är fördelaktigt för alla som vill slippa hinka i sig stora mängder bär varje dag. Många av tranbärsdryckerna som går att köpa i livsmedelsbutiker runt om i landet har ofta tillsatt socker och är många gånger processade på ett sådant sätt att de aktiva ämnena i bäret går förlorade. När man köper tranbär i kapselform slipper man dessa nackdelar då många av tranbärskapslarna är utan tillsatt socker och riktigt bra produkter är dessutom kallpressade så att så mycket av tranbärets naturliga näringsinnehåll bibehålls. 

De främsta effekterna av att äta tranbärskapslar är att du får i dig en mängd nyttiga antioxidanter men de bidrar även med stora mängder C-vitamin, järn, zink och folsyra. Tillsammans arbetar dessa ämnen med att främja din hälsa på flera olika sätt, bland annat genom att:

  • motverka bakterieinfektioner
  • minska plackbildning på dina tänder
  • verkar antiinflammatoriskt 
  • stärka immunförsvaret
  • kan verka lugnande för huden tack vare sitt höga innehåll av vitamin -A
  • minska risken för benskörhet tack vare sitt höga kalciuminnehåll
  • verkar lindrande mot urinvägsinfektioner

Försvårar för bakterier

Tranbär har länge varit känt som det främsta husmorsknepet mot urinvägsinfektioner och det är främst så bäret har fått sitt igenkännande inom kosttillskottens värld idag. Anledningen att tranbär sägs ha en effekt på urinvägsinfektioner är bland annat dess låga pH-värde (ca 2,5). Det låga pH-värdet skapar en sur miljö i kroppen som diverse bakterier inte trivs i. Vidare innehåller tranbäret ett ämne som kallas proantocyanider vars främsta egenskap är att det förhindrar bakterietillväxt. Ämnet förhindrar att bakterier får fäste på slemhinnan i urinblåsan vilket således leder till en minskad tillväxt av de dåliga bakterierna. Proantocyanider har visat sig vara extra verksamma mot E. coli-bakterier vilka är den främsta typen av bakterier som återfinns hos personer med urinvägsinfektion. Enligt vissa forskare är detta en unik egenskap som är mycket positiv eftersom en ökad antibiotikaresistens uppstått i Sverige. Genom att inta tabletter med tranbär istället för att få en antibiotikakur när man lider av urinvägsinfektion är därmed positiv av flera anledningar, inte främst för att tranbärskapslarna dessutom är helt naturliga och fria från tillsatser och biverkningar.

Bästa tranbärskapslarna

Det finns en mängd olika varumärken som säljer tranbärskapslar på marknaden idag, både de som enbart innehåller tranbär och de där tranbär har kombinerats med andra ingredienser för att nå en specifik effekt. Vi har såklart testat båda alternativen och vill tipsa om följande produkter:

Tillskottet framställt av Dr Mercola är specifikt till för att förebygga urinvägsproblem genom att kombinera tranbärsextrakt med extrakt av mannos. Mannos är en kolhydrat som när det passerar genom njurarna samlar upp oönskat innehåll i urinblåsan så att det förs ut på ett naturligt sätt (genom urinen). 

När det kommer till tabletter som enbart innehåller tranbär tycker vi att Healthwells tranbärskapslar är bäst. Kapslarna innehåller ett extrakt från tranbär vilket är en ännu mer koncentrerad form än vanligt tranbärspulver. En kapsel innehåller så mycket som 500 mg tranbär och kapseln i sig består av kokosolja och cellulosa vilket gör Healthwells tranbärskapslar helt vegetabiliska och utan tillsatser. Kapslarna kallpressas vilket gör att näringsinnehållet i dessa kapslar är högre än i mer processade tranbärskapslar från andra varumärken. Överlag är detta alternativ mycket bra för dig som vill få i dig en koncentrerad dos tranbär och kommer även i tre olika storlekar (mellan 90 och 270 tabletter) vilket är fördelaktigt för den som vill bunkra upp och ha hemma för framtida bruk. 

Biverkningar av tranbärskapslar

Vi har inte märkt av några kända biverkningar av att inta tranbärskapslar. Precis som med andra kosttillskott som enbart innehåller naturliga ingredienser som kommer direkt från växtriket är det mycket svårt att överdosera, så kör på och njut av tranbärskapslarna och dess många hälsofördelar!

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad