Quinoapuffar – Vilka är de bästa quinopuffarna 2024?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Quinoa är på många sätt väldigt nyttigt, det är också gott och proteinrikt. Det passar med andra ord alla. Den som vill vara lite extra nyttig eller den som är sugen på att bygga lite extra muskler.

Vad är quinoa?

Quinoa är en ört från Sydamerika. Quioan är släkt med spenat och rödbeta. Det man äter är alltså quinoafrön, och dem finns i vit, röd, svart och blå. Quinoa är också väldigt lätt att tillaga. Det räcker att skölja under vatten och sedan kokar den. På tallriken kan man använda quinoa precis som vilken annan kolhydrat som helst, ofta till en fördel för hälsan då det innehåller mer protein och fiber än resten av dem populära kolhydraterna vi ser är vanliga i Sverige. Lite som en måttstock innehåller quinoa dubbelt så mycket protein som ris och fyra gånger mer fiber än couscous. Det är alltså ett väldigt hälsosamt frö.

Varför är quinoa bra?

Quinoa är ofta mycket bra för kroppen, och passar alla. Quinoan är rik på protein, fiber och är helt fri från gluten. Mängden mättat fett är också väldigt begränsad. Därför rekommenderar vi starkt att du byter ut lite av dem traditionella kolhydraterna som potatis och ris mot quinoa.

Skillnaden på quinoa och quinoa

Det finns flera olika färger av quinoafrön som vi nämnde tidigare. Det finns flertalet färger så som vit, svart, lila och blå men dem är väldigt lika och det finns egentligen ingen anledning att leta efter någon speciell. Den vita blir lite fluffig efter tillagning och den svarta behåller sin form i högre grad. Detta kan vara viktigt i vissa rätter men i allmänhet rekommenderar vi att välja den billigaste då smaken i stort sätt är densamma.

Quinoapuffar istället för popcorn

Detta är ett riktigt bra tips och nog det viktigaste du kan få ut av denna artikeln. Quinoa är nyttigt och därför kan du med fördel byta ut många mindre bra kolhydrater mot just quinoa, men det finns fler sätt att dra nytta av quinoas näringsinnehåll. Du kan nämligen byta ut popcorn mot quinoa och mer exakt quinoapuffar. Det är enkelt och smakar väldigt gott. Quinoapuffar är egentligen rostade quinoafrön. Dessa kan du antingen göra själv eller köpa färdiga.

Göra egna quinoapuffar

Att göra egna quinoapuffar är inte så svårt, men tidskrävande kan det eventuellt vara beroende på hur mycket du vill göra. Du börjar med att täcka en kastrull med ett tunt lager quinoafrön, stek i några minuter på medelvarm platta tills quinoafröna poppar och blir quinoapuffar. Precis som med popcorn är det inte nödvändigt att tillsätta fett men gör du det blir dessa godare och krispigare. Använder du till exempel rapsolja och kombinerar denna med relativt låg temperatur är det inte heller onyttigt. Du får precis som med popcorn själv avväga kring när det är dags att ta bort kastrullen från plattan. Väntar du tills alla har poppat kan majoriteten bli brända.

Köpa färdiga quinoapuffar

Att köpa färdiga quinoapuffar är väldigt billigt och även ekologiskt, därför rekommenderar vi detta alternativet. Det finns riktigt bra quinoapuffar på Svensk hälsokost som vi rekommenderar starkt. Dem är goda, och går att äta direkt ur förpackningen, precis som färdigpoppade popcorn. Du kan även tillsätta lite salt för extra smak.

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad