Supermaten kokosolja – Vilken är den bästa kokosoljan 2024

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Bara några få livsmedel kan klassas som supermat eller så kallade superfoods. Kokosolja är ett av dem. Oljans unika sammansättning av fettsyror kan ha en mängd hälsofördelar – för insidan och ut. Läs mer om vad kokosens olja är bra för och hur du kan använda den i vardagen!

Vetenskapligt belagda hälsofördelar med kokosolja

Här tänker vi berätta om vad forskningen säger om kokosoljans hälsofördelar – vad sägs om bättre hjärnfunktion och viktminskning?

Nyttiga fettsyror

Fettsyrekedjorna i kokosolja är kortare än vad de flesta kedjor av fettsyror är. Det här gör att de kan transporteras direkt till levern där de snabbt kan användas som energi eller omvandlas till ketoner, som du kan läsa om här. Ketoner kan stärka hjärnhälsan så pass mycket att man nu forskar på om de kan brukas i medicinska behandlingar av Alzheimers, epilepsi och så vidare. Denna forskning ligger dock ännu i sin linda.

Bättre allmänhälsa

Runtom i världen finns folkgrupper som i huvudsak lever på kokosnöten och dess olja. I Stilla havet finns exempelvis folk vars föda utgörs av kokos till 60 procent. När forskare har tittat närmare på deras hälsa och livsstil har de funnit tecken på att dessa folkslag överlag mår fysiskt bättre än stora delar av världens befolkning. För att nämna ett exempel är hjärt- och kärlsjukdomar inte lika vanligt förekommande hos dessa folk som de är i länder som Sverige. Läs mer om detta här och här.

Snabbare kaloriförbränning

Samma fettsyrekedjor som ovan kan göra att kalorier kan förbrännas snabbare. Vilken typ av kalorier man äter spelar med andra ord roll för förbränningen. Enligt en studie kan intag av kokosolja öka antalet förbrända kalorier över ett dygn med hela 5 procent.

Större mättnadskänsla

Fettsyrorna i kokosolja kan bidra till viktminskning på annat sätt än snabbare kaloriförbränning. De kan ge en större mättnadskänsla och därmed leda till att man äter färre kalorier, visar viss forskning. I somliga studier har det rört sig om ett minskat kaloriintag på mellan 200 och 300 kalorier. Sett i ett längre perspektiv blir det en hel del kalorier, om man nu äter kokosolja dagligen. Få reda på mer om hur oljan kan minska aptiten och öka mättnaden här.

Minskat bukfett

Bukfettet är det skadligaste fettet på kroppen och bukfetma orsakar flera av vår tids allvarligaste sjukdomar. Vid upprepade tillfällen har forskare kunnat uppvisa ett samband mellan att äta kokosolja – bara ett par matskedar – och minskat bukfett, BMI samt midjemått.

Bra kolesterol

Det finns både bra och dåligt kolesterol. Det bra kolesterolet behöver vi mer av och det dåliga behöver vi mindre av. Kokosolja består av naturligt mättade fetter, som i sin tur innehåller det nyttiga kolesterolet. Som denna studie indikerar kan att äta kokosolja höja det bra kolesterolvärdet och på samma gång minska det dåliga kolesterolet i kroppen.

Bakteriedödande

Kokosolja är antibakteriell. Dess fettsyror kan döda skadliga mikroorganismer som bakterier, virus samt svamp. Det här kan du läsa om i denna vetenskapliga artikel. Två studier framlyfter kokosnötens olja som bra mot den vanliga men jobbiga jästsvampen candida.

Välgörande kroppsvård

Man behöver inte äta kokosolja för att kunna ta del av dess välgörande egenskaper. Många använder den i sin dagliga kropps- och hudvård. Kokosnötens olja sägs kunna återfukta huden och lindra hudeksem.

En studie visar att kokosolja kan användas som ett svagt solskydd, en annan att oljan kan skydda håret mot eventuella skador. Nedanför delar vi med oss våra bästa tips på kroppsvård och hudvård med kokosolja.

9 sätt att använda kokosolja i kroppsvård

Så länge du inte är allergisk eller överkänslig mot kokosolja är den perfekt att använda i hud- och kroppsvården. Använd den till exempel som…

  1. Badolja. Blanda hälften kokosolja, hälften magnesiumsalt och tillsätt några droppar eteriska oljor för att göra en egen detoxerande badolja.
  2. Body butter. Ingredienser: Skippa konstgjord kroppsvård genom att göra din egen body butter med 1 dl kokosolja, 2 dl kakaosmör, 1 dl sötmandelolja och 1 vaniljstång. Instruktioner: Smält försiktigt samman kokosoljan och kakaosmöret i ett vattenbad. Mal vaniljstången till ett pulver. Rör ner både vaniljstångspulvret och sötmandeloljan i blandningen av kokosolja och kakaosmör. Ställ in i frysen i 20 minuter eller tills blandningen blir fast. Vispa sedan tills du får en luftig och krämig body butter. Förvara krämen kallt och i en lufttät burk.
  3. Body scrub. Tillsammans med kokossocker blir kokosolja en härlig och smaskig body scrub.
  4. Deodorant. Ingredienser: Med tre lika delar kokosolja, bikarbonat och majsstärkelse plus några droppar eterisk olja kan du enkelt slänga ihop en giftfri deo. Instruktioner: Ställ en burk med kokosolja i ett vattenbad med varmt kranvatten, häll ner några droppar eterisk olja och sikta ner de torra ingredienserna. Blanda ordentligt och låt stelna. Smörj armhålan med krämen. Förvara i deodoranten i en lufttät burk.
  5. Hårolja. Värm en pytteklick kokosolja i handen och gnid in den i hårtopparna för att återfukta dem.
  6. Läppbalsam. Ingredienser: 2 tsk kokosolja och ½ tsk honung. Valfritt: tillsätt lite stoff från en överbliven ögonskugga eller rouge för färg. Instruktioner: Blanda samman ingredienserna och lägg ditt färdiga läppbalsam i en liten lufttät burk.
  7. Rakgel. Tack vare kokosoljans mjuka konsistens fungerar den alldeles utmärkt som rakgel när du rakar benen. Rakhyveln kommer glida skönt över spirorna.
  8. Massageolja. Kokosnötens olja mjukar upp och sjunker in i huden. Unna dig eller någon du tycker om en avkopplande massagestund!
  9. Hudsalva. Lindra eksem och hudutslag genom att stryka lite kokosolja på dem. Det kan underlätta läkningen, då oljan är antibakteriell, återfuktande och innehåller antioxidanter.

Renare mun med oil pulling

Oil pulling är en gammal ayurvedisk vardagsritual och -praktik. Det innebär att man sköljer munnen med kokosolja – gärna i 10 till 20 minuter varje dag – och på så sätt såväl dödar bakterier i munnen som stärker den allmänna munhälsan.

Just för att oil pulling är så vanligt i Indien och det dessutom har blivit något av en hälsotrend i väst, har det forskats en del på fördelarna med att skölja munnen med kokosnötens olja. Forskningen är dock ännu inte tillräcklig.

Däremot pekar de vetenskapliga studierna åt ett håll: när munnen sköljs med kokosoljan ”drar” oljan ut bakterier från munnen. Dessa spottar du ut med oljan. Vardagspraktiken kan även återfukta tandköttet och stimulera salivproduktionen, som i sin tur skyddar munnen mot skadliga bakterier.

I Journal of Traditional and Complementary Medicine finns en sammanställning av de eventuella hälsofördelarna med oil pulling.

Men exakt hur sköljer man munnen med kokosolja? Det är enkelt: ta en klick kokosolja motsvarande ungefär en matsked i munnen och skölj i minst 10 minuter. Oljan blir nästan vattnig av munnens värme. Arbeta in oljan i tandköttet och mellan tänderna. Spotta ut kokosoljan och alla bakterier när du är klar.

Det ska vara kallpressad kokosolja

Vi vill göra dig uppmärksam på att du ska använda kallpressad kokosolja och inte den vanliga sorten – varför? Den kallpressade varianten framställs i en mekanisk och naturlig process som gör att oljans näring och välgörande egenskaper kan bevaras. De listade hälsofördelarna med kokosolja avser bara den kallpressade formen.

Processad eller kommersiell kokosolja kan nämligen innehålla mindre bra mättade fetter, och det är dessa fetter som har gett oljan ett oförtjänt dåligt rykte.

För att undvika oljans eventuella biverkningar – köp den kallpressade kokosoljan i en hälsokostbutik och avstå från den kommersiella sorten. Om du vet med dig eller skulle upptäcka att du är överkänslig mot kokosnöten och dess olja bör du inte äta eller nyttja den i din kroppsvård.

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad