Bästa vitamin B3 2024 – Bidrar till god tarmhälsa och stärker hår, hud och naglar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

I den här köpguiden får du veta mer om B3 och vad vitaminet har för hälsofördelar. Vi går igenom vitamingruppen B och vilken roll som just B3 spelar bland dem, för att balansera kroppens funktioner. B3 är viktigt för hår, hud och naglar och du kan läsa mer om exakt hur vitaminer verkar för att stärka dessa.

B3-vitaminbrist är ovanligt, men det kan finnas anledningar till att du vill ha ett tillskott av vitaminet för att optimera vissa delar av din hälsa. Vi går igenom vilka de effektivaste källorna till B3 är och när det är lämpligt att börja ta ett B3 vitamin.  

I premiumkategorin vann Solgar No-flush Niacin. Vår mellanvinnare blev Bättre Hälsa B3 Niacin. I budgetkategorin vann  Skip Vitamin B3 och vår intressanta specialare i guden heter Thorne Niacinamide. Den är definitivt värd att titta närmare på för alla som vill ha ett effektivt B3 vitamin.

Premium: Solgar No-flush Niacin

Det amerikanska företaget Solgar B-vitamin har sin givna plats i premiumkategorin. Här har vi ett företag som tar fram kosttillskott med hög kvalitet, utan onödiga tillsatser. Det gäller även deras vitamin B3. Det har allt du behöver för att tillgodogöra dig vitaminets alla fördelar.

Fördelar

 • Veganska
 • GMO-fria

Nackdelar

 • Liten burk med endast 50 tabletter

Mellan: Bättre Hälsa B3 Niacin

B3 Niacin från Bättre Hälsa är ett mycket prisvärt vitamin B3, som effektivt understödjer kroppens egen förmåga att reglera energiomsättningen, samt upprätthålla slemhinnornas normala funktion.

Fördelar

 • Prisvärt
 • Små tabletter

Nackdelar

 • Tråkig design på burken

Budget: Skip Vitamin B3

Om du letar ett B-vitamin som inte kostar så mycket men ändå håller en hög kvalitet, kan vi rekommendera Skips vitamin B3. Den har dessutom fördelen att vara jästfri, vilket passar dem som har känslig mage och tarm.

Fördelar

 • Bra budgetprodukt
 • Jästfri

Nackdelar

 • Ej för ammande och gravida

Special: Thorne Niacinamide

Specialaren har vi valt ut för att företaget Thorne jobbar hårt med att ta fram rena och högkvalitativa kosttillskott, utan onödiga ingredienser eller tillsatser. Här har du som är överkänslig mot många olika ämnen en god chans att hitta ett kosttillskott som passar dig.

Fördelar

 • Inga onödiga tillsatser
 • En kapsel om dagen räcker

Nackdelar

 • Ganska stor kapsel

Köpguide

Den kraftfulla antioxidanten Vitamin B3

B-vitamin är en hel grupp av vitaminer, som är väldigt viktiga för att vi människor ska må bra och vara friska. B-vitaminer behövs bland annat för att nerver och muskler ska fungera normalt. B-vitamin behövs också för att ämnesomsättningen ska fungera, samt för en normal energiomsättning i kroppen. 

Gruppen b-vitaminer är också väldigt bra för hår, hud och naglar. Vitamin B3 är en kraftfull antioxidant som också skyddar våra celler mot fria radikaler. Fria radikaler uppstår i våra kroppar när vi utsätts för luftföroreningar, miljögifter, kemikalier, stress, för mycket sol med mera. 

Fria radikaler har både yttre och inre påverkan på oss. Inte minst påverkar det huden i stor utsträckning och gör den rynkig och slapp. Vitamintillskott i form av bland annat B3, är väldigt bra för att förebygga detta och stärka kroppen inifrån. 

Vitamin B3 är viktigt för vår omsättning av proteiner, kolhydrater och fett i kroppen. Vitaminet har också en avgiftande effekt på kroppen. Tillsammans med övriga b-vitaminer i gruppen, stimulerar B3 matsmältningsenzymerna och lindrar på så vis problem med magen. Vitaminet är också viktigt för binjurarnas funktion.

Vitamin B3 stimulerar ämnesomsättningen och har en balanserande effekt på vår vikt. Bildandet av vissa hormoner i kroppen samt insulin, är beroende av vitamin B3. Med balans av vitamin B3 i kroppen ökar produktionen av det goda kolesterolet och det är sämre kolesterolet i kroppen minskar. B3 har också betydelse för vår muskelrörlighet och muskelstyrka.

Kan du få brist på B3 vitamin?

Som med de flesta vitaminer och spårmineraler som vi människor behöver, kan det hända att vi under perioder i livet tömmer våra depåer i kroppen på dessa viktiga ämnen. B-vitaminbrist kan uppstå bland annat under perioder av stress, sjukdomar och vid dåliga kost- och dryckesvanor.

Hormonrubbningar och olika mediciner kan också förorsaka b-vitaminbrist i kroppen. Värt att veta är att kroppen delvis kan producera sitt eget b-vitamin med hjälp av de andra b-vitaminerna i gruppen. Vet du att du har en generell b-vitaminbrist i kroppen, är risken att du har just B3-brist överhängande.

Källor till B3 vitamin

B3 finns att köpa som kosttillskott om du vill ha en extra dos dagligen av vitaminet. Naturliga källor till B3-vitamin är ris, öljäst, fet fisk som ansjovis och makrill, lever, kyckling, nötter och frön bland annat. Proteinrika livsmedel innehåller oftast även B3. Det är ett vattenlösligt vitamin, vilket gör att överskott i kroppen kommer ut med urinen.

Risken för att överdosera vitamin B3 är mycket liten. Kroppen kan dock reagera på ett högt intag av B3 vitamin vid ett och samma tillfälle. Huden reagerar med tillfällig rodnad och hetta. Det är inte farligt och många strävar till och med efter den här flusheffekten, men den kan naturligtvis upplevas som obehagligt. Därför ska du alltid följa anvisningarna när det gäller doseringen.

Vitamin B3 för huden

Vitamin B3 används ofta i huvud, vård tack vare dess antioxidativa effekt. Skönhet kommer som bekant inifrån och att ta ett tillskott av B3, är också ett effektivt sätt att vårda huden på.

Men det är inte endast antioxidanterna som gör att B3-vitamin är bra för huden. Vitamin B3 har också en en balanserande effekt på talgproduktionen i huden. Den påverkar innehållet av fettsyror och triglycerider i huden, vilket leder till att porerna minskas och texturen på huden blir bättre.

Vitamin B3 ökar också produktionen av lipider. Dessa är nödvändiga för en välfungerande hudbarriär som skyddar huden mot yttre förslitningar. B3 är också viktigt för hudens förmåga att producera protein, keratin och kollagen.

Kollagen är viktigt för hudens välmående. Vår hud består till 70 % av proteinet kollagen. Kroppens förmåga att producera proteinet minskas med åren och då blir vår hud slappare och rynkigare. Vitamin B3 hjälper kroppens egen, naturliga förmåga att producera kollagen.

Vitamin B3 Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Vinnarna i våra fyra huvudkategorier har vi tagit fram på den efterforskning vi gjort i ämnet. Vi har samlat recensioner och testresultat och på basen av det placerat produkterna i rangordning.

Premium: Solgar No-flush Niacin

Solgar No-flush Niacin innehåller en extra skonsam formula, som inte påverkar magen eller som ger någon rodnad när du tar det. Här får du b-vitaminets alla fördelar och Solgar No-flush Niacin bidrar till en normal ämnesomsättning, nervfunktion, ökad hudkvalitet och normala slemhinnor. 

Kan också minska trötthet och utmattning. Solgar No-flush Niacin-kapslar är helt veganska och fria från jäst, konstgjorda färgämnen och gluten.

Solgatan är ett amerikanskt kosttillskottsföretag med anor långt tillbaka. Det grundades redan 1947 med missionen att ta fram högkvalitativa kosttillskottspreparat utan onödiga tillsatser och konserveringsmedel. Solgar strävar alltid efter att i så stor utsträckning som möjligt undvika färgämnen och onödiga fyllnadsmedel. 

De samlar in de bästa och mest högkvalitativa råvarorna från olika platser i världen och detta bildar basen för tillverkningen.

Produktfakta/innehåll:

 • Vitamin
 • Vegetabilisk cellulosa
 • Kisel
 • Vegetabilisk magnesiumstearat

Fördelar

 • Veganska
 • GMO-fria

Nackdelar

 • Liten burk med endast 50 tabletter

Mellan: Bättre Hälsa B3 Niacin

B3 vitamin från Bättre Hälsa är avsett att stimulera flera olika processer i kroppen, som har nytta av B-vitaminet. Här får du hjälp vid minskning av utmattning och trötthet. Bättre Hälsas B3-vitamin bidrar också till att nervsystemets funktion fungerar normalt. Den är också avsedd att understödja normalt fungerande slemhinnor.

Bättre Hälsa är ett helsvenskt företag som har mer än 30 års erfarenhet av att producera kosttillskott. De är specialiserade mineraler och vitaminer i första hand. God kvalitet i kombination med bra priser är företagets filosofi.

De har också arbetat länge med att ta fram vitaminer i olika typer av former. Vare sig du föredrar pulver, kapslar, tabletter eller sprayer kan du hitta det hos Bättre Hälsa, det är deras mål.

Produktfakta/innehåll:

 • Nikotinsyra
 • Cellulosa
 • Xylitol
 • Tapioka
 • Natrium
 • Croscarmellose
 • Ascorbyl palmitate
 • L-leucin

Fördelar

 • Prisvärt
 • Små tabletter

Nackdelar

 • Tråkig design på burken

Budget: Skip Vitamin B3

Skip Vitamin B3 innehåller ingen jäst och kan alltså med fördel tas även av dem med candida eller andra liknande tarmåkommor. Med B3 vitamin får du den hjälp din kropp behöver, för att få fräsch hy och välmående slemhinnor. Omsättningen av fett och kolhydrater balanseras effektivt.

Även Skip är ett svenskt hälsokostföretag som funnits på den svenska marknaden ända sedan 1971. De tillverkar kosttillskott för elitidrottare, likväl som motionärer. Deras strävan är att alla ska hitta ett kosttillskott som passar dem.

Produktfakta/innehåll:

 • Nikotinamid
 • Nikotinsyra
 • Cellulosa
 • Dextros
 • Stearinsyra
 • Magnesiumstearat
 • Kiseldioxid

Fördelar

 • Bra budgetprodukt
 • Jästfri

Nackdelar

 • Ej för ammande och gravida

Special: Thorne Niacinamide

Specialaren har vi valt ut för att företaget producerar rena produkter, som är särskilt lämpade för personer med överkänslighet och allergier. Givetvis gäller det alltid att läsa innehållsförteckningen noga, men företagets utgångspunkt är alltid att produkterna ska innehålla så lite olika tillsatser som möjligt, samt att ingredienserna är högrenade.

Thorne Niacinamide innehåller en relativt hög dos på 500 mg. Det gör kosttillskottet effektivt för att motverka trötthet och utmattningssymptom. Det bidrar till nervsystemets normala funktion. Företaget poängterar att även om dosen B3 är hög, ger den inte någon rodnad i huden. Thorne Niacinamide har också också en bra inverkan på ledernas funktion. 

Det här är en ren produkt med endast två ingredienser. Thorne Research är ett världsledande kosttillskottsföretag som funnits på marknaden sedan 1984. De producerar alla sina tillskott i kapselform. 

Idén med produktionen är att produkterna ska vara så rena som möjligt, så att de har en lättillgänglig upptagningsförmåga för kroppen. Thornes produkter är också framtagna särskilt för överkänsliga och allergiska personer, eftersom de undviker tillsatser och allergiframkallande medel i sina produkter.

Produktfakta/innehåll:

 • Niacinamid
 • Hypromelloskapsel

Fördelar

 • Inga onödiga tillsatser
 • En kapsel om dagen räcker

Nackdelar

 • Ganska stor kapsel

Vitamin B3-tillskotten som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Alla produkter vi tyckte var värda att lyfta fram fick inte plats i huvudkategorierna. Vi har här nedan några värdiga utmanare som definitivt står sig i utbudet. Om du inte hittade det du sökte bland våra favoriter, kanske du hittar det här.

Great Earth Vitamin B3

Great Earths B3-vitaminer innehåller 500 milligram av vitaminet. Great Earth är ett av de företag som håller fanan högt när det gäller att tillverka kosttillskott av hög kvalitet. Alla deras produkter i sortimentet utvecklas av farmaceuter, näringsexperter och biokemister.

Great Earth är också ett svenskt företag, vilket naturligtvis är extra roligt. De har varit verksamma med att ta fram högkvalitativa kosttillskott sedan 1971.

Fördelar

 • Svensktillverkade
 • Högrenade ingredienser

Nackdelar

 • Högre pris än genomsnittet

Lamberts Niacin

Niacinet från Lambertz är fördelaktigt för matsmältningssystemet och nervsystemets balans. Vitaminet är framtaget för att balansera aptiten, matsmältningen och ge god sömn. En fördel med de här tabletterna är att de är små och lätta att svälja.

Fördelar

 • Små tabletter
 • 100 tabletter per burk

Nackdelar

 • Säljs i begränsat antal butiker

Grønne Vitaminer B3 Vegan

Vitaminerna från Grønne innehåller 200 mg nikotinamid och produkten är vegansk. Även dessa tabletter är små och lätta att svälja. Företaget är danskt och ett etablerat varumärke i hälsokostbranschen. Här får du en tablett som bidrar med att ge dig det du behöver för att hålla balansen i upptaget av fett, kolhydrater och proteiner.

Fördelar

 • Vegansk
 • Lättsvalda tabletter

Nackdelar

 • Ganska låg dos per tablett

Healthwell Niacin 500

Niacinet från Healthwell ger en dos på 500 mg per dos. Healthwell är onlineföretaget Svensk Hälsokosts eget märke och syftet är att framställa en produkt med hög kvalitet till konkurrenskraftiga priser. De har en rad produkter i sitt sortiment och alltså även ett prisvärt B3. Produkten har många nöjda användare och är rekommenderat av många.

Fördelar

 • Prisvärt
 • Svensktillverkad

Nackdelar

 • Säljs endast hos få onlinebutiker

Saframyl Positive Mood

Saframyl Positive Mood innehåller förutom vitamin B3 även B1, B2, B6, B12, D3 samt magnesium. En annan intressant ingrediens är saframyl, som även det har en uppiggande verkan både mentalt och fysiskt.

Tillskottet är framtaget för att ha en positiv effekt på nervsystemet och bidrar till en normal psykologisk funktion. Saframyl Positive Mood kan minska trötthet, utmattning och nedstämdhet.

Fördelar

 • Bidrar till mer energi

Nackdelar

 • Endast 30 tabletter

Alpha Plus ZMC Plus

Alpha Plus ZMC Plus är ett tillskott som bidrar med en stor dos antioxidanter, samt en normal energiomsättning. Förutom niacin (B3), tiamin, bioflavonoider och l-metionin finns också C-vitamin som bidrar till kroppens förmåga att lättare uppta de andra ämnena i tillskottet, samt verka generellt immunförsvarshöjande.

Fördelar

 • Brett tillskott
 • Med antioxidanter

Nackdelar

 • Innehåller fyllnadsmedel

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad