Bästa risproteinpulver 2024 – Vegetabiliskt proteintillskott som mättar och bygger muskler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Risprotein har de senaste åren blivit ett allt vanligare alternativ till konventionella proteinpulver. I den här köpguiden om risprotein ska vi ta reda på om det vegetabiliska proteinpulvret kan vara ett fullgott alternativ till vassleproteiner och liknande preparat. Välkommen till vår stora guide om risprotein!

Kan risprotein vara ett alternativ till vassleprotein? 

Många av oss har säkert hört att det inte går att få ett fullvärdigt proteinpulver av något annat än vassleprotein eller andra proteinpulver baserade på animaliska ingredienser. Andra säger att ett bra risproteinpulver visst kan vara ett högvärdigt alternativ till ett proteinpulver med laktos. 

Och på basen av våra efterforskningar kan vi också konstatera ett bra risprotein med en hög mängd aminosyror kan mäta sig med de animaliska proteinpulvren som finns. Särskilt om kosten i övrigt består av andra vegetabiliska proteinkällor, som kompletterar de aminosyror som finns i risprotein. 

Det finns gott om träningsentusiaster som använder sig av enbart vegetabiliska proteinpulver och får bra resultat!

Allt det här och mer därtill kommer du att få lära dig i vår köpguide om risprotein. Vi har dessutom med 10 risproteinpulver som är utmärkta alternativ för dig som vill prova att använda dig av det. 

I premiumklassen i vår köpguide vann Holistic Risprotein Ekologiskt. I mellankategorin placerade vi Rawpowder Risprotein 80% Eko som vinnare och vårt budgetalternativ heter Superfruit Risprotein EKO. Den intressanta specialaren vi har med heter Sunwarrior Classic Risprotein.

Premium: Holistic Risprotein Ekologiskt

Holistic Risprotein är ett klassiskt vegetabiliskt protein för dig som är medveten om vad du stoppar i dig. Här får du ett proteinpulver som är tillverkat på rent, groddat ekologiskt råris och ingenting annat. Det har hög biotillgänglighet, vilket är en fördel för dig som tränar mycket. En nackdel för den känslige är smaken, som många upplever inte är så tilltalande.

Fördelar

 • Hypoallergent
 • Hög biotillgänglighet

Nackdelar

 • Smakar inte så gott

Mellan: Rawpowder Risprotein 80% Eko

Rawpowder risprotein är ett milt och skonsamt proteinpulver utan artificiella ingredienser eller tillsatser. Proteinet har hög biotillgänglighet och passar personer som har känslig mage eller är laktosintoleranta. Proteinet är tillverkat av ekologiskt råris.

Fördelar

 • Skonsam mot magen
 • 80 % protein

Nackdelar

 • Liten påse som snabbt tar slut

Budget: Superfruit Risprotein EKO

Superfruit Risprotein EKO är ett ekologiskt proteinpulver som passar alla med känslig mage. Proteinpulvret är också lämpligt för veganer och vegetarianer. Här ingår inga tillsatser eller smakämnen, vilket är en klar fördel för den som vill ha ett rent proteinpulver. 

Det kan däremot vara en nackdel för den som vill ha ett välsmakande proteinpulver, då den inte har några smaktillsatser som kan kamouflera den naturella smaken.

Fördelar

 • Ekologiskt
 • Hög andel proteiner
 • Prisvärt

Nackdelar

 • Smaken tilltalar inte alla

Special: Sunwarrior Classic Risprotein

Sunwarrior Classic Risprotein är en produkt som är tillverkad enligt rawfood-principen, men inte bara det. Riset har också fermenterats innan tillverkningen av pulvret. Fermenteringen gör att näringsvärdet är exceptionellt högt och och du får ett riktigt högklassigt vegetabiliskt proteinpulver.

Fördelar

 • Fermenterat
 • Innehåller BCAA
 • Med tre olika smaker

Nackdelar

 • Kostar mycket mer än genomsnittet

Köpguide

Vad är risprotein?

Risprotein är proteinpulver som framställs av ris. I tillverkningsprocessen separeras proteinet från risets kolhydrater och kvar blir en koncentrerad form av vegetabiliskt protein. I risproteinpulvret finns också de vitaminer och mineraler bevarade, som naturligt finns i riset.

En bra proteinpulverprodukt ska ha högvärdiga aminosyror och i risprotein finns det tillräckligt mycket bra sådana för att pulvret ska kunna vara ett bra alternativ till exempelvis vassleprotein.

Vad har risprotein för hälsofördelar?

Risprotein är skonsamt mot känsliga magar och kan med fördel användas av glutenallergiker och laktosintoleranta som vill ha ett bra proteinpulver. Risprotein av hög kvalitet är tillverkat utan tillsatsämnen och därför passar den även dig som vill ha ett naturligt protein utan alltför mycket artificiella tillsatser och ingredienser.

Många med IBS eller med känslig mage på andra sätt, har svårt att bryta ner mjölkproteiner. Oftas tål dessa personer däremot proteinpulver tillverkade av ris. De är mycket milda och skonsamma mot magen.

Är risprotein ett fullvärdigt protein?

Ett ett fullvärdigt protein ska innehålla en tillräcklig varierad mängd aminosyror, så att att pulvret får ett så högt biologiskt värde som möjligt. Risprotein har ett relativt högt biologiskt värde, men är inte helt och hållet fullvärdigt. 

Vegetarianer och veganer som vill ha hundraprocentigt fullvärdigt protein kan kombinera flera vegetabiliska proteinkällor och då få ett fullvärdigt proteinintag. En vanlig variant är att kombinera ärt- och risprotein exempelvis. 

Risproteinpulver i kombination med en i övrigt allsidig kost, ger ett biologiskt värde som är så pass högt att det fungerar utmärkt att ta som proteinpulver inför träning. Några viktiga aminosyror du kan hitta i risprotein: 

 • Asparaginsyra. Fungerar som en byggsten för att bygga muskler. Spelar också en roll för frisättandet av hormoner i kroppen.
 • Tyrosin. Även tyrosin bygger muskler och ingår ofta i uppiggande kosttillskott. Den kan öka både fettförbränningen och prestationsförmågan under träning. Det är också en viktig aminosyra som bygger upp dopamin och adrenalin i kroppen.
 • Cystein. Har flera funktioner i kroppen, bland annat medverkar den till förnyelsen av hår, hud och naglar. Cystein är också en av de främsta svavelbärarna av alla aminosyror.
 • Prolin. En aminosyra som understödjer kollagenproduktionen. Kollagen stödjer all bindväv i kroppen och understödjer även hudens hälsa och fräschör. 

Risprotein i jämförelse med andra proteinpulver

En klar fördel med risprotein är den rena framställningsprocessen, som gör att få kemikalier behövs. Du får en produkt utan tillsatser, vilket tilltalar många. Att det är ett proteinpulver med en hög mängd aminosyror trots att det varken innehåller laktos eller gluten, anses som en klar fördel för många. 

Vassleprotein kan vara slembildande precis som mjölkprodukter i övrigt. För den som har besvär med detta, är ett risprotein vanligtvis ett utmärkt alternativ som inte ger sådana biverkningar.

Hur använder jag risprotein?

Risprotein används precis som vilket proteinpulver som helst. Du kan blanda det med din shaker och ta med till gymmet, använda det till puddingar eller varför inte blanda ner det i din smoothie. På förpackningarna finns alltid anvisningar om den rekommenderade dagsdosen.

Hur smakar risprotein?

Naturellt risprotein smakar inte särskilt mycket och därför passar det bra om du tycker om att själv blanda till proteindrinkar i form av smoothies och liknande. Det bör tilläggas att många även har svårt med den naturella smaken och tycker den smakar papper.

Men vill du ha ett enkelt och snabbt kosttillskott som är baserat på risprotein, så finns det också risproteinpulver med med de vanliga proteinpulversmakerna; det vill säga vanilj, choklad, jordgubb och så vidare.

Vad ska jag tänka på när jag köper risprotein?

När du ska välja ett bra risprotein ska du alltid titta på ingredienslistan. Ta ställning till för hur mycket tillsatser och smakämnen som du tycker är acceptabla, innan du bestämmer dig. Det finns också anledning att titta på olika sötningsmedel i proteinpulverprodukter och det gäller förstås även risprotein. 

Vissa anser att aspartam och sukralos inte är nyttigt att inta och vill därför undvika detta. Men här går åsikterna isär och det är bra att läsa på om olika sötningsmedel innan köpet, om det är så att du inte föredrar en naturell produkt. 

Det finns risprotein som är framställt av konventionellt odlat ris eller ekologiskt ris. För dig som vill undvika rester av bekämpningsmedel av olika slag, är ett ekologiskt alternativ givet. 

Prisnivån kan skilja sig markant från varumärke till varumärke och även här kan det vara bra att göra en jämförelse mellan olika produkter.

Har risprotein några biverkningar?

Risprotein är milt för magen och för sällan med sig några biverkningar, så länge du håller dig till rekommenderad dagsdos. Märker du att du exempelvis blir dålig i magen av risproteinet, bör du omedelbart göra uppehåll i användningen. Tränar du hårt för att bygga muskelstyrka, kan du behöva kombinera risproteinet med andra växtproteiner, för att få önskat resultat.

Risprotein Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Det finns mycket intressant läsning om risprotein och det har inte varit svårt att hitta tillräckligt med data för att göra ett urval av bra produkter. På basen av tester och kundrecensioner har vi valt ut fyra favoriter, som vi kan rekommendera.

Premium: Holistic Risprotein Ekologiskt

Holistic Risprotein ett ekologiskt proteinpulver utan tillsatser och konserveringsmedel. Pulvret är tillverkat av ekologiskt råris, vilket gör det lättsmält och med en mild smak. 

Proteinpulvet innehåller 80 % rent protein och upptaget är hela 95 %. Du får här ett proteinpulver som bidrar till att öka och bibehålla muskelmassan, samt bygga en stark benstomme. 

Holistic Risprotein passar dig som är känslig mot mjölk och soja och är ett bra alternativ för allergiker. Fungerar utmärkt som proteintillskott för dig som tränar mycket och vill öka ditt proteinintag.

Kan tas en till två gånger per dag enligt anvisningar. Det här är ett mycket omtyckt proteinpulver av många, som dock ofta får ett minus för smaken.

Fördelar

 • Hypoallergent
 • Hög biotillgänglighet

Nackdelar

 • Smakar inte så gott

Mellan: Rawpowder Risprotein 80% Eko

Rawpowder Risprotein med 80 % lättupptagligt protein, är ett enkelt proteintillskott som har framställts ur ekologiskt ris. Kolhydraterna är separerade och är ett högkvalitativt protein med hög biotillgänglighet. 

Är du laktosintolerant är Rawpowder risprotein perfekt. Det passar också bra för veganer och vegetarianer som vill ha ett proteintillskott. Risproteinet innehåller en hög mängd av aminosyror, tack vare att det är framställd på ett skonsamt sätt där näringsämnena kunnat bevaras. 

Rawpowder är ett företag som vid det här laget har många års erfarenhet av tillverkning kosttillskott av olika typer. De utgår alltid från naturens eget skafferi och de råvaror som inte är certifierade, skördas i vilt tillstånd i områden där miljöföroreningar är mycket låga.

Fördelar

 • Skonsam mot magen
 • 80 % protein

Nackdelar

 • Liten påse som snabbt tar slut

Budget: Superfruit Risprotein Eko

Risproteinet från Superfruit innehåller 88 % protein och passar vegetarianer och veganer. Proteinet är tillverkat av ekologiskt ris och kan bidra till att bibehålla muskelmassan vid viktminskning, samt hjälpa till att öka den vid träning. 

Superfruits Risprotein innehåller 10 essentiella aminosyror. Pulvret är hypoallergent och passar både laktosintoleranta och glutenallergiker. Eftersom kolhydraterna är separerade från risproteinet är kolhydratmängden låg och det gör den utmärkt som proteintillskott.

Fördelar

 • Ekologiskt
 • Hög andel proteiner
 • Prisvärt

Nackdelar

 • Smaken tilltalar inte alla

Special: Sunwarrior Classic Risprotein

Sunwarrior Classic Risprotein är ett revolutionerande proteinpulver, eftersom det är tillverkat av fermenterat råris. Fermentering är en speciell preparering av växter, sädesslag och nötter, som gör att alla näringsämnen såsom vitaminer och spårämnen i livsmedlen frigörs och lättare kan upptas av kroppen. 

Ett sådant fermenterat råris har Sunwarrior använt som basen för sitt risproteinpulver och det ger en exceptionellt näringsrik produkt. Du får ett proteinpulver som innehåller en hög halt av aminosyror och BCAA. Dessutom är produkten tillverkad enligt rawfoodprincipen, vilket ytterligare gör att näringsämnen bevaras, eftersom råvarorna aldrig hettas upp.

Sunwarrior Classic risprotein är dyrare än de andra proteinpulvren på marknaden, men innehåller också så mycket mer fullvärdigt protein, samt andra mineraler och vitaminer. Det är en högoktanig näringskälla som är perfekt både att ha inför träning, eller för dig som generellt vill öka ditt närings- och proteinintag.

Fördelar

 • Fermenterat
 • Innehåller BCAA
 • Med tre olika smaker

Nackdelar

 • Kostar mycket mer än genomsnittet

Risproteinen som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Hittade du inte det du söker bland våra favoriter? Då kan vi presentera några risproteiner till, som kan vara intressanta för dig. De håller alla hög kvalitet och är väl värda att ta en närmare titt på.

Healthwell Vegan Protein

Healthwell Vegan Protein är ett intressant proteinpulver från källorna ris, havre och ärtor. Förutom det breda spektrat av aminosyror, finns här också tillsatta vitaminer och mineraler, däribland vitamin B12, B6 och selen. 

Veganskt vitamin D finns också i pulvret. Healthwell Vegan Protein kan användas i smoothies, blandas ut i vätska eller gröt, för att få ett mättande och gott mellanmål. Proteinhalten är 74 procent. Proteinpulvret är också helt fritt från sötningsmedel.

Fördelar

 • Veganskt
 • Brett spektrum av aminosyror

Nackdelar

 • Lägre proteinhalt än andra proteinpulver
 • Smaken tilltalar inte alla

Protein Veganprotein Choklad

Protein Veganprotein Choklad är ett protein som är perfekt för alla som vill ha en högvärdig proteinkälla som är vegetabilisk. Proteinpulvret har en bra bredd av aminosyror, tack vare sin blandning av ärt-, havre-, hampa och risprotein. Smaken brukar inte vara det som omtalas mest när det gäller vegetabiliska proteinpulver, men den här gillas faktiskt av många.

En nackdel är att förpackningen är stor och på hela 1,2 kg, vilket gör det svårt att beställa hem pulvret för den som bara skulle vilja prova på produkten.

Fördelar

 • God chokladsmak
 • Vegansk

Nackdelar

 • Finns endast i förpackning på 1,2 kg

Superfruit Organic Protein

Organic protein innehåller proteiner från hampa, ris och ärtor. Proteinpulvret innehåller inga sötningsmedel eller smaksättningar och samtliga ingredienser är ekologiska. Du får alltså ett rent proteinpulver utan konstiga tillsatser. 

Superfruit har sedan 2007 försett oss med superfoodlivsmedel av hög kvalitet och varierande slag. Deras ekologiska, växtbaserade protein är mycket prisvärt, precis som många andra av deras produkter.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Bra muskelåterhämtning efter träning

Nackdelar

 • Inga smaker att välja mellan

Alpha Plus Ultraclear Sustain Naturell

Alpha Plus Ultraclear Sustain Naturell innehåller förutom risprotein även rismjöl, vitamin D, A samt kalcium. Vitaminerna bidrar till att bibehålla slemhinnornas hälsa samt immunförsvaret och kalcium hjälper matsmältningensfunktionen.

Alpha Plus risprotein kan användas i smoothies, i bakning eller att göra en ren mellanmålsdryck med. Fungerar egentligen inte som ett rent proteinpulver, eftersom rismjölet i produkten gör att den innehåller mycket kolhydrater.

Fördelar

 • Med tillsatt D- och A-vitamin
 • God smak

Nackdelar

 • Hög andel kolhydrater

Bättre Hälsa Växtprotein Ekologiskt

I Bättre Hälsas proteinpulver får du 50 % risprotein och 50 % ärtprotein från gula ärtor. Ris- och ärtprotein tillsammans gör att spektrat av aminosyror blir bredare och du får ett högre upptag av proteiner. Det gör att Bättre Hälsas växtprotein är ett utmärkt proteinpulver att ta före eller efter träningspasset. Proteinpulvret är sötat med stevia och smaksatt med vaniljpulver.

Fördelar

 • Hög biotillgänglighet
 • Skonsamt för magen

Nackdelar

 • Svag vaniljsmak

Green Nutrition Protein Mix

Green Nutrition Protein Mix är ett vegetabiliskt proteinpulver med två olika smaker: jordgubb och choklad. Den fungerar som utmärkt som ett vegetabilisk alternativ att använda efter träning eller som ett mättande mellanmål. Proteinkällorna består av havre, hampa och ris. Pulvret är naturligt fritt från laktos och smaksatt med stevia.

Fördelar

 • Mättande
 • Bra efter träning

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av mjölk och soja

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad