Bästa pumpakärnor 2024 – Läckert superfood med många hälsofördelar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Pumpafrön är inte bara något som gör morgongröten eller yoghurten extra läcker. Det är också ett livsmedel som bidrar med mängd viktiga näringsämnen. Om det och mer därtill ska du få lära dig allt om i vår stora köpguide om just pumpafrön! Vi önskar dig god läsning!

Boosta din hälsa och förebygg sjukdomar med pumpafrön

Många letar information om pumpafrön efter att de hört talas om dess hälsobringande egenskaper, som sägs kunna hjälpa mot både prostataproblem och sömnbesvär. I vår stora köpguide kommer vi att gå igenom om exakt vilka näringsämnen som pumpafrön innehåller men också vad de kan ha för hälsofördelar. 

Som vanligt i våra köpguider rekommenderar vi också några bra produkter. Givetvis har vi med några bra köptips för dig som är intresserad att prova på pumpafrön eller olika produkter med pumpafrön i. 

Vinnaren i premiumklassen den den här gången heter Biofood Pumpafrön EKO. I mellankategorin vann RawFoodShop Pumpakärnor EKO och för den som söker ett bra budgetalternativ rekommenderar vi Urtekram Pumpakärnor EKO

För dig som vill ha pumpafrön i dess allra mest näringsrika form rekommenderar vi vår spännande specialare Rawpowder Ekologiskt Pumpakärnprotein.

Premium: Biofood Pumpafrön EKO

Svenska företaget Biofood, är importörerna av dessa ekologiska pumpafrön från Kina. De är certifierade med EU:s märkning för ekologiskt jordbruk och är förpackade i komposterbara påsar. Förpackningen består endast av skalade pumpafrön och här finns inga tillsatser eller konserveringsmedel i övrigt.

Fördelar

 • Ekologiska
 • Utan tillsatser

Nackdelar

 • Opraktisk påse som lätt går sönder

Mellan: RawFoodShop Pumpakärnor EKO

RawfoodShops ekologiska pumpakärnor har en mild och god smak utan beska som passar perfekt på sallader, i bakning eller för att ge härlig krisp till morgongröten eller yoghurten. 

RawfoodShop säljer och distribuerar ekologiska livsmedel till bra priser och med hög kvalitet. De samarbetar endast med certifierade producenter och köper av odlarna direkt, utan dyra mellanhänder.

Fördelar

 • Ekologisk produkt
 • Praktiskt förpackad

Nackdelar

 • Finns ej i fler storlekar

Budget: Urtekram Pumpakärnor EKO

Urtekrams pumpakärnor är ekologiska, skalade och helt naturella. Produkten innehåller alltså inga tillsatser eller konstgjorda ämnen för att förlänga hållbarheten på fröna eller liknande. Urtekram tillhandahåller certifierade, ekologiska produkter och precis som deras sortiment i övrigt är det här en produkt av hög kvalitet.

Fördelar

 • Prisvärda
 • Ekologiskt certifierade

Nackdelar

 • Opraktisk förpackad

Special: Rawpowder Ekologiskt Pumpakärnprotein

Specialaren i vår köpguide är en väldigt spännande produkt, nämligen pumpakärnprotein! Det är ett proteinpulver som effektivt bidrar med aminosyror till kroppens byggstenar. Men inte nog med det, proteinpulvret har en mycket hög halt av alla de näringsämnen som pumpafrön har.

Produkten består av ingenting annat än pumpakärnprotein innehållande tryptofan, magnesium, höga halter zink, vitaminer, mineraler och alla de andra nyttigheter som pumpafrön innehåller men i komprimerad form.

Fördelar

 • Mycket rik på zink
 • Utan tillsatser och konserveringsmedel
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Tar en stund att lösa upp i vätska

Köpguide

Vad är pumpafrön?

Pumpafrön är precis vad det låter som: det vill säga de frön som sitter inuti en pumpa. I affärerna går det att köpa pumpafrön både med och utan skal. Pumpafrön har ett rikligt näringsinnehåll på bland annat magnesium, fosfor, järn, zink, betakaroten och kalium. 

Pumpafrön är gott att använda i matlagning och i bakverk. Det är jättegott att ha i sallader och matbröd. Lättsaltade och rostade blir de ett härligt och nyttigt snacks. 

Näringsämnen i pumpa:


Betakaroten

Betakaroten är ett förstadium till vitamin A. A-vitamin är bra för synen, slemhinnorna och för hudens hälsa. För dem som är överkänsliga mot solen och vill stärka huden, så är det bra med ett intag av vitamin A eller betakaroten. 

Zink

Ett nödvändigt mineral som är en förutsättning för att enzymerna i kroppen ska fungera som sig bör. Zink påverkar omsättningen av fett, kolhydrater, proteiner och vitaminer i kroppen. 

Våra livsmedelskällor tillgodogör sig zink från våra jordar, men eftersom mängden minskat i våra utarmade marker är just zinkbrist en vanlig åkomma. Zink bidrar till immunförsvarets effektivitet, hälsosamt hår och frisk hud. 

Mineralen är också viktigt för det centrala nervsystemet och hjärnan. De senaste åren har zink rönt uppmärksamhet som ett ämne som kan motverka prostatabesvär. 

Järn 

Ett väldigt viktigt för ämne för att våra kroppar ska fungera som de ska. Vi kan själva inte producera järn, utan behöver få det i oss via kosten. Får vi inte i oss tillräckligt med järn försvagas våra muskler och vårt nervsystem. Påverkar också hud, hår och naglar. 

Fosfor

Livsviktigt mineral för våra kroppar och i samverkan med kalcium och magnesium ger det starkare skelett och tänder. Fosfor är viktigt för att frigöra energi i kroppen samt reglera ämnesomsättningen. Fosfor bidrar till att upprätthålla en normal vätskebalans och är viktigt för transporten av fettsyror i blodet. 

Kalium

Kalium är ett livsnödvändigt grundämne som behövs för att musklerna och nervfunktionerna ska fungera som normalt. Kalium är också viktigt för reglering av blodtrycket.

Magnesium 

Ett väldigt viktigt spårämne för våra kroppar och det har en rad viktiga uppgifter. Magnesium är delaktigt i olika kemiska processer i kroppen och magnesium behövs bland annat för proteinproduktion, omsättning av kalcium och normal muskel- och nervfunktion. 

De som tränar hårt har också glädje av magnesium för snabbare återhämtning och minskad risk för att musklerna krampar. 

Omega 3 

Ett samlingsnamn för en grupp fleromättade fettsyror. Omega-3 fetterna EPA och DHA är de allra viktigaste. Kroppen kan inte själv producera omega 3, utan måste få det via livsmedel eller kosttillskott. 

Omega-3 fetter är antiinflammatoriska och är bra för blodkärlens optimala funktion. Omega-3 är också viktig för hjärnans och nervsystemets funktioner. Inom alternativmedicinen används omega-3 för att förebygga alzheimers, minska koncentrationsproblem och minska symptom på ADHD. 

Tryptofan 

En aminosyra som omvandlas till melatonin och serotonin i hjärnan. Melatonin är ett hormon som hjälper oss att slappna av och komma till ro på kvällarna. Det är direkt kopplat till vår sömncykel och väldigt viktigt för god hälsa. 

Serotonin är en signalsubstans och brist på den orsakar sömnsvårigheter och depression. Tryptofan bidrar till att hålla både melatonin- och serotoninnivåerna på en bra nivå i hjärnan.

Vilka är hälsofördelarna med pumpafrön?

Som många säkert förstår efter att ha läst ovanstående lista om pumpafröns innehåll så anses också pumpafrön ha en mängd hälsofördelar. Inte minst är det en av de bästa källorna till omega 3 som finns i växtriket. 

Pumpafrön anses också vara bra för att: 

 • Kontrollera diabetes. Hälsofördelarna med pumpafrön är att den kan hjälpa till att stabilisera blodsockernivåerna och hålla kroppens glykemiska index i schack.
 • Stärka hjärtat. Pumpafrön är en rik källa till ämnen som är bra för din hjärthälsa och kan hålla blodtrycket på en bra nivå.
 • Behandla artrit. Pumpafrön innehåller antioxidanter och ämnen som neutraliserar urinsyra i blodet. Det gör att artrit, artros och reumatiska smärtor kan lindras, tack vare pumpafrön.
 • Förbättra sömnen. Som vi redan var inne på här ovan, innehåller pumpafrön tryptofan som stimulerar melatoninproduktionen i kroppen. Det gör att du lättare kan slappna av och somna på kvällen.
 • Förebygga prostataproblem. Pumpafrön har varit omtalat för att kunna förebygga olika problem med prostatan. Zink håller prostatahyperplasi under kontroll och zink och andra fördelaktiga ämnen för prostatahälsan kan du få i dig vid intag av exempelvis pumpafröolja.

Är pumpafrön särskilt fördelaktiga för mäns hälsa?

Eftersom pumpafrön innehåller rikliga mängder zink samt aminosyror som inte bara är bra för prostatan utan också för urinblåsans hälsa, så kan extrakt från pumpafrö eller pumpafröolja definitivt vara värt att prova på. Det kan exempelvis hjälpa den som behöver gå upp och tömma blåsan ofta på nätterna. 

Vissa studier har gjorts där förbättringar i urinering och prostatans hälsa gjordes under intag av pumpafröolja under en längre period. 

De flesta män har någon gång i livet problem med prostatan i någon form. Så varför inte förebygga framtida besvär genom att regelbundet äta pumpafrön eller ta lite pumpafröolja på salladen?

Vissa studier har gjorts där det verkar finnas indikationer på att pumpafrön kunde ha en hämmande effekt på bröstcancer och prostatacancer.

Hur får jag i mig pumpafrön i kosten?

Pumpafrön eller pepitas som de också kallas, är lätta att att tillgodogöra sig i kosten. Det är ett gott och knaprigt frö som passar till väldigt många olika rätter. Det är jättegott att strö pumpafrön på en sallad, på yoghurt eller på fil. 

Pumpafrön passar också särskilt bra i matbröd och är definitivt värt att ha med i brödet om du bakar själv. Annars går det faktiskt alldeles utmärkt att strö lite pumpafrön på mackan också! 

Pumpafröolja har en god, mild och nötig smak och passar alldeles utmärkt att använda som salladsdressing. Den bör inte användas till stekning, eftersom oljan inte tål upphettning.

Har pumpafrön några biverkningar?

Om du äter pumpafrön varje dag, behöver du inte oroa dig för att du skulle få ett ohälsosamt överskott av något av de verksamma ämnena. Däremot kan nöt- och fröallergiker naturligtvis också vara allergiska mot pumpafrön.


Pumpakärnor Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

I våra fyra vinnarkategorier har vi några pumpafröprodukter av riktigt hög kvalitet. Vi har gjort urvalet utgående från all den information vi samlat in på nätet som har bestått av företagens egna fakta och innehållsförteckningar på produkterna, samt användares egna upplevelser och uppfattningar om dem.

Premium: Biofood Pumpafrön EKO

Biofoods pumpafrön är skördade på ekologiska pumpaodlingar i Kina. Fröna innehåller inga smakämnen, inget salt eller tillsatt socker. Fröna är skalade och kan användas direkt på gröt, müsli, på yoghurt eller till olika typer av matlagning. 

Det blir ett krispigt och välsmakande komplement till måltiden, samtidigt som du får i dig alla hälsosamma fettsyror, proteiner och näringsämnen. Biofood Pumpafrön Eko innehåller förstås också rikliga mängder av zink, som är kännetecknande för pumpafrö.

Biofood är ett svenskt företag som sysslat med import och distribution av högkvalitativa, ekologiska varor ända sedan 1980-talet. Deras hälsokostaffär finns fortfarande i Stockholm och företaget samarbetar med flera stora producenter av ekologiska livsmedel och tillskott. Att köpa deras produkter är en god garanti för att du ska få bra och pålitliga produkter av hög kvalitet.

Fördelar

 • Ekologiska
 • Utan tillsatser

Nackdelar

 • Opraktisk påse som lätt går sönder

Mellan: RawFoodShop Pumpakärnor EKO

RawFoodShop Pumpakärnor EKO är precis som premiumvinnaren ekologiska och innehåller höga mängder fibrer, proteiner och mineraler. RawFoodShop pumpafrön är certifierade och innehåller inga tillsatser eller konserveringsmedel. De är rikliga på omega 3, 6, zink och järn. 

Förpackningen är tyvärr inte lika miljövänlig som vår premiumvinnare, men däremot är den mer praktisk. Påsen är lätt att öppna och dessutom återförslutningsbar, så du kan förvara pumpakärnorna i den. Påsen har också en platt botten så att den kan ställas i ett skåp på ett praktiskt sätt.

Fördelar

 • Ekologisk produkt
 • Praktiskt förpackad

Nackdelar

 • Finns ej i fler storlekar

Budget: Urtekram Pumpakärnor EKO

Pumpakärnorna från danska Urtekram består av obehandlade, osaltade pumpakärnor som ger rikligt av de näringsämnen som kärnorna innehåller. För dig som är ute efter den rikliga mängden zink i pumpa, är det här ett utmärkt alternativ att dagligen använda i din matlagning. 

Fröna är importerade från ekologiska odlingar i Kina och certifierade. Urtekram har varit verksamt i många decennier på marknaden och säljer allt från ekologisk och naturlig hudvård till ekologiska livsmedel. 

Vi kan därför lita på att det här är pumpafrön av hög kvalitet. Ett litet minus i kanten blir det dock för hur fröna är förpackade. Påsen går lätt sönder efter den öppnats och är svår att förvara fröna i. Det gör det aningen mer omständigt och enklast är det om du helt enkelt häller över fröna i en burk.

Fördelar

 • Prisvärda
 • Ekologiskt certifierade

Nackdelar

 • Opraktisk förpackad

Special: Rawpowder Ekologiskt Pumpakärnprotein

Pumpakärnprotein är en produkt för dig som verkligen vill tillgodogöra dig pumpafröets alla fördelar, samtidigt som du får ett högkvalitativt proteinpulver. Här får du omega-3, tryptofan, mangan, magnesium och alla andra näringsämnen i komprimerat format. 

Pumpafrön innehåller fullvärdigt protein för dig som är vegan och vill du ha ett bra vegetabiliskt alternativ är det här perfekt. 

Den är också bra för dig som vill ta pumpafrön för specifika åkommor. Här har du heller inga konstiga tillsatser och sötningsmedel som många andra proteinpulver har, utan endast pumpakärnprotein och ingenting annat. Du kan själv smaksätta den med favoritbär, frukter och juicer, även om den också kan blandas ut endast i vatten.

Fördelar

 • Mycket rik på zink
 • Utan tillsatser och konserveringsmedel
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Tar en stund att lösa upp i vätska

Pumpakärnorna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Våra utmanare bjuder på några spännande alternativ, där pumpafrön utgör en huvudsaklig ingrediens. Här hittar du både pumpafröolja och granola innehållande pumpafrön. Produkterna är definitivt värdiga utmanare till favoriterna i köpguiden!

Renée Voltaire Pumpakärnor i Choklad

Vill du gärna ha något sött till eftermiddagsfikat eller på kvällskvisten, men letar något hälsosammare alternativ till den vanliga kanelbullen eller småkakorna? Då kan vi varmt rekommendera de här läckra, rostade pumpafröna som doppats i mörk choklad! 

Passar som godis, som efterrätt eller varför inte på müslin eller på en frukttallrik. Produkten är omtyckt och har många bra recensioner på nätet.

Fördelar

 • Med mörk choklad
 • Knapriga och goda
 • KRAV-märkt

Nackdelar

 • Liten påse
 • Kan innehålla spår av nötter

AROMATIKA Pumpkin Seed Oil

Pumpafröolja är exceptionellt rikt på zink, selen, magnesium, kalcium och andra mineraler och spårämnen. Den innehåller också vitamin E, K, C, B6, B1, B2 och A. Oljan innehåller förstås också de nyttiga omega-3 fetterna. 

Den här oljan kan du ta både för smakens skull och av hälsoskäl. Den tål inte upphettning utan att förstöras, men kan med fördel användas i dressingar och i kalla såser.

Fördelar

 • Mycket näringsrik
 • Höga halter zink

Nackdelar

 • Tål ej upphettning

Pumpkin Seed Cookbook: Recipes for Pepitas and Pumpkin Seeds

Vill du inkorporera pumpafrön i maten men saknar kreativa sätt att göra det på? Då har vi här en hel receptbok som ger dig inspiration för en massa bakverk, maträtter och spännande desserter där du kan använda pumpafrön! 

Här får du tips på spännande kryddblandningar du kan använda för att göra goda snacks av pumpafrön och även recept på bakverk där rikliga mängder pumpafrön ingår.

Fördelar

 • Massor med roliga recept med pumpafrön
 • Smidig pocketbok

Nackdelar

 • Boken finns endast på engelska

BarkTHINS Dark Chocolate Pumpkin Seed

BarkTHINS Dark Chocolate Pumpkin Seed är definitivt produkten för alla chokladälskare! Här har du ett underbar chokladsnacks innehållande pumpafrön och havssalt. Perfekta till eftermiddagsfikat eller som en liten godbit att bjuda gästerna på.

Chokladbitarna är förpackade i en praktisk, återförslutningsbar påse som gör att konsistens och smak håller sig intakt efter öppning. Ett plus också för att en stor del av innehållet är Fairtrade-certifierat.

Fördelar

 • Läckert och nyttigt alternativ till godis
 • Praktiskt förpackad
 • Inga konserveringsmedel

Nackdelar

 • Endast information på engelska

Renee Voltaire Crunchy Granola Blåbär & Hallon

Här har vi en produkt för dig som vill ha pumpafrön färdigt inkluderade i frukosten eller som mellanmål. Granola är ett perfekt alternativ till müsli och kan med fördel användas på yoghurten, med mjölk eller som topping på gröt. 

Granolan innehåller pumpakärnor, frystorkade blåbär, hallon, quinoa och kornmalt. Produkten är sötad med äppeljuice, så här slipper du alltså socker eller annat sötningsmedel. En given produkt för dig som inte vill göra egna müsliblandningar.

Fördelar

 • Sockerfri
 • Inga tillsatser

Nackdelar

 • Ej ekologisk produkt

Rawpowder Ekologisk Superbärmix RAW

I Rawpowder Ekologisk Superbärmix RAW får du en samling härliga superbär i kombination med näringsrika pumpakärnor. I blandningen ingår förutom pumpafrön, tibetanska gojibär, tranbär, mullbär, incabär och kakaonibs. 

Det är en riktigt härlig blandning som är underbar att blanda på allt från gröt och müsli till att äta direkt som snacks. Du får ett mycket brett spektrum av näringsämnen som kompletterar pumpafröna perfekt.

Fördelar

 • Med många nyttiga ingredienser
 • God och knaprig blandning
 • Europeiska pumpakärnor

Nackdelar

 • Liten förpackning

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad