Bästa matcha pulver 2024 – Ceremoniell tedryck som blivit en hälsotrend

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Är du nyfiken på matcha? Vill du veta mer om hur det tillagas och hur du kan använda matcha i matlagning? I så fall önskar vi dig välkommen till vår stora guide om matcha! 

I den här köpguiden kommer vi nämligen att grundligt gå igenom matchans användningsområden och näringsämnen. Givetvis kommer du också att få lära dig hur du tillagar en kopp matcha enligt konstens alla regler!

Baka, laga mat och tillaga drycker med matcha

I den här artikeln kommer vi alltså att fördjupa oss i tesorten matcha. Den ceremoniella drycken från Japan har spridit sig i världen, och den har dessutom sedan länge använts i det japanska köket som en ingrediens i matlagning. 

Matcha är alltså mycket mer än bara en tedryck och du kan använda det på en mängd olika sätt. Exakt vilka, kommer du att få lära dig mer om i vår köpguide och vi ger dig också ett grundrecept om du vill göra din egen dryck. 

Men vad vore väl en guide från oss om vi inte också rekommenderade ett antal bra produkter. Efter att vi sökt på nätet och gjort efterforskning om olika varumärken och deras matchaprodukter, har vi valt ut ett antal bra matchapuler, som vi varmt kan rekommendera. 

I premiumkategorin vann Renée Voltaire Matcha Green Tea Powder Eko. Vår mellanvinnare blev Vitaprana Organic Matcha Powder och en utmärkt budgetprodukt har vi också med vid namn Pukka Te Matcha Green. Vill du veta mer om matchans Rolls Royce, så ska du läsa om vår special Bättre Hälsa Ceremoniell Matcha Te Ekologisk!

Premium: Renée Voltaire Matcha Green Tea Powder Eko

Renée Voltaire Matcha Green Tea Powder Eko är en matcha med kvalitetsmärkning grade A. Det innebär att den har mycket hög kvalitet, både när det gäller smak, tillverkningsprocess och kvalitet i övrigt. Här får användaren en japansk matcha framställd efter konstens alla regler, för en optimal upplevelse.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Vacker färg
 • Kvalitetsmärken: grade A

Nackdelar

 • Väldigt liten burk som fort tar slut

Mellan: Vitaprana Organic Matcha Powder

Vitaprana Organic Matcha Powder är ett prisvärt matchapulver från Vitaprana. Det här är utmärkt för dig som vill ha en kvalitetsmatcha, utan att du behöver känna att du betalar för mycket. Passar bra för dig som vill beställa en prova på-påse eller använda den till en speciell sorts maträtt.

Fördelar

 • Prisvärt
 • Riktiga antioxidanter

Nackdelar

 • Förpackning endast i en storlek

Budget: Pukka Te Matcha Green

Pukka Te Matcha Green är en blandning där matcha är en av ingredienserna. Blandningen gör att den är billigare än vanlig matcha, men är inte desto mindre välsmakande för det. Teet är omtyckt av många användare. Det här är ett bra alternativ för den som vill ha en matchadryck, utan att lägga ner en större summa på en ren matcha.

Fördelar

 • Praktisk
 • Prisvärt

Nackdelar

 • Ej ren macha
 • Kan innehålla spår av selleri och senap

Special: Bättre Hälsa Ceremoniell Matcha Te Ekologisk

Bättre Hälsa Ceremoniell Matcha Te Ekologisk är den allra finaste matchasorten, som endast används i ceremoniella sammanhang. Kvaliteten är exceptionell och odlingsprocessen är komplicerad. Det resulterar i en matcha med en mild smak, som är mycket näringsrik och har extra högt innehåll av aminosyran l-teanin.

Fördelar

 • Överlägsen kvalitet
 • Mild och rund smak

Nackdelar

 • En av de dyraste matchasorterna på marknaden

Köpguide

Vad är matcha?

Matcha är ett pulver som är tillverkat av stenmalet, grönt te. Matcha betyder även malet te på japanska och är ett te som dricks dagligen av de flesta japaner. Här i Sverige pratar vi ofta om matcha te, vilket egentligen är en felbenämning, eftersom själva till tedrycken heter endast matcha. 

Matcha tillverkas av vårens första, utslagna teblad och endast de finaste bladen av hög kvalitet får användas. När tebladen skördats och torkats, plockas stjälkar och till och med venerna i till bladen bort. Bladen mals ner i en speciell typ av stenkvarn och resultatet blir ett mycket fint fördelat pulver. 

Matchapulver dricks genom att det vispas ner i hett vatten till en skummande dryck, där du alltså även dricker pulvret.

Matcha har under århundraden varit en mycket viktig del i den japanska, traditionella teceremonin. Traditionellt är ceremonin förenad med en rad etikettsregler, när det gäller allt från hur det ska vispas, till vilken temperatur vattnet ska ha. 

Den optimala temperaturen är 60-70 grader och matchan blandas i vattnet med hjälp av en liten bambuvisp. Vispen ska också traditionsenligt tillverkas på samma speciella sätt som den gjort i hundratals år.

Varför är matcha bättre än annat te?

Som många säkerligen hört talas om, anses grönt te vara mycket hälsosamt att dricka. Grönt te förknippas ofta med hälsoeffekter som bättre blodvärden, hjärthälsa och viktkontroll. 

Matcha anses vara det mest hälsosamma av alla gröna tesorter, eftersom de späda bladen är otroligt rika bland annat på klorofyll, vilket också därmed ökar näringsvärdet. Eftersom de pulveriserade bladen också intas, blir det tio gånger mer näringsrikt än en vanlig kopp bryggt te.

Vad har matcha för hälsofördelar?

Matcha har blivit en mycket trendig hälsodryck. Den är rik på antioxidanter och när matcha mätts enligt ORAC-metoden (en tabell som mäter antioxidantvärden i livsmedel), så ligger matcha på 2 400 enheter, att jämföra med blåbär som ligger på 93 enheter och gojibär som ligger på 253 enheter.

Näringsinnehåll

Som du nu redan vet om du läst texten ovan, är att matcha är mycket rikt på antioxidanter. Men matcha innehåller också mängder av andra näringsämnen som är fördelaktiga för kroppen:

 • Vitamin C 
 • Vitamin D
 • Aminosyror

Matcha passar många allergiker, eftersom den är både laktos- och glutenfri. Matchan innehåller heller inget socker. Det är inte allergiframkallande och de flesta klarar av att dricka grön matcha.

Hur smakar matcha?

Matcha har en speciell, något gräsaktig smak, som också kan påminna om spenat. Den tillhör den femte grundsmaken umami. Matcha från Japans södra delar har en mer uttalad sötma, eftersom de har ett varmare klimat. 

Matcha från Fuji och bergen i norr, har en mer mineralaktig smak och kan avge en svag ton av fisksås. Vi vill understryka att det kan vara svårt att beskriva smakerna och tolkningarna är många. Vissa tycker att smaken påminner om spenat, andra om spirulina och en del tycker att det påminner om nyponpulver. 

Matcha ska aldrig vara beskt, bittert eller upplevas som strävt när du dricker det. Om det gör det är det det sannolikt av en sämre kvalitet eller från en skörd som plockats senare under året. Matcha ska vara intensivt ljusgrönt i färgen och är det brunt eller grått, är det matcha av dålig kvalitet.

Vad säger forskningen om hälsofördelarna med matcha?

Det har gjorts ett flertal studier på matcha och dess hälsoegenskaper, inte minst i Japan. Även näringsämnena som matchan innehåller, har det gjorts olika forskningsprojekt på. De flesta verkar vara överens om matchans hälsoegenskaper, men det har inte gjorts tillräckligt många studier på människor än, för att att det skulle finnas några några enhetliga och säkra resultat.

Att antioxidanter, vitaminer och aminosyror har goda effekter för vår hälsa är något som många i forskarvärlden är överens om, även om det också här behövs mer studier.

Hur använder jag matcha för dess hälsofördelar?

Matcha är alltså ett pulver och traditionellt används det genom att du vispar ner det i en kopp hett vatten. Men numer har det också blivit modernt att använda matcha både i annan dryck och i olika maträtter.

Matcha i mat och dryck

Det finns gott om trendiga matlagare och matbloggare på nätet, som tipsar om hur du kan använda matcha på ett kreativt sätt i matlagning. Du kan använda det i bakning, genom att ersätta en liten del av mjölet med matcha. Du kan blanda ner det i din morgongröt eller du kan lägga till det i din smoothie. 

Det har till exempel blivit en populär dryck, som du kan köpa på många caféer idag. Du kan också använda det som ingrediens i nudelrätter eller varför inte strö det på dina popcorn!

Att tillaga en klassisk matcha

Den traditionella, klassiska matchen är ett te som görs på enbart vatten. För att göra den klassiska matcha usuchan, ska du gå till väga så här:

 1. Värm upp vatten till 80 grader och häll lite av vattnet i en skål, för att värma upp den. Häll ut vattnet när skålen värmts upp och torka sedan skålen torr.
 2. Tillsätt en tesked matcha i botten på skålen.
 3. Ta ca en matsked vatten och blanda matchen med en visp till en pasta. 
 4. Häll därefter i ungefär en deciliter vatten och vispa fram och tillbaka (inte i cirklar). Enligt traditionen ska du försöka följa mönstret i ett M, i cirka 15-20 sekunder tills du får ett tjockt och krämigt skum. När du har en fin och skummig yta, är drycken klar.

Vad ska jag tänka på när jag köper matcha?

Som beskrivs ovan, ska teet vara intensivt ljusgrönt och ha en fräsch doft. Det får inte lukta unket, vara brunt eller grått till färgen. Det finns gott om ekologiska alternativ, för den som föredrar det. 

Specialisterna av matcha menar att det alltid är bäst att köpa japansk matcha från årets skörd. En kvalitetsindikator är också priset, eftersom kvalitetsmatcha helt enkelt kostar mer. 

En billig matcha är sannolikt en matcha av låg kvalitet. Antagligen är det då från en sämre skörd senare på året. En kvalitetsmatcha är alltid tillverkad av ett te som skördats tidigt på våren.

Olika sorters matcha

Karaktären hos en matcha beror på vilken tesort den är gjord av, men också var buskarna växer och hur jordmånen är. Här får du prova dig fram tills du hittar en sort som du är mest förtjust i.

Det finns också en typ av tepulver som är besläktad med matcha, som kallas hojicha. Det är ett rostat pulver, som har en jordig och och mustig smak. Den här sorten tillverkas av matcha eller någon annan tesort.

Har matcha några biverkningar?

Överdriven konsumtion av matcha kan ge biverkningar, såsom kaffe och vanligt te också kan göra. Du kan få darrningar och svettningar, eftersom matcha innehåller tein. Du kan också få dålig mage av för stora mängder matcha. 1-3 koppar om dagen brukar vara lagom för de flesta.

Matcha Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Bara för några år sedan var matchen ett relativt okänt begrepp hos oss i Sverige, men nu har det blivit allt mer populärt. Det gör att alternativen när det gäller matcha har blivit fler. Vi har läst så många tester och kundrecensioner som vi kommit över på nätet och på basen av det har vi valt ut fyra stycken favoriter, som vi kan rekommendera våra läsare att prova på.

Premium: Renée Voltaire Matcha Green Tea Powder Eko

Renée Voltaire Matcha Green Tea Powder Eko är en matcha som är framställd av tesorten tencha. Den har en fantastiskt intensivt grön färg, tack en mängd näringsämnen. Den skördas i slutet av april, efter att buskarna legat övertäckta med tyg i ett par veckor, för att inte exponeras för solljus. 

Detta gör att ämnena theanin och katekin bevaras, vilket gör att matchan får sin intensiva gröna färg och söta smak. Tebladen ångas därefter och torkas. Efter torkningen avlägsnas ådring och stjälkar och därefter stenmals tebladen. Resultatet blir ett mycket finmalt, grönt pulver med ett högt näringsvärde och mängder med antioxidanter. 

Renee Voltaire rekommenderar att du förutom till dryck använder pulvret i bakverk, i sötsaker eller i matlagning, precis som det görs i Japan. Tillverkaren poängterar också att en kopp matcha sägs innehålla samma mängder antioxidanter som 10 koppar grönt te.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Vacker färg
 • Kvalitetsmärken: grade A

Nackdelar

 • Väldigt liten burk som fort tar slut

Mellan: Vitaprana Organic Matcha Powder

Vitaprana Organic Matcha Powder är tillverkat av tesorten camellia sinensis. Du får en finmalen, ekologiskt matcha som är mycket näringsrik och har ett högt innehåll av antioxidanter, polyfenoler och katechiner. Det kan ge dig ett kraftfullt skydd mot fria radikaler, som försämrar allmänhälsan och bryter ner kroppens celler. 

Matchan är enkel att använda och du blandar helt enkelt ut den med hett vatten och dricker teet som sådant. Du kan också tillsätta en växtbaserad mjölkdryck eller vanlig mjölk och på så vis få en matcha latte. Den fungerar också utmärkt att använda till bakning eller i smoothies.

Fördelar

 • Prisvärt
 • Riktiga antioxidanter

Nackdelar

 • Förpackning endast i en storlek

Budget: Pukka Te Matcha Green

I inledningen skrev vi att när det gäller matcha, så får du i stort sett vad du betalar för. Så att hitta en utpräglad budgetvariant är inte särskilt lätt. Pukka Te Supreme Matcha Green är det närmaste vi kan komma ett sådant och dessutom är det ett mycket bra alternativ. 

Pukka Te Supreme Matcha Green består av sencha grönt te, oothu grönt te, suoi gang grönt te och matchapulver. Teet är helt fritt från socker, konserveringsmedel, sötningsmedel och artificiella tillsatser. 

Eftersom det är färdiga påsar, är den enkel och smidig att tillaga och behöver inte vispas ut som matcha på lösvikt behöver göras. Häll en kopp hett vatten över tepåsen och låt dra en stund. Avnjut sedan drycken. Även den här kan du tillsätta mjölk i, för att få en lattedryck.

Fördelar

 • Praktisk
 • Prisvärt

Nackdelar

 • Ej ren macha
 • Kan innehålla spår av selleri och senap

Special: Bättre Hälsa Ceremoniell Matcha Te Ekologisk

Bättre Hälsas matcha är ett exceptionellt högkvalitativt matcha och är samma te som används i zenbuddhistiska teceremonierna. Det är det självklara valet för tekonnässören och du kan dricka med vetskapen om att du dricker ett av världens mest högkvalitativa matchasorter.

Det är ett utmärkt sätt att starta dagen på, då den innehåller l-theanin, som har en långtidsverkande, uppiggande effekt.

Teet har en avancerad tillverkningsprocess. Den ceremoniella matchan odlas helt i skugga 40 dagar innan skörd. Det ger plantan den mjuka, fylliga smaken, när det sedan mals ner till pulver. 

Avsaknaden av solljus gör att katechiner inte kan utvecklas och därmed finns heller ingen bitterhet i smaken. I skuggan utvecklas istället l-theaninet, vilket ger en sötaktig smak och balanserar den bittra smaken som kan finnas kvar. 

När det är dags för skörd plockas endast de översta, fina löven på busken och därefter måste de ångas inom 24 timmar och sedan torkas. Ceremoniell matcha är den allra finaste sorten inom matchakategorin och det är den som används vid olika ceremonier. Den här matchan används inte i matlagning, utan tillagas endast som dryck i Japan.

Fördelar

 • Överlägsen kvalitet
 • Mild och rund smak

Nackdelar

 • En av de dyraste matchasorterna på marknaden

Matchan som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Som vi nämnde är utbudet av matcha numera ganska stort och det finns en hel del sorter att välja mellan. Vi tyckte inte att alla bra produkter fick plats bland våra favoriter och därför vill vi presentera sex stycken matchapulver till, som är väl värda att titta närmare på eller bara variera sig med, för den som vill byta matchasort.

Rawpowder Matcha Supreme Eko

Rawpowder Matcha Supreme Eko är ett välsmakande matchapulver som du med fördel kan använda till att göra goda drycker av, men som även kan användas i bakning och matlagning. Även det här ett matchapulver av hög kvalitet som innehåller en mängd polyfenoler och antioxidanter.

Fördelar

 • Påse som är lätt att återförsluta och som håller tätt

Nackdelar

 • Smaken tilltalar inte alla

Go for Life Matcha Premium Eko

Go for Life Matcha Premium Eko är ett ekologiskt matchapulver som passar både att göra dryck av och att använda till bakning och matlagning. Det här är en produkt utan tillsatser eller sötningsmedel.

Go For Life är ett litet företag som erbjuder ekologisk superfood av hög kvalitet. Företagets grundare består av en grupp engagerade hälsoentusiaster och det är produkter som de själva använder sig av som de också tillverkar och distribuerar genom företaget.

Fördelar

 • Förpackad i Sverige
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Ganska högt pris

Terranova Matcha Green Tea

Terranova Matcha Green Tea är ett kosttillskott som innehåller grön matcha. En kapsel innehåller 400 mg av sorten camellia sinensis. Kapseln är vegetabilisk och innehåller inga fyllnadsmedel, bindemedel, färgämnen eller gelatin. 

Produkten är verkligen perfekt för dig som vill komma åt matchens hälsoegenskaper, men som inte tycker om smaken eller tycker att matcha är för krångligt att tillreda.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Lättsvalda kapslar
 • Ingen eftersmak

Nackdelar

 • Ett dyrt sätt att inta matcha på

Superfruit Foods Matchapulver Eko

Superfruit Foods Matchapulver Eko är ett pulver av hög kvalitet från camellia sinensis-busken. Det här teet är inte som så ofta tillverkat i Japan, utan i Kina. Superfruit Foods Matchapulver Eko är en bra allround-matcha, som kan användas i smoothies, i glass eller i bakning och matlagning.

Fördelar

 • Kan användas i många olika rätter och drycker

Nackdelar

 • Liten påse
 • Dyr matcha

Superfruit Matcha

Superfruit Matcha är ett grönt te som malts ner till ett fint pulver. Den har ett rikt innehåll av aminosyran l-theanin och har en härlig, ljusgrön intensiv färg. Superfruit matcha är importerat från södra Japan och har en mild och mjuk smak. 

Matchan passar bra att göra te av, men även att använda i matlagning eller att strö på gröten. En intressant fakta är att Superfruit Matcha har blivit utsedd till årets superfood-produkt 2017 av Swedish Health Awards.

Fördelar

 • Prisvinnande
 • Mild smak

Nackdelar

 • Finns endast i förpackningar om 100 gram

Spireco Matcha Te Pulver Ceremoni Ekologiskt

Spireco Matcha Te Pulver Ceremoni Ekologiskt är ett varsamt framställt pulver, vars teblad växer i skuggig miljö i tre veckor innan det skördas. Det ångas sedan lätt och pulvriseras. Pulvret innehåller vitamin A, C, K, B1, B2, och B3. Den innehåller också ett flertal mineraler och spårämnen. Spirecos matchapulver kan användas både i drycker och i matlagning.

Fördelar

 • Prisvärt

Nackdelar

 • Vilken tesort matchan är framställd på framgår ej

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad