Bästa magnesium 2024 – Mineralet för återhämtning och bättre sömn

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Kosttillskottet magnesium är det allt fler som blir nyfikna på. Många har hört talas om de magiska mineralet som kan lindra muskelkramp och förbättra sömnen. I den här köpguiden kommer vi att lära dig allt du behöver veta om magnesium. Det finns nämligen flera olika magnesiumföreningar som har sina specifika egenskaper. Så vilken ska du välja?

Bara lugn! I den här köpguiden kommer du att få veta vilket magnesiumtillskott som passar just dig och dina behov. Vi går också igenom ett antal produkter som vi valt ut, på basen av den efterforskning vi gjort om mineraltillskott på den svenska marknaden. Topplaceringarna bland kosttillskotten har vi placerat i våra fyra huvudkategorier.

I premiumkategorin vann Helhetshälsa Magnesium Optimal. Mellanklassens vinnare heter Bättre Hälsa Magnesiumglycinat. En budgetprodukt har vi också med och den heter Healthwell Magnesium Bisglycinat. För dig som har en mage som kan vara känslig mot magnesium, kan vi rekommendera vår specialare Dr Mercola Magnesium L-Threonate.

Premium: Helhetshälsa Magnesium Optimal

Premiumvinnarens magnesium kommer från företaget Helhetshälsa. Det är ett svenskt företag som har flera decenniers erfarenhet av att tillverka högkvalitativa kosttillskott för hälsointresserade. 

Helhetshälsas magnesium optimal är perfekt för dig som vill ha ett enkelt högkvalitativt kosttillskott. Du får 125 g magnesium per kapsel, vilket gör att du inte behöver oroa dig för att överdosera produkten.

Fördelar

 • Svensktillverkad
 • Vegansk

Nackdelar

 • Ganska låg halt av magnesium

Mellan: Bättre Hälsa Magnesiumglycinat

Det är alltid lika roligt att få presentera svenska kosttillskott! Här har vi ännu ett sådant av hög kvalitet som köparen tryggt kan använda. Bättre Hälsa har varit verksamt på den svenska kosttillskottsmarknaden i mer än 30 år och vet verkligen vad de gör. Du får ett bra kosttillskott av hög kvalitet som ger dig tillräckligt hög magnesiummängd för att du relativt snabbt ska kunna märka resultat.

Fördelar

 • Vegansk
 • Helt utan tillsatser

Nackdelar

 • Bör inte ersätta en varierad kost

Budget: Healthwell Magnesium Bisglycinat

Vill du ha ett enkelt magnesiumtillskott utan exceptionellt höga doser magnesium eller specifika funktioner, är det här ett utmärkt kosttillskott som passar de flesta. Healthwell ger alltid mycket för pengarna. Det är dessutom ett svenskt företag, så vi vet att tillverkningsprocessen håller nödvändigt standard och innehåller ingredienser av kvalitet.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Finns i flera burkstorlekar

Nackdelar

 • Innehåller tillsatser

Special: Dr Mercola Magnesium L-threonate

Dr Mercola Magnesium L-Threonate är speciellt framtagen för dig som har känslig mage och svårt att hitta magnesium som passar dig. Den här klarar de flesta magar av, även de allra känsligaste. Ett plus ger vi också för att produkten levereras i en glasflaska, vilket gör att produkten känns lyxigare.

Fördelar

 • Lättupptagligt
 • Milt mot magen

Nackdelar

 • Innehåller konserveringsmedel

Köpguide

Vad är magnesium och vilka funktioner har det?

Magnesium är ett av de viktigaste mineralerna kroppen. Det ingår i kroppens alla celler. Till största delen finns magnesiumet i skelettet. Resten är funderat fördelat mellan musklerna och annan mjukvävnad i kroppen.

Magnesium är en viktig komponent för kroppens ämnesomsättning och är en del av processen som får hjärtat att dra ihop sig och utvidgas. Magnesium understödjer enzymernas funktion i kroppen. Det gör att magnesium har en stor bredd av funktioner när det gäller din hälsa.

Magnesium anses vara bra för att reglera sömnen, bibehålla styrkan i skelettet, förhindra muskelkramper och frigöra energi till musklerna så att du får mer ut av träningen. Magnesium kan sänka blodtryck och blodsocker. Många tycker också att magnesium lindrar huvudvärk och migrän.

Just när det gäller bättre sömn är magnesium populärt. Många tycker sig komma till ro mycket bättre med ett magnesiumtillskott. Även sömnkvaliteten kan förbättras. Men magnesium fungerar inte som ett sömnpiller som du blir dåsig eller direkt trött av. Den har snarare en förbättrande effekt på allmäntillståndet och dygnsrytmen.

Hur mycket magnesium behöver kroppen?

För att fungera optimalt behöver kroppen cirka 280 milligram magnesium per dag. Många får i sig det här genom en allsidig kost. Men det kan också vara svårt att få i sig allt magnesium som behövs.

Det kan vara för att för att du går på en strikt diet, tränar intensivt eller stressar mycket. Men  du kan också få brist om du har rikliga menstruationer eller äter en stor mängd salt, socker, kaffe och alkohol. Orsaken till det är att dessa ämnen skapar en försurning i kroppen. Sur urin hämmar upptaget av magnesium.

Andra orsaker till brist på magnesium

Men det är inte bara kost och livsstilsvanor som kan orsaka brist på magnesium i kroppen. Allt fler grödor odlas med konstgödsel. Detta skapar brist på magnesium, eftersom konstgödsel hämmar upptaget av magnesium i grödorna. Växterna innehåller inte så mycket magnesium och då får du förstås inte i dig lika mycket magnesium genom kosten heller.

Livsmedel som innehåller magnesium

Magnesium finns det särskilt mycket av i fiberrika livsmedel. Det är sådant som fullkornsprodukter, bladgrönsaker och nötter. Linfrön, mandlar och jordnötter är exempelvis rika källor till magnesium. Kikärtor och bönor är andra källor till magnesium. Havregryn och brunt ris är också bra att äta om du vill öka ditt magnesiumintag. 

Broccoli är en källa rik till magnesium. Bor du i ett område där det är förhållandevis hårt vatten i kranarna, är också vanligt kranvatten en bra källa till magnesium. Det är också bra att komma ihåg att D-vitamin främjar upptaget av magnesium. Magnesium i kosten förstörs inte när livsmedlen värms upp, så som det kan vara med vitaminer.

Symptom på magnesiumbrist

Magnesium är alltså ett viktigt mineral som styr funktioner i såväl nerver och muskler i kroppen. Brist på magnesium ger också symptom. Dessa kan visa sig genom bland annat:

 • Kramper
 • Domningar
 • Trötthet
 • Irritation
 • Muskelkramper
 • Domningar och stickningar i benen

Kan magnesium överdoseras?

Magnesium är svårt att överdosera om du är frisk, då överskottet utsöndras via njurarna. Är dina njurar välfungerande och du är frisk i övrigt, är det liten risk att få i sig för mycket magnesium.

Men du ska alltid hålla dig till rekommenderad dagsdos. Ett överdrivet intag av magnesium kan leda till dålig mage och diarré. Vid vissa sjukdomar har ett överskott av magnesium i kroppen kunnat konstateras, såsom i vissa fall av skelettcancer.

Olika typer av magnesiumföreningar

Magnesium finns i ett stort antal olika föreningar. Följande magnesiumföreningar är det som är vanligast som kosttillskott:

 • Magnesiumorotat
 • Magnesiummalat
 • Magnesiumklorid
 • Magnesiumcitrat
 • Magnesiumglycinat

Dessa är relativt snarlika, men anses också ha särskilt bra effekter på specifika funktioner i kroppen. Gemensamt för alla magnesiumföreningar är att de hjälper till att öka magnesiumhalten i kroppen. Mer om vad de olika magnesiumsorterna är bra för, kan du läsa mer om i respektive produktrekommendation här nedan.

Vilken sorts magnesium ska du köpa?

Om du har bestämt dig för att börja äta tillskott av magnesium, finns det alltså magnesium i flera olika former. Huruvida du ska ta det som i tablettform, kapselform eller flytande form, kan vara svårt att veta. 

Vi hoppas att du med den här köpguiden kommer att kunna få en klarare bild av vilket magnesium som passar dig. Här nedan rekommenderar vi en rad magnesium som har fått ett antal positiva recensioner på nätet och som också rekommenderas av många.

Magnesium Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Efter att vi sammanställt en stor mängd insamlad information om magnesium, har vi valt ut fyra favoritprodukter. Samtliga håller hög kvalitet och är populära hos användarna. De är placerade som vinnare i varsin kategori.

Premium: Helhetshälsa Magnesium Optimal

Helhetshälsa Magnesium Optimal Ger 125 mg magnesium i varje kapsel. Magnesiumföreningarna magnesiumcitrat, magnesiumglycinat och magnesiumsuccinat, bidrar till att minska utmattning och trötthet under olika perioder av stress i vardagen.  

Magnesiumet bidrar också till att bibehålla en stark benstomme och normal muskelfunktion. Även ämnesomsättningen balanseras av Helhetshälsa Magnesium Optimal. Helhetshälsas Magnesium är helt vegetabilisk och med en kapsel av cellulosa. 

Den är även certifierad av Vegan Society. Helhetshälsas affärsidé är att tillverka vegetabiliska kosttillskott utan onödiga tillsatser. Produkterna framställs i de allra flesta fall med egna recept och i företagets egen fabrik. Helhetshälsa är flerfaldigt prisbelönad och certifierad enligt riktlinjer för säkra kosttillskott till konsumenterna. 

Företaget har också blivit utsett till årets varumärke av Bodystore Awards. Den rekommenderade dagsdosen av deras magnesiumprodukt är en kapsel, en till två gånger per dag. Det här är en tablett för den som vill ha ett magnesiumtillskott för de grundläggande behoven.

För den som exempelvis ägnar sig åt biohacking och vill ha riktigt stora doser magnesium, så rekommenderas istället andra produkter. Detta för att det då blir billigare och du slipper ta så många tabletter per dag.

Fördelar

 • Svensktillverkad
 • Vegansk

Nackdelar

 • Ganska låg halt av magnesium

Mellan: Bättre Hälsa Magnesiumglycinat

Bättre Hälsa Magnesium är gjort av vegetabiliska kapslar. Den är perfekt för dig som vill ha rätt magnesium för lagring av kalcium i skelettet. Produkten också avsedd för dig som vill ha ett klassiskt magnesium, som är en viktig komponent för inte minst muskelavslappning.

Bättre Hälsa Magnesium består av magnesiumglycinat. Den här typen av magnesium bidrar specifikt till muskelavslappning och lagring av kalcium. Den kan också vara snällare mot magen än vissa andra magnesiumsorter. Har du verkligt känslig mage kan vi dock rekommendera att du tar en närmare titt på specialaren i den här köpguiden.

Fördelar

 • Vegansk
 • Helt utan tillsatser

Nackdelar

 • Bör inte ersätta en varierad kost

Budget: Healthwell Magnesium Bisglycinat

Healthwell Magnesiumbisglycinat är en form av magnesium som är lättupptagligt för kroppen. Därför får du här ett effektivt magnesiumtillskott som är positivt för omsättningen av kalcium i kroppen, samt en normal muskelfunktion. Med en kapsel får du 100 mg elementärt magnesium.

Healthwell är Svenskt Kosttillskotts eget varumärke. Under märket producerar de prisvärda kosttillskott, som de vill att alla deras kunder ska ha råd med. Produkterna är enkelt sammansatta, men har dock väldigt högkvalitativa ingredienser. 

Healthwell magnesium har hög biotillgänglighet och är perfekt för dig som har myrkrypningar i benen. Många användare säljer sig har fått hjälp mot detta just med den här produkten.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Finns i flera burkstorlekar

Nackdelar

 • Innehåller tillsatser

Special: Dr Mercola Magnesium L-Threonate

Har du svårt att hitta ett magnesium som är verkligt snällt mot magen? Då kan vi nästan lova att det här är ett säkert kort! Många som har svårt att hitta ett magnesium som passar dem på grund av deras känsliga magar, har klarat av den här utan problem. Den unika sammansättningen av magnesiumet i kapseln, gör den ytterst skonsam mot känsliga magar.

Den unika magnesiumformeln L-threonate är också lättupptagligt av kroppen. Formeln gör att du får en effektiv avslappning i musklerna och den bidrar till god sömn och förebyggande av benkramper. Kapseln är vegansk och dagsdosen är tre stycken tabletter om dagen. Ett stort plus för att den också innehåller c-vitamin, vilket gör magnesiumet mer lättupptagligt för kroppen.

Fördelar

 • Lättupptagligt
 • Milt mot magen

Nackdelar

 • Innehåller konserveringsmedel

Magnesiumtillskotten som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Intresset för magnesium är stort idag och det innebär också att en stor mängd magnesiumprodukter har lanserats. Det finns många fler bra magnesiumprodukter än de i våra huvudkategorier. 

Därför har vi valt ut några stycken produkter till, som vi tycker är värda att också titta närmare på. Om du känner att magnesiumprodukterna i våra huvudkategorier inte riktigt var vad du sökte, så hoppas vi att du hittar en produkt för dig bland våra utmanare.

Holistic Magnesium

Holistic Magnesium innehåller 120 mg magnesium per kapsel. Magnesiumet bidrar till att minska utmattning och trötthet och även till en normal muskelfunktion. Holistic marknadsför också sitt magnesium som fördelaktigt för tänder och benstomme.

Företaget använder ekologiska mineralföreningar, eftersom dessa har ett effektivare upptag hos kroppen. Du kan ta upp till 4 kapslar per dag av Holistic Magnesium 120 mg. Ett plus för att produkten även innehåller en fettsyra från kokosolja, som ökar upptaget ytterligare.

Fördelar

 • Innehåller MCT från kokosolja
 • Bra för tänderna

Nackdelar

 • Innehåller fyllnadsmedel

Great Earth Super Magnesium

Great Earth Super Magnesium är ett spännande kosttillskott, eftersom den innehåller svartpeppar och och gurkmeja. Dessa bidrar till ett effektivare upptag av magnesiumet. 

Formulan i Great Earth Magnesium består av lättlösliga mineralföreningar som även dessa bidrar till att kroppen kan ta upp dem snabbt och enkelt. Great Earth Super Magnesium är bra för en normal muskel- och nervfunktion samt för en balanserad sömn.

Fördelar

 • Motverkar trötthet
 • Bidrar till balanserat sömnmönster

Nackdelar

 • Fler ingredienser än endast magnesium

Solgar Magnesiumcitrat

Solgar har ett mycket rent magnesiumtillskott. Det är helt fritt från stärkelse eller salter. Det är perfekt för dig som vill ha en lättupptaglig form av magnesium, utan några extra tillsatser. Solgar Magnesiumcitrat bidrar till en normal muskelfunktion. Det är också bra för benstomme och tändernas hälsa.

Fördelar

 • Lättupptagligt för kroppen
 • Inga tillsatser

Nackdelar

 • Dyra tabletter

Alpha Plus Magnesium Synergi

Alpha Plus magnesium synergi ett spännande kosttillskott. Utöver magnesium innehåller det vitamin b6. Det bidrar till att kroppen lättare tar upp magnesiumet och och det bidrar också till en normal psykologisk funktion. 

En kapsel innehåller 245 mg magnesium, vilket är en hög halt. Det gör att kapseln kan passa den som vill använda magnesium som en kur mot till exempel utmattning eller muskelsvaghet.

Fördelar

 • Hög halt av magnesium
 • Med vitamin B6

Nackdelar

 • Bör ej användas vid högt blodtryck

Better You Magnesium Plus

Även Better You Magnesium Plus är en spännande produkt. Här kombineras flera magnesiumkällor med extrakt från nypon och spenat. Det bidrar till normal muskelfunktion och även till att kroppens enzymer understöds. Passar personer som tränar hårt eller har behov av ett extra kalciumintag.  

Produkten har en hög halt av mineraler och nitrat. Nyponpulver ger ett högt innehåll av vitamin C. Alla dessa ingredienser bidrar till att magnesiumupptaget blir lättare för kroppen och du får en större biotillgänglighet.

Fördelar

 • Med spenat och nyponpulver

Nackdelar

 • Stora kapslar

Vitaprana Magnesium

Vitaprana är kosttillskottsföretaget Bodystores eget varumärke. Varumärket säljer prisvärda men högkvalitativa kosttillskott och ekologiska livsmedel. Vitaprana Magnesium är portionerade i ekologiska och veganska kapslar. 

Magnesiumet är från en ekologisk källa och har hög biotillgänglighet. Du får 250 milligram elementärt magnesium per dag med den här tabletten. Doseringen är max två tabletter om dagen.

Fördelar

 • För normal benstomme och tänder
 • Mot trötthet

Nackdelar

 • Hjälper inte alltid för bättre sömn

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad