Bästa kromtabletterna 2024 – Slipp sötsuget och balansera blodsockret

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Lider du av ständigt sockersug eller får rejäla sockerdippar på eftermiddagarna? Då kan ett tillskott av krom vara lösningen för dig! I den här köpguiden ska du få lära dig allt om vad krom kan göra för din hälsa. Du får också reda på vilka olika typer kromtillskott det finns och vilka för- och nackdelar dessa har. 

Vi ger dig också mer detaljerad information om vad som är viktigt att tänka på, om du funderar på att ta ett kromtillskott. Det gäller alldeles särskilt dig som har obalans i insulinnivåerna eller till och med är diabetiker. Vi tipsar också om några bra kromtillskott som vi kan rekommendera, för den som är intresserad av att köpa ett kromtillskott.

I premiumklassen rekommenderar vi Pharma Nord Bio-Chrom. I vår mellankategori valde vi Great Earth Krom till vinnande produkt och i budgetkategorin hittas Healthwell Krom. En specialare har vi också med och den heter Solgar Chromium Picolinate 500. Vi önskar dig god läsning och hoppas du hittar mycket information som du kan ha nytta av!

Premium: Pharma Nord Bio-Chrom

Pharma Nord Bio-Chrom är ett för kroppen lättupptagligt kromtillskott. Kromet i tabletterna utvunnet från en patenterad jäst och har därmed ett naturligt ursprung.

Den här typen av krom är lättupptagligt för kroppen och fungerar bra om du exempelvis vill balansera dina sockernivåer. Ett plus ger vi också för att den här produkten är farmaceutiskt kontrollerad och kan säljas på apotek.

Fördelar

 • Hög biotillgänglighet
 • Farmaceutiskt kontrollerad

Nackdelar

 • Stora tabletter
 • Svåra att få ut ur förpackningen

Mellan: Great Earth Krom

Great Earth Chrome är är en tablett som är jästfri. Den passar alltså alla som vill ta ett bra kosttillskott utan att äta jästprodukter. Tabletten innehåller 200 mikrogram krom per tablett, vilket är en relativt hög andel. Passar alltså bra för dig som vill ta större mängder krom.

Fördelar

 • Jästfritt
 • Vegansk

Nackdelar

 • Svårsvalda tabletter
 • Innehåller fyllnadsmedel

Budget: Healthwell Krom

Healthwell kromtabletter är ett budgetalternativ som håller hög kvalitet. Healthwell är ett svenskt företag och här får du ett kosttillskott som innehåller 200 mikrogram ren krom.

Fördelar

 • Delbara kapslar
 • Vegansk

Nackdelar

 • Fungerar inte för alla
 • Diabetiker bör rådfråga läkare innan intag

Special: Solgar Chromium Picolinate 500

Amerikanska Solgar har tagit fram ett kromtillskott med anmärkningsvärt högt krominnehåll.  Här får du hela 500 mikrogram i en tablett och det är en av de tillskott som har högst krommängd i sina tabletter på den svenska marknaden. 

Solgar Chromium Picolinate 500 passar särskilt bra för dig som av olika anledningar vill ta ett mycket högt intag av krom. Kom ihåg att om du är diabetiker eller har problem med blodsockernivåerna, bör du du rådgöra med läkare innan du tar krom och alldeles särskilt Solgars.

Fördelar

 • Hög dos
 • Små kapslar
 • Gluten- och laktosfria

Nackdelar

 • Dyra tabletter

Köpguide

Det viktiga mineralet krom - Varför är det nödvändigt?

Krom är ett mineral, som är livsviktig för oss, men som vi endast behöver i små mängder. Krom är betydelsefullt för kroppens förmåga att binda kolhydrater och bidrar även till jämnare blodsockernivåer. Kromtillskott används av många för att dämpa sötsug och för att få stabilare blodsocker.

Varför kan kromtillskott hämma sötsuget?

Blodsockersvängningar kan vara en besvärande faktor i vardagen. Plötsliga humörsvängningar och koncentrationsdippar är naturligtvis inte roligt. Snabba kolhydrater i form av socker ger lindring, men bara en tillfällig sådan. 

Dessutom har det stora sockerintaget andra negativa effekter. Du kan gå upp i vikt och insulinnivåerna påverkas. Socker kan hämma upptaget av andra ämnen, som kroppen behöver. För den som vill leva sundare och ta tag i sin kosthållning kan det ständiga sötsuget göra det svårt och frustrerande.

Blodsockersvängningar kan också öka suget efter andra stimulerande ämnen. Sådant kan exempelvis vara cigaretter och kaffe. Med krom finns det chanser att du kan mildra de här svängningarna i blodsockret och du slipper därmed följderna av det.

Krom och GTF

Kropp ingår i det som kallas för GTF, eller glukostoleransfaktor. GTF är ett hormon som frigörs samtidig som insulinet i kroppen. I den processen balanseras våra kroppars förmåga att hantera kolhydrater i blodet. Krom bidrar därför med att jämna ut blodsockernivåerna. GTF kan också bidra till att öka muskelmassan, vilket också ökar energiförbrukningen.

Brist på krom - vilka symptom kan uppstå?

Symptom av brist på krom kan vara vara flera. Det allra vanligaste symptomet är sockersuget, men svår krombrist kan också ge högt kolesterol, ökning av blodfetter, irritation och förvirring. Vi kan tillägga att svår krombrist dock är ovanligt.

I de nordiska länderna har vi inget rekommenderat dagsintag för krom, eftersom de anser att det ännu krävs mer forskning på mineralet innan slutsatser kan göras om det. Livsmedelsverket hänvisar till amerikanska rekommendationer och då skulle dagsbehovet ligga på ca 25 mcg för vuxna kvinnor och 35 mcg för män. 

De som ligger i riskgruppen kan vara diabetiker eller personer som har gått på en extrem diet en längre tid. Även de som stressar mycket eller som tränar hårt, kan lättare få lägre kromnivåer i kroppen.

Personer med sjukdomar i tarmen kan ha ett lågt näringsupptag och få brister av för kroppen viktiga ämnen. Studier har visat att personer som tränar mycket, exempelvis löpare, utsöndrar mer krom de dagar de tränar, än de dagar de vilar.

Orsak till brist kan också vara ett huvudsakligt intag av näringsfattig, raffinerad och fabrikstillverkad kost. Socker hämmar näringsupptag i kroppen generellt, däribland även kromupptaget.

Biverkningar av kromtillskott

Krom lagras i kroppen och kan därför under längre tid möjligen vara skadligt, men det krävs mer forskning i ämnet och det finns idag inga kända biverkningar. Livsmedelsverket hänvisar till den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa), som fastställt tolererbar och ofarlig mängd krom till högst 300 mcg per dag.

Krom i livsmedel

Fullkornsprodukter och nötter är bra källor till krom. Krom finns också i kaffe och även i vatten. Livsmedel som tillagas i kastrull av rostfritt stål, får en liten andel av krom från metallen. Krom finns också i skaldjur, äggula, ostron, kött, svamp, lever, fisk och skaldjur. Baljväxter av olika slag innehåller även de krom.

Krom ingår ofta i tillskott som är avsedda för viktminskning. Det finns också i multivitaminer och som enskilt kosttillskott.

Kromets kemi

Krom liknar i mångt och mycket hormoner i bemärkelsen att det utsöndras av kroppen efter behov. Krom finns främst i hjärnan, mjälten, benmärgen och njurarna. Krom finns i organisk och oorganisk form.

De oorganiska kromet tas upp dåligt av kroppen, medan det organiska upptas avsevärt bättre. Det är detta krom som vi kan få i oss via kosten.

Krom och diabetes

Studier har gjorts som visat på att krombrist är vanligt hos diabetiker. Intag av krom skulle kunna ge sänkta blodsocker- och kolesterolnivåer med ansamling av fettvävnad. Att krom kan påverka insulinnivåerna i positiv riktning skulle då kunna betyda att personer med diabetes typ 2 kan vara hjälpta av mineralet. Men ännu behövs mer forskning i ämnet och åsikterna går isär om det faktiskt verkligen kan vara så eller inte.

Krom Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Det finns en hel del intressant information att tillgå om kromtillskott. För att att välja ut våra favoriter i den här köpguiden har vi gjort noggrann research. Vi har läst fakta och samlat in information både om produkterna och om företagen som tillverkar dem. Vi har också läst tester i den mån vi kunnat få tag på dem. Resultatet är fyra favoritprodukter:

Premium: Pharma Nord Bio-Chrom

Pharma Nord Bio-Chrom Innehåller 100 mikrogram elementärt krom. Tabletterna är tillverkade av en speciell patenterad jäst, som är framtagen för att ha en särskilt hög biotillgänglighet. Det resulterar i ett organiskt bundet krom, som ger ett bra upptag. 

Pharma Nords från tabletter är farmaceutiskt kontrollerade och säljs även på apotek. Produkten är framtagen för att bidra till normala blodsockernivåer och en normaliserad omsättning av näringsämnen i kroppen.

Pharma Nord Bio-Chrom har effekt på GTS och påverkar därmed glukosupptaget. Kromtillskott kan vara ett bra alternativ för dig som ofta drabbas av blodsockerfall med efterföljande sockersug. 

Pharma Nord är ett företag som som säljer kosttillskott över hela Europa. Företaget grundades 1981 och har sedan dess både producerat och utvecklat kosttillskott där fokus på säkerhet, forskningsresultat och hög upptaglighet för kroppen varit elementära. Under åren har Pharma Nord även fått flertalet priser och utmärkelser för sina högkvalitativa tillskott.

Produktfakta: 

 • 60 tabletter
 • Förpackad i karta

Fördelar

 • Hög biotillgänglighet
 • Farmaceutiskt kontrollerad

Nackdelar

 • Stora tabletter
 • Svåra att få ut ur förpackningen

Mellan: Great Earth Krom

Great Earth kromtillskott innehåller 200 mikrogram krom per tablett. Kromet är i lättupptaglig form. Tillskottet ger ett stabilt blodsocker och minskat sockersug, vilket passar bra om du vill minska i vikt eller minska sockersuget generellt.

Great Earth Krom bidrar till en normal energiomsättning. Tillskottet passar även den som ägnar sig åt intensiv fysisk aktivitet regelbundet, exempelvis löptränar.

Great Earth är ett svenskt varumärke som varit verksamt sedan 1971. Företagets grundare har en passion och ett engagemang för hälsa och alla deras produkter utvecklas i samarbete med biokemister och näringsexperter. Högkvalitativa råvaror är alltid en bas för företagets produktion, likaså forskningsresultat och studier.

Produktfakta:

 • 100 tabletter
 • 200 mcg krom

Fördelar

 • Jästfritt
 • Vegansk

Nackdelar

 • Svårsvalda tabletter
 • Innehåller fyllnadsmedel

Budget: Healthwell Krom

Healthwell är ett prisvärt krom där du får 200 mikrogram per tablett. Tabletterna är perfekta för dig som vill ha ett prisvärt kosttillskott, exempelvis i samband med att du förändrar dina kostvanor. Kosttillskottet har många nöjda användare och det är många som har fått hjälp att bli av med sötsuget, tack vare dem.

Healthwell är ett svenskt varumärke och eftersom produkterna är tillverkade i Sverige ger det en kvalitetsgaranti. Healthwell är ett varumärke som tagits fram av svensktkosttillskott.se.

Kromet bidrar till kroppens omsättning av glukos och är i lättupptaglig form. Tabletterna är också helt vegetabiliska. Kapslarna innehåller ett klumpförebyggande ämne i form av risextrakt, samt ett fyllnadsmedel. 

Sammantaget är det ändå relativt lite fyllnadsmedel i jämförelse med andra tabletter och det här är verkligen en produkt med bra kvalitet. Har du svårt att svälja kapslar, kan du dela den och hälla ut innehållet i ett glas vatten.

Produktfakta:

 • I kapselform
 • 200 mcg
 • 100 st

Fördelar

 • Delbara kapslar
 • Vegansk

Nackdelar

 • Fungerar inte för alla
 • Diabetiker bör rådfråga läkare innan intag

Special: Solgar Chromium Picolinate 500

Solgar Chromium Picolinate 500 har exceptionellt hög kromhalt. Här får du hela 500 mikrogram per tablett. Kromet är i lättupptaglig form, som kroppen lätt kan tillgodogöra sig. Du kan ta tabletten för att få kontroll på blodsockret eller öka energiomsättningen. Tillskottet har inverkan både på kolhydratupptaget samt fett- och proteinmängderna i kroppen.

Med en hög dos av krom har du större chans att bli av med de akuta hungerkänslorna som vill få oss att småäta. Kromet bil understödjande för normala blodsockernivåer ordna och är i kapselform. Tabletterna ligger en bra bit över genomsnittet när det gäller priset, men du får förstås också mer krom för pengarna.

Solgar har en tradition ända sedan för 1947 att tillverka högkvalitativa kosttillskott. Alla produkter är noga analyserade och dokumenterade. Solgar är ett amerikanskt företag och populärt på den svenska marknaden.

Fördelar

 • Hög dos
 • Små kapslar
 • Gluten- och laktosfria

Nackdelar

 • Dyra tabletter

Kromtillskotten som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

För att du ska ha fler produkter av att välja mellan, rekommenderar vi även några fler bra kromtillskott här nedan. Även dessa håller hög kvalitet och är kosttillskott vi varmt kan rekommendera.

Vitaprana Chromium

Vitaprana Chromium är ett kosttillskott vars ursprung är organiskt. Det innebär att du får god biotillgänglighet, det vill säga att kroppen lätt kan uppta kromet. Vitaprana krom levereras i veganska och ekologiska kapslar. Kapslarna innehåller 100 mikrogram elementärt krom per styck. 

Vitaprana Chromium bidrar till normal ämnesomsättning och till att blodsockernivåerna hålls inom spannet för det normala. Den rekommenderade dagsdosen är en till två kapslar.  

Vitaprana är ett varumärke som är framtaget av bodystore.se. Målet är att tillverka prisvärda kosttillskott av hög kvalitet. Vitaprana är mycket omtyckt av sina användare och har många trogna kunder.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Lättupptagligt krom

Nackdelar

 • Låg dos krom per kapsel
 • Finns endast hos få utvalda butiker

Helhetshälsa Krom Optimal

Krom Optimal från Helhetshälsa är ett skonsamt kosttillskott som bidrar till normal omsättning av makronäringsämnen. Med den här får du effektiv hjälp att bibehålla dina normala blodsockernivåer. Kapslarna är vegetabiliska och tillverkade av cellulosa. Med en kapsel får du 200 mikrogram krom.

Helhetshälsa är ett intressant företag. Företaget är familjeägt och grundarna brinner verkligen för hälsofrågor. Deras företagsfilosofi är att bidra till att vi svenskar ska kunna köpa högkvalitativa och prisvärda kosttillskott, som främjar vår hälsa.

Fördelar

 • Svenskt kosttillskott
 • Få tillsatser

Nackdelar

 • Tråkigt designad burk
 • Jämförelsevis dyra kapslar

Holistic Krom GTF

Holistic Krom GTF är ett kosttillskott med organiskt krom. GTF är som inledningsvis nämndes, en förkortning av glukostoleransfaktor. Den påverkas i positiv riktning av ett balanserat intag av krom. Doseringen är 1-3 kapslar per dag. En kapsel innehåller 200 mikrogram krom. Vill du gå upp till högre doser är det naturligtvis viktigt att du konsulterar din läkare först.

Fördelar

 • Organiskt krom
 • Svensktillverkad

Nackdelar

 • Diabetiker bör rådgöra med läkare innan intag

Core Chromium Caps+

Core Chromium Caps+ är ett annat prisvärt kosttillskott. Kosttillskottet är även berikat med alfa liponsyra. Det är en kraftfull antioxidant som skyddar kroppen mot fria radikaler. Här får du alltså en tablett som är verksam på flera plan: det balanserar blodsockernivåerna och är allmänt stärkande. Produkten är framtagen för att minska sockersug.

Fördelar

 • Med alfa liponsyra
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Innehåller färgämnen
 • Kapsel av gelatin

Star Nutrition Chromium

Star Nutrition Chromium är ett kromtillskott som bidrar till normal ämnesomsättning av fett, proteiner och kolhydrater. Även blodsockernivåerna balanseras. Om du har mycket sötsug kan tabletten vara till hjälp och du slipper drabbas av det besvärande suget, som inte minst kan komma på eftermiddagen. 

Det här är ett prisvärt kosttillskott där du får mycket för pengarna. Ett minus måste vi tyvärr ge för att kapslarna är tillverkade av bovint gelatin.

Fördelar

 • Prisvärt
 • God effekt

Nackdelar

 • Ej vegetabiliska kapslar

Gevita Krom

Gevita Krom är ett kosttillskott som bidrar till en normal ämnesomsättning och energiförbrukning. Det är framtaget speciellt för att hjälpa dem som vill gå ner i vikt och slippa sötsug. 

Gevitas tabletter är små och lätta att svälja. De innehåller 200 mikrogram krom per tablett. Dock bör du ändå alltid rådgöra med din läkare om du har diabetes och obalans i insulinnivåerna.

Fördelar

 • Lättsvald tablett
 • Vegetabilisk

Nackdelar

 • Lite information i innehållsförteckningen om ursprunget

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad