Bästa kelp 2024 – Algen som innehåller jod och många andra näringsämnen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vill du veta mer om kelp och alla dess användningsområden? Då har du kommit rätt, för det är precis vad vår artikel handlar om! I texten får du veta allt om nyttan med kelp och hur du kan inkludera den både i din hudvård och i matlagning. Vi önskar dig god och informativ läsning!

Tillför jod och andra viktiga näringsämnen med kelp

Kelp som tillskott är intressant av flera anledningar. Kelp är inte minst rik på jod, vilket har resulterat i att det kan vara ett bra livsmedel för personer som har behov av ett extra tillskott av ämnet. 

I den här guiden kommer du att få lära dig allt om vilka hälsofördelar kelp kan ha, och hur du kan tillgodogöra dig dessa på olika sätt. 

Du kan nämligen ta kelp som ett rent livsmedel, använda den i din matlagning eller ta det som ett tillskott i tablettform. Eftersom kelp är en av de viktigaste och mest tongivande algerna i flera asiatiska kök, finns det mängder med recept där kelp ingår.

Du kommer att få många tips på hur du kan använda kelp i matlagning och tillgodogöra dig smaken på bästa sätt. Vi kommer också att tipsa om hur du kan använda kelp i din hudvård eftersom det är en mycket populär ingrediens i olika skönhetsprodukter.

Vi rekommenderar även några olika kelp-produkter, både i tablettform, som hudvård och som rent pulver. I Premiumkategorin vann Better You Premium Kelp/Jod. Vår mellanprodukt den här gången blev Great Earth Kelp 225 mcg och en utmärkt budgetprodukt vid namn Natures Root Kelp Pulver har vi också med.

För dig som är intresserad av en riktigt exklusiv hudvårdsprodukt med kelp, rekommenderar vi REN Atlantic Kelp Och Magnesium Kroppsskrubb.

Premium: Better You Premium Kelp/Jod

Better You Premium Kelp/Jod är ett perfekt kosttillskott för dig som vill ha kelpens alla näringsfördelar och höga jodinnehåll, utan att behöva använda den i måltider eller ta den som pulver.

De praktiska, små kapslarna är lätta att svälja. Kelpen i extraherad form gör att du inte behöver ta mer än max två kapslar dagligen för att tillgodogöra dig kelpens alla hälsofördelar.

Fördelar

 • Lättsvalda kapslar
 • Ingen smak

Nackdelar

 • Innehåller utfyllnadsmedel
 • Ursprungsland framgår inte

Mellan: Great Earth Kelp 225 mcg

Great Earth Kelp 225 mcg är ett prisvärt kosttillskott från det välrenommerade företaget Great Earth. Kapslarna innehåller ett kelpextrakt som utvunnits från kelp skördat ur rena vatten utanför Kanadas kust. För dig som inte vill använda kelp i kosten är det här ett utmärkt sätt att ändå tillgodogöra dig dess näringsämnen.

Fördelar

 • Vildskördad kelp
 • Praktiska kapslar
 • Ursprung framgår

Nackdelar

 • Innehåller flera tillsatser

Budget: Natures Root Kelp Pulver

Natures Root Kelp Pulver är ett kelppulver du kan använda på många olika sätt. Det här är en otroligt mångsidig produkt som har en mängd olika användningsområden. Du kan ha den i all typ av matlagning. Den används som bordskrydda utblandad med salt, till ansiktsmasker och body scrub med mera.

Fördelar

 • Utan tillsatser
 • Både för livsmedel och hudvård

Nackdelar

 • Knapphändig information på förpackningen

Special: REN Atlantic Kelp och Magnesium Kroppsskrubb

REN är ett brittiskt företag som satsar stort på högkvalitativa produkter med naturligt ursprung, likväl som ett hållbart tillverkningssätt. Atlantic Kelp och Magnesium Kroppsskrubb är en av deras produkter som har många entusiastiska användare världen över. Produkten har flera ingredienser som bidrar med hudvårdande egenskaper.

Fördelar

 • För kropp och ansikte
 • Med mineraler och vitaminer

Nackdelar

 • Mycket mild exfoliering

Köpguide

Vad är kelp?

Kelp är en snabbväxande brunalg som kan bli flera meter långa. Det finns till och med varianter av kelp längs med Kaliforniens kust som kan bli upp till 50 meter lång. Redan under 1800-talet användes kelp för att framställa soda. Den är väldigt lätt att skörda tack vare att växtens toppar ligger nära vattenytan.

Kelp som används till livsmedel växer inte i våra svenska vatten, även om det finns andra typer av alger som är ätliga hos oss. På grund av miljögifter och industriavfall bör vi dock inte äta alger från Östersjön eller våra insjöar, det är i så fall alger från Västkusten som gäller. 

I livsmedelssammanhang används ofta det japanska namnet kombu för att benämna kelp. Kombu är vanligt i flera av världens kök och används flitigt både i kinesisk och koreansk matlagning. Inte minst i det japanska köket är det mycket populärt. 

Det går att framställa biogas ur kelp och det är också väldigt användbar som gödningsmedel. Exempelvis inom jordbruket vid Engelska Kanalen förekommer kelp ofta som gödsel. I ekologisk odling passar den också utmärkt att gödsla med. 

Över 90 % av den kombu som konsumeras för matlagning är odlad utanför den japanska ön Hokkaido. I Sverige kan du hitta torkad kelp i välsorterade butiker och det är också en vanlig ingrediens i örtsalt.

Kelp i hudvård

Kelp är antibakteriell och populär i olika typer av hudvårdsprodukter. Många spa- och skönhetssalonger använder kelp i sina inpackningar och ansiktsmasker. Den återfuktar huden, mjukgör och ger lyster. Den är vanlig i olika typer av anticellulitkräm, inpackningar och liknande. För den som gillar att göra sin egen hudvård är den en mycket användbar ingrediens.

Vilka är hälsofördelar med kelp?

Kelp är extremt näringstät och kan ha många fördelar för den som intar det regelbundet. Mängden vitaminer, mineraler och spårämnen är mycket hög i förhållande till kalorimängden. Kelptillskott kan vara gynnsamt för benstommen, naglarna, håret, tänderna och huden. 

Men vi ska inte glömma det kanske allra viktigaste: Nämligen att kelp innehåller rikliga mängder jod. Jod är en viktig byggsten för vår sköldkörtelfunktion som styr flera av våra hormoner. I många länder, Sverige inkluderat, är jodbrist vanligt och det är bland annat därför som jod tillsätts i bordssalt. 

Mer än 450 000 svenskar är idag diagnostiserade med sköldkörtelrubbningar och många har också problem utan att själva veta om det. Ett tillskott av jod kan alltså säkerställa att du får i dig den jod som din sköldkörtel och kropp behöver. Viktiga hormoner som styrs av sköldkörteln är bland annat:

 • Tyroxin. Kallas också T3 och är ett viktigt hormon för många av kroppens funktioner. Påverkar ämnesomsättningen, mag- och tarmfunktionen samt hjärta och puls.
 • Trijodtyronin. Det andra viktiga hormonet för sköldkörtelns hälsa och kroppens normala funktioner. Transporteras ut i kroppen via blodcellerna och spelar en viktig roll för fertiliteten, ämnesomsättningen, hjärnans funktion med mera. Tillsammans med tyroxinet blir de här hormonerna otroligt viktiga för kroppens allmänna hälsa.

Sköldkörteln är också viktigt för:

 • Ämnesomsättningen
 • Energi och ork
 • Svullen sköldkörtel
 • Torr hud och sprött hår

Näringsinnehåll i kelp

Näringsmässigt är kelp väldigt intressant. Förutom jod är det rikt på antioxidanter och K-vitamin. Det innehåller också viktiga mineraler, såsom magnesium, kalcium och järn och passar bra att använda tillsammans med en vegetabilisk proteinkälla istället för kött. 

Kelp har också ett naturligt innehåll av glutamat. Det är en vanlig smaksättning i buljong och grytor, men passar också bra att att blötlägga bönor i. 

Kelp innehåller även alginat. Den passar bra att använda som förtjockningsmedel i sylt, glass, dressing eller tandkräm. Den finns också i hundmat. Du kan själv titta efter alginat i innehållsförteckningarna på olika livsmedel under beteckningen E 400.

Kelp innehåller också det som japanerna kallar den femte grundsmaken, umami. Glutaminsyra används ofta som smakförstärkare och tillsats i olika livsmedel.

Hur använder jag kelp i matlagning eller som kosttillskott?

Kelp är utmärkt att använda som buljong i soppor och grytor, vilket är ett mycket praktiskt sätt att automatiskt få i sig kelpens nyttiga jod. Det går också bra att blanda kelppulver i vatten eller juice och dricka den som det är. 

Vi ska vi komma ihåg att kelp har en mycket speciell smak, så att ta det direkt i stora mängder kan vara svårt att klara av för många. Om du exempelvis blandar ut hälften av ditt bordssalt får du automatiskt i dig kelp. För veganer är kelp och andra alger ett utmärkt sätt att tillföra en smak av fisk och umami till maten.

Biverkningar med kelp

I måttliga mängder finns inga särskilda biverkningar med kelp. Ett överskott av jod kan dock leda till sköldkörtelrubbningar. Symtom på detta kan vara sömnstörningar, värmevallningar, svettningar och hjärtklappning. 

Kelp kan precis som alla alger innehålla miljögifter och det är bra att kontrollera att algerna är odlade i rena vatten. Det finns ekologisk rawfood-kelp som är skördad där vattnet är klart och friskt och torkas utan att några kemiska processer används.

Tänk på det här när du köper kelp

Kelp är inget ovanligt livsmedel längre och det finns även att köpa som kosttillskott. Du kan köpa torkad kelp i asiatiska mataffärer som du kan använda i matlagning. I hälsokostaffärer både på nätet och i fysiska butiker kan du hitta kelp som pulver.

I tabletter och kapslar bör du tänka på att det också alltid finns andra tillsatser av varierande sort. Fyllnadsmedel, kapselskal med mera.

Kelp Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

För att att välja ut fyra produkter som håller våra kvalitetskrav, har vi samlat in en mängd information från nätet. Den här informationen har bland annat bestått av recensioner, omdömen och fakta om produkterna. På basen av det har vi valt ut fyra produkter som vi kan rekommendera till våra kunder.

Premium: Better You Premium Kelp/Jod

Better You Premium Kelp/Jod Kosttillskott innehåller naturlig jod från kelp. Tabletterna bidrar till en normal funktion av sköldkörteln och dess hormonfunktion. Det underlättar en normal ämnesomsättning samt allmänhälsa. 

En stor fördel med kapslarna är att de är helt vegetabiliska och som många vet återfinns jod annars oftast i animaliska källor, som exempelvis i fisk och skaldjur. Ett stort plus med tabletterna är också att även selen är tillsatt, ett annat ämne som vi lider brist på i Sverige, eftersom våra jordar producerar så lite av det.

I tabletten finns risextrakt som fyllnadsmedel och den vegetabiliska kapseln är tillverkad av cellulosa. Det här gör det till en ovanligt ren tablett i sin enkla sammanställning och är ett kelptillskott vi kan rekommendera för den som vill ha ett lättillgängligt sätt att inta algen på. 

Tabletten passar särskilt bra för den som vill undvika smaken av kelp. Tyvärr är inte ursprungslandet utsatt på innehållsförteckningen. Här väljer vi att förlita oss på det faktum att Better You är ett svenskt företag som tillverkar högkvalitativa och välkontrollerade produkter rent generellt.

Fördelar

 • Lättsvalda kapslar
 • Ingen smak

Nackdelar

 • Innehåller utfyllnadsmedel
 • Ursprungsland framgår inte

Mellan: Great Earth Kelp 225 mcg

Great Earth Kelp 225 mcg består av vildfångad kelp. Här får du en prisvärd och ren jod- och näringskälla. Kelpen i Great Earths tillskott är vildskördad och med ursprung från Kanada. Great Earth Kelp 225 mcg innehåller jod, spårämnen samt andra näringsämnen som är viktiga för sköldkörtelfunktionen och allmän hälsa. 

Tabletterna kan bidra till en normal ämnesomsättning och en normaliserad produktion av sköldkörtelhormoner. En tablett ger 150 % av det dagliga referensintaget av jod. För dig som lider av jodbristsymptom som kalla händer och fötter, trötthet, håravfall, muskelsvaghet och viktuppgång kan det vara värt att testa ett kosttillskott som det här. 

Som vanligt är det svårt att undvika även andra ingredienser när det handlar om kapslar och tabletter och så även i det här fallet. I kapslarna finns fyllnadsmedel, klumpförebyggande medel och ytbehandlingsmedel.

Fördelar

 • Vildskördad kelp
 • Praktiska kapslar
 • Ursprung framgår

Nackdelar

 • Innehåller flera tillsatser

Budget: Natures Root Kelp Pulver

Vill du ha ett rent kelppulver utan de tillsatsämnen som tabletter oftast innehåller? För dig som vill använda kelp i matlagning på olika sätt är Natures Root Kelp Pulver ett perfekt alternativ. Kroppen kan omedelbart tillgodogöra sig alla nyttiga och hälsosamma vitaminer och mineraler.

Förutom den rikliga mängden jod får du här en källa till vitaminer, pantotensyra, koppar, zink, folsyra, kalcium, järn, magnesium och mangan. Det är helt enkelt superfood i pulverform! 

Pulvret är perfekt för dig som vill använda kelp i hudvård på olika sätt. I spabehandlingar ingår den ofta i ansiktsmasker och i cellulitbehandlingar. Med Natures Root Kelp Pulver kan du alltså göra dina egna produkter.

Fördelar

 • Utan tillsatser
 • Både för livsmedel och hudvård

Nackdelar

 • Knapphändig information på förpackningen

Special: REN Atlantic Kelp och Magnesium Kroppsskrubb

I specialkategorin ville vi speciellt lyfta vilka otroligt exklusiva produkter som kelp kan användas i. Här har kosmetikföretaget REN tagit fram en kroppsskrubb med kelp som tongivande ingrediens. 

Du får en exfolierande body scrub med mineraler och vitaminer som lugnar huden och stärker dess egna skyddsbarriärer. Huden kan återfå sin lyster och produkten kan också bidra till en fastare och friskare hy rent generellt. Produkten är skonsam mot huden och många som har känslig hy kan använda den. 

REN Atlantic Kelp Och Magnesium Kroppsskrubb passar att använda både på kroppen och i ansiktet. Kelpen är skördad i Atlanten. Det enda negativa vi egentligen kunnat hitta om den här produkten är att vissa användare tycker att peelingeffekten är för liten.

Det gör å andra sidan att den också passar bra i ansiktet, men har en mildare effekt för resten av kroppen. Den huvudsakliga funktionen är dock ett viktigt tillskott av vitaminer och mineraler för huden.

Fördelar

 • För kropp och ansikte
 • Med mineraler och vitaminer

Nackdelar

 • Mycket mild exfoliering

Kelpprodukterna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Det finns många intressanta produkter med kelp idag och vi har några till vi gärna vill lyfta även om de inte valdes ut till våra favoriter. Bland våra utmanare hittar du ytterligare några bra produkter som vi gärna vill tipsa våra läsare om.

The Scottish Fine Soaps Company Sea Kelp Moisturiser

Scottish Fine har tagit fram flera produkter med kelp som basingrediens. Hudkrämen är uppskattad av användarna och har fått många fina recensioner på nätet.

Trots att den innehåller kelp som har en mycket speciell doft har de trots allt lyckas kamouflera den utan att tillsätta alltför mycket starka doftämnen och artificiella ingredienser. Det är helt enkelt en högkvalitativ produkt och enligt användarna väl värd priset.

Fördelar

 • Doftar gott
 • Absorberas snabbt

Nackdelar

 • Liten flaska

Now Foods Kelp 325 mcg Jod Vegetariska Kapslar

Now Foods har tagit fram ett kelptillskott med riktigt högt innehåll av kelp. Här får du 325 mikrogram per dagsdos, vilket är de högsta doserna vi träffat på. Kom ihåg att om du har problem med sköldkörteln bör du rådgöra med din läkare innan du kompletterar med naturliga kurer. Något vi vill påminna alla om som är intresserade av att prova kosttillskottet.

Fördelar

 • Högt innehåll av jod
 • Få tillsatser

Nackdelar

 • Får inte överdoseras

Ren Kroppsolja Atlantic Kelp och Mikroalger

Ren Kroppsolja Atlantic Kelp och Mikroalger är perfekt att komplettera body scruben med, som vi nämnde tidigare. Du får då en komplett hudvård och kan tillgodogöra dig kelpens alla fördelar på flera olika sätt. Doften är mild och oljan absorberas snabbt av huden och lämnar ingen kladdig hinna, som så många andra kroppsoljor gör.

Fördelar

 • Absorberas snabbt
 • Doftar gott

Nackdelar

 • Endast 100 ml

Solgar Kelp

Tillskottet från Solgar har en hög halt av kelp och ett övrigt innehåll med få ingredienser. Kosttillskottet gör det enkelt att tillgodogöra dig kelpens nyttigheter utan att du behöver äta algen. Du får ett effektivt jodtillskott samt alla de övriga näringsämnen som kelp innehåller så rikliga mängder av.

Fördelar

 • Vegetabiliska kapslar
 • Liten mängd fyllnadsmedel

Nackdelar

 • Stora tabletter

Healthwell Jod Kelp

Healthwell Jod Kelp tas fram i en skonsam tillverkningsprocess, vilket gör att alla näringsämnen i kelpen finns bevarade. Det här är en tablett som kan vara utmärkt för dig som vill ha hjälp att höja jodhalterna i kroppen för att få en konstant tillförsel av mineralet. Dessutom är det som alla Healthwells produkter mycket prisvärt.

Fördelar

 • Prisvärd produkt
 • Få ingredienser

Nackdelar

 • Ingen information om ursprungsland

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad