Bästa kakaonibs 2024 – Läckra näringsbomber till matlagningen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

I den här guiden ska du få lära dig allt om kakaonibs. Den spännande produkten består helt enkelt av krossad kakaoböna, som är perfekt att strö på flingor eller använda i matlagning på olika sätt. Vi kommer att att lära dig allt om alla nyttigheter som kakaonibs innehåller.

Kakaonibs framställs i en speciell tillverkningsprocess. Det berättar vi också mer om i den här texten. Hälsofördelarna med kakaonibs överhuvudtaget är många och vi går närmare in på det här nedan. I köpguiden har letat fram ett antal produkter som vi rekommenderar dig som vill prova på kakaonibs.

I premiumklassen rekommenderar vi MyVegan Ekologiska Kakaonibs. Vi har också med en utmärkt mellanprodukt och den heter Kakaonibs Ekologiska från Green Origins. Budgetalternativet blev Renée Voltaire Raw Cacao Nibs. Sist men inte minst har vi också en specialare vid namn Spireco Ekologiska Kakaonibs med i köpguiden.

Premium: MyVegan Ekologiska Kakaonibs

MyVegan är ett brittiskt företag som tillverkar veganska och ekologiska livsmedel, samt olika kosttillskott. Deras produkter kan hittas på moderbolaget Myproteins hemsida. Kakaonibsen är fermenterade och varsamt torkade, för att behålla alla näringsämnen. Ett stort plus i kanten ger vi för att det är en hel påse på 300 gram, den räcker länge.

Fördelar

 • Vegansk
 • Stor påse

Nackdelar

 • Säljs endast i en online-butik

Mellan: Green Origins Kakaonibs Ekologiska

Green Origins Kakaonibs Ekologiska importeras av ett svenskt företag. Kakaobönorna skördas i Peru och distribueras och förpackas i Skåne. Kakaonibsen har en mild smak och är inte alls beska trots att de är mörka i färgen. Prisvärd produkt.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Svenskt företag

Nackdelar

 • Ganska stora bitar

Budget: Renée Voltaire Raw Cacao Nibs

Renée Voltaire Raw Cacao Nibs är kakaonibs i mindre bitar. De är perfekta i det mesta, från bakverk till att strö på flingor. Renée Voltaire är ett svenskt företag, som snabbt blev känt när grundaren lanserade sina ekologiska hälsoprodukter i matbranschen. Produkter som förut endast kunde hittas i hälsokostaffären, kan i mångt och mycket tack vare Renée Voltaire, köpas i våra vanliga mataffärer idag.

Fördelar

 • Mild smak
 • Snygg burk

Nackdelar

 • Liten förpackning

Special: Spireco Ekologiska Kakaonibs

Specialkategorins vinnare heter Spireco Ekologiska Kakaonibs. Företaget gör en fin insats genom att inte bara plocka fram varsamt framställda, ekologiska kakaonibs. De skänker också en del av vinsten till olika välgörenhetsprojekt i utvecklingsländer.

Fördelar

 • Ekologiskt certifierad
 • Stor påse

Nackdelar

 • Påse som är svår att återförsluta

Köpguide

Vad är kakaonibs och vad används det till?

Kakaonibs är faktiskt helt enkelt ren kakaoböna. Tillverkningsprocessen går till så att bönan först torkas och krossas sedan i små bitar. Därefter tillagas det genom torkning och en lätt rostning i värme som inte överstiger 40 grader. Kakaonibs tillhör nämligen kategorin rawfood och då är det viktigt att livsmedlet inte värms upp för mycket.

I rawfood behålls växtens alla näringsämnen och nyttigheter eftersom den aldrig hettas upp. Det gäller också kakaonibs. När du köper kakaonibs består det av 100 % krossade kakaobönor.

I första hand brukar kakaobönorna till kakaonibs odlas i Peru, men det finns också andra länder där rå kakao tillverkas. Sydafrika är ett annat land där det odlas och tillverkas råa kakaoproukter som importeras till Sverige av olika företag.

Vad har kakaonibs för hälsofördelar?

Kakaonibs är en fantastisk näringskälla. Kakaon innehåller nämligen mer än 300 näringsämnen, som gör nytta i vår kropp. Bönorna är fyllda till bredden med verksamma ämnen som har en mängd hälsosamma egenskaper. 

Om du letar efter ett födoämne som är rikt på antioxidanter, ska du välja kakaonibs. Det finns nämligen dubbelt så många antioxidanter som i rödvin och tre gånger så mycket som i grönt te. Antioxidanterna i kakaonibs är dessutom lätta att tillgodogöra sig för kroppen.

De flesta av oss har någon gång hört att vi blir lyckliga av choklad och det ligger faktiskt något i det rent näringsmässigt. När du äter kakaonibs och kakao, får du i dig olika aminosyror, bland annat tryptofan. Det är en livsviktig aminosyra som omvandlas till serotonin i kroppen. Serotonin är ett lyckohormon som gör oss lyckliga och får oss att slappna av och känna oss harmoniska.

Kakaonibs innehåller även aminosyran arginin. Den hjälper att öka blodflödet i kroppen och blodgenomströmningen till våra organ. Arginin brukar kallas för naturens eget viagra. 

I raw kakaonibs finns också stora mängder PEA eller phenylethylamine, som det egentligen heter. Det är en signalsubstans, som förknippas med lyckorus av samma typ av känslor och lyckorus som förknippas med förälskelse och kärlek.

Men det slutar inte där och kakaonibs innehåller en stor mängd fler nyttigheter. Du får i dig vitaminer, fetter, mineraler och proteiner. I kakaonibs finns också svavel, vilket har positiva egenskaper på hud, hår, naglar samt är bra för synen. I kakaonibs hittar du också fosfor, krom, kalium och b-vitaminer.

Magnesium hjälper kroppen stimulera kalciumupptaget och även öka kroppens förmåga att ta emot d-vitamin. Magnesium hjälper också till att minska muskelkramper och kan exempelvis också lindra menstruationsvärk. Järn är en förutsättning för en effektiv hemoglobinproduktion och även för kroppens transport av syre.

Kakaonibs är bra för hjärtat

Flavonoiderna i kakao är en av det viktigaste antioxidanterna. De kan skydda hjärtat och motverka kärlsjukdomar. Studier har också visat att risken för stroke minskar med flavonoider i kroppen. De har även en gynnsam effekt på blodcirkulationen.

Kakaonibs skyddar hjärnan

Det har visat sig att flavonoiderna också är bra för hjärnan. Enligt studier förbättrar kakao minnet genom att öka blodtillförseln till hjärnan. På kort sikt förbättrar det här också prestationsförmågan och ökar uppmärksamheten.

Kakaonibs är bra för huden

B-vitamin och antioxidanter i kakaonibs hjälper huden att hålla sig ung och spänstig längre. Antioxidanterna skyddar mot fria radikaler i kroppen, som skapas av bland annat luftföroreningar, solljus och stress.

Kakaonibs kan balansera hormonerna

Som tidigare nämndes hjälper kakaonibs till att balansera serotoninnivån i kroppen. Det är även gynnsamt för hormonbalansen. Serotonin kan därför hjälpa att minska exempelvis PMS och andra hormonrelaterade besvär.

Kakaonibs ger energi

Kakaonibs innehåller mycket energi och även ingredienser som lindrar symptom på utmattning och trötthet. Magnesium är bland annat en av dessa ingredienser.

Kakaonibs kan skydda huden mot solen

Studier har visat att konsumtion av kakao kan hjälpa huden att skydda sig mot solen. Kakao kan ge huden en viss motståndskraft mot skadliga UV-strålar. Det är förstås ändå viktigt att alltid komplettera med en kräm med solskydd.

Kakaons historia

Kakaon har en mycket lång historia och lär ha börjat odlas i Sydamerika redan för mer än 3 000 år sedan. Den ansågs som mycket värdefull och kakaobönan användes som valuta av aztekerna. 

Det var Columbus som tog med kakaobönan till Europa. Här modifierades de aztekiska recepten, bland annat genom att rörsocker tillsattes i dem. I slutet av 1500-talet började kakao skeppas i större mängder till Europa och chokladfabriker startades i Spanien och Portugal.

Hur använder jag kakaonibs?

Om du inte använt kakaonibs förut så undrar du kanske hur du ska använda dem i din matlagning. Det finns en mängd saker du kan göra med kakaonibs och många sätt du kan variera dig på. Smaken är mild, trots att det är en helt osötad produkt. 

Den är perfekt att blanda i en smoothie för att ge en extra intensiv chokladsmak. Kakaonibs är också utmärkta att strö på müsli, i yoghurten eller på gröten. De hjälper dig att få en riktig kickstart på dagen. Eller varför inte strö det över en fruktsallad?

Kakaonibs är perfekta att strö över glass eller blanda i kladdkaka. Du kan också ha några små kakaonibs i kaffet. Det finns också en uppsjö recept med goda raw food-tryfflar och bollar. 

Kakaonibs kan också användas till matlagning som inte består av bakning, mellanmål och frukostar. Kakaonibs kan med fördel användas i grytor och chilirätter exempelvis. Kakao passar bra med kött och starka kryddor. Det är bara fantasin som sätter stopp här och på nätet finns en uppsjö av roliga recept.

Om kakaobönan

Kakaonibs är alltså egentligen krossad kakaoböna. Kakaobönorna fås från kärnan i frukten som växer på kakaoträdet. Bönorna är kakaofruktens frön.

Kakaoträd odlas i de tropiska delarna av Sydamerika, samt i Afrika och Asien. Trädet kan bli flera meter högt men på plantagerna håller de storleken nere, så att frukterna hamnar i lämplig höjd för att skörda. Frukten är ungefär lika stor som en amerikansk fotboll och har samma form som en sådan. I varje frukt finns ca 25-30 stycken frön som alltså blir kakaobönor.

Vad ska jag tänka på när jag köper kakaonibs?

Köper du kakaonibs ska du se till att det är råa kakaonibs. Det är endast då som näringsämnena är bibehållna i produkten. Du kan också fundera på om du vill ha en ekologisk produkt eller inte. Vissa varumärken har en ekologisk profil och äter du mycket ekologiska produkter, har kanske redan ditt favoritvarumärke kakaonibs i sitt sortiment.

Kakaoproduktion är en stor jordbruksindustri och där finns också den etiska problematiken som ofta följs med den här typen av produktion.

Det finns kakaonibs som är Fairtrade-märkta. Köper du en sådan produkt, vet du att arbetarna som jobbar på odlingarna har fått sina rättigheter tillvaratagna och att produkterna odlas på ett sätt som inte förstör miljön för lokalbefolkningen.

Finns det några biverkningar med kakaonibs?

Det finns inga kända biverkningar med kakaonibs, om det inte är så att du är allergisk mot kakao. De innehåller också mycket energi och kan ge dig en energikick, såsom chokladbitar gör. Men eftersom det inte innehåller något rå socker, är den effekten förstås inte lika stark.

Kakaonibs Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

I våra huvudkategorier har vi valt ut en vinnare i respektive kategori. Valet är baserat på den information vi samlat in på nätet. Vi har läst kundomdömen, artiklar och samlat fakta om företagen och hur de jobbar med att framställa sina produkter. På basen av den insamlade informationen har vi gjort våra val.

Premium: MyVegan Ekologiska Kakaonibs

MyVegan Ekologiska Kakaonibs har ett antal fördelar. De är ekologiska, har hög fiberhalt och levereras i en stor förpackning. Här får du mycket för pengarna! Kakaobönorna är fermenterade och varsamt torkade för att behålla alla näringsämnen. Passar i bakning, smoothies och i shakes. Kakaonibsen bör förvaras torrt, svalt och inte i direkt solljus. Den är lämplig för både veganer och vegetarianer. 

MyVegan är ett brittiskt företag som är ett dotterbolag till företaget MyProtein. De säljer kosttillskott och livsmedel som alla är veganska och ekologisk certifierade. De har verkligen ett spännande sortiment och ett stort utbud med allt från proteinbars till B12-tillskott.

Fördelar

 • Vegansk
 • Stor påse

Nackdelar

 • Säljs endast i en online-butik

Mellan: Green Origins Ekologiska Kakaonibs

Kakaonibs Ekologiska Green Origins innehåller höga halter av järn, krom, C-vitamin, antioxidanter och magnesium. Green Origins rekommenderar att du använder dem för att exempelvis blanda ner i müsli eller blanda ut i bröd när du bakar. Du kan också använda dem i smoothies eller i hemmagjort godis.

Kakaonibs Ekologiska Green Origins har en mild smak och en underton av lite sträv karaktär. Men de är absolut inte beska och starka. I produktionen har criollo-kakaobönor använts. Ursprungslandet är Peru där kakaofrukterna varsamt skördats och bönorna utvunnits.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Svenskt företag

Nackdelar

 • Ganska stora bitar

Budget: Renée Voltaire Raw Cacao Nibs

Renée Voltaire Raw Cacao Nibs Består av små och fina bitar av rå kakaoböna. De Sydafrikanska kakaobönan har en frisk kakaosmak utan beska. Kakaobönorna är ekologiskt odlade. Tack vare den milda smaken är de perfekta att använda till gröt, yogurt och olika nötblandningar. De är förstås också goda på glass!

Renée Voltaire började sin karriär som matkreatör och konditor. Med åren började en tanke väckas hos Renée om att få utveckla ett koncept där ingredienserna i bakverken var både nyttigare och godare. På den vägen föddes Renée Voltaires koncept med livsmedel och tillskott som är ekologiska och etiskt producerade. Kakaonibsen är förstås inget undantag.

Fördelar

 • Mild smak
 • Snygg burk

Nackdelar

 • Liten förpackning

Special: Spireco Ekologiska Kakao Nibs

Spirecos Kakaonibs placerade vi i specialkategorin på grund av den höga kvaliteten och företagets engagemang i stödjande verksamhet i utvecklingsländer. Kakaobönorna skördas i Perus tropiska klimatet, på samma ställe där aztekerna och mayafolket en gång härskade. 

För att få den högsta kvaliteten på skörden, genomgås en komplex arbetsprocess för att avgöra vilken mognadsgrad kakaofrukten har. Allt för att kunna få fram den perfekta kakaobönan. Kakaobönorna innehåller alla de näringsämnen som är välkända för kakaonibs, som är framställda enligt raw food-principen. 

Spireco är ett handelsbolag som avsätter en del av sin vinst till stödverksamhet i utvecklingsländer. Företaget är i grunden danskt och och har också utvecklat ett algtillskott. Även där går vinsten oavkortat till att främja olika projekt i länder där det behövs insatser.

Fördelar

 • Ekologiskt certifierad
 • Stor påse

Nackdelar

 • Påse som är svår att återförsluta

Kakaonibsen som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Eftersom det fanns några fler intressanta produkter med kakaonibs som inte fick plats i våra favoritkategorier, så presenterar vi dem här nedan. De håller hög kvalitet och är varsamt framställda. Det gör att alla näringsämnen finns kvar i slutprodukterna.

Superfruit Cacao Nibs

Superfruit Cacao Nibs kommer från kakaobönan som kallas criollo. Bönan är den mest eftersökta och sällsynta kakaobönan. Den är omtyckt på grund av den rika, fylliga smaken utan beska. 

Kakaonibsen är lätt rostade och har nötiga och fruktiga smaknyanser. De är fullpackade med antioxidanter, vitaminer och mineraler. Perfekta att blanda i bakverk, fruktsallad, i nötmixer med mera.

Superfruit är ett speciellt företag, inte minst för att de stödjer ett kooperativ som jobbar för att bevara det ovanliga criollo-trädet. Superfruits filosofi är att det går att tillverka produkter med naturliga råvaror och bra näringsvärden. 

Så mycket som möjligt ska ha ekologiskt ursprung. Superfruit vill bara välja det bästa som naturen har att erbjuda. Företaget grundades 2007 och är idag ett av de ledande företagen inom superfood i Skandinavien.

Fördelar

 • Stödjer kooperativ i Peru
 • Mild och nötig smak

Nackdelar

 • Genomskinlig förpackning, trots att den ska förvaras mörkt

Rawpowder Kakaonibs Criollo

Rawpowder Kakaonibs Criollo är även de från bönor odlade i Peru. Kakaonibsen innehåller antioxidanter, aminosyror, magnesium och mycket annat. Även här har den sällsynta kakaobönan criollo använts. 

Criollobönan är en är näringsbomb och kakaonibsen passar att lägga i smoothies eller toppa efterrätten med. Det är också gott att tillsätta den i yoghurten, för att få en knaprig kontrast till krämigheten.

Fördelar

 • Rik på aminosyror
 • Mild kakaosmak

Nackdelar

 • Ganska hårda bitar

Go For Life Kakaonibs

Go For Life Kakaonibs innehåller ekologiskt odlad kakaobönor. Det här är en högkvalitativ produkt och kakaobönorna har genomgått en skonsam fermenteringsprocess, som gör att alla näringsämnen i bönorna bevarats. Produkten innehåller inga tillsatser eller artificiella smakämnen.

Fördelar

 • Rik på antioxidanter
 • God i maträtter

Nackdelar

 • Aningen besk smak

Kung Markatta Kakaonibs KRAV

Svenska Kung Markatta har tagit fram kakaonibs som är både prisvärda och goda. De kan göra många maträtter extra lyxiga, samtidigt som du får alla nyttigheter som medföljer i kakaobönorna. Kung Markattas kakaonibs har en riklig chokladsmak, utan att vara beska.

Produkten har dessutom flera certifieringar, bland annat Fairtrade. Ett minus får Kung Markattas kakaonibs för att de är förpackade i en opraktisk påse som är svår att öppna.

Fördelar

 • Fairtrade-märkt
 • Mild kakaosmak

Nackdelar

 • Opraktisk påse

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad