Bästa guarana 2024 – Prestationshöjare med naturligt ursprung

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Har du hört talas om guarana och dess uppiggande effekter? Den här artikeln är för dig som är intresserad av att prova ett guaranaextrakt och lära dig mer om dess egenskaper och hur det framställs. I vår köpguide tipsar vi dig också om några bra guaranatillskott av hög kvalitet. Välkommen!

Höj energinivåerna med guarana

I vår stora köpguide om guarana ska vi gå igenom allt som är värt att veta om det uppiggande extraktet från Sydamerika. Guarana är en helt naturlig produkt. Det består i sin mest grundläggande form av endast pulveriserade guaranafrön, och ibland även bären från växten. 

Vi kommer att titta på hur det används i olika produkter och hur du kan tillgodogöra dig växten på bästa sätt. Guarana har sedan urminnes tider använts som prestationshöjande och uppiggande medel av indianerna i Sydamerika. I den brasilianska djungeln odlas fortfarande guarana och pulvret som framställs av guaranafröet används i allt från dryck till matlagning och bakverk. 

Som vanligt har vi också valt ut några högkvalitativa produkter som vi kan rekommendera våra läsare. I premiumklassen föll valet på Life Products Guarana. I vår mellankategori blev Rawpowder Guaranapulver EKO utvald till vinnare.

För den som vill ha en budgetprodukt av hög kvalitet rekommenderar vi Yogi Tea Green EnergyEn spännande svenskproducerad specialare finns också med i guiden: Kleen Sports Nutrition Pre Workout Powder Forest Berries.

Premium: Life Products Guarana

Life Products Guarana är ett praktiskt guaranatillskott i form av tabletter. De är lättsvalda och och du kan ta upp till sex tabletter per dag. Det gör att du kan anpassa dosen efter hur behovet ser ut. 

Tabletterna är skonsamma mot magen eftersom de innehåller akacia och om du tar dem i samband med måltider går det sannolikt bra, även om du normalt har känslig mage.

Fördelar

 • Skonsamt för magen
 • Dosen kan varieras
 • Passar veganer

Nackdelar

 • Innehåller fyllnadsmedel
 • Inte ekologisk

Mellan: Rawpowder Guaranapulver EKO

Rawpowder Guaranapulver EKO innehåller 100 procent ekologiskt guaranapulver och ingenting annat. Det här är en perfekt produkt för dig som vill undvika onödiga tillsatser i ett tillskott, och som dessutom föredrar ekologiska produkter.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Vegansk

Nackdelar

 • Kan ge dålig mage
 • Kan behöva trappas upp

Budget: Yogi Tea Green Energy

Yogi Tea Green Energy är ett milt energite som bland annat innehåller guarana. Den uppfriskande smaken av citrongräs, ingefära, fläder och mynta ger en fräsch smak och det är en utmärkt dryck för den som till exempel vill sluta med kaffe, men ändå vill ha en välsmakande och milt uppiggande dryck att ersätta kaffet med. 

Användaren bör dock notera att det här inte är den allra mest potenta drycken rent energimässigt och mängden guarana är inte så väldigt stor.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Mild dryck

Nackdelar

 • Inte så stor andel guarana

Special: Kleen Sports Nutrition Pre Workout Powder Forest Berries

Specialaren Kleen Sports Nutrition Pre Workout Powder Forest Berries är en unik, svensktillverkad produkt i form av ett energigivande pre-workout pulver. Produkten är tillverkad av ett rent, naturligt innehåll med guarana som en av de tongivande ingredienserna. Det är en sötad produkt, men innehåller ingenting annat än sukralos som sötning. 

För den som är mån om att inte inta alltför mycket artificiella ämnen och konserveringsmedel i sina prestationshöjande produkter, är det här definitivt ett alternativ att välja. Här finns ett flertal ingredienser som gör träningen explosiv, och guaranaextraktet är en av dessa prestationshöjande ingredienser.

Fördelar

 • Svenskproducerad
 • Inga artificiella smaksättare

Nackdelar

 • Innehåller sukralos

Köpguide

Vad är guarana och vad har det för hälsofördelar?

Guarana är en sydamerikansk klängväxt som tillhör lönnfamiljen. Ur dess frön framställs ett uppiggande medel som är känt för att vara en naturlig källa till koffein. Guarana används ofta i kosttillskott och drycker för att bidra till förhöjd prestationsförmåga och den används också i vissa viktminskningstillskott. 

Det senare beror på att guarana anses ha en fettförbrännande effekt eftersom den innehåller koffeinliknande ämnen som gör att kroppens förbränning ökar. Produkter med tillsatt guarana har blivit populärt bland många som tränar på gym, eller sysslar med någon annan sport.

Guarana innehåller teofyllin och teobromin som har egenskaper som liknar koffeinets effekt men som är verkar långsammare och mer jämnt.

Kan du få guarana naturligt från mat?

Många tror att guarana ett ämne, men vi vill poängtera att det är alltså en växt. Guarana är ett pulveriserat frö från guaranaväxten och finns inte i andra livsmedel. Däremot finns det gott om andra ämnen som har uppiggande effekter i olika typer av livsmedel. Men just guarana kan du alltså inte få någon annanstans ifrån, än just från guaranaväxten.

Vem kan ha nytta av guarana?

Alla vuxna personer som vill ha en ökad mental och fysisk prestationsförmåga, kan ha nytta av guarana i någon form. Den kan tas som ett uppiggande kosttillskott under perioder när du är i en extra intensiv period, exempelvis i arbetet, och vill kunna hålla förmågan att fokusera och prestera på topp. 

Det finns många som har oregelbundna arbetstider och exempelvis jobbar nattskift, som använder sig av guarana. Detta för att det är en naturlig form av koffein som inte har samma omedelbara och påtagliga effekt som vanligt koffein har. Guarana verkar långsammare i kroppen och effekten är mer jämn än den normala kaffekicken.

Det är vanligt att både idrottare och fritidsmotionärer använder sig av guarana för att öka prestationsförmågan. Extraktet går att hitta som ingrediens i en mängd prestationshöjande produkter, från pulver till energidrycker. 

Guarana är vanlig i produkter som marknadsför sig mot personer som tränar på gym. Men den passar egentligen för alla som behöver öka sin prestation tillfälligt, vare sig det gäller löpträning, studier eller tyngdlyftning.

Vilka typer av guaranatillskott finns det?

Som tidigare nämndes finns det en mängd olika former av produkter som innehåller guarana. Förutom olika tillskott i form av pulver och drycker, kan du också köpa ren guarana i pulveriserad form. En sådan produkt kan du blanda i allt från smoothies till yoghurt eller strö på gröten. 

Du kan också hitta kapslar eller tabletter som innehåller guarana. Numera finns det också godis, exempelvis choklad, som innehåller uppiggande guaranapulver.

Hur används de olika guaranatillskotten?

Produkter som innehåller guarana brukar i allmänhet rekommenderas att intas inför en fysisk eller mental prestation. Det kan alltså vara lämpligt att ta inför ett träningspass eller tävlingstillfälle. 

Är du i en period när du känner dig trött och hängig, kan du med fördel ta guarana på morgnarna genom att exempelvis dricka te på det eller strö guaranapulver på fil eller gröt.

För den som studerar och behöver mentalt förhöjd prestationsförmåga under en period, är guarana lämpligt att ta bland annat inför studier eller prov.

Hur väljer jag en bra Guarana-produkt?

Det du i första hand ska reflektera över är vilken typ av produkt du vill ha. Föredrar du ett rent pulver som du själv kan blanda i smoothies eller strö på yoghurt? Eller vill du kanske ha guarana som ingrediens i någon typ av prestationshöjande produkt. 

Möjligheterna och varianterna är väldigt många och smidiga tabletter kan vara ett alternativ för dig som vill göra det riktigt enkelt för dig. Det köparen bör vara medveten om är att tillskott i form av olika pulverblandningar, kapslar och tabletter ofta även för med sig ingredienser såsom konserveringsmedel, fyllnadsmedel och kanske till och med artificiella färgämnen. 

För den som är intresserad av ett ekologiskt alternativ finns det även ekologiskt guaranapulver att köpa. Om du redan använder dig av ett specifikt märke för flera av dina andra kosttillskott, kan du även ta reda på om varumärket också tillhandahåller guarana i någon form. Då får du automatiskt en produkt från ett företag du litar på och redan är bekant med.

Vilka biverkningar eller nackdelar har guarana?

Guarana är centralstimulerande och kan föra med sig olika typer av biverkningar. Guarana påverkar centrala nervsystemet, musklerna och hjärtat. För mycket guarana kan ge ge ett flertal biverkningar som påminner om för hög konsumtion av till exempel kaffe. 

Biverkningar som kan uppstå vid för höga doser av guarana kan bland annat vara:

 • Illamående och kräkningar
 • Högt blodtryck
 • Darrningar 
 • Ökad hjärtfrekvens och oregelbundna hjärtslag
 • Sömnlöshet
 • Oro och ångest
 • Huvudvärk

Vem ska se upp med guarana?

Det finns flera grupper som bör se upp med guarana. Gravida och ammande bör inte använda guarana, eftersom centralstimulerande medel kan ha negativa effekter både på mamman och barnet.

Guarana kan visserligen verka ångestdämpande, men det kan också bidra till ångestkänslor vid för stora doser. Extraktet kan förvärra tillståndet vid blödningssjukdomar. Guarana i för stora doser kan också ge diarré och och förvärra tillståndet för känsliga magar. Guarana, precis som stora mängder koffein, ska undvikas av personer med hjärtsjukdomar och högt blodtryck. 

Notera att guarana också kan höja trycket i ögonen och ska undvikas vid grönstarr. Koffeinämnet i guarana är urindrivande och kan öka utsöndringen av kalcium i kroppen och därmed förvärra läget för den som lider av osteoporos. 

Guarana kan också interagera med olika centralstimulerande läkemedel, till exempel preparat som används vid ADHD. Ämnet efedrin som är vanlig i en viss typ av hostmedicin, kan i kombination med guarana ge högt blodtryck och hjärtklappning. 

Sammanfattningsvis ska du alltså se upp med guarana om du:

 • Äter mediciner 
 • Är gravid eller ammande
 • Lider av glaukom (grönstarr)
 • Lider av panikångest eller oro
 • Har känslig mage
 • Har dåligt hjärta
 • Lider av högt blodtryck
 • Vid osteoporos

Guarana Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Guarana har blivit en populär produkt och är en vanlig ingrediens i olika tillskott och preparat. Det gör att det har varit lätt att hitta fakta och information om olika produkter och även utförliga kundomdömen och produktrecensioner. 

På basen av den här informationen har vi valt ut fyra stycken favoriter av hög kvalitet, som vi kan rekommendera de läsare som vill prova på ett tillskott med guarana.

Premium: Life Products Guarana

Life Products Guarana är ett tillskott i tablettform. Tabletterna innehåller det naturliga koffein som guarana har och tabletterna har en mentalt uppiggande effekt, som ger extra energi och fokus vid behov. Rekommenderad dagsdos är 3-6 tabletter per dag och du kan alltså ta dem i den dos som du anser är lämpligast för dagen. 

När du tar tabletterna för första gången är det bra att börja med den lägsta dosen, så att du vet exakt hur du reagerar på tabletterna. 

Förutom guaranafrön innehåller också tabletterna akacia, som är fiberrikt och anses vara lugnande för magen. De här tabletterna passar alltså särskilt för dem som vill prova ett guaranapreparat, men är orolig för att magen ska reagera negativt. Tabletterna är mycket mildare mot magen än vad rent guaranapulver är. 

Life Products är ett företag som importerar och distribuerar kosttillskott och naturliga hudvårdsprodukter på den svenska marknaden. Företaget satsar uteslutande på mycket högkvalitativa produkter av bra kvalitet och deras mål är alltid att ge mervärde för kunderna, genom att hålla hög kvalitet till konkurrenskraftiga priser. Alla deras produkter är fria från onödiga tillsatser och har ett naturligt innehåll.

Fördelar

 • Skonsamt för magen
 • Dosen kan varieras
 • Passar veganer

Nackdelar

 • Innehåller fyllnadsmedel
 • Inte ekologisk

Mellan: Rawpowder Guaranapulver EKO

Rawpowder Guaranapulver EKO innehåller ingenting annat än 100 % ekologiskt guaranapulver. Pulvret kan användas på många sätt och du kan ha det i smoothies och juicer eller till och med använda det i bakverk som färg- och smaksättare. 

Eftersom det här är ett finmalet pulver är produkten dryg och du behöver inte använda mycket för att få fram guaranans effekt. 

Guaranapulver har en behaglig sötsyrlig smak och många tycker att det är gott att blanda pulver direkt i vatten. Lämplig dos är en tesked pulver per dag, som intas på valfritt sätt i kombination med något ätbart. 

Eftersom det här är ren guarana kan effekten också vara kraftfull för den som inte är van att ta kosttillskottet. Börja därför med en liten mängd och öka sedan successivt.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Vegansk

Nackdelar

 • Kan ge dålig mage
 • Kan behöva trappas upp

Budget: Yogi Tea Green Energy

Yogi Tea Green Energy är ett uppfriskande grönt te, som förutom guarana också innehåller citrongräs och kombucha. Teet är smaksatt med ingefära, fläder och svartpeppar, vilket gör det till en välsmakande dryck som ger en uppfriskande känsla. 

Produkten är portionerad i tepåsar och är enkel att bereda precis på samma sätt som du gör vanligt te. Samtliga ingredienser är ekologiskt odlade och en påse används till cirka 3 deciliter vatten. Effekten av guarana är ganska mild och de allra flesta behöver inte oroa sig för att drycken ska ge en för uppiggande effekt, såsom kaffe kan göra. 

Yogi Tea tillverkar olika teblandningar med den indiska folkmedicinen ayurveda som grund. Företaget vill ta fram hälsosamma produkter som förhöjer livskvaliteten i vardagen, samtidigt som de tar stort ansvar för miljön i sin produktion. Alla deras tesorter är ekologiska och även KRAV-märkta.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Mild dryck

Nackdelar

 • Inte så stor andel guarana

Special: Kleen Sports Nutrition Pre Workout Powder Forest Berries

Kleen Sports Nutrition Pre Workout Powder Forest Berries är en svensk produkt som är framtaget för att ta innan träning. Pulvret ska tas ungefär 30 minuter före ett träningspass för att ge en rejäl kick som ger fokus och bättre träningsresultat. 

Blandningen av guarana, maca, yerba mate och grönt te i kombination med att den är tillverkad i Sverige, närmare bestämt i Åre, gör den till en självklar specialare och en rätt unik sådan.

Pulvret innehåller bara naturliga ingredienser och inga färgämnen eller smaksättare. Kleen Sports Nutrition är ett jämtländskt företag som tillverkar enkla och högrenade tillskott av naturliga ingredienser. Deras sortiment är inte stort, men produkterna är exklusiva samt noggrant producerade och utvalda. 

Användaren bör vara uppmärksam på att produkten innehåller ett sötningsmedel, även om det inte är mycket och i enkel form av ämnet sukralos.

Fördelar

 • Svenskproducerad
 • Inga artificiella smaksättare

Nackdelar

 • Innehåller sukralos

Guaranan som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Eftersom guarana är ett kosttillskott som har blivit mycket populärt, finns det också en mängd olika produkter. I vår research hittade vi ett flertal tillskott som är intressanta och som är värda att titta närmare på, även om de inte tog sig ända upp till våra vinnarkategorier.

Go For Life Guarana

Go For Life Guarana är ett rent pulver som du kan använda på många sätt. Det passar bra som ersättning för koffein och kan enkelt röras ut i vätska. Du kan också blanda pulvret i smoothies eller strö på yoghurt och annat. 

Go For Life Guarana är ekologiskt odlad och innehåller ingenting annat än pulveriserat guarana. Den är odlad i Brasilien och genomgår noggranna kontroller innan den importeras till Sverige. Go For Life är ett spännande, svenskt företag som idag är väletablerat på den marknaden med sina olika superfoods och pulver. 

De noggrant kontrollerade råvarorna är alltid ekologiskt odlade och även framställda med minimal miljöpåverkan. Användaren bör notera att pulvret är väldigt finmalet och ska hanteras varsamt för att det inte ska damma så mycket.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Från kontrollerade odlingar

Nackdelar

 • Fint pulver som kan damma

Rawchokladfabriken Rawchoklad Eko

Vad sägs om en läcker rawfood-chokladkaka som också innehåller uppiggande guarana? Den här utsökta chokladkakan innehåller hela 83 % rå kakao. Chokladkakan är alltså tillverkad av kakao som är kallpressad, malen och icke rostad. Det bidrar till en unik smak och resultatet blir en riktig näringsbomb, eftersom alla näringsämnen finns bevarade i kakaon.

Utöver det har adaptogenen maca tillsatts samt uppiggande guarana. Rawchokladfabriken är ett litet företag i Arvika, som tillverkar choklad helt och hållet på rawfood-ingredienser. Väldigt spännande tycker vi och ser fram emot kommande produkter.

Fördelar

 • Hög näringshalt
 • Lyxig

Nackdelar

 • Liten storlek

Feel Great Coco Rush

Feel Great Coco Rush är rent kokosvatten tillsatt med uppiggande guarana. Kokosvattnet har inget tillsatt sötningsmedel, utan är smaksatt med naturligt juicekoncentrat och finns i fyra olika smaker. Kokosvatten innehåller i sig rikligt med kalium, vilket bidrar till kroppens normala muskel- och nervfunktion. 

Drycken är därför perfekt att ta innan ett träningspass, då det ger en riktig energikick av guaranan samt verkar muskelstärkande tack vare kalium. Men den kan också användas för att återställa vätskebalansen efter ett träningspass eller under en varm sommardag. 

Ett plus för att den också finns utan guarana, vilket gör att den passar utmärkt som en sockerfri och vätskebalanserande dryck för barn.

Fördelar

 • Utan artificiella tillsatser
 • Fräsch smak

Nackdelar

 • Kolsyran tilltalar inte alla

Spireco Guaranapulver Ekologiskt

Guarana pulver från spireco är ekologiskt och avsett att tas för att höja prestationsnivåerna. Produkten lanseras också som ett preparat som kan fungerar mot huvudvärk. Pulvret går att använda på många olika sätt, till exempel att tillaga te av. Det kan också blandas direkt i juice, vatten eller mixa ner i en smoothie tillsammans med färska bär. 

Produkten är dryg och eftersom dosen är på en halv tesked 1-2 gånger per dag räcker den länge. Ursprungslandet är Brasilien. Produkten kan på grund av sin koncentrerade form verka mycket uppiggande. Det är därför bra att börja med en låg dos och trappa upp till den mängd du känner är lagom.

Fördelar

 • Dryg produkt
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Hög halt av naturligt koffein

Orkla Gerimax Instant Energy

Orkla Gainomax Instant Energy är ett extrakt med guarana, rosenrot och ginseng. Tabletten tas inför perioder med högt tempo, exempelvis stress på jobbet eller andra utmanande situationer. Den hjälper till att uppnå mental skärpa och ork. Orkla Gerimax Instant Energy är en uppdaterad version av företagets populära tillskott Gerimax Performance.

Orkla är ett av Sveriges mest välkända producenter av ginsengtillskott och andra uppiggande produkter. Gerimax finns i olika varianter och det är säkert många som har hört talas om produkterna förut, då de varit etablerade på marknaden länge.

Fördelar

 • Ger effekt inom en halvtimme
 • Lättsvalda tabletter

Nackdelar

 • Blodförtunnande effekt

Healthwell Guarana

Healthwell guarana är ett koncentrerat av guaranaextrakt och innehållsmässigt motsvarar den 95 g koffein per tablett. Det är alltså viktigt att du håller dig till rekommenderad dagsdos och börja med den minsta, för att du inte ska riskera få biverkningar av den.

Tabletten tas för att höja koncentration och fokus samt för att motverka trötthet. Ett plus för att kapslarna är vegetabiliska. De passar alltså vegetarianer och veganer.

Fördelar

 • Lättsvalda kapslar
 • Vegetabiliska kapslar

Nackdelar

 • Passar inte personer som är känsliga för koffein

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad