Bästa drakfrukt 2024 – Den intensivt rosa frukten med näringsrikt innehåll

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Har du sett den vackra drakfrukten i butikshyllan och undrar om den är så späckad med näringsämnen som det sägs? I vår stora köpguide om drakfrukt, kommer vi att djupdyka i ämnet och grundligt ta reda på varför den vackra frukten kallas för superfood. Hjärtligt välkommen!

Boosta immunförsvaret med drakfrukt

Drakfrukt kan sägas vara en av de trendigaste frukterna just nu. Den underbart rosa färgen med ett krämigt innehåll i vitt eller rosa är full av vitaminer, spårämnen och enzymer, vilket vi börjar upptäcka i Sverige nu. Drakfrukt är verkligen hälsokost i fruktform och perfekt både för invärtes och utvärtes bruk. 

Det är väldigt spännande att fördjupa sig i vad drakfrukten innehåller. Det är få andra frukter som kan mäta sig med dess näringsinnehåll. Drakfrukt bidrar för det första med fantastiskt stora mängder antioxidanter. Den är dessutom rolig att använda med sin intensiva färg och passar i allt från tillverkning av efterrätter och bakverk, till mellanmål och snacks. 

Drakfrukt är dessutom det perfekta godiset till alla småbarnsföräldrar som vill hålla sockerkonsumtionen nere. 

Som vanligt har vi också valt ut några produkter till vår köpguide. I premiumkategorin den här gången vann Supergarden Frystorkat Drakfruktpulver. Vi har också med en mellanvinnare, som den här gången blev Raw Ekologisk Pink Pitaya Powder

The Organic Lab Pitaya Chips är vårt budgetalternativ och kan användas som ett läckert mellanmål eller snacks. För den som vill ha en riktigt lyxig hemma-spa-upplevelse rekommenderar vi Laveras Illuminating Sheet Mask. Så låt oss börja att berätta lite kort om produkterna, innan vi går in på själva köpguiden.

Premium: Supergarden Frystorkat Drakfruktpulver

Supergarden Frystorkat Drakfruktpulver är det givna premiumvalet, eftersom du har får ett storpack med drakfruktpulver som är redo att ta fram, närhelst du vill berika mat näringsmässigt eller vill använda pulvret för dess läckra färg. Ett plus ger vi också för att burken är tillverkad i återvinningsbar PET.

Fördelar

 • Stor burk som räcker länge
 • Frystorkad

Nackdelar

 • Ej ekologisk

Mellan: Raw Ekologisk Pink Pitaya Powder

Raw Ekologisk Pink Pitaya Powder är ett spännande rawfood-pulver av absolut högsta kvalitet. Här kan du tillgodogöra dig drakfruktens alla egenskaper på ett effektivt sätt. Pulvret är också mycket järnrikt, vilket gör att den passar alla som vill ha ett bra järntillskott utan att äta tabletter eller kapslar, vilket ofta kan ge dålig mage eller illamående.

Fördelar

 • Alla näringsämnen finns bevarade
 • Återförslutbar påse
 • Ekocertifierad

Nackdelar

 • Liten påse som fort tar slut

Budget: The Organic Lab Pitaya Chips

The Organic Lab Pitaya Chips är skivad och torkad papaya som kan användas som snacks eller som kakdekoration. Chipsen har många användningsområden och passar både barn och vuxna. Lika vacker som god!

Fördelar

 • Perfekt alternativ till godis
 • Gott och dekorativt

Nackdelar

 • Ej ekologisk produkt

Special: Lavera Illuminating Sheet Mask

I köpguiden har vi en extra spännande specialare här gången. Här får du nämligen en sheet mask bestående av drakfrukt och andra nyttiga ingredienser. Intensivkuren är verkligen maximalt vårdande och bidrar till att ge huden ny spänst och lyster. Perfekt för alla som gillar att lägga en avkopplande och vårdande ansiktsmask då och då.

Fördelar

 • Leave on produkt
 • Intensivt vårdande kur

Nackdelar

 • Endast en mask per förpackning

Köpguide

Vad är drakfrukt?

Drakfrukt har mexikanskt ursprung men odlas numera världen över, inte minst i Asien och övriga Sydamerika. Drakfrukten är hos oss en av de senaste trenderna när det gäller så kallad superfood.

Det saftiga, vackra fruktköttet är fullproppat med näringsämnen trots att det är kalorisnålt. Även det vackra skalet innehåller höga halter av en mängd vitaminer och spårämnen.

Namnet frukten bär, har sitt ursprung från hur gammal mexikansk legend som förtäljer att frukten andades ut av eldsprutande drakar efter att de tillintetgjorts.

Drakfrukten har ett unikt unikt utseende och många tycker att det är den vackraste frukten som finns. Skalet är blankt och intensivt rosa, med gröna bladflikar. Fruktköttet är vitt eller rosa och prickigt av de små, svarta fröna. Drakfrukt kan även ha gult skal.

Varför är drakfrukt bra för dig?

Trots att fruktköttet är väldigt krämigt och smakrikt har drakfrukten inte ett högt kaloriinnehåll, vilket tilltalar många. Däremot är den väldigt rik på näringsämnen och innehåller höga halter av vitamin C, kalcium, fibrer, antioxidanter och järn. 

Det rosa fruktköttet är rikligt på lykopen, alltså samma karotenoid som finns i tomater. Lykopen är en kraftfull antioxidant som skyddar cellerna mot fria radikaler. Dessutom innehåller drakfrukt en mängd andra, högeffektiva typer av antioxidanter. 

Drakfrukt är också väldigt fiberrikt, vilket innebär att den är bra för maghälsan och kontrollerar blodsockret. Personer som lider av obalans i blodsockret eller har diabetes, kan alltså ändå njuta av en läcker drakfrukt. Förutom fibrer innehåller den även rikligt med proteiner, en annan anledning till att den kan passa en diabetiker.

Av ovanstående anledning är den lämplig som tilltugg för personer som behöver gå ner i vikt. Eftersom drakfrukt är mycket rik på kalcium är den gynnsam för både skelett och tänder. 

Andra näringsämnen i drakfrukt:

 • Riboflavin. Viktigt för att kroppen ska kunna bryta ner fett, kolhydrater och proteiner. Riboflavin är en annan benämning på vitamin B2 och behövs för att upptaget av vitamin B3 och B6 ska fungera på ett optimalt sätt i kroppen.
 • Tiamin. Egentligen ett B-vitamin som vi måste få i oss från kosten, eftersom det inte lagras eller tillverkas i kroppen. Vid brist på tiamin reagerar du med irritation, trötthet och nedstämdhet. Det är alltså viktigt att få behovet av tiamin tillgodosett.
 • Niacin. Mycket viktigt för hormonproduktion och fettförbränning. Dessutom bidrar niacin till att reparera DNA. Kroppen kan i viss mån tillverka niacin själv, men eftersom produktionen är väldigt liten, täcks inte dagsbehovet av det, utan det behövs ett intag av från kosten eller som kosttillskott.
 • Karoten. Ett väldigt viktigt ämne för vår hud. Hjälper till att skydda den från yttre stress såsom sol, vind, kyla och miljöföroreningar. Personer som lätt bränner sig i solen, kan ha god nytta av att äta karoten i ett kosttillskott ett par månader innan sommarsäsongen eller en solsemester.
 • Fosfor. Ett livsnödvändigt grundämne som finns lagrat i skelettet. Fosfor samverkar med kalcium vid bildning av tänder och ben. Även viktigt för syrabalansen i kroppen och generellt för alla de energikrävande funktioner som kroppen har.
 • Järn. Ett annat mycket viktigt grundämne som inte kroppen inte kan tillverka själv. Järnbrist påverkar motståndskraften och allmänhälsan i hög grad. Det är alltså viktigt att se till att järndepåerna är välfyllda, särskilt hos kvinnor i fertil ålder som förlorar mycket järn i samband med menstruationen.

Så äter du färsk drakfrukt

Drakfrukt är enkel att äta precis som det är, direkt ur skalet. Innanmätet är det som förtärs av frukten. Det enklaste är att skära drakfrukten i tu, åt vilket håll spelar ingen roll. Därefter kan du äta innehållet med sked.

Vill du kan du också skala den och sedan skära kuber av fruktköttet, ungefär som med en kiwifrukt. Det vackra utseendet gör också att den är perfekt att dekorera tårtor, kakor och desserter med.

Drakfrukt har en mild, söt smak och kan i det närmaste beskrivas som en blandning av päron, kiwi och vattenmelon. Smakmässigt passar den utmärkt ihop med annan exotisk frukt, till exempel mango eller passionsfrukt.

Drakfrukt i olika former

I vanliga livsmedelsaffärer går det att hitta färsk drakfrukt numera. Drakfrukt kan också ingå i kosttillskott, inte minst i kapslar och tabletter. Många hälsokostaffärer tillhandahåller också drakfrukt i pulverform som du kan använda i smoothies, bowls eller för att strö på gröt och yoghurt.

Drakfruktpulver görs oftast av rosa fruktkött och har en mycket intensiv färg som är väldigt tacksam att använda i bakning och som dekoration för tårtor och desserter. Det finns också frystorkad drakfrukt att köpa och avnjuta som snacks.

Drakfrukt är än så länge inte den allra vanligaste hälsokostprodukten i Sverige och marknaden för preparat med drakfrukt är inte så väldigt omfattande. Men visst finns det produkter att hitta och förutom vår detaljerade faktaguide, ska vi också tipsa om några riktigt bra hälsokostprodukter med drakfrukt.


Drakfrukt Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Bland favoriterna i köpguiden hittar du flera spännande produkter med drakfrukt. Vi har valt ut dem på basen av den insamlade informationen vi gjort, vilket har bestått av produktrecensioner, omdömen samt fakta från företagens egna hemsidor. Du hittar allt från rent pulver, till en intensivt vårdande ansiktsmask bland våra tips.

Premium: Supergarden Frystorkat Drakfruktpulver

Har du en stor familj eller om du flitigt använder drakfruktpulver i matlagningen, rekommenderar vi varmt premiumvinnaren från Super Garden. Här får du en stor burk på hela 145 gram frystorkat pulver av drakfrukt.

Pulvret innehåller inga tillsatser, aromämnen eller konserveringsmedel. Eftersom frystorkningsprocessen är så otroligt skonsam, innehåller pulvret alla drakfruktens fördelar.

Vi gillar också att burken är tillverkad av PET och är både återvinningsbar och återanvändbar som smart förvaring. För den som vill ha drakfruktspulver hemma som stapelvara, tycker vi att det här är det givna valet.

Fördelar

 • Stor burk som räcker länge
 • Frystorkad

Nackdelar

 • Ej ekologisk

Mellan: Raw Ekologisk Pink Pitaya Powder

Alla som scrollat förbi intensivt rosa och läckra smoothie bowls i flödet på Instagram och undrar hur de görs, har svaret här: med drakfruktpulver! De flesta som gillar att experimentera med färggrann och hälsosam vegan- och rawfood-kost, använder sig av drakfrukt i någon form.

Raw Ekologisk Pink Pitaya Powder är en produkt som kan användas på många roliga och spännande sätt i tillverkning av drycker, desserter och mellanmål.

Inte minst har den förstås ett exceptionellt högt näringsinnehåll och här får du alla antioxidanter, fibrer, vitaminer och mineraler som pitaya innehåller. Fröna är nermalda med det torkade fruktköttet och det ger dessutom en mängd nyttiga fettsyror. Ett mycket stort plus för att rawfood-pulvret även är ekologiskt.

Fördelar

 • Alla näringsämnen finns bevarade
 • Återförslutbar påse
 • Ekocertifierad

Nackdelar

 • Liten påse som fort tar slut

Budget: The Organic Lab Pitaya Chips

The Organic Lab levererar inget mindre än torkad, rosa drakfrukt. Chipsen kan ätas direkt som snacks och godis eller användas till tårtdekoration. Även perfekt för alla som vill ge ett nyttigare godis till sina barn.

Den härliga konsistensen är inte bara väldigt god, utan också mycket rik på näringsämnen. Här hittar du vitamin B, fibrer, en mängd mineraler samt höga halter av vitamin C.

The Organic Lab är ett väldigt spännande företag som tillverkar veganvänliga, naturliga livsmedel för alla som är intresserade av allt det spännande och fantastiska, naturen har att erbjuda.

Förutom olika typer av rawfood-pulver tillverkar The Organic Lab även skålar och bestick av kokosnötskal. Skålarna har blivit otroligt populära de senaste åren och används inte minst av många influencers i hälsonischen.

Fördelar

 • Perfekt alternativ till godis
 • Gott och dekorativt

Nackdelar

 • Ej ekologisk produkt

Special: Lavera Illuminating Sheet Mask

En given vinnare i specialkategorin blev Laveras ansiktsmask med drakfrukt, hallon och litchifrukt! Större densitet av antioxidanter och andra näringsämnen i en ansiktsmask, är svår att hitta.

Här får du hjälp med att ge huden en intensiv kur med återfuktning och näring, vilket ger en fräschare hud med mera lyster. Det här är en så kallad sheetmask och materialet består av biologiskt nedbrytbart lycoellfiber.

Ansiktsmasken lägger du på torrt och rengjort ansikte. Applicera tygbiten genom att klappa på den försiktigt med fingertopparna, så att den ligger tätt på huden. Låt ansiktsmasken verka i cirka 15 minuter, innan du drar bort den. Överflödig formula masseras in in i huden. En riktigt lyxig produkt som är perfekt för en spadag hemmavid!

Fördelar

 • Leave on produkt
 • Intensivt vårdande kur

Nackdelar

 • Endast en mask per förpackning

Drakfrukterna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Är du nyfiken på fler produkter med drakfrukt? Då har vi glädjen att meddela att vi har tagit med några produkter till, förutom våra favoriter. De skiljer sig från vinnarna på olika sätt och kan med fördel komplettera dem, om du är intresserad av att använda pitaya på flera olika sätt.

Aqua Gustus Natural Flavouring For Water

Vill du pigga upp ditt vätskeintag för att lättare nå dina mål när det gäller dagligt intag av vatten? Eller har du barn som dricker dåligt och som du behöver hjälpa på traven för att de ska få i sig mer vätska?

Då kan vi verkligen varmt rekommendera Aqua Gustus Natural Flavouring For Water. Det är alltid bra att förhålla sig aningen skeptisk till produkter av den här typen, eftersom de brukar innehålla massvis med mängder av tillsatser och artificiella ingredienser. Men så är inte alls fallet här!

Här hittar du naturligt extrakt från drakfrukt, lime och mint, inklusive vitaminerna B3 och mineralet zink. Färgämnet i koncentratet är helt naturligt och utvunnet från tistel. I övrigt finns ingenting annat än vatten i produkten.

Du använder det genom att helt enkelt spraya ner några duschar av smaksättningen direkt i dricksglaset. Passar för både stilla och kolsyrat vatten. En flaska räcker till 13-20 liter vatten, beroende på hur intensiv smak du vill ha. Tummen upp från oss!

Fördelar

 • Utan tillsatser
 • Bra sätt att öka vätskeintaget

Nackdelar

 • Kan ge allergiska reaktioner från lime

Faith In Nature Dragon Fruit Conditioner

Specialaren vi beskrev tidigare i köpguiden vårdar huden och självklart vill du komplettera med en bra produkt som även ger håret en näringsboost! Balsamet är berikat med drakfruktsextrakt och passar alla hårtyper. Balsamet är till bredden fylld med antioxidanter och vitaminer och har en fräsch, naturlig doft av drakfrukt.

Fördelar

 • Passar alla hårtyper
 • Mild och god doft

Nackdelar

 • Kan vara svår att få tag på i Sverige

Eco By Sonya – Face Compost Mask Purple Power

Face Compost Mask Purple Power ger trött och glåmig hy en riktig energikick. Förutom drakfrukt finns här ett vårdande och ekologiskt innehåll av sheasmör, aloe vera, acai och avokadoolja.

Som du hör är det här en riktig näringsbomb och tillsammans med kaolinlera från Australien, ger den en porsammandragande och uppstramande effekt. Eftersom ansiktsmasken är balanserande för hyn, passar den alla hudtyper.

När den torkat tar den en stund att avlägsna och det krävs att du sköljer ett tag med ljummet vatten, innan den är borta.

Fördelar

 • Intensivt vårdande
 • Ger spänst

Nackdelar

 • Svår att avlägsna

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad