Bästa B-vitamin 2024 – Kosttillskott för immunförsvaret, hår, hud och naglar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Välkommen till vår stora guide om B-vitamin! I den här artikeln ska du få lära dig allt om B-vitamin. Om du funderar på om du behöver ett tillskott av vitaminet, så hittar du allt du behöver veta i köpguiden här nedan. 

Efter att du läst texten kommer du att veta om du behöver ta B-vitamin eller inte. Du kommer också att få tips på olika typer av B-vitamin, så att du kan välja ett preparat som passar dig. 

B-vitamin är inte särskilt komplicerat att ta, eftersom det är ett vattenlösligt vitamin. Det betyder att det inte kan överdoseras. Allt överskott kommer ut med urinen. Men olika varumärken kan ha olika för och nackdelar och det är det vi ska titta närmare på. 

I premiumklassen vann Thorne B-Vitamin Komplex. I mellanklassen blev Grønne Vitaminer Combi B Vegan segrare. För den som vill ha ett bra alternativ i budgetklass, har vi Vitaprana B-Complex. En intressant specialare har vi också med och den heter Terranova Vitamin B-Complex.

Premium: Thorne B-Vitamin Komplex

B-Vitamin Komplex är ett väl sammansatt preparat från Thorne. Här får du b-vitaminer från samtliga grupper och det utgör ett komplett B-vitamintillskott. Det passar för dig som vill vara säker på att du får tillräckligt med B-vitaminer från alla grupper.

Fördelar

 • Passar veganer
 • Alla B-vitaminer ingår

Nackdelar

 • Dyra

Mellan: Grønne Vitaminer Combi B Vegan

För den som vill ha ett pålitligt märke kan vi rekommendera Grønne Vitaminers B-vitamintabletter. Det är dock tabletter som inte har så hög halt av vitaminet och kanske inte är det mest effektiva om du lider brist på B-vitamin. Men som förebyggande underhållsdos, är den här produkten alldeles utmärkt.

Fördelar

 • Prisvärt
 • Vegansk

Nackdelar

 • Lågt innehåll av B12

Budget: Vitaprana B-Complex

Vitaprana är onlineföretagets Bodystores eget varumärke. De producerar kosttillskott av olika slag och gemensamt för dessa produkter är att de håller hög kvalitet och har jämförelsevis väldigt låga priser. 

De användare, inklusive vi själva, som provat det här B-vitaminpreparatet har varit mycket nöjda med resultatet och kan skriva under på att det är ett B-vitamin som definitivt är värt att prova.

Fördelar

 • Prisvärda
 • Lätta att svälja

Nackdelar

 • Kan ge dålig mage
 • Kan ge illamående

Special: Terranova Vitamin B-complex

Terranovas B-vitaminer är verkligen ett B-vitaminpreparat utöver det vanliga. Här har du inte bara ett B-vitaminkomplex med samtliga B-vitaminer i gruppen. Det är ett prestationshöjande tillskott, som också innehåller både ginseng och rosenrot. Dessa är bevisat effektiva för att öka prestationsförmågan och koncentration hos användaren. Tabletterna innehåller dessutom vitamin C, som är en kraftig antioxidant som skyddar mot fria radikaler i kroppen.

Fördelar

 • Många funktioner
 • Prestationshöjande
 • Vegansk

Nackdelar

 • Dyrt
 • Får inte överdoseras


Köpguide

Vilka funktioner har B-vitamin för hälsan?

B-vitaminer är en hel grupp av åtta stycken vattenlösliga vitaminer, som alla har har egna namn. Generellt kan det sägas att B-vitaminer behövs för en normal funktion för nerver och muskler, samt för energiproduktion och ämnesomsättning. Vitaminet har alltså många olika funktioner för kroppen. 

Olika B-vitaminer samexisterar ofta i livsmedel. Totalt är B-vitaminer åtta stycken till antalet och när du köper en produkt som kallas för B-vitaminer eller B-vitaminkomplex, brukar dessa bestå av alla åtta sorterna.

De olika B-vitaminerna

B-vitaminerna är alltså många och har olika funktioner i kroppen. Men gemensamt för dem är att alla är viktiga för att vi ska känna oss friska och må bra. 

B-vitamin är också inte bara viktigt för kroppen, utan även för den mentala hälsan. Låga halter av olika B-vitaminer i kroppen kan ge trötthet och nedstämdhet. Här nedan följer en kort guide om våra 8 olika B-vitaminer och deras funktion.

B1-vitamin

Vitamin B1 är viktigt för vår ämnesomsättning. Det bidrar till en normal funktion i muskler, nerver och hjärta. B1 förebygger nervskador och håller inte minst hjärnan i trim. Förutom i ett kosttillskott, hittar du B1 i bland annat solrosfrön, bröd, flingor och pasta. 

B2-vitamin

B2 är vitaminet som är hudens eget vitamin. Det här vitaminet är även bra för naglar, hår och ögon. B2 vitamin hittar du i proteinrik mat med animaliskt ursprung, som ägg, fisk och kött. B12 finns också i spenat, svamp och vetegroddar. 

B3-vitamin

Vitamin B3 är viktigt för kroppens egen energiproduktion samt cellerna och ämnesomsättningen i kroppen. Som så många andra b-vitaminer, är det också bra för huden. Vitamin B hittar du i exempelvis jordnötter, kyckling, fisk och skaldjur. 

B5-vitamin

B5 vitamin är bra för fettförbränning och för att sänka kolesterolet i kroppen. Vitamin B5 hittar du i lever, avokado, tomater och bananer. 

B6-vitamin

B6-vitamin är bra för immunförsvaret och även för huden. Den stärker centrala nervsystemet och är ett vitamin som du hittar i bröd, frön, nötter, flingor och kött. Hög alkoholkonsumtion kan skapa brist på vitamin B6. 

B7-vitamin

B7-vitaminer är tarmarnas favoritvitamin. B7-vitamin kallas också för biotin och bidrar till att hålla tarmfloran i bra skick. Biotin är bra för hår, hud och naglar, samt nervernas funktion.

B7 och folsyra bidrar till att produktionen av röda blodkroppar optimeras, samt till en normal celldelning. En tillräckligt hög nivå i kroppen vid graviditet, minskar risken för fosterskador hos en gravid kvinna. Folsyra finns i spenat, broccoli och andra grönsaker. Det finns också i kikärtor, avokado och i lever. 

B12-vitamin

B12 behövs för blodbildning och är också viktigt för skelettet och centrala nervsystemet. B12 är bra för minnet, koncentration, energi och hjärnans funktion i största allmänhet. Strikta vegetarianer och veganer får lätt brist på B12-vitamin och ska gärna ta ett tillskott av detta.

Källor till B-vitamin i kosten

B-vitaminer finns i olika typer av livsmedel. Men för att de ska förekomma i riklig mängd, måste livsmedlen vara obearbetade. Exempelvis bearbetade kolhydrater, som vitt mjöl och socker, har en lägre B-vitaminhalt än sina obearbetade varianter fullkornsmjöl och råsocker.

För mjölproducenter i många länder är det obligatoriskt att tillsätta B-vitamin i vitt mjöl, men I Sverige finns inget krav på detta sedan början på 2000-talet.

Vissa typer av kött har rikliga mängder b-vitamin, som till exempel tonfisk, lever och kalkon. Andra bra källor till B-vitamin är bönor och baljväxter, potatis, korn, bananer, jäst och chilipeppar.

Öl sägs ofta vara en källa till B-vitamin, tack vare att den innehåller jäst. Det innehåller visserligen vitamin B, men är en dålig källa till vitaminet på grund av alkoholen. Alkoholhaltiga drycker har tvärtom en negativ effekt på B-vitaminupptaget i kroppen, så att öl kan innehålla b-vitaminer, gör det alltså inte till en bra sådan källa.

Vitamin B12

B-vitaminet B12 finns mycket sparsamt i växter. Det gör att B12-brist är något att se upp med om du är vegan eller vegetarian. Vissa växter kan innehålla B-vitamin 12 i så kallat analogt eller passivt stadium, men dessa kan inte tas upp av kroppen.

Vetegräs och spirulina är exempelvis två livsmedel som innehåller rikligt men passivt B12-vitamin. Är du vegan kan du inte komplettera kosten med dessa livsmedel för att få ditt behov av B12 tillgodosett. För veganer är helt enkelt ett tillskott nödvändigt.

Brist på B-vitamin

Att ha allvarlig brist på B-vitamin i kroppen och en oförmåga för kroppen att ta upp B-vitamin, är en åkomma som vissa drabbas av. Detta gäller ofta just B12-vitamin. Då injiceras B-vitaminerna in i kroppen istället.

Folsyra är ett viktigt B-vitamin som gravida behöver för att fostret ska utvecklas normalt. Många barnmorskor rekommenderar gravida kvinnor att ta ett tillskott på folsyra.

Har du brist på B-vitamin märks det genom att du kan få dålig aptit, bli trött och till och med yr. Hudproblem är också ett vanligt tecken på brist.

B-vitamin Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

I det fyra huvudkategorierna har vi valt ut produkter som har fått ett mycket bra resultat i de tester vi läst. De har också fått många positiva recensioner av användarna och vissa av tillskotten har har vi också använt själva.

Premium: Thorne B-Vitamin Komplex

Thorne B-vitaminkomplex passar även dem som inte äter kött, eftersom de är helt vegetabiliska kapslar. Vitaminet har ett komplett innehåll och består av B-vitaminer från samtliga grupper. Produkten är framtagen för att att hjälpa både hjärnan och kroppen att fungera normalt.

B-vitaminet innehåller vitamin B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 och B12. Misstänker du att du lider av b-vitaminbrist eller har fått detta konstaterat av läkare, kan du ta upp till tre tabletter dagligen av produkten. Eftersom vitaminerna i tabletten är vattenlösliga, behöver du heller inte oroa dig för att överdosera.

Eftersom produkten innehåller hela det breda spektrat av vitaminer får du många fördelar på köpet. Den understödjer tarmbakteriernas optimala funktion. Tiamin hjälper till att rensa ut giftiga metaller ur kroppen. Riboflavin eller B2, bidrar till att reparera och läka sår i slemhinnor och vävnader. 

B2-vitaminet är också viktigt för hår, hud och naglar och medverkar även till att bilda antikroppar. Tabletterna är alltså generellt bra för immunförsvaret. 

Tabletterna kan med fördel tas av vegetarianer och veganer, eftersom den innehåller B12. Sammansättningen gör att den är effektiv på att bryta ner både proteiner och kolhydrater på ett hälsosamt sätt i kroppen. 

Tar du fler än en tablett dagligen, så kom ihåg att fördela dosen över dagen. B-vitamin är inte särskilt starka tabletter, om vi jämför med exempelvis järntabletter och skapar sällan illamående. Men det kan ändå vara bra att kombinera tabletterna med något att äta, till exempel i samband med huvudmåltiderna.

Specifikationer:

 • Åtta B-vitaminer
 • Dosering: 1 tablett dagligen

Fördelar

 • Passar veganer
 • Alla B-vitaminer ingår

Nackdelar

 • Dyra

Mellan: Grønne Vitaminer Combi B Vegan

Grønne Vitaminer är ett prisvärt vitaminkomplex med samtliga B-vitamingrupper. Tabletterna är så kallade depåpreparat och fungerar genom att de upplöses i tarmen över cirka 8 timmars tid, så att kroppen kan tillgodogöra sig vitaminerna på ett effektivt sätt. De ger ett medelgott B-vitamintillskott med en tablett om dagen. En burk räcker alltså för två månaders användning.

Noteras bör att den innehåller olika mängd av rekommenderat dagsintag, beroende på vilket b-vitamin du tittar på. Vad beträffar B12, innehåller den 4 % av rekommenderat dagsintag. Vet du med dig att du har B12-brist eller är vegan och vill ha ett effektivt b-vitamintillskott med mycket B12 innehåll, så bör du komplettera den här med en B12-tablett eller välja en annan sort.

Grønne Vitaminer är ett danskt företag. De är duktiga på att producera ekologisk hudvård och högkvalitativa vitamintillskott. Grønne Vitaminer har 40 års erfarenhet av att producera vitaminer, mineraler och olika örtbaserade preparat för vuxna, seniorer, barn och ungdomar. 

Grønne Vitaminer ökar hela tiden sitt sortiment och det familjedrivna företaget har höga ambitioner och strävar alltid efter bästa möjliga kvalitet. Vi kan bara skriva under på det. Deras produkter är omtyckta av användarna och deras produktionssätt är transparent och känns pålitligt.

Specifikationer:

 • 8 B-vitaminer i depåform
 • 1 tablett om dagen

Fördelar

 • Prisvärt
 • Vegansk

Nackdelar

 • Lågt innehåll av B12

Budget: Vitaprana B-Complex

Vitaprana innehåller även den alla vitaminer B-vitaminer och även ämnet kolin. Produkten är ett effektivt B-vitamin och den ger minst 100 % av rekommenderat dagsintag för alla B-vitaminer. Produkten är vegansk och innehåller ingen gelatin eller liknande. 

Det är en mycket prisvärd produkt och det är roligt att få presentera så här bra produkter i budgetkategorin. Här får du ett komplett kosttillskott när det gäller B-vitaminer som skyddar immunsystemet och även bidrar till att hår, hud och naglar blir starka och välmående. Det här är också en effektiv tablett för dig som vill ta B-vitamin för att bibehålla normala levervärden. Detta för att den har så pass höga halter av samtliga B-vitaminer.

Utöver detta innehåller också Vitaprana B-vitaminkomplex även Kolin. Det är ett ämne som bidrar till att förbättra kroppens ämnesomsättning och bibehålla en hälsosam och normal leverfunktion.

Vitapranas produkter är väldigt prisvärda, om vi jämför med motsvarande produkter på marknaden. De är också av hög kvalitet. 

De är svensktillverkade och väldigt pålitliga i sin komposition. Alla Vitaprana-produkter innehåller inget tillsatt socker eller syntetiska sötningsmedel. Du hittar inga artificiella smak- och färgämnen. De är också helt fria från laktos, gluten och soja.

Vid intag får du vara uppmärksam på de kroppsliga reaktionerna en början. Den här lilla tabletten innehåller höga halter av B-vitaminer och det kan i vissa fall påverka magen. Fördela intaget över dagen och ta den alltid tillsammans med måltid.

Specifikationer:

 • 8 B-vitaminer och kolin
 • Dosering: 1-2 kapslar per dag

Fördelar

 • Prisvärda
 • Lätta att svälja

Nackdelar

 • Kan ge dålig mage
 • Kan ge illamående

Special: Terranova Vitamin B-complex

Specialaren är ett avancerat B-vitaminkomplex, som används som energihöjande preparat under perioder när det krävs mycket av dig. Kanske är du inne i en fas där du tränar mycket eller så har du ett högt tempo i livet och känner dig stressad.

Vid längre perioder av påfrestningar är det viktigt att fylla på med vitaminer och spårämnen kontinuerligt, för att orka med. Det här kompletta B-vitaminkomplexet innehåller också vitamin C. Vitaminet är en effektiv antioxidant och bygger upp immunförsvaret. Tillsammans skapar det en skyddande barriär för din kropp som gör att du orkar mer. 

Dessutom innehåller Terra Nova Vitamin B Complex också både rosenrot och ginseng. Båda dessa ingredienser används traditionellt som prestationshöjande medel. Här får du alltså en riktig superprodukt, som inte bara ger dig alla B-vitaminer, utan som också ger dig en stor bredd av andra tillskott, så att du kan höja dina prestationer till max.

Specifikationer:

 • Innehåller alla B-vitaminer
 • Med rosenrot och ginseng

Fördelar

 • Många funktioner
 • Prestationshöjande
 • Vegansk

Nackdelar

 • Dyrt
 • Får inte överdoseras


B-vitaminerna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Det finns många typer av B-vitamintabletter på marknaden. Det går att fördjupa sig mycket i det här och alla har sina specifika egenskaper. Det är inte särskilt svårt att hitta en produkt som passar ens egna behov. Om du känner att du inte riktigt hittat rätt bland produkterna i huvudkategorierna, kanske du kan hitta någon som passar bland våra utmanare.

Elexir B-vitamin Kosttillskott

Elexir B-vitaminkomplex innehåller alla b-vitaminer som behövs för att täcka dagsbehovet. Elexir B-vitaminkomplex är lämpligt för personer som håller på med mycket fysisk aktivitet eller som lever i ett högt tempo; kanske jobbar mycket och stressar en del. Har du en tendens att äta en ensidig kost är det här B-vitaminkomplexet ett perfekt komplement.

Fördelar

 • Bra pris
 • Höga halter av B-vitaminer

Nackdelar

 • Svåra att svälja

Bättre Hälsa Active B-Complex

Här har vi ett lite annorlunda b-vitamin, eftersom det är i flytande form. Även denna innehåller samtliga B-vitaminer i gruppen. Den är i flytande form och är inte minst perfekt för dig som tycker det är jobbigt att svälja tabletter. Vitamin i flytande form gör det också extra lätt att få ett optimalt upptag i tarmarna. En nackdel kan vara priset, för produkter av den här typen i flytande form, blir alltid dyrare än i tablettform. Rekommenderad daglig dos är 25 ml.

Fördelar

 • Lätt att svälja
 • Effektivt upptag i tarmarna

Nackdelar

 • Dyr produkt
 • Doseringssked medföljer ej

Great Earth B-Vitaminkomplex

Great Earth vitaminkomplex innehåller samtliga B-vitaminer och bygger effektivt upp immunförsvaret, celldelningen och ämnesomsättningen. Det här är ett B-vitaminkomplex som är i så kallade depåtabletter. Det innebär att B-vitaminerna utsöndras i tarmarna under dagen, vilket gör att att kroppen lättare kan tillgodogöra sig B-vitaminerna.

Fördelar

 • Utsöndras långsamt i kroppen
 • Vegansk

Nackdelar

 • Stora tabletter
 • Dyra

Helhetshälsa B-vitamin Komplex

Helhetshälsas B-vitamin är ett kosttillskott som innehåller samtliga b-vitaminer. I en enda tablett så får du i dig hela dagsbehovet av alla vitamin B-sorter. Helhetshälsas b-vitamin innehåller ingen jäst, vilket gör att den passar bra för personer som till exempel har candida eller som annars är känsliga för jäst. 

Det här är en tablett som många tar för att minska trötthet och utmattning. Det har hög halt av B12-vitamin och passar för veganer att ta som kosttillskott.

Fördelar

 • Täcker dagsbehovet
 • För veganer

Nackdelar

 • Tråkig design på burken

Healthwell Vitamin B-Komplex

Vitaminet från Healthwell innehåller samtliga B-vitaminer från alla grupper, men har särskilt fokus på B12 och B7. Det senare bidrar till att hålla blodsockernivåerna jämna och B12 bidrar till blodbildningens normala funktion. Det här är ett B-vitamin som passar särskilt bra för veganer som behöver ett tillskott av B12.

Tillskottet innehåller också höga halter av vitamin B3. Detta kan tillfälligt orsaka stickningar och rodnader i huden. Det är inte farligt, utan beror på att blodkärlen tillfälligt vidgas av vitaminet. Men tycker du att det är obehagligt, bör du givetvis ta en produkt med mindre av vitamin B3.

Fördelar

 • Små lättsvalda tabletter
 • Höga halter av B-vitaminer

Nackdelar

 • Kan tillfälligt orsaka rodnader på huden
 • Rekommenderad dagsdos ska följas noggrant

Solgar Vitamin B Complex

Precis som specialaren har vi här ett b-vitaminkomplex som också innehåller c-vitamin. Du får då B-vitaminets fördelar som understödjer cellförnyelsen och bidrar till högre prestationsförmåga, samtidigt som du får C-vitaminets förmåga att motverka oxidativ stress och stödja immunförsvaret. Höga halter av B-vitaminer i produkten, förutom av biotin, som endast finns i 25 % av rekommenderat dagsintag.

Fördelar

 • Passar veganer
 • Innehåller även C-vitamin

Nackdelar

 • Låga halter av vissa av vitaminerna

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad