Bästa aktivt kol 2024 – Effektivt till allt från tandblekning till ansiktsmask

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Är du nyfiken på aktivt kol och skulle gärna vilja ha det i ditt husapotek, eller funderar du på att köpa någon specifik produkt som innehåller aktivt kol? Då har du kommit alldeles rätt, för i vår stora köpguide kommer vi att göra en grundlig genomgång av fakta kring aktivt kol och på vilka olika sätt du kan använda det. Vi önskar dig välkommen och god läsning!

Aktivt kol - En bakteriedödande produkt med många användningsområden 

I vår köpguide om aktivt kol kommer vi att gå igenom exakt vad aktivt kol egentligen består av och hur det är tillverkat. Aktivt kol har använts länge inom vården och du kommer att få lära dig en mängd intressanta och nyttiga fakta kring produkten. 

Kanske har du fått koltabletter någon gång om du varit drabbad av matförgiftning eller varit magsjuk. Men idag har det också blivit en omåttligt populär ingrediens i olika typer av hudvård och inte minst är det ett populärt blekningsmedel för tänderna. 

I vår köpguide om aktivt kol tipsar vi som vanligt om några bra produkter som våra läsare kan prova. Premiumvinnaren den här gången blev den rena aktivt kol-produkten RawPowder Aktivt Kol Pulver. Vinnaren i mellankategorin heter Dr Organic Aktivt Kol Ansiktspeeling

Om du är intresserad av aktivt kol specifikt för tandhygien så rekommenderar vi budgetalternativet Biomed Charcoal tandkräm. För dig som vill ha ansiktsmaskernas rolls-royce ska definitivt prova peel-off masken från Mroobest!

Premium: RawPowder Aktivt Kol Pulver

Premiumprodukten den här gången är från svenska RawPowder och här får du ett aktivt kol i pulverform. Kolet är tillverkad av bambu och innehåller inga andra tillsatser eller konserveringsmedel. Användaren bör vara medveten om att pulvret dammar en hel del.

Fördelar

 • Utan tillsatser
 • Tillverkat av bambu

Nackdelar

 • Dammar mycket
 • Svårt att få ut allt från påsen

Mellan: Dr Organic Aktivt Kol Ansiktspeeling

Dr Organic Aktivt Kol Ansiktspeeling kan med fördel användas av dig som har orenheter i hyn och som vill ha en skonsam, naturlig och effektiv peeling att rengöra huden med. Produkten innehåller inga mineraloljor, parabener eller artificiella ingredienser, men väl en mängd växter och örter som är otroligt närande för huden. 

Passar bra att använda ungefär en gång i veckan som djuprengöring och eliminering av döda hudceller. Kan ge allergiska reaktioner för den som är känslig.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Vegansk

Nackdelar

 • Känslig hy kan reagera
 • Stark doft som sitter kvar länge

Budget: Biomed Charcoal Tandkräm

Biomed Charcoal tandkräm är en mild tandkräm med aktivt kol som passar för hela familjen. Den ger en mycket skonsam blekning av tänderna utan att slita på den känsliga emaljen. 

Samtidigt innehåller den även l-arginin som effektivt bidrar till att bygga upp emaljen. Tandkrämen har också tandköttsvårdande ämnen i form av björkblad.

Fördelar

 • Naturliga ingredienser
 • Mild och skonsam

Nackdelar

 • Liten tub som fort tar slut för en familj

Special: Mroobest Black Mask

Specialare i köptestet blev den effektiva peel-off masken med aktivt kol. Det speciella med den är även att den innehåller väldigt få ingredienser och inga artificiella konserveringsmedel, utöver den doftgivare den innehåller. Masken passar alla hudtyper och den har en mängd entusiastiska användare.

Fördelar

 • Effektiv borttagning av pormaskar
 • Naturliga ingredienser

Nackdelar

 • Ingen svensk bruksanvisning
 • Smärtsam att avlägsna

Köpguide

Vad är aktivt kol?

Aktivt kol är består av träkol som har hettats upp utan tillgång till syre. Det gör materialet till ett poröst ämne som har stor absorberingsförmåga. Aktivt kol kan tillverkas av olika typer av trä, men här finns ingen forskning på om någon särskilt sort skulle vara bättre än någon annan. 

Den aktiva kolen som används inom hälso- och skönhetsindustrin är ofta tillverkad av kokosnötskal eller bambu. Aktivt kol har sedan början av 1900-talet använts som vattenrening och även redan då av läkare för att bota och lindra förgiftningar, magsjuka och andra magåkommor.

På senare år har aktivt kol även introducerats inom skönhetsindustrin och är numera ett populärt och eftertraktat ämne att använda, både invärtes och utvärtes. Den används också som detox i ansiktsmasker och som tandblekning.

Hur fungerar aktivt kol?

Aktivt kol har en kraftig absorptionsförmåga och suger lätt åt sig andra ämnen, även vätska. Av den anledningen har aktivt kol länge använts inom vården för att dra ut gifter ur kroppen, som en typ av motgift. Den kan effektivt avlägsna främmande partiklar ur vatten och på så sätt har den använts vid destillering.

Vad kan aktivt kol användas till?

Förutom vattenrening och som motgift har aktivt kol en rad användningsområden, som nämndes i inledningen. Du kan köpa aktiv på kol i form av pulver, som tabletter eller som ingrediens i ansiktsmasker och tandkräm.

Detox 

Här används aktivt kol i drycker och smoothies och det finns något som brukar kallas för Black detox juice. Detoxen görs för att det aktiva kolet ska dra med sig slaggprodukter och toxiner ur kroppen. Kolet absorberar också stora mängder vätska, så det är viktigt att dricka mer vatten än normalt, under en detox med aktivt kol. 

Tandblekning 

Här har vi en annan kategori där aktivt kol slagit stort. Med hjälp av kolet samt lite vätska så borstas tänderna enligt anvisning och därefter sköljs tandpasta noggrant bort. Många upplever att det här ger ett bra och naturligt resultat, medan andra inte tycker att det märks så stor skillnad. 

Här är helt enkelt bara att prova sig fram och se hur dina tänder reagerar på kolet. Skönhetsindustrin är i många fall inte helt överens med tandläkarkåren här, som menar att alltför lite forskning gjorts för att att de ska kunna bevisas att aktivt kol är en skonsam metod att använda för tänderna. 

Hudvård 

Aktivt kol används här för att dra till sig orenheter ur huden. Det finns också schampo med aktivt kol som är avsett för att rena på djupet och som också ska vara bra för hårbotten om den till exempel är drabbad av svamp och mjäll. 

Hudinfektioner 

Den som är är drabbad av svåra akneutbrott eller andra typer av hudinfektioner, kan prova att använda aktivt kol som kur eller som ansiktstvätt. Aktivt kol i pulverform kan blandas ut med vatten till en pasta som läggs på det drabbade området och får ligga där för att dra ut orenheter ur huden. 

Användaren kan prova sig fram genom att låta pastan ligga på i ca 10 minuter och utifrån resultaten anpassa användningen efter behov. 

Njurhälsa 

Inom alternativhälsan används också att aktivt kol för att motverka cellskador i njurarna. Aktivt kol tros också kunna bidra till binjurarnas och leverns hälsa. Som många vet är det här ett organ som är viktigt för kroppens avgiftningsmekanismer och som hjälper till att frigöra kemikalier ur kroppen. 

Tarmgas

Aktivt kol kan också användas som behandling mot gaser och problem med matsmältningen. Gasig mage drabbar ofta personer av som äter mat som kroppen har svårt att smälta och bearbeta. Aktivt kol kan förebygga inflammerade tarmar och samtidigt absorbera partiklarna som gör matsmältningen problematisk. 

Det användaren behöver komma ihåg är att aktivt kol inte suger upp ämnen selektivt, utan drar till sig alla ämnen i födan. Det är därför viktigt att inte äta aktivt kol annat än som kur eller vid isolerade tillfällen för att inte kosten ska bli alltför näringsfattig. Det är också viktigt att dricka extra mycket för att undvika förstoppning. 

Vattenfiltrering

Det finns många olika lösningar för den som vill använda aktivt kol som vattenrening. På marknaden finns både kannor och sportdrycksflaskor med aktivt kolfilter i locket som gör att vattnet filtreras från kemikalier, läkemedelsrester och annat som kan finnas i vattnet. Det finns också specifika kranfilter som monteras direkt på vattenkranen i köket och som byts ut regelbundet.

Hur ska jag dosera aktivt kol?

Aktivt kol ska alltid doseras enligt anvisningarna på förpackningen. Vill du använda aktivt kol i hårvård kan proportioner på cirka ½-5 % användas. Även här gäller det att försiktigt prova sig fram och se hur huden reagerar.

Var kan jag köpa aktivt kol?

Tabletter med aktivt kol kan köpas på apoteket. Dessa passar att använda vid magsjuka och matförgiftning men användaren bör vara medveten om att de oftast innehåller sackaros och laktos, vilket många vill undvika. I övrigt hittar du många olika typer av aktivt kol i hälsokostaffärer både i butik och online.

Vilka är biverkningarna/risker med aktivt kol?

Det finns flera biverkningar som aktivt kol kan orsaka. Aktivt kol absorberar extrema mängder vatten och det är viktigt att dricka mycket vid intag av aktivt kol. Det kan också dra med sig nödvändiga näringsämnen ur kroppen och i förlängningen möjligen orsaka näringsbrist

Därför kan det vara bra att använda aktivt kol som kur och inte dagligen, om den används invärtes. Till vattenfiltrering och hudvård är sådana begränsningar inte nödvändiga, särskilt inte när det gäller vattenrening.


Aktivt kol Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Aktivt kol är en spännande produkt, men det finns ännu inget överflöd av produkter med aktivt kol på marknaden. Vi har hittat några stycken som vi tycker är självklara vinnare då de fått många positiva recensioner och omdömen och dessutom har en bra ingredienslista i övrigt. 

Alla val i den här köpguiden har vi gjort på basen av produkternas popularitet och positiva omdömen av köparna.

Premium: RawPowder Aktivt Kol Pulver

RawPowder Aktivt Kol är ett pulver som är utvunnet av karboniserad bambu. Kolet kan du använda på många olika sätt och den är perfekt att använda i olika hudvårdsprodukter, eftersom den inte består av något annat än just aktivt kol. Pulvret har en vacker, intensivt svart färg och är också neutral både i lukt och smak. 

Vill du ta aktivt kolpulver invärtes är anvisningarna en halv tesked en till två gånger om dagen i ett glas vatten eller annan dryck. Detta ska tas en timme före måltid eller två timmar efter. Produkten ska undvikas att tas i samband med någon typ av medicinering. 

Rawpowder är ett svenskt företag som har har producerat ekologiska livsmedel och kosttillskott i många år. I deras sortiment hittar du vitaminer, mineraler och antioxidanter likväl som olika superfoods. Deras aktiva kol är av mycket av hög kvalitet och är en prisvärd produkt tillverkad av miljövänlig bambu.

Fördelar

 • Utan tillsatser
 • Tillverkat av bambu

Nackdelar

 • Dammar mycket
 • Svårt att få ut allt från påsen

Mellan: Dr Organic Aktivt Kol Ansiktspeeling

Dr Organic Aktivt Kol Ansiktspeeling rengör huden på djupet och har förmågan att dra till sig fett och orenheter i hyn. Eftersom det är en peeling, avlägsnar den också effektivt döda hudceller. Peelingen är framställd för att passa alla hudtyper förutom de allra torraste. Passar särskilt bra för dig med acnedrabbad hy och mycket pormaskar. 

Dr Organic Producerar ekologiskt certifierade produkter som också är helt fria från hudirriterande ämnen, såsom parfym, artificiella doftessenser och parabener. De flesta av produkterna är veganska men det kan förekomma animaliska ingredienser som exempelvis honung, bivax och mjölkproteiner. Just den här produkten är dock vegansk.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Vegansk

Nackdelar

 • Känslig hy kan reagera
 • Stark doft som sitter kvar länge

Budget: Biomed Charcoal Tandkräm

Tandkräm med aktivt kol innehåller tre olika typer av kol som företaget menar ger det allra bästa resultatet. Tandkrämen ger en mild blekning av tänderna utan att slita på emaljen och den innehåller också kalciumhydroxiapatit och l-arginin, som hjälper till att stärka emaljen. 

Tandkrämen har 99 % naturligt innehåll och här hittas inga sötningsmedel eller något fluor. Zinkcitrat i produkten bidrar till en fräsch och frisk andedräkt. Björkblad och plantainextrakt bidrar till ett starkt tandkött. Tandkrämen passar att använda för hela familjen och kan användas från 6 års ålder och uppåt.

Fördelar

 • Naturliga ingredienser
 • Mild och skonsam

Nackdelar

 • Liten tub som fort tar slut för en familj

Special: Mroobest Black Mask

Mroobest ansiktsmask med aktivt kol är en så kallad peel off mask och den fick sin plats i specialkategorin tack vare alla positiva recensioner, som den fått från användare som kunnat rengöra ansiktet från pormaskar i pannan, på hakan och kring näsan. 

Masken innehåller aktivt kol från Bambu. Den sägs också gynna blodcirkulationen i ansiktet vilket stimulerar kollagenproduktionen och hudens lyster. 

Masken stelnar på ansiktet och dras sedan av och på insidan av masken kan du då se vad som avlägsnats ur porerna. Ansiktsmasken passar alla hudtyper. Den innehåller skonsamma ingredienser, men också parfym, vilket den som har allergier och känslig hy bör vara medveten om. 

Den kan också vara rätt smärtsam att dra av för den som är ovan med den här typen av masker. Det gäller att försiktigt först dra i kanterna och sedan omsorgsfullt dra av masken.

Fördelar

 • Effektiv borttagning av pormaskar
 • Naturliga ingredienser

Nackdelar

 • Ingen svensk bruksanvisning
 • Smärtsam att avlägsna

Aktivt kol-produkterna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Utöver våra vinnare vill vi presentera några produkter till som är väldigt intressanta och som definitivt är värda att prova på, för den som vill utforska det här med aktivt kol för hälsan och utseendet.

Kingfisher Tandkräm Aktivt Kol

Kingfisher Tandkräm Aktivt Kol är en tandkräm med aktivt kol som bleker tänderna naturligt. Kingfisher tandkräm innehåller inga konserveringsmedel, färgämnen eller sötningar. Du får en tandkräm som även vårdar tandköttet. Tandkrämen är utan fluor. Kan användas för dagligt bruk.

Fördelar

 • Skonsam
 • Med mintsmak
 • Utan konserveringsmedel

Nackdelar

 • Innehåller citrus

Dr Organic Aktivt Kol Ansiktstvätt

Dr Organic Aktivt Kol Ansiktstvätt passar alldeles utmärkt som komplement till vår vinnare i mellankategorin. Det här är en ansiktsrengöring som kan användas dagligen och som avlägsnar smuts, döda hudceller och orenheter på ett skonsamt sätt. 

Tack vare den aktiva kolen absorberas effektivt överflödigt fett och orenheter. Samtidigt har den en lugnande och balanserande effekt på huden.

Fördelar

 • Rengör på djupet
 • Balanserande effekt

Nackdelar

 • Passar ej torr hy

Friendly Soap Naturlig Detoxtvål Med Aktivt Kol

Friendly Soap är tillverkad av eteriska oljor från lime och rosmarin. Dessutom innehåller den också djuprengörande, aktivt kol och det här är en tvål som på ett naturligt och skonsamt sätt rengör på djupet. Tvålen är handgjord och förpackningen är tillverkad i återvunnet material. Den kan användas både för huden och håret.

Fördelar

 • Med naturliga ingredienser
 • För hud och hår
 • Handgjord

Nackdelar

 • Ej svensk innehållsförteckning
 • Liten tvål

Dafi Sportflaska

Dafi Sportflaska är en kul uppfinning i form av en dryckesflaska, där ett kolfilter sitter i locket. Flaskan rymmer en halv liter vatten, som du smidigt kan ta med dig till jobbet eller träningen. Kolet av kokosnötskal filtrerar 150 liter vatten, vilket räcker till ungefär 300 påfyllningar av flaskan! 

Kolfiltret är dessutom utbytbart, så du kan fortsätta använda flaskan när filtret är förbrukat. En väldigt smidig lösning för dig som inte gillar vattnet på jobbet eller någon annanstans där du inte litar på filtreringen i rören. Flaskan är helt fri från bisfenol A.

Fördelar

 • Portabel filtrerare
 • Räcker länge
 • Utbytbart filter

Nackdelar

 • Ett speciellt filter krävs för byte

Dafi Vattenrenare Glas

Företaget Dafi, som tagit fram sportdrycksflaskan ovan, har också en större vattenrenare som är tillverkad i glas med ett plastlock utan bisfenol A, i sortiment. Den här är perfekt för dig som alltid vill ha kylskåpskallt, filtrerat vatten redo att förtära. Du fyller på den genom locket och behöver alltså aldrig ta av det när du fyller på. 

Tack vare filtret slipper du mikroplaster, bekämpningsmedel och läkemedelsrester i ditt vatten. Det finns också en LED-indikator som visar när det är dags att byta ut filtret. Ett filter räcker ungefär en månad.

Fördelar

 • Rymmer 1 liter
 • Glaskanna

Nackdelar

 • Liten botten som tippar lätt

Dr Organic Tandkräm Aktivt Kol

Dr Organic har även en tandkräm i sitt sortiment och den har tillverkats enligt samma strikta regler som Dr Organics har i sitt övriga sortiment. Det innebär att tandkrämen inte innehåller parabener, artificiella parfymer, färgämnen eller mineralolja. 

Tandkrämen bleker tänderna på ett skonsamt sätt och kan användas dagligen av vuxna och barn från 6 år och uppåt. Ett minus är helt klart att det inte framgår tydligt annat än i ingredienslistan att produkten innehåller fluor.

Fördelar

 • Utan konserveringsämnen
 • Löddrar

Nackdelar

 • Otydlig med flourinnehållet

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad