Vad är ZMA? Bästa ZMA kosttillskott 2024

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vad är ZMA?

ZMA är en blandning av zink, magnesium och vitamin B6. Det sägs att ZMA kan förbättra muskeluppbyggnaden under natten för dig som gymmar, men även att det kan bidra till en bättre sömn. Det är alltså ett bra tillskott för många.

Mer om ZMA

Eftersom ZMA mest förebygger olika kroppsfunktion under just natten är det ett kosttillskott man tar innan man ska lägga sig på kvällen. Det är en av dem mest populära hälsotillskotten på marknaden i dag i Sverige och det finns anledning till att så är fallet. Många rapporterar om att den varit mycket bra och haft en positiv effekt på hälsan. Det är också ett kosttillskott som är billigt, det kostar alltså inte så mycket att testa och se om det får en effekt på din sömn eller når det resultatet som du önskar.

Beståndsdelarna i ZMA

ZMA består som tidigare nämnt av två metaller och en vitamin. Nämligen zink, magnesium och vitamin B6 i en blandning och oftast i en tablett som man sväljer. En del studier visar också på att denna kombinationen kan väcka en synergi som kan höja testosteronmängden i kroppen. Detta har störst effekt på äldre, men även yngre om du vet att du till exempel sover för lite. Om detta är en effekt av själva beståndsdelarna eller att man sover mer och att det på det sättet gör att kroppen mår bättre och testosteronhalten i kroppen är större låter vi vara osagt.

Det är nämligen allmänt känt att två saker som effektivt begränsar mängden testosteron i kroppen är:

  1. Åldrande
  2. Brist på sömn

Åldrande är såklart lite svårt att motverka, men ZMA kan bidra till en bättre och längre sömn. En högre testosteronhalt i kroppen gör dig ofta piggare och mer aktiv. Det kombinerat med en bättre sömn kan vara en oslagbar kombination i hälsokost-väg. Särskilt för priset. Svensk hälsokost säljer just nu en välbalanserad blandning med 180 kapslar för enast 199 kr.

Mer om effekterna

Effekter som bättre sömn och mer testosteron leder i sin tur till en hel andra bättre effekter. Du kan få mer ork att göra det som du vill göra i din vardag. Oavsett om det handlar om träningsambitioner, att prestera bättre på jobbet eller att börja gå ut och gå kan en bättre sömn aldrig vara negativt för dig.

Forskningen kring ZMA har absolut inte kommit så långt som vi önskar att den skulle kunna ha kommit. En hel del bevittnar om stora framgångar efter användning av ZMA, men en hel del har självklart slutat. Därför rekommenderar vi att du testar. Hur vår kropp reagerar på olika näringsämnen skiljer sig jättemycket, det gäller så klart även ZMA. Det är inte dyrt att köpa och då vet du hur du påverkas av detta populära tillskottet.

Det är alltså lite så att vi inte kan garantera att detta kommer att hjälpa dig eftersom vi inte har underlag för det, men motsatsen gäller också. Vi kan bara säga att ZMA-tillskott fungerar för en hel del och det finns ingen anledning till att du skulle vara ett undantag. Börja med att köpa ett paket och kanske inte en hel samling, börja litet och utvärdera sedan. Förlusten blir i värsta fall 199 kr.

ZMA kan alltså:

  • Förbättra sömn
  • Förebygga trötthet
  • Mer sömn resulterar i högre testosteron
  • Leda till större framgångar i träningen eller på gymmet

Att tänka på

Det finns olika kvalitet av ZMA-kosttillskott. Framförallt handlar det om att köpa ZMA tillskott med en välbalanserad mängd av mineralerna och vitaminer. Det kan skilja sig mellan tillverkare. Vi rekommenderar också att du köper ZMA som innehåller kelaterat zink och magnesium. Det innebär kortfattat att mineralerna är kopplade till aminosyror. Det innebär lite enkelt att kroppen faktiskt kan ta upp näringsämnena. Tyvärr säljs det ZMA med dålig kvalitet som vi inte kan ta upp på ett optimalt sätt.

Ett exempel på sådant ZMA är sånt där mineralerna är oxiderade, detta då kan vi knappt ta upp oxiderade över huvud taget.

En annan viktig sak att tänka på är att inte dricka dem i samband med mjölk eller andra produkter med högt kalciuminnehåll. Det förhindrar upptaget av magnesium vilket i sin tur gör det hela lite kontraproduktivt. Tänk alltså på att inte dricka mjölk just innan du lägger dig, i alla fall under den tiden då du testar ZMA och se hur tillskottet påverkar dig – för bästa möjliga effekt.

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad