Vad är Ashwagandha och vilket tillskott är bäst 2020?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Ashwagandha är en växt vars rötter och bär används för att framställa läkemedel och kosttillskott. Växten har flera medicinska egenskaper, men än så länge finns det inte tillräckligt mycket information för att med säkerhet kunna bedöma huruvida dess verkan är effektiv i något avseende eller ej.

Namnet på växten kommer från språket sanskrit och är en kombination av ordet “ashva”, vilket betyder “häst”, och “gandha”, som betyder “lukt”. Dess rötter har en stark arom som beskrivs som hästliknande. I Indien är ashwagandha känd som “hingstens styrka” eftersom den traditionellt sett har använts för att stärka immunförsvaret efter sjukdom.

Om du vill återfå din energi, se yngre ut eller bota en sjukdom kan ashwagandha vara den ört du letar efter. Som du kommer att märka nedan är dess hälsofrämjande egenskaper imponerande.

Ashwagandha används för behandling av rad olika sjukdomar

Ashwagandha används för att behandla bland annat artrit, ångest, bipolär sjukdom, ADHD, balanssvårigheter, sömnsvårigheter, tumörer, tuberkulos, bronkit, fibromyalgi, menstruationsbesvär, hicka, Parkinsons sjukdom och kronisk leversjukdom. Det används även för att lindra biverkningarna av läkemedel som används för att behandla cancer och schizofreni. Ashwagandha används även för att sänka nivåerna av socker och fett i blodet. Den kan även användas för att hjälpa kroppen att hantera daglig stress.

Vissa personer använder även ashwagandha för att förbättra sin förmåga att tänka, minska värk och svullnad (inflammation), samt för att förebygga åldrandets effekter på kroppen. Växten används även för att behandla fertilitetsproblem hos såväl som män och kvinnor samt för att åstadkomma en ökad sexlust. Ashwagandha kan även appliceras på huden för att behandla sår, ryggvärk och ensidig förlamning.

Faktum är att ashwagandha är en av de viktigaste örterna inom den alternativa medicinska läran ayurveda, vilken bygger på indiska principer kring naturlig läkning. Ashwagandha har i 3 000 års tid använts till att förbättra koncentrationen, öka energinivåerna och lindra stress hos den indiska befolkningen. Flera av dess hälsofördelar kan tillskrivas de höga halterna av witanolider, vilka har visat sig kunna motverka inflammation och förhindra tumörer från att växa.

Dosering av ashwagandha

Ashwagandha är en ört som kan ha stora fördelar för hälsan. Vi rekommenderar att du tar 500-1 000 mg 1-2 gånger om dagen tillsammans med en kost som är rik på hälsosamma fetter, protein och fiber, samt att du utesluter socker och spannmål ur din kost. Dessa förändringar av kosten kan tillsammans med att du tar ashwagandha som ett kosttillskott leda till utmärkta resultat vad gäller att förebygga tecken på åldrande, lindra stress, balansera hormoner, öka energin och förbättra den neurologiska hälsan.

Så väljer du rätt kosttillskott med ashwagandha

Ashwagandha är en ört som används inom traditionell medicin och bland annat kan lindra stress och ångest, motverka depression, öka fertiliteten och testosteronnivåerna hos män, samt förbättra hjärnans funktionalitet. Att ta ashwaganda i form av ett kosttillskott kan därmed vara ett enkelt och effektivt sätt att förbättra din hälsa och livskvalitet.

Det finns dock flera olika kosttillskott med ashwagandha tillgängliga på marknaden, vilket kan försvåra valet av produkt. Här går vi igenom några av de saker du kan hålla utkik efter hos ett kosttillskott med ashwagandha:

Det bör vara fritt från skadliga föroreningar

Kosttillskott med ashwagandha tillverkas vanligtvis av växtens rötter. Rötterna skördas och mals till ett fint pulver som sedan förpackas i kapslar. Det främsta problemet med rotpulver är att det kan vara kontaminerat med metaller från jorden, såsom bly, kadmium, arsenik och kvicksilver. Du bör därför välja ett kosttillskott från en tillverkare som följer gällande riktlinjer för god tillverkningssed (GMP).

Det behöver innehålla en tillräcklig mängd av de aktiva ingredienserna

Ashwagandha har flera bevisade hälsofördelar. Dessa kommer från de aktiva ingredienserna i växtens rötter och inkluderar alkaloider, saponiner och witanolider. När du läser etiketten på kosttillskottets förpackning, bör du inte bara titta på mängden ashwagandha-pulver per portion – det är nämligen mer relevant att utläsa andelen aktiva ingredienser.

Det bör innehålla få fyllnadsmedel och tillsatta medel

Du bör hålla dig borta från kosttillskott som enligt innehållsförteckningen innehåller “andra ingredienser”. Det är säkrast att endast ta kosttillskott vars innehåller du känner till. Detta gäller särskilt om du har tänkt att ta tillskottet en längre tid. Minimera antalet fyllnadsmedel och tillsatta medel eftersom de inte tillför något värde, samtidigt som de kan vara skadliga för din hälsa.

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *