Sömnproblem, kanske kan det hjälp med en förändrad kost?

Sömnproblem drabbar väldigt många, kan kosten påverka sömnen? Det ska vi ta reda på i denna artikel om sömnproblem med ett kostprespektiv.

Att ha sömnproblem är jobbigt och tyvärr en verklighet för väldigt många och det känns som att problemet bara ökar. Det är såklart viktigt med vanor, men kan kosten påverka sömnen negativt eller positivt? Det ska vi ta reda på i denna artikeln om sömnproblem med ett övergripande kostperspektiv.

Kosten som hjälper mot sömnproblem

Främst vill vi slå ett slag för magnesium mot sömnproblem det har visat sig lugna nervsystemet och bidra till ökad och bättre sömn. Testa det och se hur det fungerar för dig. Vi rekommenderar också att kombinera detta med kalium ökad effekt. Kalium motverkar stress och kan därför tillsammans med magnesium göra stor skillnad i dina sömnvanor.

Ska vi slå ett slag för en enkel frukt att äta lite oftare är banan riktigt bra eftersom denna frukt innehåller både magnesium och kalium. Det kan vara värt att testa, annars finns tillskott på länkarna ovan med högre koncentration av de ämnen vi vill åt. Vi vill slå ett slag för kaliumtabletter om du har sömnproblematik.

Apropå sömn rekommenderar vi även starkt vår artikel där vi testar koffeintabletter och djupdyker i frågan om koffein är farligt eller inte. En intressant läsning helt enkelt.

Ett faktum som många inte känner till är hur energidryck är bra för hälsan. Har du känt dig tveksam till det, läs gärna artikeln.

Kosten som bör undvikas

Det finns en hel del kost som inte bara är dålig för kroppen på andra sätt utan som faktiskt kan störa våra sömnvanor. Dessa finns i två kategorier, sånt som är dåligt i allmänhet för sömnen och sånt som påverkar oss om vi äter det just innan det är dags att sova.

Det finns forskning som visar att fibrer innan läggdags kan bidra till en bättre sömn.

Bör inte ätas sent på kvällen

Det finns såklart många olika sötsaker och drycker som kan vara negativa att få i sig innan sömn, det egentligen bottnar det i tre olika men alla väldigt kända substanser.

Kolhydrater

Det pratas ibland om hur dåligt kolhydrater är, det stämmer inte. Kolhydrater är en energikälla som vi alla till viss del behöver, men snabba kolhydrater (kolhydrater med högt GI) höjer blodsockret till den nivån att massvis av energi leds ut i blodet samtidigt. Som du säkert kan tänka dig är detta negativt om målet är att sova och lugna ner sig.

Socker

Av samma anledning om kolhydrater inte är en bra idé är socker inte heller en bra idé. Socker har ett högt GI vilket innebär att det precis som andra snabba kolhydrater ger oss massa snabb energi. Inte bra precis före det är dags att sova alltså.

Koffein

Koffein är inte farligt, även om många tror att substansen är direkt dödlig är inte detta fallet. Koffein har används väldigt längre och även om bieffekter finns precis som allt annat är det oftast ofarligt. Annars hade det inte fått finnas i våra matbutiker.

Koffein är dock uppiggande och därför inte rekommenderat att dricka inte bara innan det är läggdags men också med marginal. Koffein har en halveringstid på många timmar och det är därför rekommenderat att inte få i sig koffein efter halva dagen passerat. Går du till exempel upp klockan åtta och går och lägger dig 22 ska du helst inte få i dig koffein efter klockan tre.

Vanor och sömn går hand i hand

Slutligen, kom ihåg att kroppen behöver vanor. Har du inte vanor och lider av dålig sömn måste du först få till riktiga vanor. Vi förstår att du kanske börjar olika tider olika dagar, detta gäller speciellt skolelever men även dig som ibland jobbar förmiddagar och ibland eftermiddagar.

Oavsett när du behöver gå upp kan det vara klokt att rent oavsett gå upp samma tid som du annars behöver stiga upp. Ibland kan man såklart behöva bryta vanor, sena kvällar och så vidare, men då har du i alla fall vanor – och det kommer du långt med.

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad