Så gör du en nyttigare tårta

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Bakverk är vanligtvis förknippade med att vara goda – men inte direkt optimala för kroppen och hälsan. Idag finns det dock inget som säger att hälsosam bakning måste smaka sämre eller se sämre ut. För dig som vill göra en lite nyttigare tårta till nästa födelsedag eller fika finns det en del tips att ta del av. Läs mer nedan.

Använd nyttiga alternativ till olika ingredienser

Något som är bra att känna till är att smaken naturligtvis kommer att förändras en del. För den som vill äta nyttigt och gott kan det dock vara värt att ta sig tiden att prova sig lite fram. I stort sett kan du ta vilket recept som helst, och byta ut så många av ingredienserna som möjligt, mot ett bättre alternativ.

Till exempel:

  • Mättat och omättat fett. I många bakrecept ingår till exempel fett från smör och kokos, vilka är mättade fetter. Bättre är att försöka byta ut dessa mot något omättat. Det kan till exempel handla om solrosolja eller rapsolja. Förutom att det minskar mängden mättat fett i din tårta, ger det också bakverket en lättare och mer krämig konsistens. Glöm inte att också undvika transfetter så långt det är möjligt.
  • Mjöl. Det finns många olika typer av mjölar att välja mellan, varav flera du kanske inte ens visste att man kunde använda. Hit hör till exempel mjöl gjord på kastanj eller kikärtor. För den som vill satsa på något nyttigt är det fullkornsmjöl som bör stå på inköpslistan. Förvisso ger det tårtan en något tjockare och hårdare konsistens – men de starka hälsofördelarna anses av många kraftigt väga över den lite mindre inbjudande konsistensen. Fullkornsmjöl ökar mängden fiber i ditt bakverk och ger den dessutom en god, lite nötig, smak.
  • Frukt och grönsaker. Frukt har en given plats i många olika typer av tårtor, men grönsaker är lite mer ovanligt. Söta grönsaker som morötter eller rödbetor kan, i en något experimentell tårta, fungera mycket bra. Om du inte vill testa dig fram helt på egen hand, kan du relativt enkelt leta fram recept som innehåller grönsaker. När det gäller frukt kan det vara bra att satsa på till exempel äpplen och bär.

Piffa upp tårtan

Kanske har du fått kompromissa lite med smak och konsistens för att nå hälsofördelar? Man äter med ögonen sägs det, och att fräscha upp presentationen kan göra det nyttiga tårtätandet till en än trevligare upplevelse.

Till exempel kan du:

  • Använd quinoapuffar. Det finns ett självklart sätt att puffa till din tårta och samtidigt göra den nyttigare. Nyttiga quinoapuffar är lösningen, dem är supernyttiga och krispiga. Dem är perfekta att inkludera i din tårta för att få en ännu roligare konsistens och dem bidrar även med protein och fiber samtidigt som dem i princip inte innehåller något mättat fett.
  • Göra en bildtårta. Det roligaste med att göra en bildtårta är kanske det stora urvalet av tårtbilder som finns. Visserligen innehåller oblaterna normalt lite socker – men det är i små mängder.
  • Gör en nyttig glasyrblandning. Du behöver inte spritsa med tårtan med socker, om du vill vara så nyttig som möjligt. Det finns många recept på nyttig glasyr, och några enkla sökningar på nätet tar dig dit.

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad