Nyponpulver sägs kunna lindra smärta. Här hittar du det bästa nyponpulvret 2020

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Nyponbusken växer vilt i Sveriges natur och heter på latin rosa dumalis. Det är från dennas frukt man utvinner det populära nyponpulvret, som sägs vara välgörande för lederna och kunna lindra smärta. Vad mer kan man använda pulvret till? Den här guiden berättar om allt från nyponets hälsofrämjande egenskaper till hur du kan göra ditt eget välsmakande kosttillskott.

Vilka är hälsofördelarna med nyponpulver?

Nyponen är fulla av C-vitaminer, antioxidanter och innehåller ett ämne som bekämpar inflammation i kroppen. Samma sak gäller nyponpulver. Det är nog så viktigt att få i sig vitamin C och antioxidanter för att till exempel stärka immunförsvaret och få ett skydd mot fria radikaler.

Men den främsta anledningen till att många väljer att äta nyponpulver är just för dess antiinflammatoriska och smärtlindrande egenskaper. Pulvret från nypon sägs vara särskilt behjälpligt mot artros, vilket många studier och upplevelser vittnar om.

Personer med artros i bland annat höften, knät, handen, axeln och nacken kan berätta om hur nyponpulver har förändrat deras liv till det bättre. Vissa upplever att värken nästan har försvunnit helt efter att de har ätit pulvret ett tag.

När forskare har tittat på ett x antal studier av nyponpulvrets hälsofördelar har de sett ett mönster. Personer med artros och som intar pulvret känner vanligen mindre smärta efter tre månader, skriver den stora hälsosajten WebMD.com.

Det finns de forskare som tror att nyponpulvret också kan hjälpa mot långvariga ryggsmärtor och reumatisk artrit (RA). Det har ännu inte forskats tillräckligt mycket på detta för att man ska kunna veta med säkerhet.

Samma sak gäller när det kommer till att kunna ersätta så kallade icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, på engelska kallas de NSAIDs. Somliga forskare och läkare anser att nyponpulver skulle kunna användas i stället för dessa värktabletter.

Även det här behöver man forska mera på. Fördelen med att kunna skippa de icke-steroida antiinflammatoriska läkemedlen för att i stället äta naturläkemedlet är att man kan slippa biverkningar i form blodförtunning och magsår.

Nypon mot andra sjukdomar och symptom

Det forskas en hel del på nyponets hälsofrämjande egenskaper. Nedanför följer exempel på vilka sjukdomar och symptom man undersöker om det har en verkan på – förutom ledvärk och smärta.

Nypon skulle kunna vara bra för eller mot…

 • fetma
 • bristningar
 • infektioner
 • immunförsvaret
 • diarré
 • feber
 • förkylning
 • magkrångel.

Vidare tyder faktiskt gjord forskning på att en daglig dryck med 40 gram nyponpulver skulle kunna ge…

 • lägre blodsockernivåer
 • lägre kolesterol
 • lägre blodtryck
 • viktminskning

Vilka viktiga näringsämnen innehåller nypon?

Hur påverkar näringsämnena i nypon och nyponpulver hälsan?

C-vitamin

Nypon är rika på vitamin C. Fastän en del av C-vitaminerna går förlorade i framställningen av nyponpulvret innehåller pulvret ändå mycket av vitaminerna. Vitamin C hjälper till att bygga upp immunförsvaret och skydda cellerna mot oxidativ stress, som bildas av fria radikaler.

Betakaroten

Väl i kroppen omvandlas betakaroten till A-vitamin. Vitamin A är en för kroppen betydelsefull antioxidant som skyddar huden mot solskador, främjar läkningen av benbrott och som stärker immunförsvaret. Vill du bli brunare? Prova att äta nyponpulver!

A-vitamin

Brist på A-vitamin leder vidare till att kroppen får svårare att värja sig mot infektioner, andningsbesvär och andra sjukdomar. Utan vitamin A skulle kroppen inte kunna läka skador på exempelvis skelett, tänder, hud eller hår.

B2

B2 kallas även riboflavin. Vitaminet hjälper flera andra B-vitaminer att fungera som de ska och är av stor betydelse för hudens, hårets och naglarnas välmående. Brist på riboflavin kan leda till långsammare sårläkning och förbränning av fett, kolhydrater samt protein.

Järn

Det är jättevanligt med järnbrist. Främst hos menstruerande kvinnor. Brist på järn kan göra att man känner sig trött och hängig, och mineralet har en avgörande betydelse för koncentrationsförmågan och stresshanteringen. Tack vare järnet kan vita blodkroppar bildas i kroppen.

Magnesium

Magnesium bidrar till att kroppen kan tillgodogöra sig funktionerna hos vitaminerna B, C och E. De senaste åren har media uppmärksammat magnesiumbrist, en brist många sägs lida av och som kan ge obehagliga muskelkramper och nervpirrningar.

Kalium

Precis som magnesium påverkar kalium den neuromuskulära hälsan. Mineralet reglerar dessutom hjärtrytmen och vätskebalansen i kroppen.

Hur äter man nyponpulver?

Nyponpulver är vad det låter som: pulver av nypon. Det är också ett kosttillskott som säljs i hälsokostbutiker, på apotek och på de ekologiska avdelningarna i välsorterade matvarubutiker. Det går att äta nypon i kapselform, om du nu skulle tycka att det är omständligt med pulverformen.

Det lättaste sättet att inta nyponpulvret är att blanda 2 teskedar till 2 matskedar av det i vätska – läs på förpackningen för en mer specifik dos. Många föredrar att svälja det i ett glas vatten medan andra hellre strör det över filen, blandar ner det i pannkaksmeten eller i bröddegen.

Recept med nyponpulver

Vill du göra det gott och enkelt med nyponpulvret? Prova de här två recepten:

 1. Nyponsoppa. Ingredienser: ½ dl nyponpulver, ¾ msk potatismjöl, 6 dl vatten. Instruktioner: Vispa ner nyponpulvret och potatismjölet i en kastrull med vatten. Koka upp blandningen och låt sjuda på spisen i någon minut. Om du vill ha en sötare variant av nyponsoppan kan du tillsätta ett valfritt sötningsmedel och/eller smaksätta den med till exempel kanel, kardemumma eller citronskal.
 2. Smoothie med nyponpulver. Ingredienser: 2 dl jordgubbar, 1 dl juice från blodapelsin eller blodgrape, 2 tsk nyponpulver. Instruktioner: Mixa ingredienserna i en blender och häll upp i glas.

Det finns många kvalitativa nyponpulver i hälsokostbutikerna men kanske att du känner dig huslig, kreativ och vill prova att göra ett eget…? Följ det här receptet på nyponpulver:

Så här gör du:

 1. Bege dig ut i naturen och plocka nypon. De växer vilt i Sverige, främst i kustområdena.
 2. Torka nyponen med skal och kärnor och i rumstemperatur tills de är helt torra. Mycket av nyponens näring finns i kärnorna.
 3. Mal dem till ett pulver med hjälp av en rejäl mixer eller kaffekvarn.
 4. Häll upp pulvret i en lufttät glasburk och förvara mörkt.

Vilka biverkningar kan man få?

Att få biverkningar av nyponpulver hör inte till vanligheterna. På WebMD.com kan man dock läsa om rapporterade fall av…

 • Diarré
 • Trötthet
 • Huvudvärk
 • Illamående
 • Kräkningar
 • Sömnproblem

Som med alla kosttillskott ska man alltid rådfråga sin läkare eller vårdkontakt om man känner sig osäker på huruvida man kan äta tillskottet eller inte. Nyponpulver kan krocka med vissa sjukdomar och läkemedel, så dubbelkolla vad som gäller i ditt fall.

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *