Kombucha – Bästa kombucha drycken på te 2024!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Bästa kombuchan

Kombucha är en fermenterad sötad dryck som man baserar på svart te. Detta är något som har använts i Asien i flera tusen år. Det har på senare tid blivit extremt populärt i västvärlden då det finns många fördelar med denna dryck. Kombucha görs på en slags svamp, en så kallad Kombuchasvamp. Den kallas även för scoby – symbiotic culture of bacteria and yeast. Exempel på andra fermenterade livsmedel är surkål, surdeg och yoghurt. Fermenterade livsmedel och drycker är överlag bra eftersom de innehåller probiotiska bakterier som är kända att verka bra för tarmfloran och matsmältningen.

Vad är kombucha?

Kombucha är fermenterat te kan man säga, alltså en dryck som sägs ha många hälsosamma egenskaper. Inom den asiatiska kulturen har den använts i årtusenden. Man tror att den har sitt ursprung i den kinesiska Qin-dynastin för många tusen år sedan. I Kina kallas detta för Livets Elixir. För att fermentera teet så använder man sig alltså av kombuchasvampen. Den fungerar som en jäskultur så att teet blir fermenterat. Det tillsammans med en sötning av något slag så som honung eller rörsocker. Svampen i sig innehåller inte bara jäst utan även en mängd olika goda bakterier. När kombuchan jäst klart så blir den lätt kolsyrad samt att den innehåller B-vitaminer, probiotika, enzymer och vinäger. 

Varför ska du dricka kombucha?

Kombucha har många hälsofördelar. Bland annat så verkar den detoxande, förbättrar matsmältningen och ger dig mer energi. Du kan testa Da Carla Kombucha Eko. Den är tillverkad på grönt te och socker och är rik på vitaminer samt innehåller 14 olika aminosyror. Föredrar du att din kombucha är smaksatt, så kan du testa Da Carla Kombucha Eko med smak av ingefära. Det finns även de som föredrar att tillverka sin egen kombucha. Dock tar det minst 14 dagar att få det färdigt, så du som snabbt vill komma igång med denna dryck kan med fördel köpa den färdig.

Fördelar med kombucha

En av de största fördelarna med denna dryck är att den är kraftfullt detoxande. Det har även gjorts studier som visar att kombucha kan skydda leverceller från skadliga verkningar av toxiner.

En annan fördel med drycken är att främja din matsmältning. Det eftersom kombucha har en antioxidant effekt. Det gör att den neutraliserar skadliga fira radikaler som annars stör matsmältningssystemet. Sedan är de så att drycken innehåller en hel del välgörande enzymer och probiotika. Dessa ämnen är kända för att påverka matsmältningen på ett bra sätt. Med kombucha kan du alltså lindra olika magbesvär. 

Kombucha har ett naturligt innehåll av B-vitaminer samt järn. Dessa ämnen är bra mot trötthet och utmattning. Du får en bättre syresättning och en ökad energi. B-vitaminet gör även att du får starkare hår, hud och naglar. 

Eftersom kombucha är rik på antioxidanter, c-vitamin och probiotika är det även en mycket bra boost för ditt immunförsvar. Drycken har även en hel del glukosaminer. Det ämnet ökar produktionen av hyaluronsyra som i sin tur leder till ett bättre bevarande av kollagenet. Det gör att smärtor från artros samt andra ledbesvär kan lindras. 

Det har även gjorts studier som visade på att kombucha kan förbättra ämnesomsättningen samt begränsa fettinlagringen. Så det kan påverka viktnedgång på ett positivt sätt.  

Kombucha är även bra för finnar och oren hud, stress, högt blodtryck och hjärtat. 

Vad innehåller kombucha?

Kombucha innehåller bland annat detta:

  • Probiotika
  • Glukonsyra, som annars återfinns naturligt i frukt och honung
  • Jästsvamp som framställer vitaminer så väl som det innehåller mineraler och aminosyror.
  • Antioxidanter. Det är mer av dem om det bryggs på vitt eller grönt te

Var hittar jag kombucha?

Kombucha finns idag på en mängd ställen att köpa. Det finns  Da Carla Kombucha Eko, så väl som Da Carla Kombucha Eko med smak av ingefära att köpa på nätet i hälsokostbutik. Drycken finns även ibland att hitta i olika livsmedelsbutiker. Om du vill satsa på att göra en egen kombucha, så måste du köpa svamp/scoby. Detta hittar du i olika hälsokostaffärer.  

Hur dricker man Kombucha?

Det finns en daglig rekommendation på 100–250 ml per dag. Du ska dricka din kombucha kall och den ska även förvaras i kylen. Ju längre flaskan står oöppnad, desto mer kolsyra blir det i den. En oöppnad flaska kan förvaras i upp till 4 månader. En öppnad flaska bör konsumeras inom 5 dagar. Du kan dricka kombucha när du vill under dagen. Den passar de allra flesta. Dock ska diabetiker tänka på att den innehåller socker. Kombucha passar bra som en vitaminkick före eller efter träning, eller som ett gott dryckesalternativ till maten.

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad