Kolhydrater – bra och dåliga kolhydrater för viktnedgång?

Det är inget snack om saken, att kolhydrater tenderar att få oss att gå upp i vikt är ett faktum. Frågan vi försöker besvara här är dock om det finns bättre och sämre kolhydrater eller om det är kolhydrater som kolhydrater.

Varför kolhydrater är dåligt

Kolhydrater är kroppens energi. Anledningen till att kolhydrater i media och i diskussioner framställs som negativa är då den energin som kroppen inte förbrukar blir fett. Det är alltså just den överblivna mängden som blir fett och inte det faktum att vi överhuvudtaget äter kolhydrater.

Att helt stänga ute kolhydrater ur dieten är däremot ingen bra idé. Kroppens energinivåer skulle vara låga då kolhydraterna är kroppens huvudsakliga energikälla. Det viktiga är istället att äta det man behöver men inte mycket mer än så. Då når vi målet viktnedgång. Nedan kommer lite smarta knep på hur du kan få i dig mindre kolhydrater.

Så får du i dig mindre kolhydrater

Det enkla svaret är såklart genom att minska andelen kolhydrater på tallriken och ersätta detta med grönsaker och protein, men då blir man också av med bland annat fiber. Det är också inte helt lätt att nästan sluta äta kolhydrater eller minimera till den nivån man vill åstadkomma och samtidigt bli mätt.

Byt ut dåliga kolhydrater mot bra kolhydrater

Det går alltså såklart att minimera andelen kolhydrater på tallriken, men det är inte alltid lösningen. Det är rekommenderat att 45-65% av vårt kaloriintag kommer från kolhydrater, att ersätta den ytan med extra protein kan vara en lösning men problemet kring fiber kvarstår.

Använd istället kolhydraterna till något positivt. Genom att byta ut potatis, ris och pasta mot quinoa gör du dig själv en tjänst och löser samtidigt problemet med för mycket kolhydrater. Lite kortfattat är det en ersättare du kan använda istället för till exempel potatis, ris och pasta som innehåller mindre kolhydrater och mer fiber och annat nyttigt.

Det är också lättare rent psykiskt att byta ut något mindre bra mot supernyttiga quinoa eftersom du inte behöver minska mängden kolhydrater på tallriken. Quinoa är också väldigt gott vilket gör det hela ännu bättre.

Så mycket kolhydrater behöver du

Kort svar är att du behöver ungefär 250 till 300 kolhydrater per dag beroende på kön, vikt och till och med genetik. Det finns dock ett bra sätt att ta reda på det, genom att testa såklart. För många kolhydrater kan få dig att gå upp i vikt, men för lite ger kroppen brist på energi och kan till och med betyda allvarligare hälsobekymmer.

Därför kan det vara bra att veta ungefär hur mycket du behöver. Testa att experimentera i några dagar och ät en varierande mängd kolhydrater och notera hur det påverkar din energi. Ta reda på hur mycket din kropp behöver, svårare än så är det inte!

När du vet ungefär vad du behöver kommer du vänja dig vid att se på ett ungefär hur många kolhydrater det är i olika produkter och rätter, du behöver alltså inte skriva ner och hålla koll in i minsta detalj. För kom ihåg: Den bästa dieten är den du följer.

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad