Allt om koffeintillskott och koffeintabletter 2020 – Är koffein farligt?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Koffeintillskott är otroligt lättåtkomligt och billigt att köpa. Vi hjälper dig hitta dem bästa och besvarar frågan, är dem farliga?

Koffeintillskott och koffeintabletter är egentligen bara koffein

Det är viktigt att inte tänka kring om ”koffeintillskott” eller ”koffeintabletter” eller annat är farligt utan istället fråga sig om koffein i sig är farligt. För det är det alla dessa tabletter består av, koffein. En molekyl som ser precis likadan ut oavsett hur du får i dig den.

Det är lätt att tänka att något är farligt för att man lägger till ordet ”piller” efter en viss produkt som egentligen redan är detsamma. Det är Hollywood och filmer som fått oss att tänka på det sättet, men så enkelt är det inte riktigt.

Det är ingen skillnad på koffein och koffein

Som tidigare nämnt är det ingen skillnad på koffein och koffein. Koffein från kaffe är inte bättre för en än koffein från andra källor som till exempel i ett tillskott i form av ett koffeinpiller. För kroppen spelar det ingen roll, koffein är koffein och koffein som koffein. Så enkelt är det egentligen. Inte heller är energidryck farligt.

Kaffe innehåller inte mindre koffein än koffeintabletter

Då säger många att kaffe innehåller mycket mindre koffein än vad koffeintabletter gör och att koffeintabletter därför är farliga. Det stämmer helt enkelt inte. Koffeintabletterna som vi rekommenderar innehåller 200 mg koffein. En stor kopp vanligt bryggkaffe på ungefär 30 cl eller två vanliga på 15 cl motsvarar samma mängd koffein som en koffeintablett. Det är alltså inga enorma mängder vi pratar om.

För att göra ännu en liknelse innehåller en koffeintablett som vi rekommenderar som sagt 200 mg koffein, Livsmedelsverket säger att den svenska rekommendationen för gravida som vill bruka koffein är 300 mg. Det innebär att även du som är gravid kan få i dig en sådan här koffeintablett per dag och fortfarande ha 100 mg marginal utan att utsätta dig för någon betydande risk, enligt Livsmedelsverket.

Bästa koffeintillskotten och tabletterna

Vi rekommenderar som sagt Svensk Hälsokosts koffeintabletter då dem är otroligt billiga, för 69 kr får du 100 tabletter på 200 mg stycket. Det är väldigt billigt per mg koffein. Tänk dock på att fri frakt erbjuds från och med 100 kr, så att lägga 149 kr och istället få 250 tabletter kan vara fördelaktigt även om du inte är en så stor konsument av koffeintabletter. För dig som älskar koffein finns det ett alternativ där du kan få 500 koffeintabletter för 269 kr. Nästan mindre än en halv krona per tablett.

Är koffein farligt?

Nej. I en begränsad mängd innebär inte koffein en stor risk för betydande skador som är normalt förekommande. Tänk på att nästan alla svenskar är beroende av koffein genom kaffe och te, hur ofta hör du om vänner som drabbats negativt av koffein? Däremot skrivs det mycket i media eftersom det är ett enkelt sätt att skrämma upp folk på eftersom att koffein låter lite farligt och så många av oss regelbundet dricker kaffe.

Tänk dock på att hålla sömnen på en bra nivå. Även om du temporärt blir mer alert av koffein är det inte en anledning att skippa den otrligt viktiga sömnen. Då kan koffein i sin tur indirekt leda till negativa farliga effekter. Tycker du att du får svårt att sova när du brukar koffein rekommenderar vi att du testar lite att inte bruka koffein så sent, sluta bruka kanske fyra timmar innan läggdags senast, fungerar inte det testa med fem, sex, sju timmar innan och så vidare tills du märker vad som fungerar för dig och din kropp.

Det är nämligen lätt att hitta information på nätet kring halveringstiden och så vidare, men vad som ofta inte nämns är att koffeinnedbrytning och halveringstiden för koffein är väldigt individuellt. Det är alltså något du får testa själv, vad som fungerar för dig.

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *