Kalcium är en livsviktig mineral – Bästa kalciumtillskottet 2024!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Kalcium är en livsviktig mineral som många får i sig för lite av genom kosten. Vi har jämfört kalciumtabletter och tipsar i denna guide om vilket som är det bästa kalcium tillskottet på marknaden 2024.

Därför behövs kalcium

Många av oss har vuxit upp med talesättet “mjölk ger starka ben” men det är nog färre av oss som har förståelse för vetenskapen som ligger bakom den meningen. Mjölk är, precis som havregryn och sojabönor, ett livsmedel som är rikt på mineralen kalcium. Och precis som talesättet säger så är mineralens främsta uppgift i kroppen att bygga upp och stärka vårt skelett, men faktum är att den livsviktiga mineralen har fler uppgifter än så och är rent av livsviktig att få i sig. 

Det gör kalcium i kroppen

Kalcium är den mineral som vi har mest av i kroppen, hela 1.2 kilo kalcium kan finnas i en vuxen människa. Ungefär två procent av våra kroppar består av kalcium, varav 90 procent av detta är bundet i vårt skelett och i våra tänder. Kalcium spelar därför en oerhörd roll när det kommer till att bygga upp och stärka våra ben och förhindra benskörhet och eventuella benbrott. 

Även om det är just för skelettets funktion som kalcium har blivit förknippat med så har mineralen många fler viktiga uppgifter i vår kropp. Kalcium är bland annat viktigt för:

  • ett starkt skelett och friska tänder
  • en fungerande nerv- och cellfunktion
  • blodkoaguleringen 
  • att huden och håret håller sig friska
  • musklernas hälsa och funktion

Om du får i dig för lite kalcium kan du uppleva en mängd olika symtom. Några av dessa är:

  • Benskörhet
  • PMS
  • Högt blodtryck
  • Dåliga tänder eller sköra naglar
  • Muskelkramper

Så fungerar kalciumtillskott

Vår kropp tar till sig vitaminer och mineraler på olika sätt. När det kommer till kalcium finns det flera faktorer som påverkar hur lätt det är för kroppen att ta till sig mineralen vilket är viktigt att tänka på när man funderar på vilket kalciumtillskott man ska välja. 

För att kroppen ska kunna ta till sig kalcium behöver den också ha rätta mängder av D-vitamin. D-vitamin och kalcium jobbar nämligen tillsammans och främjar upptaget av varandra. För oss som bor i Sverige är det många gånger svårt att bibehålla en bra nivå av D-vitamin året ut och de flesta av oss lider av D-vitaminbrist under årets kalla och mörka månader. Sambandet mellan D-vitaminbrist och brist på kalcium är därför viktigt att tänka på när du ska köpa kalciumtillskott som med fördel bör intas tillsammans med ett tillskott av D-vitamin.  

Bästa kalciumtabletterna

Vi har jämfört en rad olika kalciumtabletter och har utifrån den jämförelsen sammanställt en lista på vad vi tycker är de bästa kalciumtabletterna på marknaden 2020. 

Ifall du äter en kost rik på mejeriprodukter behöver du få i dig en mindre mängd kalcium än någon som äter en vegansk eller mjölkfri kost. Detta beror på att mjölk är det livsmedel som innehåller mest kalcium. De kalciumtabletter vi listar nedan utgår därför ifrån olika behov så att du enkelt kan hitta de tabletter som passar just dig och dina behov bäst. 

Lågdoserade kalciumtabletter 

Dessa kalciumtabletter passar dig som äter mejeriprodukter och därför har ett lägre behov av kalcium men som ändå vill se till att du får i dig tillräckligt med kalcium. 

Holistic – Kalcium Innehåller 128 mg kalcium per kapsel. 

Kalciumtabletter berikade med vitamin D

Dessa kalciumtabletter är bland annat berikade med D-vitamin som främjar kroppens upptagningsförmåga av kalcium. De passar alla som vill optimera sitt kalciumintag. 

Healthwell – Kalcium 800 Kalciumtabletter berikade med vitamin D

Solgar – Kalciumcitrat med vitamin D3 Kalciumtabletter i lättupptaglig form berikade med vitamin D3

Great Earth – Super Calcium Kalciumtillskott berikat med vitamin D3, vitamin K2 samt gurkmejaextrakt

Elexir – pharma kalcium Kalciumtillskott berikat med vitamin D3, vitamin K2, gurkmejaextrakt samt svartpeppar

Biverkningar med kalciumtabletter

Precis som med andra kosttillskott kan ett för högt intag av kalcium leda till effekter som inte var önskade från början. För att överdosera kalcium behöver du dock inta en stor mängd kalcium under en längre tid, vilket inte är troligt ifall du intar den rekommenderade dosen som medföljer ditt kalciumtillskott. 

Ett för högt intag av kalcium kan dock hämma upptaget av zink, magnesium och järn. Intaget av kalcium bör vara en till två gånger så stort som intaget av magnesium för att hålla en bra balans. 

Ifall du vet med dig att du får i dig mycket kalcium genom din kost (främst från mejeriprodukter) bör du med fördel därför välja kalciumtabletter med en lägre dos kalcium per portion för att undvika att du får i dig för stora mängder. 

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad