Johannesört – ångestlindrande egenskaper. Här är bästa johannesörtstillskottet 2024.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

För många är johannesört endast känd som en krydda i snapsen på midsommar, men blomman har länge använts bland annat för sina ångestlindrande och upplyftande egenskaper. Här får du information om användningsområden, effekter och möjliga biverkningar av johannesört.

Vad är johannesört?

Johannesört är en gul blomma som växer vilt i stora delar av Europa och USA. Att johannesörten har fått sitt namn efter Johannes Döparen är ingen slump. Enligt legenden växte den första johannesörten upp ur marken där han halshuggits, vilket skulle förklara den vackert blodröda juice som som kan utvinnas ur örten.

De två vanligaste typerna av johannesört kallas äkta och fyrkantig. Det är äkta johannesört som används för medicinska syften. Fyrkantig johannesört är ofarlig men saknar den äkta johannesörtens önskvärda egenskaper. Har man plockat en johannesört kan man se om den är äkta genom att hålla upp den mot ljuset. Är den äkta ser det ut som det är små hål i blombladen.

Hur fungerar johannesört?

Hypericin är ett ett ämne man hittar i johannesörtens rödfärgade växtsaft. Man har funnit att hypericin har förmågan att  hindra funktionen av dopamin beta-hydroxylas, ett enzym som omvandlar dopamin till andra ämnen. Detta leder till högre nivåer av dopamin som har förmågan att verka upplyftande. De förhöjda nivåerna av dopamin kan i sin tur leda till minskade nivåer av stresshormonerna adrenalin och noradrenalin.

Det kan även finnas flera verksamma ämnen i johannesört som forskningen inte kartlagt än.

Användningsområden för johannesört

Johannes Döparen beskrivs som ”ett ljus för de som sitter i mörkret” vilket stämmer bra överens med hur plantan han gett sitt namn tillämpas. Läkeväxten har använts som universalmedicin genom historien, och även idag finns en stor bredd i johannesörtens användningsområden. Kanske är det inte så konstigt att johannesört uppehållit en så stor popularitet i alla tider, med tanke på de effekter som den lilla blomman rapporterats uppbåda.

Olika användningsområden:

 • Upplyftande
 • Lindrar oro och mild ångest
 • Mot PMS och klimakteriebesvär
 • Vid tillfälliga insomningsbesvär
 • Lugnande och reparerande för huden
 • Motverkar stress
 • Kan motverka lindrig depression

Te på johannesört

Om du vill ha en milt avslappnande effekt kan du pröva att dricka te gjort på torkad johannesört. Det kan vara trevligt att dricka en kopp te på johannesört till exempel för att varva ned efter en fartfylld dag. Var noga med att välja ett te som innehåller 100% äkta johannesört. Te på johannesört tillreds precis som vanligt te. Fyll en tesil med en tesked johannesört och låter det dra i en kopp varmt vatten cirka 5-10 minuter. Sedan har du en varm, välsmakande dryck att avnjuta i lugn och ro.

Johannesört i tablettform

Om du vill få i dig en högre koncentration johannesört (eller inte gillar te) finns det tabletter att köpa. Det kan ta några veckor innan du märker full effekt. För bästa möjliga resultat bör du välja ekologiska tabletter som innehåller en hög halt äkta johannesört.

Koncentrerad johannesört visat sig kunna snabba upp nedbrytningen av bland annat blodförtunnande mediciner, p-piller och immunhämmande medel. Denna effekt har de studier som gjorts dock inte sett av Hypermins ekologiska och naturliga johannesört, så länge den rekommenderade dosen följs (3 tabletter per dag). Om du är orolig eller tar mediciner som är viktiga för din hälsa bör du ändå tala med en läkare innan du börjar konsumera johannesört.

Hudvård med johannesört

Johannesörtens lugnande och läkande egenskaper gör den till en perfekt ingrediens i många hudvårdsprodukter.

Om du har torr och känslig hud som kan kännas irriterad efter dusch eller bad kan du pröva en lugnande body lotion som innehåller extrakt från johannesört.

För den känsliga hyn runt ögonen passar även produkter innehållandes johannesört utmärkt. Den här ögonkrämen innehåller johannesört för att reparera och stärka det tunna hudlagret som omger ögonen.

Tänk på:

 • Johannesört kan påverka och i vissa fall slå ut p-piller och andra mediciner. Om du skulle kunna påverkas av detta bör du rådgöra med din husläkare för att vara säker på att du inte riskerar att bli gravid eller förlora effekten av din medicin.
 • Om du lider av en djup depression eller självmordstankar bör du inte endast förlita dig på kostillskott utan söka hjälp och hålla kontinuerlig kontakt med en vårdgivare.
 • Gravida och ammande rekommenderas att inte använda johannesört då mer forskning krävs för att fastställa eventuella effekter på foster/barn.
 • På grund av johannesörtens lugnande effekt kan höga doser påverka din förmåga att köra bil och hantera stora maskiner, var försiktig.

Biverkningar

Vissa personer kan uppleva biverkningar av höga doser johannesört. Om du är orolig för biverkningar kan du börja med en låg dos som sedan trappas upp till önskad nivå. Då kommer eventuella biverkningar med största sannolikhet inte upplevas lika starkt.

De biverkningar som har rapporterats för johannesört är trötthet, rastlöshet, mag- tarmbesvär och allergiska hudbesvär. Personer med ljus hy kan uppleva ökad hudkänslighet vid starkt solljus.

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad