Gurkmeja antiinflammatorisk och läkande egenskaper. Här är bästa gurkmejan 2020!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Gurkmeja härstammar från Sydostasien och har använts i flera tusen år för sina antiinflammatoriska och läkande egenskaper. Här kan du läsa mer om användningsområden, effekter och möjliga biverkningar av gurkmeja.

Vad är gurkmeja?

Gurkmeja tillhör samma familj som ingefära och blir ungefär 1 meter hög med stora köttiga rötter. Kanske känner du igen gurkmeja främst eftersom det används i matlagning för att ge ris och currygrytor en vacker gul färg. I folkmun kallas gurkmeja ibland för ”indisk saffran” eller ”falsk saffran”, då det på grund av sin gyllengula färg har använts för att späda ut dyrt saffranspulver. Det många inte vet är att gurkmeja inte bara är en utmärkt färgsättare utan kan användas för att förbättra en lång rad hälsotillstånd kopplade till inflammation.

Hur fungerar gurkmeja?

Gurkmeja innehåller en mängd olika curcumminoider, den mest undersökta av dessa går under namnet curcumin. Gurkmejans antiinflammatoriska effekt beror till stor del på det höga innehållet av just curcumin. Curcumin har i studier visat sig ha en lika stark antiinflammatorisk verkan som vissa mediciner (hydrokortison och fenylbutazon) men utan medicinernas bieffekter.

Användningsområden för gurkmeja

Många kroppsliga problem vi upplever är kopplade till inflammation. Gurkmejans effekt att motverka inflammation är därför mycket användbar för att motverka och förebygga diverse hälsoproblem. Här följer några exempel på användningsområden.

Olika användningsområden:

  • Motverka infektion och stärka immunförsvar
  • Minska inflammation i leder och därmed motverka bl.a. stela leder och artrit
  • Motverka nedstämdhet genom att öka nivåerna av dopamin och serotonin
  • Förebygga diabetes
  • Främja fettförbränning
  • Lindra mag/tarm-sjukdomar som IBS, Chrons sjukdom och Ulcerös Kolit
  • Minska risken för Alzheimers och stötta hjärnfunktion genom att öka nivåerna BDNF, ett signalprotein som medverkar för att skapa kontakter mellan hjärnceller

Gurkmeja i tablettform

Att ta kapslar med en hög koncentration gurkmeja är ett enkelt sätt att få i sig en tillräcklig dos för att märka positiva effekter. När du köper gurkmeja i tablettform är det viktigt att du väljer en kapsel som innehåller en hög halt curcumin, efter som det är det som är det mest aktiva ämnet. Kapslar med 95 % curcumin som även innehåller svartpepparextrakt är ett mycket bra val för att optimera upptaget.

Gurkmeja i pulverform

Gurkmeja i pulverform går att använda till det mesta, endast kreativiteten sätter gränser. Blanda i smoothies, höfta i grytan eller sprinkla ned i dippen.

Golden milk

En stor trend i bland annat Kalifornien är så kallad Golden Milk, det vill säga plantbaserad mjölk som upphettats och blandats med bland annat gurkmeja. Här är ett recept du kan utgå ifrån.

Gurkmejalatte

I svallvågorna av fenomenet golden milk uppkom många påhittiga sätt att använda den vackra kryddan. Vad sägs till exempel om en ”Gurkmejalatte”? Om du känner dig pysslig kan du följa ett recept, annars finns färdigt pulver som endast blandas med uppvärmd växtbaserad mjölk.

Shots på gurkmeja

Den riktigt modige kanske till och med vågar sig på en shot där en dos gurkmeja blandas med både rivig ingefära och sur citron.

Te på gurkmeja

För den som helst undviker riviga shots och hellre varvar ned med en kopp te finns det också alternativ. Här blir hälsofördelarna inte lika stora då koncentrationen är lägre.  Te på gurkmeja tillsammans med till exempel kardemumma och ingefära får en vacker gyllene färg och samtidigt en värmande och fylligt te som kan tina de mest frusna själar.

Tänk på

Större mängder gurkmeja har en potentiellt blodförtunnande effekt och kan därför eventuellt påverka effekten av andra mediciner. Ifall du tar några mediciner kan det vara bra att rådgöra med en läkare.

Eventuella biverkningar

Stora mängder gurkmeja kan ge problem i mag- och tarmsystemet om du har en känslig mage. Vet du med dig att du lätt får problem kan du börja med en mindre dos.

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *