Har du bestämt dig för att testa detox te? Här är våra tre favoriter 2024!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Kanske har du bestämt dig för att rensa ut kroppen på slaggprodukter och letar nu efter hälsokost som kan förstärka den renande och rensande effekten? När man gör en så kallad detox, som är en invärtes kroppsrensning, har man en striktare kosthållning under en begränsad period och dricker eller äter under denna tid vanligen en detoxkur, såsom ett detox te gjort på växtextrakt.

Top 3 bästa detox te


1. Detox te från Healthwell

Healthwells Detox te innehåller några av våra mest näringsrika och välkända växter. Mixen av bland annat spenatpulver, extrakt från maskrosor, nässlor samt grönt te gör detoxteet särskilt rikt på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Man gör det nyttiga teet genom att blanda 1 till 2 matskedar av pulvret i 2 till 4 deciliter varmt vatten och det går att dricka upp till fyra koppar av det dagligen.


2. Detox från Pukka

Pukka är en omtyckt tillverkare av 100 procent ekologiska örtteer. Deras kryddiga detoxte smakar lakrits och kardemumma, renar och lugnar kroppen. Tack vare att teet ligger i tepåsar är det enkelt att göra sig en kopp Pukka Detox. Koka vatten, häll det i en kopp med tepåsen och låt teet stå och dra i minst fem minuter. Magen kommer älska att lugnas och rensas av det ljumma teet.


3. Komplett detox-paket från Healthwell

Detta är ett dyrare men mer komplett alternativ till att bara använda sig utav ett detox te. Här får du allt du behöver för att genomföra din detox på två veckor. Du kan efter dessa två veckor få en känsla av pigghet men även att du gjort en ordentlig utrensning i kroppen. Det följer med tydliga instruktioner. Tar normalt sätt två veckor men går att intensifiera till sju dagar.


Vad rensar man ut med ett detox te?

Det är något av en trend att dricka detoxande te för att bli av med extrakilon. Från hälsoentusiaster till Hollywoodkändisar – många är beredda att svära på att teerna har hjälpt dem med viktminskning. Ligger det något i deras lovord om kosttillskotten?

Några veckors tedetoxande kan leda till viktnedgång. Men snarare än att förbränna fett bidrar detox te till att du kan bli av med vattenkilon och gifter i kroppen, slaggämnen som kan påverka din kroppsform och ditt välmående negativt.

Under en detox vill man gärna få bättre tarmhälsa genom att rensa ut tjocktarmen. Denna tarm behöver fungera riktigt för att kroppen ska kunna rena sig själv och ta upp viktiga näringsämnen. Flera detoxteer innehåller ämnen med en lätt laxerande verkan.

En fungerande lever är en nödvändighet för en fungerande kropp. Detta organ påverkar cirka 500 kroppsfunktioner. Exempel på leverns uppgifter är att den rensar kroppen på slaggprodukter, är involverad i flera fettförbränningsprocesser och lagrar glykogen.

Glykogen är en av våra främsta energikällor. Det är därför inte så konstigt att en misskött och trött lever också gör oss trötta och hängiga. Med en detox hoppas man på att återställa balansen i levern och på så sätt få en bättre hälsa och ökad energi.

Te innehåller antioxidanterna polyfenoler

Vare sig det är ett detox te eller ett ”vanligt” te innehåller äkta teer av plantan cameillia sinensis polyfenoler, hälsofrämjande antioxidanter. Antioxidanterna är i sig själva renande och är dessutom kroppens bästa försvar mot fria radikaler.

Bara genom att andas får vi i oss fria radikaler. Det är när vi lägger oss till med osunda levnads- och kostvanor, stressar eller blir sjuka som de fria radikalerna blir skadliga, då de kan leda till oxidativ stress och därmed en krånglande kropp.

Även när du har slutat med din detoxkur rekommenderar vi att du fortsätter dricka en kopp te om dagen, bara för att få i dig de välgörande polyfenolerna och underlätta neutraliserandet av de fria radikalerna.

Vanliga ingredienser i detox te

Inget detox te är det andra likt. Varje tillverkare har sina egna kombinationer av ingredienser. Om du ska dricka te i ett renande och rensande syfte skulle vi råda dig att köpa ett organiskt detoxande te och att, om det är ett regelrätt te, använda en sort som innehåller den äkta teplantan cameillia sinensis. Nedanför följer en lista med vanliga ingredienser i detox te:

  • Citronskal innehåller antioxidanter som kan neutralisera fria radikaler och rensa levern. De fungerar också som en ypperlig smaksättare på detoxteer.
  • Kardborre kan stärka funktionen i njurar och lymfa, ha en avgiftande verkan samt vara urindrivande. Många gifter försvinner med urinen. Örten sägs även vara bakteriehämmande.
  • Brännässla är rena näringsbomben då den innehåller karotin, många viktiga mineraler, vitamin A och C. Genom åren har man druckit nässelte för att basa upp kroppen – brännässlan är vad man kallar alkaisk – och hämma inflammationer. Vidare sägs nässlorna kunna rena blodet, vara vätskedrivande och vara bra mot urinvägsproblem.
  • Maskros – har länge använts som en medicinalväxt och då på grund av att extraktet från den kan främja lever-, njur- samt gallblåsefunktionen, lindra matsmältningsbesvär och vara basbildande.
  • Rödklöver – då i synnerhet blomman – innehåller isoflavoner och påstås hjälpa mot hormonell obalans, som är orsakad av gifterna som bildas vid dålig matsmältning, högt kolesterol samt menstruation.
  • Ringblomma som ingrediens i ett detox te kan hjälpa till att driva ut svett och urin från kroppen, sänka blodtrycket samt ha en kramplösande verkan i matsmältningskanalen.
  • Lakritsrot är en vanligt förekommande ingrediens i produkter för detox. Den sägs vara särskilt bra för matsmältningssystemet och kan motverka allt från inflammation till magsår.
  • Kanel kan stimulera matsmältningen, balansera blodsockret och minska gasbildningen i kroppen.
  • Ingefära kan förbättra blodcirkulationen och matsmältningen – vilket i sig är bra vid en detox – liksom hämma inflammationer och gasbildningar.
  • Rabarberrot sägs ha laxerande egenskaper, kunna aktivera såväl lever- som njurfunktioner och rensa kroppen på slaggämnen.

Vissa ingredienser kan påverka kroppen på oväntade sätt..

… men vilka ingredienser kan variera från person till person. Till skillnad från vad många tror kan man inte äta kosttillskott hur man vill, och då inte heller detoxkurer och detoxteer. Beroende på vilka sjukdomar, mediciner och övriga tillskott man har kan en ingrediens få kroppen att protestera. Man ska aldrig överdosera kosttillskott utan alltid vara noggrann med att följa de rekommenderade doserna. Om man är allergisk mot en särskild ingrediens bör man inte inta den i någon form. Kolla på detox teets innehållsförteckning före köp och användning och rådfråga din vårdkontakt om du är osäker på hur en ingrediens skulle kunna reagera tillsammans med dina mediciner.

Så får du ut mest av din te-detox

Först och främst bör du införskaffa ett riktigt detox te, helst en sort som är gjord på den äkta teplantan cameillia sinensis och som innehåller ekologiska växter med utrensande egenskaper. Gärna ett av teerna vi listar längre upp i guiden. Som med alla detoxer räcker det dessvärre inte att du sedan enbart följer bruksanvisningarna för teet du har köpt. Du bör kombinera te-detoxen med detoxkost, träning och motion. Om du hoppas på viktminskning är det av ännu större betydelse att du ser över dina rutiner både före och efter detoxen. Det finns flera skäl att satsa helt och fullt på en detox – vad sägs om till exempel mer energi, bättre blodcirkulation, friskare hy och lugnare mage? Om du därutöver skulle minska i vikt är det bara en bonus. Stärk kroppen inifrån och ut med ett detoxande te!

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad