Bästa zink kosttillskott 2024 – Mineraltillskott för både inre och yttre hälsa

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Ett zinktillskott kan behövas i olika faser i livet och zink är ett oumbärligt mineral som förbises av många. Du har troligtvis hittat till den här artikeln för att du är intresserad av att ta ett zinktillskott att optimera din hälsa med. I vår artikel om zink hittar du allt som är värt att veta om mineralet och vi hoppas att du finner den intressant och läsvärd. Välkommen!

Balansera hormonerna och stärk nervsystemet med ett zinktillskott

Det är omöjligt att peka på en enda sak som zink är bra för, eftersom det har så många funktioner i kroppen som är nödvändiga för oss. Om vi först tittar på de utvärtes effekterna är ett zinktillskott väldigt gynnsamt för hår, hud och naglar och de flesta som tar det, brukar se skillnad efter ett par veckor. 

Invärtes bidrar zink med väldigt mycket för hälsan. Mineralet stöttar sköldkörtelns produktion av hormoner och ett zinktillskott kan passa mycket bra under flera olika perioder i livet. Det kan vara efter specifika sjukdomstillstånd, efter en graviditet eller under klimakteriet. Zink har också visat sig vara gynnsamt för prostatahälsan. 

Längre ner i texten ska vi ta en djupdykning i alla dessa fakta och titta i detalj på vad zink kan bidra med för hälsan. Vi rekommenderar också några zinktillskott av hög kvalitet, för dig som vill ta steget och prova zink eller testa en ny sort, med högre eller lägre dos än den som du tidigare haft. 

Thorne Zinc Bisglycinate är namnet på vår premiumvinnare som är framställd med medicinsk standard. Mellanvinnaren är ett zinktillskott från svenska Better You och även vår budgetvinnare Core Zink är en svensk produkt. För den som vill ha ett avancerat zinktillskott rekommenderar specialaren Elexir Pharma Organisk Zink.

Premium: Thorne Zinc Bisglycinate

Det amerikanska märket Thorne, tillverkar kosttillskott för alla som vill ha en produkt som är framställd med medicinskt standard. Deras produkter genomgår kliniska studier och de har en omfattande kontrollfunktion i sin produktion av kosttillskott.

Thorne Zinc Bisglycinate är ett lågdoserat och tryggt tillskott som passar alla som vill ta zink för att öka immunförsvaret och celltillväxten i kroppen.

Fördelar

 • Lättupptagligt

Nackdelar

 • Innehåller kiseloxid

Mellan: Better You Premium Zink

Better You Premium Zink är ett intressant tillskott, eftersom den innehåller zink som enskilt ämne, men har även ett innehåll av vetegräs och pumpafrö, vilket också bidrar med rikliga mängder zink.

Det gör att kapslarna innehåller ett brett spektrum av zink och täcker därför mångas behov av ett bra zinktillskott, vare sig du vill ha det som allmänt stärkande eller för att förbättra och förebygga prostataproblem alternativt hormonella rubbningar. Dessutom är kosttillskottet svenskt, vilket naturligtvis är extra roligt.

Fördelar

 • En kapsel per dag
 • Svensktillverkat

Nackdelar

 • Vetegräs kan vara allergent

Budget: Svenskt Kosttillskott Core Zink

Svenskt Kosttillskott Core Zink är ett väldigt prisvärt zinktillskott som innehåller två former av mineralet. Tillskottet passar utmärkt att kombinera med andra mineraler som exempelvis magnesium, för att ge en bättre sömn och större muskelavslappning. Det är ett mycket prisvärt tillskott, men passar inte veganer eftersom kapseln är tillverkad av gelatin.

Fördelar

 • Prisvärt
 • Med två olika former av zink

Nackdelar

 • Kapslar av bovint gelatin

Special: Elexir Pharma Organisk Zink

Elexir Pharma Organisk Zink är ett tillskott med hela tre olika former av zink. Det är ovanligt och gör att tillskottet har ett brett användningsområde samt ett högt upptag. Dessutom innehåller kapslarna piperin, vilket ytterligare ökar upptaget i kroppen.

Fördelar

 • Tre olika former av zink
 • Med piperin

Nackdelar

 • Innehåller klumpförebyggande medel

Köpguide

Vad är zink och vad gör det i kroppen?

Zink är ett livsviktigt mineral som faktiskt har en uppgift i alla våra celler. Dessutom kan kroppen inte på egen hand tillverka spårämnet och du måste få i dig det via kosten. 

Zink hjälper också till att skapa t-celler, vilket är immunförsvarets största försvar mot virus och infektioner. Zink är också viktigt för att kroppen ska kunna producera antikroppar av olika slag.

Hos män är också zink viktigt för prostatan och en annan kroppsdel som behöver zink är våra ögon. Zink räknas också till gruppen antioxidanter eftersom det har kraftfullt skyddande funktion för vårt immunförsvar. Hjärnan och musklerna och skelettet innehåller också zink. Inte minst är zink viktigt för en balanserad produktion av hormoner i sköldkörteln. 

Vad händer om jag inte får tillräckligt med zink?

Eftersom zink har så vitt skilda funktioner i kroppen kan också bristsymptom te sig på olika sätt. Det kan bidra till ökad infektionskänslighet, nedstämdhet och försämrad spermiekvalitet hos män. Ofta kopplas zinkbrist ihop med sköra och svaga naglar, samt sämre hårkvalitet. 

Försämrad förmåga för kroppen att återhämta sig och därmed med lättare drabbas av träningsvärk kan också bero på zinkbrist. Besvär med magen kan även det bero på för lite zink i kroppen. 

Brist på zink kan uppstå eftersom kroppen inte kan tillverka mineralet själv. Har du problem med mage och tarmar kan dessutom upptaget av näringsämnen, inklusive zink, försämras. Ett zinkintag är alltid bra att kombinera med C-vitamin, eftersom det underlättar upptaget.

Vilka livsmedel innehåller zink?

Zink finns både i animaliska produkter och vegetabiliska livsmedel, även om de animaliska källorna är de som innehåller mest. Ostron är den livsmedelskälla som innehåller mest av mineralet. Zink finns även i andra skaldjur, fisk, kött och mejeriprodukter. 

Vegetabiliska källor är bönor och legumer. Pumpafrön är särskilt rika på zink. Det finns även hjälpämnen som understödjer zinkupptaget i kroppen och effektiviserar processen. Några exempel på dessa är:

 • Cystein. Fås från jordnötter, nötkött och fläsk
 • Histidin. Finns bland annat i mandel, jordnötter och kött
 • Metionin. Hittas i kvarg, mandel, torsk, tonfisk och makrill
 • Naturlig Citronsyra. Finns i äpplen, päron, bär, apelsiner och citroner

Hur mycket zink behöver jag?

Hur mycket zink kroppen behöver, beror på flera olika faktorer. Zinkbehovet varierar mellan ålder och kön och även hurudan kosthållning du har. 

En person som äter en strikt vegansk kost, behöver ett zinkintag som är 25-30 % högre än en blandkostare, eftersom kroppen har lättare att uppta zink från animaliska källor än vegetabiliska. För en person som äter blandkost är det rekommenderade intaget 7 mg för kvinnor, 9 mg för män och 11 mg för ammande kvinnor.

Zink och kosthållning

Huruvida du behöver ett zinktillskott eller inte, beror som du säkert förstår nu, mycket på hur din kosthållning överlag ser ut. Äter du en strikt vegansk utan att vara noggrann med maten, är det lätt hänt att du exempelvis får brist på både järn och B12, utöver zink.

En blandkost rik på gluten har visat sig kunna göra tarmarna mer känsliga och det i sin tur kan försvåra näringsupptaget. Om du är osäker på vilka tillskott du behöver eller om du behöver några överhuvudtaget, kan du alltid rådgöra med en kostrådgivare eller med sjukvårdspersonal.

Vilka typer av zink kosttillskott finns?

Den vanligaste formen av zinktillskott är definitivt tabletter eller kapslar. I flytande multivitamintillskott som Blutsaft och liknande, finns det också små mängder zink.

Du har säkert hört talas om zinksalva och zink är välanvänt inom hudvård och medicin. Zink är nämligen effektivt för att vårda småsår, hudinfektioner och blöjeksem. Aknedrabbad hud kan också behandlas med zinksalva.

Kan zink vara skadligt?

Livsmedelsverkets högsta dagliga rekommenderade intag är 25 mg. Det är svårt att få i sig för mycket zink, men händer det kan det å andra sidan vara skadligt för kroppen. En för stor dos kan störa mag- och tarmkanalen, njurfunktionen och järnupptaget. Då talar vi dock om mycket extrema doser på 200-450 milligram på en dag.

Ett överskott av zink i kroppen minskar också kopparnivåerna samt kalcium och magnesium. Det gäller alltså att ha en bra balans på mineralintaget som helhet, för att inte drabbas av brist. Återigen gäller det här vid stora intag av zink.

Interagerar zinktabletter med mediciner eller andra kosttillskott?

Zink kan påverka effekterna av antibiotika och läkemedel mot reumatism. Alla som äter någon typ av mediciner bör att rådgöra med sin läkare först, innan ett zinkintag. 

Det är inte alltid det är nödvändigt att avstå från zink i samband med medicinering, utan det kan räcka med att du intar dessa vid skilda tidpunkter. Men rådgör här alltid med din läkare om du tar någon som helst form av mediciner.


Zinktabletter Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Då ska vi börja med att titta närmare på våra favoriter av zinktillskott som kan köpas i Sverige. För att kunna göra ett relevant och trovärdigt urval, har vi läst en mängd omdömen och kundrecensioner på nätet. Vi har också faktagranskat tillverkarnas egen information om produkterna.
Det resulterade i fyra stycken zinktillskott som alla håller hög kvalitet och har sina specifika egenskaper.

Premium: Thorne Zinc Bisglycinate

Thorne Zinc Bisglycinate innehåller en lättupptaglig form av zink som kallas för bisglycinat. Tillskottet stärker immunförsvaret och skyddar cellerna från angrepp från fria radikaler. En tablett innehåller 15 mg zink, vilket är en dos som passar de flesta. Finns behovet, kan dosen höjas till två kapslar per dag.

Thorne är ett amerikanskt företag som tillhandahåller kosttillskott baserade på kliniska studier och noggranna, oberoende kontroller. Deras produkter har blivit populära i Sverige, tack vare en kombination av god kvalitet och bra priser. Thorne Zinc Bisglycinate passar både kvinnor och män som vill ha ett tryggt och kontrollerat zinktillskott.

Fördelar

 • Lättupptagligt

Nackdelar

 • Innehåller kiseloxid

Mellan: Better You Premium Zink

Better You Premium Zink är ett svenskt, spännande kosttillskott som innehåller en kombination av zink, pumpafrö samt vetegräs. Vetegräs och pumpafrö har ett naturligt innehåll av zink, så tillsammans bildar de alltså ett komplett zinktillskott.

Kosttillskottet tas för att främja immunförsvaret, motverka oxidativ stress hos cellerna och bidra till en normal syrabalans i mage och tarm. Better You Premium Zink kan också tas av män som vill ta ett tillskott som kan förebygga prostataproblem. Endast en kapsel per dag behövs, vilket gör intaget smidigt och praktiskt.

Fördelar

 • En kapsel per dag
 • Svensktillverkat

Nackdelar

 • Vetegräs kan vara allergent

Budget: Svenskt Kosttillskott Core Zink

Core är ett märke från Svenskt Kosttillskott och är känt av många som sysslar med styrkeidrotter. Kosttillskottet är optimerat för personer som tränar mycket och som vill ha prisvärda produkter för att optimera sina resultat med.

Core zink är ett tillskott med hög biotillgänglighet och understödjer en bra ämnesomsättning, ett starkt immunförsvar och en normal proteinsyntes.

Det här är ett relativt högtdoserat tillskott och en kapsel innehåller 25 mg zink, så det är alltså viktigt att inte överdosera. Kapslarna är lättsvalda och dessutom delbara, så innehållet kan även lösas upp i vätska och intas på det sättet.

Fördelar

 • Prisvärt
 • Med två olika former av zink

Nackdelar

 • Kapslar av bovint gelatin

Special: Elexir Pharma Organisk Zink

Elexir Pharma Organisk Zink innehåller hela tre olika zinkformer vilket är väldigt ovanligt. I kapslarna hittar du zinkbisglycinat, zinkcitrat och zinksulfat, vilket ger ett brett spektrum av av mineralens alla funktioner.

Tillskottet passar därmed personer som vill stärka immunförsvaret, understödja prostatan eller som vill ta zink för att återställa mineralbalansen i kroppen.

Dessutom innehåller kapslarna piperin, vilket ytterligare ökar upptaget. En tablett innehåller 25 mg zink. Det finns helt enkelt inte mycket mer att begära av ett zinktillskott som detta. Dessutom är kapslarna veganska och eftersom dosen är relativt hög, gäller det här att vara noggrann med med högsta dagsdos och aldrig överskrida den.

Fördelar

 • Tre olika former av zink
 • Med piperin

Nackdelar

 • Innehåller klumpförebyggande medel

Zinktabletterna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

För den som vill ha fler alternativ än våra fyra favoritvinnare, presenterar vi här nedan ytterligare sex stycken tillskott av bra kvalitet. Även dessa uppfyller kriterierna för vad ett bra zinktillskott ska innehålla och är produkter vi kan rekommendera.

Holistic Zink

Holistic Zink innehåller förutom zink, även MCT från kokosolja. MCT är de medellånga triglycerider som anses vara de nyttiga delarna av kokosoljans innehåll. Kapseln är helt vegetabilisk och tillverkad av cellulosa från tall. Holistics zinktillskott är producerat i Sverige. En kapsel innehåller 25 mg zink.

Fördelar

 • Svensktillverkat
 • Vegetabilisk kapsel

Nackdelar

 • Stora tabletter som vara svåra att svälja

Vitaprana Zink

För den som vill ha ett prisvärt zinktillskott utan specifika krav på väldigt höga doser eller diverse finesser, är det här ett väldigt bra zinktillskott för hela familjen. Här får du 20 mg zinkcitrat per kapsel, vilket är alldeles lagom för att relativt snabbt se resultat på bland annat hår, hud och naglar.

Vitaprana är kosttillskottsföretagets Bodystores eget märke och här får du alltid mycket kvalitet för pengarna.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Vegetabilisk kapsel

Nackdelar

 • Passar inte personer som tränar hårt

Great Earth Super Zink

Vi har turen att ha tillgång till många bra tillskott i Sverige och Great Earth är ett av dessa märken som bidrar till att det finns produkter av hög kvalitet på den svenska marknaden. Great Earth Super zink innehåller en kombination av C-vitamin och zink.

Vitamin C bidrar till ett lättare upptag av zinkinnehållet och är dessutom en kraftfull antioxidant som skyddar cellerna. Super Zink innehåller också gurkmeja som stärker muskelfunktionen och lederna. Kosttillskottet passar personer som tränar, likväl som dem som vill ha ett immunförsvarsstärkande tillskott av zink.

Fördelar

 • Med C-vitamin

Nackdelar

 • Stora tabletter

Healthwell Zink

Healthwell Zink innehåller en lättupptaglig form av zink och passar bra som ett allroundtillskott för hår, hud, naglar och som stärkande för immunförsvaret. Det är ett vegetabiliskt tillskott, helt utan animaliska ingredienser.

Dessutom är kapslarna små och lätta att svälja. Healthwell är ett svenskt märke som producerar bra och prisvärda kosttillskott, både för personer som tränar hårt och för dem som vill ha allmänt stärkande tillskott.

Fördelar

 • Små kapslar
 • Bra för hår hud och naglar

Nackdelar

 • Innehåller fyllnadsmedel

Solgar Zinc Picolinate

Solgar Zinc Picolinate innehåller 22 mg zink per dos. Zinkformen picolinate är lättupptagligt av kroppen och passar bra som ett enkelt och dagligt tillskott för alla som vill säkerställa ett tillräckligt intag av zink. Solgar Zinc Picolinate marknadsförs även som ett zink som kan bidra till att reglera hormonnivåerna på ett positivt sätt.

Fördelar

 • För hormonell balans

Nackdelar

 • Kostar mer än genomsnittet

Helhetshälsa Zink Optimal

Helhetshälsa Zink Optimal är godkänt och rekommenderat av organisationen Vegan Society. Veganer får lätt zinkbrist och det här är ett kosttillskott som ger hela 25 mg veganskt zink.

Tillskottet passar därmed personer som har en icke animalisk kosthållning. Fungerar utmärkt för att stärka, hår, hud, naglar och immunförsvar för alla, oavsett kosthållning.

Fördelar

 • Veganska kapslar

Nackdelar

 • Innehåller fyllnadsmedlet mikrokristallin cellulosa

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad