Bästa wakame 2024 – Nyttig delikatess från havets djup

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Välkommen till vår stora köpguide om wakame! I den här artikeln kommer du att få lära dig allt om vad den näringsrika algen innehåller och hur du kan använda den i din egen matlagning. Kort och gott kommer du att få reda på allt som är värt att få veta om wakamealger. Vi önskar dig god och informativ läsning!

Wakame är en viktig del av en tusenårig mattradition

Här ska vi gå igenom allt som är värt att veta om wakamealger. Kanske hade hört om dess nyttiga innehåll och vill lägga till den i kosthållningen på grund av det. Eller så är du helt enkelt intresserad av matlagning och vill fördjupa dina kunskaper i olika asiatiska kök, där wakame ofta ingår.

Vilket syftet än är, tror vi att du kommer ha stor glädje av den här artikeln. Vi kommer att gå igenom vilka hälsofördelar wakamealgen har, dess historik, och exakt vilka näringsämnen den innehåller. Men du kommer också att få tips på hur du själv kan använda wakame i matlagning och vi delar bland annat med oss av ett lättlagat recept på wakamesallad.

Som vanligt har vi valt ut några köpvärda produkter och i vår premiumkategori vann Terrasana Wakame Alg Eko. I mellankategorin hittar du Atlantic Kitchen Wakame och du får inte glömma att ta en titt på vårt budgetalternativ Terrasana Wakame Alg Instant. Specialaren den här gången heter Better You Fitness Kapslar, missa inte det intressanta tillskottet!

Premium: Terrasana Wakame Alg Eko

Terrasana Wakame Alg Eko är en mild och god wakamealg som kommer från ekologiska odlingar i Japan. Passar till alla typer av maträtter där alger kan ingå. Algerna är fördelade i lagom stora bitar och behöver bara blötläggas i ljummet vatten, för att sedan vara färdiga att använda.

Fördelar

 • Ekologiskt certifierad
 • Mild smak

Nackdelar

 • Opraktisk förvaringspåse

Mellan: Atlantic Kitchen Wakame

Atlantic Kitchen Wakame är en europeisk produkt som är vildväxande och algerna skördas utanför Frankrike och Spaniens atlantkust. Atlantic Kitchen kontrollerar noggrant sina skördeplatser mot föroreningar genom att en gång per år ta prover i området där de skördar. Atlantic Kitchen Wakame är alltså en ren och giftfri produkt som innehåller massor med näringsämnen.

Fördelar

 • Brett användningsområde
 • Skördad i Atlanten

Nackdelar

 • Tar längre tid att blötlägga än vad som anges

Budget: Terrasana Wakame Alg Instant

Terrasana Wakame Alg Instant är wakamealger som är extra snabba att tillreda. Efter att du blötlagt dem, blir de klara med en gång och passar väldigt bra att tillreda som ett snabbt mellanmål i kombination med till exempel misosoppa. 

Produkten kommer från samma märke som vår premiumvinnare och är producerad i en av Japans bästa algodlingsregioner.

Fördelar

 • Snabb att tillaga
 • Passar särskilt bra i soppa

Nackdelar

 • Ej ekologisk
 • Väldigt små bitar

Special: Better You Fitness Kapslar

På självklar vinnarplats i specialkategorin kom Better You Fitnesskapslar. Produkten består av alger i kombination med chili, maskros, piperin och kokosolja. Det ger en helt naturlig produkt som kan bidra till att höja fettförbränningen och ämnesomsättningen.

Kapslarna innehåller inga artificiella tillsatser eller konserveringsmedel. Kapseln är tillverkad av cellulosa och är således helt vegetabilisk.

Fördelar

 • Utan tillsats
 • Vegansk

Nackdelar

 • Kan ge ökad svettning
 • Vätskedrivande


Köpguide

Vad är wakame?

Wakame tillhör gruppen brunalger och kan till utseendet likna långa, grönsvarta band. När algen blötläggs får den en fräsch, ljusgrön färg och är inte bara ett gott och nyttigt livsmedel, utan också dekorativ till utseendet. 

Wakame är vanlig i många asiatiska rätter och inte minst används den som ingrediens i japanska maträtter. Hos oss hittar du den vanligtvis som torkad alg, men du kan även hitta den i kyldisken. Är den torkad ska den blötläggas innan förtäring och då sväller den många gånger sin storlek. Det krävs bara ett par matskedar för att få en rejäl portion av algen.

En stor del av den wakamealg som kan köpas i affärerna odlas utanför Japans kust, något som japanska sjöbönder ägnat sig i hundratals år. 

Wakame används ofta i soppor och sallader och till vanlig misosoppa. Den används också som förrätt tillsammans med tofu eller skaldjur. Smaken är mild och sötaktig och som alla alger även aningen salt. 

Wakame är väldigt rik på mineraler och vitaminer och i Sydkorea serveras nyblivna mödrar en speciell soppa gjord på wakamealger och buljong. Wakamesoppa är också en klassisk födelsedagsrätt i Sydkorea.

Vetenskapen har uppskattat att wakame är en av de äldsta livsformerna på jorden och att den kan ha uppstått så tidigt som för en miljard år sedan. Den fanns alltså i jordens hav miljontals år före både skaldjur och fisk.

Det finns arkeologiska studier som visar att algerna kan ha konsumerats i Japan redan för 10 000 år sedan. En japansk dikt skriven på 900-talet refererar till wakame som en rätt som serverades i anslutning till religiösa ceremonier. Wakame offrades också till gudarna.

Vad är hälsofördelar med wakame?

Precis som många andra alger är wakamen mycket näringsrik. Dessutom har algerna ett lågt kaloriinnehåll och passar bra för den som vill äta en hälsosam kost som också är så fettsnål som möjligt. På grund av sin rikliga och komplexa näringssammansättning anses den ha många hälsofördelar. 

Sköldkörtelns hälsa 

Wakame innehåller en hög halt av jod som är en viktig mineral för våra kroppar, inte minst för sköldkörtelns normala funktion. Sköldkörteln reglerar ämnesomsättningen, proteinintaget och hudens förmåga att reparera celler. Ett rikligt innehåll av jod, skulle alltså kunna bidra till sköldkörtelns normala funktion. 

Motverka högt blodtryck

Vissa studier har visat att näringssammansättningen i wakamealgen kan vara stärkande för hjärtat och ha förmågan att sänka blodtrycket. I de studier som genomförts har dock blodtrycket mätts på friska individer, så huruvida personer som redan lider av hjärtfel och högt blodtryck kan ha hälsofördelar av wakame, har vi inte kunnat hitta några säkra källor på. 

Kan sänka kolesterolet

Kolesterolvärden har stor betydelse när det gäller många aspekter på hälsa. Högt kolesterol kan bidra till hjärtinfarkter och stroke och har också betydelse för vår hormonproduktion och ämnesomsättning. Studier på djur som gjorts har visat att wakame kan sänka kolesterolnivåerna. 

Balansera blodsockernivåerna 

Studier som gjorts har visat på att wakame kan reducera blodsockernivåerna och förbättra insulinresistensen, vilket är en stor hälsofördel, särskilt för diabetiker.

Viktminskning

Wakame kan vara gynnsamt för viktminskning. Den är rik på näringsämnen med samtidigt fettsnål och har ett lågt energiinnehåll. Studier som gjorts i ämnet har endast utförts på möss, men resultaten kan innebära att det finns goda möjligheter att detta skulle fungera också på människor.

Wakamealgens näringsprofil

Wakame är som nämndes mycket näringsrikt, samtidigt som det innehåller få kalorier. Även riktigt små mängder kan effektivt öka intaget av jod, magnesium, folat och kalcium. 

Två matskedar wakamealg innehåller:

 • Kalorier: 5
 • Proteiner: 0.5 gram 
 • Jod: RDI 280 % 
 • Mangan: RDI 7 % 
 • Folat: RDI 5 % 
 • Magnesium: RDI 3 % 
 • Kalcium: RDI 2 %

Utöver detta innehåller också wakame rikliga mängder A, C, E och K-vitamin, järn, koppar och fosfor.

Hur använder jag wakame i matlagning?

Torkad wakame är väldigt enkel att tillreda och behöver endast blötläggas i vatten för att sedan blir redo att inta. Det absolut enklaste sättet att tillaga den på är genom att hälla en portion misosoppa över en till två matskedar wakame. Då får du en närande och värmande rätt som passar bra som mellanmål eller kvällsmål. 

Wakame kan också med fördel användas i sallad av olika slag. Det finns många recept med wakamesallader, men du kan också blanda den i din egen favoritsallad för att få den näringsrika algen inkluderad din dagliga kosthållning. Vill du prova att göra en klassisk, japansk algsallad med en god japansk dressing, kan du prova receptet nedan. 

Sjögrässallad med wakame

 • 50 g torkat sjögräs (wakame)
 • Dressing: 
 • 1 msk sesamolja
 • 1 tsk risvinäger
 • 1 tsk yuzujuice
 • 1 tunt skivad röd chili
 • 1 msk miso
 • 1 msk soja
 • 1 msk mirin
 • 1 msk vita rostade sesamfrön
 • Salt

Gör såhär:

 1. Ta 50 gram wakamwealger eller en blandning av wakame och hijikisjögräs. Lägg sjögräset i en skål, häll på vatten och låt dra i ca 20 minuter. 
 2. Vispa ihop alla ingredienser till dressingen. 
 3. Häll av vattnet från sjögräset och lägg tillbaka det i skålen. Blanda alla ingredienser och strö sedan på sesamfrön innan servering.

Biverkningar av wakame

Eftersom wakame är extremt näringstätt kan en överdriven konsumtion av algen också bidra till för höga halter av vissa ämnen i kroppen. Den höga halten jod kan till exempel påverka personer som har njursjukdomar. Gravida bör heller inte ha ett för högt intag av jod.

Utöver det finns problemet med tungmetaller och föroreningar i våra hav där algerna odlas. Här är dock vetenskapen inte överens och det finns inga enhetliga studier som visar på att halterna skulle vara så höga att de skulle vara skadliga för oss människor. Här är det viktigt att själv vara påläst och bilda sig en egen uppfattning i ämnet.

Vad ska jag tänka på när jag köper wakame?

Wakame är inte svårt att hitta i asiatiska mataffärer och du kan till och med hitta algen i välsorterade livsmedelsbutiker. De bästa priserna hittar du förstås online och det finns gott om webbsidor som säljer wakame av hög kvalitet. 

Det finns också ekologisk wakame att köpa. För att få kallas ekologisk måste det odlas på speciella sätt och på platser som gör att algen inte får kontakt med höga halter av miljögifter av olika slag. Om du köper en wakamealg som påstås vara ekologisk är det alltid viktigt att titta efter certifieringar.

Wakame Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

När vi letat fakta och information om wakamealger har också valt ut några produkter som vi vill tipsa våra läsare om. Valen har vi gjort på basen av insamlade recensioner och kundomdömen. Vi har också läst om företagens respektive produktionssätt och miljötänk. På basen av de här olika parametrarna har vi valt ut fyra favoritprodukter och tre utmanare.

Premium: Terrasana Wakame Alg Eko

Terrasana Wakame Alg Eko är ekologiskt producerad i Se-Shima Bay i södra Japan. Här finns en stor del av japans algproduktion och regionen producerar några av de bästa algsorterna i världen. 

Terrasana Wakame Alg Eko har en mild, fräsch smak som gör att den passar i många olika maträtter. Den är utmärkt att använda i en misosoppa eller som ingrediens i en sallad. 

Terrasana är ett holländskt företag som producerar och distribuerar ekologiska livsmedel av olika slag. En stor del av deras sortiment utgår från det japanska köket och förutom torkade alger hittar du även flera misosoppor i sortimentet, som passar perfekt att komplettera wakamen med.

Fördelar

 • Ekologiskt certifierad
 • Mild smak

Nackdelar

 • Opraktisk förvaringspåse

Mellan: Atlantic Kitchen Wakame

Atlantic Kitchens wakamealger är skördare utanför den irländska, franska och spanska atlantkusten. Området där de vildväxande wakamealgerna skördas provtas en gång per år för att att säkerställa att vattnet är rent och giftfritt. 

Atlantic Kitchen jobbar mycket med hållbarhet och algerna skördas bara när säsongen ger rikligt med alger. Wakamen skördas manuellt och ingen skada åsamkas på omkringliggande havsbotten. Algerna torkas sedan utomhus helt naturligt. Inga artificiella ämnen eller behandlingsmedel har tillsatts.

Atlantic Kitchen Wakame har en mild, sparrisliknande smak och passar bra i sallader, soppor eller andra maträtter. Här kan du prova dig fram och experimentera med alger i din matlagning, eftersom smaken är mild och inte sticker ut så väldigt mycket. Varför inte prova lägga wakame i pajer, soppor, fisksoppa, omeletter eller risotto?

Atlantic Kitchen Wakame har stuns i konsistensen och ett tuggmotstånd som påminner om al dente-kokt pasta. Atlantic Kitchen wakame innehåller rikliga mängder C- och B-vitamin, kalcium och protein. 

En lätt och snabb måltid får du genom att blötlägga wakamen, tillsätta havssalt, sesamfrön och hälla på en skvätt sojasås och olivolja. På några minuter har du ett utmärkt mellanmål eller kvällsmål.

Fördelar

 • Brett användningsområde
 • Skördad i Atlanten

Nackdelar

 • Tar längre tid att blötlägga än vad som anges

Budget: Terrasana Wakame Alg Instant

Vi vill börja med att uppmärksamma läsaren på att det här inte är samma produkt som premiumvinnaren. Det här är Terrasanas snabbalger, som kan användas omgående efter att de blötlagts. Passar perfekt att använda för att tillaga ett snabbt mellanmål genom att hälla på buljong eller misosoppa. 

Även den här produkten kommer från regionen Se-Shima Bay. Den är dock inte ekologiskt odlad utan framställd med konventionella metoder. Priset i också något lägre än premiumvinnarens ekologiska alternativ. Algen är finfördelad i mycket små bitar vilket är anledningen att den är så snabb att tillaga. 

På grund av det passar den först och främst i som ingrediens i varma rätter, men fungerar kanske inte så bra i sallad där det kan vara trevligare med större bitar.

Fördelar

 • Snabb att tillaga
 • Passar särskilt bra i soppa

Nackdelar

 • Ej ekologisk
 • Väldigt små bitar

Special: Better You Fitness Kapslar

Better You Fitness Kapslar vann specialkategorin tack vare sitt unika innehåll av prestationshöjande ingredienser, däribland wakame. Chili, maskros, piperin och kokosolja bildar en kombination som ökar ämnesomsättningen och fettförbränningen. 

Du kan själv välja om du vill ha kapslarna med eller utan koffein. Helt klart ett stort plus som gör att den kan skräddarsys för just dina behov.

En annan fördel är att kapslarna inte innehåller tillsatser eller konserveringsmedel. De här i kapslarna innehåller endast naturliga ingredienser och cellulosa i kapselskalet. Produkten har många nöjda användare och det finns ett flertal positiva recensioner på nätet. 

Better You är ett svenskt företag som tar fram produkter ur ett holistiskt perspektiv. Vitaminer, mineraler och kosttillskott framställs med filosofin att det ska vara enkelt att hålla en hälsosam och sund livsstil. Deras sortiment växer sig allt större hela tiden och de är numera väletablerade på den svenska marknaden.

Fördelar

 • Utan tillsats
 • Vegansk

Nackdelar

 • Kan ge ökad svettning
 • Vätskedrivande


Wakame som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Om du inte hittar det du söker bland våra favoriter tipsar vi här nedan om ytterligare tre stycken produkter, som definitivt är värda att ta en närmare titt på.

Algamar Wakame

Algamar Wakame är en spansk produkt som skördas utanför Spaniens atlantkust. Där är wakamebladen särskilt stora och en alg kan bli hela 1,5 meter lång. Den är exceptionellt rik på kalcium, protein, fibrer och jod. Passar bra att använda i ris, soppor, pajer eller till en enkel sallad. Innehåller också rikligt med nyttiga mineralsalter.

Fördelar

 • Mycket näringsrik
 • Proteinrik

Nackdelar

 • Ej återförslutbar påse

Clearspring Ekologisk Instant Wakame

Clearspring Ekologisk Instant Wakame är snabbt tillagade alger som gör det lätt och smidigt att tillaga ett näringsrikt mål. Plantorna är skördade och förpackade i Japan och innehåller inga tillsatser eller konserveringsmedel. 

Produkten görs enkelt genom att algerna snabbt finfördelas innan de torkas och förpackas. Att den är extra snabb att tillaga beror alltså inte på någon form av tillsatser eller att den skulle vara processad.

Fördelar

 • Utan tillsatser

Nackdelar

 • Liten förpackning

Terrasana Rårisnudlar Wakame

Terrasana Rårisnudlar Wakame består av nudlar med tillsatt wakame. Nudlarna är glutenfria, ekologiska och har en mild smak som gör att den passar utmärkt i de flesta maträtter. Du kan ha den i allt från wokade maträtter till nudelsallader. Du kan också äta dem som de är, tillsammans med lite sojasås och sesamolja.

Fördelar

 • Passar till många olika maträtter
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Har inte EU:s ekologiska certifiering

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad