Bästa vitlökskapslar 2024 – Optimera vitlökens hälsosamma egenskaper

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vitlökskapslar sägs ofta kunna stärka immunförsvaret, sänka blodfetterna och balansera blodtrycket. Men stämmer verkligen det? Det är precis vad vi ska ta reda på, i vår stora köpguide om vitlökskapslar. Här ska vi plocka fram fakta och forskningsresultat, likväl som användarnas egna upplevelser av effekten från vitlökskapslar. Välkommen!

Stärk hälsan med vitlökskapslar

I vår artikel om vitlökskapslar kommer du att få lära dig allt om om vad dessa består av och om de kan bidra till din hälsa på något sätt. Vitlökens nytta är mycket väldokumenterad och det finns en mängd kliniska studier på lökväxten. Många undrar om det är likadant med vitlökspreparat och om dessa håller lika hög kvalitet som utlovas. 

I vår artikel ska vi ta reda på om vitlökskapslar verkligen gör större nytta än rå och tillagad vitlök. Vi har också plockat fram några produkter med vitlökskapslar som används av många och som funnits på den svenska marknaden i många år. Dessa kan utgöra bra alternativ för dig som vill prova på vitlökskapslar, för att se vad de kan göra för hälsan. 

Alpha Plus Vitlök Plus är köpguidens vinnare, tack vare sina högkvalitativa egenskaper. I mellankategorin valde vi Medicanatumin Kyolic Original till vår favorit. En alldeles utmärkt budgetprodukt vid namn Wallda Vitlökskapslar, finns också med i köpguiden. Det tillskott vi är mest imponerade av den här gången, är vår specialare Bättre Hälsa Vitlök Green Line.

Premium: Alpha Plus Vitlök Plus

Alpha Plus Vitlök Plus är ett svensktillverkat tillskott och en enda kapsel motsvarar 1-2 vitlökar vad beträffar allicinmängden. Dessutom ingår rosmarin- och grapefruktfröextrakt som även det är väldigt potent som bakteriehämmande och virusdödande preparat.

Fördelar

 • Hög halt av allicin
 • Stärker immunförsvaret

Nackdelar

 • Tar väldigt fort slut vid högsta dosering

Mellan: Medicanatumin Kyolic Original

Medicanatumin Kyolic Original får nog sägas vara en klassiker i sammanhanget. Produkten har funnits på marknaden i flera år och många använder sig av kapslarna inte minst för att de är relativt prisvärda. De är inte riktigt lika avancerade som premiumvinnaren, men får ändå sägas vara av hög kvalitet och mycket väl värd sin vinnarplats i kategorin.

Fördelar

 • Endast en tablett om dagen

Nackdelar

 • Vissa kan trots allt känna eftersmak av vitlök

Budget: Wallda Vitlökskapslar

Wallda Vitlökskapslar är en annan omtyckt klassiker, om än av ett något enklare slag. Men den fungerar alldeles utmärkt ändå och passar alla som vill ha ett bra tillskott av vitlök. Vissa tar preparatet sommartid för att att minska risken av insektsbett från myggor och annat, eftersom stickande insekter ofta kan sky personer som ätit vitlök.

Fördelar

 • Luktfria
 • Prisvärda

Nackdelar

 • Kapsel av gelatin från nötkreatur

Special: Bättre Hälsa Vitlök Green Line

Vi är otroligt imponerade av specialaren i vår guide! Att hitta tillskott i kapselform utan några fyllnadsmedel eller tillsatser, är väldigt ovanligt. Men detta har alltså Bättre Hälsa lyckats med. Kapslarna är dessutom veganska och kan intas av alla, oavsett kosthållning.

Fördelar

 • Endast naturliga ingredienser
 • Endast en kapsel per dag

Nackdelar

 • Kan ge bismak av vitlök hos vissa användare

Köpguide

Vad är vitlökskapslar?

Vitlökskapslar kan ha olika innehåll och varierande kvalitet. Vitlök har flera verksamma beståndsdelar, men det vi oftast vill åt är svavelämnet allicin och det kan utvinnas genom att ett extrakt av vitlök tillverkas. Kapslar kan också innehålla vitlökspulver, vilket inte är samma som extrakt och inte lika näringstätt. 

Vitlökskapslar ska, om de fungerar rätt, utlösas i tarmen och därför avger de ingen lukt eller bismak. Får du en kraftig bismak av kapslarna, beror det på att de lösts upp redan i magsäcken. 

Vitlök tillhör familjen liljeväxter och har en lång historia även hos oss i Sverige. Vitlök odlades här redan på vikingatiden och under medeltiden användes den för att behandla pesten. 

Ursprungligen tros vitlöken komma från Centralasien och det finns dokumentation på att den användes i Kina, Irak, Iran och Turkiet redan för flera tusen år sedan. Vitlök lär också ha använts som stärkande medel under byggnationen av pyramiderna i Egypten. 

I antikens Grekland användes vitlök för att höja motståndskraften mot infektioner och bidra med styrka. Den har alltså använts väldigt länge för sina helande egenskaper, men det är först i vår tid som det har kunnat konstateras rent vetenskapligt, att vitlöken har gynnsamma effekter på hälsan. 

Det är nyttiga svavelföreningar i vitlöken som ger löken dess speciella lukt. När klyftorna krossas eller pressas, frigörs svavelföreningarna och därmed också en del av den medicinska effekten.

Hälsofördelar med vitlök

Vitlök innehåller flera föreningar av ämnen med mycket potenta, medicinska egenskaper. Den är oerhört mycket mer än en smaksättare i matlagning. Den klassiska användningen som är bekant för många, är att ta den för att förebygga och lindra förkylningar. Men vitlök har också gynnsamma effekter på blodfetter och blodtryck. 

Vitlök innehåller stora mängder av de föreningar som kallas för gamma-glutamylcysteiner. 

När dessa oxideras, påbörjas en komplex process som gör att det eftertraktade ämnet allicin bildas. Allicin gör att vitlök har har en slags antibiotisk effekt och kan vara gynnsamt för kolesterol och blodtryck. 

Allicin skyddar vitlöksplantan mot skadedjur, virus och bakterieangrepp. Ämnet har intensivt antiseptiska och antimykotiska egenskaper. I kosttillskott och kapslar med vitlök, är det ofta allicin det är fokus på. Många av preparaten är framställda för att innehålla så mycket av ämnet som möjligt. 

Vitlök har visat sig hjälpa kroppen att utsöndra cytokiner, vilket är en signalmolekyl som även den är viktig för immunförsvaret. 

Men inte nog med det, vitlök innehåller en massa andra nyttigheter också. I vitlök finns gott om om både vitaminer och mineraler. Här hittas rikliga mängder av vitamin B, C och K. Dessutom finns kalcium, magnesium, järn, kalium, fosfor, natrium och zink i vitlök.

Vitlök innehåller precis som vanlig lök, få kalorier. Den innehåller inte gluten eller kolhydrater och kan ätas av de flesta, oavsett kosthållning. Vissa älskar smaken och andra skyr den. Det mest problematiska för vitlöksälskare brukar vara att den avger en distinkt lukt som sitter kvar länge. Av den anledningen föredrar många vitlökskapslar. 

När det gäller vitlök i matlagning gäller det att komma ihåg att uppvärmning förstör många av de näringsämnen som finns i vitlök, inte minst vitaminerna och allicinet. 

För att du ska kunna tillgodogöra dig vitlökens samtliga ämnen, bör maten den ingår i inte hettas upp mer än 40 grader. Den kan givetvis användas ändå, men fungerar i upphettad mat i huvudsak som smaksättare. 

Låt oss sammanfatta vilka åkommor vitlök kan hjälpa mot:

Förkylningar

Vitlök kan vara väldigt effektivt för att förebygga förkylningar och även förkorta återhämtningstiden under och efter en sådan. 

Sänka kolesterolnivåerna

Vitlök har visat sig hjälpa kroppen att utsöndra cytokiner, vilket är en signalmolekyl som även den är viktig för immunförsvaret. Vitlökens förmåga att sänka det onda kolesterolet i kroppen, kan bidra till att risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskar. 

Blodtryckssänkande

Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Det har forskats mycket i ämnet och studier har visat att vitlökstillskott, kan hjälpa till att sänka blodtrycket hos personer som lider av ett högt sådant. Vi vill poängtera att det naturligtvis är viktigt att i första hand konsultera sin läkare vid högt blodtryck.

Förbättra fysisk prestanda

Vitlöken är bokstavligen proppfull med vitaminer och framförallt mineraler. Dessa kan förhindra reducering av muskelmassa vid fysisk aktivitet samt höja energinivåerna

Avgifta kroppen från toxiner

Vitlök har en avgiftande, utrensande effekt i kroppen. Den kan hjälpa tarmarna att göra sig av med toxiner, svamp och bakterier i mage och tarmsystem. Utför du någon form av botox eller reningskur, kan det därför vara mycket effektivt att också lägga till vitlök. 

Förbättra skelettets styrka

Vitlök innehåller rikliga mängder av mineralerna kalcium, kalium och magnesium som understödjer skelettets hälsa. Mineralerna är oumbärliga för skelettets tillväxt.

Vilka är biverkningarna av vitlökskapslar?

Vitlökskapslar har inga särskilda allvarliga biverkningar i sig, men några grupper ska vara uppmärksamma. Ammande kvinnor bör vara försiktiga med för mycket rå lök och vitlök, eftersom det kan påverka bebisens matsmältning. Här gäller det att varsamt prova sig fram.

Vitlök kan påverka all typ av medicinering som har med blodfetter och blodtryck att göra. Personer som har sjukdomar relaterade till detta, bör alltid konsultera läkare, innan någon egen medicinering görs.

Hur tar jag ett vitlökstillskott?

Vitlökstillskott säljs oftast i kapslar och ibland även i tablettform. Vitlöksextrakt kan ibland hittas i pulverform, även om det är ovanligt. I övrigt gäller det att följa anvisningarna som tillverkaren har. Vanligtvis handlar det om en till två tabletter per dag.


Vitlökskapslar Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Det finns visserligen ett flertal vitlökskapslar att tillgå på den svenska marknaden, men de är inte jättemånga. För att ändå göra det enklare för dig som är intresserad av ett vitlökstillskott, har vi samlat in information om de mest populära och mest använda produkterna.

Vi har tittat på innehåll, kvalitet och prisbild och jämfört dem med varandra. På basen av dessa kriterier, har vi valt ut våra fyra favoriter.

Premium: Alpha Plus Vitlök Plus

Alpha Plus Vitlök Plus är ett väldigt intressant kosttillskott som förutom vitlöksextrakt också innehåller rosmarin och extrakt från grapefruktfrö. Två kapslar motsvarar en till två färska vitlöksklyftor i mängd.

Grapefruktfröextrakt har kraftfulla, antibakteriella egenskaper och kan avlägsna svampangrepp och bakterier i tarmarna. Rosmarin har antibiotiska effekter. De kombinerade ingredienserna, gör att kosttillskottet kan användas flera olika sätt.

Bland annat kan det tas som allmänt stärkande och immunförsvarshöjande tillskott. Passar inte minst bra att användas av personer som ofta drabbas av förkylningar och influensa, under vinterhalvåret.

Fördelar

 • Hög halt av allicin
 • Stärker immunförsvaret

Nackdelar

 • Tar väldigt fort slut vid högsta dosering

Mellan: Medicanatumin Kyolic Original

Medicanatumin Kyolic Original är en riktig klassiker i sammanhanget och preparatet är en av de mest köpta vitlökstillskotten i Sverige. Enligt företaget finns det mer än 300 kliniska studier och över 700 publikationer om tillskottets effektivitet.

Kapslarna innehåller ett lagrat extrakt av vitlök. De lanseras som luktfria, vilket förstås många tycker är en fördel. Påpekas bör att i vissa fall kan vissa uppleva en eftersmak av vitlök efter intaget, även om det är sällsynt. Kapslarna kan hjälpa användaren att balansera kolesterolvärdet och höja immunförsvaret avsevärt.

Fördelar

 • Endast en tablett om dagen

Nackdelar

 • Vissa kan trots allt känna eftersmak av vitlök

Budget: Wallda Vitlökskapslar

Wallda Vitlökskapslar är prisvärda preparat med en hög halt av allicin. Kapslarna är av den så kallade magsaftresistenta typen och klarar alltså av att passera sura miljöer för att frigöras i tarmarna, där den gör störst nytta. Av den anledningen är kapslarna också luktfria.

En kapsel motsvarar cirka en vitlök. Förpackningen ser i sin design väldigt daterad ut, men själva produkten håller hög standard och investerar företaget i utveckling av produkterna framför grafisk formgivning, är det naturligtvis ingen nackdel.

Wallda Vitlökskapslar verkar också vara en kapsel som håller vad den lovar, när det gäller att vara luktfri, vilket inte riktigt är fallet med alla typer av kapslar. Det här är verkligen en produkt vi kan rekommendera för den som vill ha ett enkelt men bra vitlökstillskott.

Fördelar

 • Luktfria
 • Prisvärda

Nackdelar

 • Kapsel av gelatin från nötkreatur

Special: Bättre Hälsa Vitlök Green Line

Bättre Hälsa Vitlök Green Line är faktiskt det allra bästa vitlöksextraktet vi kunnat hitta. Kapslarna är till att börja med luktfria och innehåller en mycket hög halt av vitlök. En kapsel har ett innehåll på motsvarande cirka 1,2 gr färsk vitlök. 

Tillskottet ger en mycket hög koncentration av allicin och det är ett bra alternativ för dem söker detta i ett vitlökstillskott. 

En annan aspekt som gör att Bättre Hälsa Vitlök Green Line sticker ut, är kvaliteten som helhet. Det är utmanande att tillverka kapslar och tabletter utan några typer av konserveringsmedel, fyllnadsmedel eller livsmedel. Vad Bättre Hälsa har gjort här, är att ersätta alla bindemedel som kan behövas i en kapsel med ekologiskt alfalfa-extrakt.

Det gör kapslarna skonsamma mot mage och tarm och de tilltalar säkerligen alla som vill undvika konserveringsmedel överlag. Kapselskalet är tillverkat av växten tapioka. Här hittar du alltså inga andra ingredienser än vitlöksextrakt, alfalfa och tapioka. Det är mycket sällsynt att kapslar innehåller så få ingredienser, som dessutom är helt naturliga.

Fördelar

 • Endast naturliga ingredienser
 • Endast en kapsel per dag

Nackdelar

 • Kan ge bismak av vitlök hos vissa användare

Vitlökskapslarna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Om du vill ha ett högkvalitativt tillskott, men trots allt inte hittade vad du sökte bland våra favoriter, finns här nedan några varianter till. Även dessa är alldeles utmärkta och värda att ta en närmare titt på.

AllicinMAX

AllicinMAX är vitlökskapslar framställda med en patenterad metod. Det resulterar i ett för kroppen lättupptagligt vitlöksextrakt, med rikliga mängder allicin. En kapsel innehåller 150 mg extrakt. Kapselskalet är vegetabiliskt och produkten passar således även veganer.

Fördelar

 • Patenterad tillverkningsprocess
 • Hög dos allicin

Nackdelar

 • Förhållandevis dyr produkt

Terranova Garlic

Terranova Garlic är ett annat varumärke som lägger ner mycket resurser på kvaliteten i produkterna. Här undviks alltid onödiga bindemedel, fyllnadsmedel, gelatin eller artificiella färgämnen. Kapslarna har också en hög halt vitlöksextrakt på 500 milligram per kapsel.

Fördelar

 • Utan konserveringsmedel
 • Hög dos extrakt

Nackdelar

 • Inte certifierad inom EU

Bättre Hälsa Garligest

Bättre Hälsa Garligest är kapslar framtagna för att gynna matsmältningen och återställa tarmarna, till exempel efter en antibiotikakur eller efter en längre sjukdomsperiod med candida eller andra svampangrepp i tarmarna.

Kapslarna kan förhindra att du blir uppblåst och däst efter måltiderna. De bidrar även till att kroppen lättare kan ta upp näringsämnen i kosten.

Kapslarna består av en kombination av örter som inom naturmedicin används mot ovanstående symptom. Här hittas bland annat fänkål, vitlök, äppelpektin och laktas. En verkligt intressant produkt för alla som vill prova vitlökspreparat i kombination med andra kompletterande örter.

Fördelar

 • Örtbaserad
 • Bra för matsmältningen

Nackdelar

 • Levereras i påse istället för burk

Lindens Supergarlic

Vi får nog hålla med om att det här är supervitlök, precis som namnet indikerar. En kapsel innehåller nämligen 600 milligram vitlöksextrakt, vilket är exceptionellt högt. Den är därmed också mycket riklig på allicin, vilket gör att du får en hög halt av den antibakteriella funktionen i kapslarna.

Fördelar

 • Hög dos

Nackdelar

 • Kapselskal av bovint gelatin

Vegavero 50+ Complex

Vegavero 50+ Complex är avsett för 50-plussare och innehåller uppiggande ginkgo biloba, vitlök, kalcium, magnesium och vitamin D. Tillskottet kan tas av både kvinnor och män och kan bidra till att höja immunförsvaret och energinivåerna. Kapslarna innehåller inga onödiga fyllnadsmedel och är dessutom veganska.

Fördelar

 • Energigivande
 • Veganska kapslar

Nackdelar

 • Ej så hög halt av vitlök

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad